prudovy chranic k pracke

VN, tesla coil, a podobne veci týkajuce sa VN

Moderátori: mirosne, Moderátori

dusan949
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 08 Dec 2022, 08:31

prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa dusan949 » 15 Jan 2023, 17:14

Dostal som prudovy chranic 30mA, ale je na tri fazy.
Je mozne ho pouzit aj tak na zapojenie do pracky, kde je len jedna faza?

Alebo lepsie kupit klasika prudovy na jednu fazu a hotovo?
0

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2406
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Vek: 72

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa Jirka84 » 15 Jan 2023, 18:14

Dušane,
možná by bylo pro Tebe snadnější sepsat si nejprve, co všechno budeš dávat pod RCD, nemusíš se ptát samostatně na každý spotřebič. Jinak, pro sporák je doporučení , nejen pro pračku i světlo v koupelně je povinnost, nejen zásuvkové okruhy, ale i světelné jsou už pod RCD povinností, pokud budeš chtít výchozí revizi. Nemají se navzájem ovlivňovat tzn., že každý okruh má mít svůj RCD i jistič. Toliko norma. Jestli máš aspoň §21, tak nemáš důvod spekulovat. A ten 4pólový 30mA/?A by stačil na 3fáz.zásuvku do garáže či na dvůr, ale ještě nepíšeš, jakou má nominální proudovou hodnotu atd. Existují i tzv. jističochrániče = obě funkce v jednom modulu (30mA/16A =třeba noark nebo jističochrániče LMF/OEZ), pokud spekuluješ nad prostorem v RP. Tento RP by pak měl být , nejenom kvůli dyzajnu , osazený stejným výrobcem...
Takže si aspoň dej sem seznam celého RP pro domek/byt, ať nemusíme Ti tady odpovídat samostatně na jeden domek ke "dvaceti" okruhům... Předpokládám , že obdobná ČSN 33 2000-4-41 ed.3, platí i u vás na Slovensku:

Článek 411.3.3
Doplňková ochrana proudovým chráničem s reziduálním proudem nepřesahujícím 30 mA musí být nově zajištěna pro AC zásuvky pro obecné použití obsluhované laiky, jejichž jmenovitý proud nepřekračuje 32 A.

Článek 411.3.4
Nový článek požadující ochranu proudovým chráničem s jmenovitým reziduálním proudem nepřesahujícím 30 mA pro AC obvody napájející svítidla v sítích TN a TT v samostatné domácnosti.

PS http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... nne--10928

Jirka84 :wink:
0

dusan949
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 08 Dec 2022, 08:31

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa dusan949 » 15 Jan 2023, 19:24

Nene, to je mimo tematu.

ten fazovy prudovy chranic s isticom som dostal. Je to OEZ. Ma 3P +N. Ale nemam to kde pouzit, ja nemam ani motor, ani nic na tri fazy.
Preto, ze ci ho mozem pouzit aj na jednofazovy spotrebic.
0

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2406
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Vek: 72

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa Jirka84 » 15 Jan 2023, 20:54

Vnitřní zapojení není u všech stejné, některý výrobce použil pro testování "T" 1. jiný zaze 3.fázi. Abys ho mohl příležitostně (podle doporučení výrobce)testovat, tak si změř, která fáze je pro tlačítko použita. Součet proudů je dán ...poruchový I (do 30mA) odchází přes PE.
Prílohy
rcd_1_oez_2019_1.jpg
0

peterke
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 14 Jan 2023, 00:36

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa peterke » 15 Jan 2023, 23:23

Kazdy 3f chranic funguje v pohode v 1f obvode, je to situacia, ako ked su zhodene na 3f chranicom istice na druhej a tretej faze. Chranic len scitava prud cez vsetky vodice, ak je niekde nulovy alebo nezapojeny, nevadi mu to. Dolezite je len najst si v katalogu vyrobcu alebo meranim urcit, ktora faza ma byt pouzita, aby fungovalo pre 1f testovanie.
Nevyhoda je potom este pocet modulov, ktore to zaberie v rozvadzaci oproti 1f.
1
Obrázok 1

dusan949
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 08 Dec 2022, 08:31

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa dusan949 » 16 Jan 2023, 12:55

No kašlem na to. Ja neviem čo merať. Kúpim prudak na jednu fázu a hotovo.
Stojí okolo 40 eur.
Vo už myslel som, že môžem ušetriť pár eur. Na napríklad diaľničnú známku by bolo čosi…
Ďakujem
0

Používateľov profilový obrázok
pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1577
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Bydlisko: Ruzomberok
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa pablox » 16 Jan 2023, 13:45

Na tom chrániči je väčšinou nakreslené, kde je zapojené testovacie tlačítko.
Tu https://www.svx.sk/data/eshop/product/f ... 34571.jpeg je to medzi vývodom 6 a PEN - na 6 budeš mať výstupnú fázu a bude ti fungovať testovacie tlačítko.
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2385
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 26

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 16 Jan 2023, 15:11

Nie je to inak zložité meranie. Neutrálny pripojím kam patrí. Fázu pripojím na L1, vyskúšam tlačidlo. Ak funguje, vybavené.
Ak nie, skúsim fázu pripojiť na L2 pripadne potom na L3.

Na tej fáze, na ktorej dokážem zhodiť chránič test tlačidlom nechám prívod a pripojím vývod.
0

dusan949
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 08 Dec 2022, 08:31

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa dusan949 » 16 Jan 2023, 17:46

Jaaaj, no dobre, tak to skúsim tak. Ďakujem maskrtnik a ostatni.
0

Používateľov profilový obrázok
Andrej152
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1009
Dátum registrácie: 29 Júl 2013, 12:49
Bydlisko: prešov
Vek: 21

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa Andrej152 » 16 Jan 2023, 19:02

este pozor, niektore chranice maju zapojene testovacie tlacidlo medzi dvoma fazami (napr. hager)
0

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2385
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 26

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 16 Jan 2023, 19:37

V takom prípade to tlačidlo nebude fungovať napriek pripojenému neutrálnemu vodiču ani s jednou fázou samostatne. Neodporúčal by som potom montáž, pretože nebude možné jednoducho kontrolovať funkčnosť chrániča.

Ale vŕta mi hlavou ešte jedna vec. Nie je možné ten 3f chránič vrátiť do predajne, a vymeniť za 1f?
0

dusan949
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 08 Dec 2022, 08:31

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa dusan949 » 16 Jan 2023, 20:51

Ten som práve dostal. A ja že nemusím kupovať druhý, tak reku sa spýtam či sa da pouzit aj na jednofazovy spotrebič.
Skúsim teda zmerať že či na dva prepoje alebo jeden a uvidím.
Sak obyčajný stojí okolo 40 eur.
0

Používateľov profilový obrázok
OHAJ
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 773
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00
Bydlisko: OHAJ
Vek: 43

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa OHAJ » 16 Jan 2023, 22:29

maskrtnik01 napísal:
16 Jan 2023, 19:37
V takom prípade to tlačidlo nebude fungovať napriek pripojenému neutrálnemu vodiču ani s jednou fázou samostatne.
Dajmä tomu, že vybavovací odpor je zapojený medzi 1-3, čo mu bráni dať na 1-fázu (čierny) a 3-neutral(modrý); z núdze cnosť sa dajú zparalelniť i po dve vetvy a zvýšiť prúdovú zaťažiteľnosť kontaktov 2-násobne ak je to potrebné (niekde v návodoch je to ako nedovolené zapojenie, ale radšej tam mali dať vnút.schému práve kvôli funkčnosti toho TESTu, i keď ho málo kto vôbec používa :ignore: ).
Ale, aby som to tu ešte viac nezahmlil, ÁNO 3-fáz. prúd. chránič je funkčný i na 1-fáze, len si treba dôkladne uzrejniť kde je IN a kde OUT, hlavne pri prepojovaní hrebeňmi to môže popliesť ( napriklad zhora privod, zdola hreben a dalej zase zhora vyvod, ale N pojde zdola - teda ak tam nema niekto ističe i s N-kom ako v serverovniach). Ideálna na otestovanie je stará legendárna skúšačka SN1 - vadaska s elektromagnetickým meračom, ktorý meraním medzi fázou a kolíkom prosto zhodí chránič, čo sa o moderných LED-kových povedať nedá ...
Obrázok
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7539
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 43

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa Merak » 17 Jan 2023, 08:33

dusan949 napísal:
15 Jan 2023, 19:24
Nene, to je mimo tematu.

ten fazovy prudovy chranic s isticom som dostal. Je to OEZ. Ma 3P +N. Ale nemam to kde pouzit, ja nemam ani motor, ani nic na tri fazy.
Preto, ze ci ho mozem pouzit aj na jednofazovy spotrebic.
dá sa, ale treba pozrieť do návodu výrobcu, ako ho odporúča zapojiť, lebo niektoré 3F RCD majú test tlačítko zapojené medzi fázami, tak aby fungovalo pri zatlačení
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

dusan949
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 08 Dec 2022, 08:31

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa dusan949 » 18 Jan 2023, 02:57

Dobre, premeriam a potom dám vedieť.
Zatim dik.
0

Používateľov profilový obrázok
OHAJ
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 773
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00
Bydlisko: OHAJ
Vek: 43

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa OHAJ » 18 Jan 2023, 20:03

Merak napísal:
17 Jan 2023, 08:33
dá sa, ale treba pozrieť do návodu výrobcu, ako ho odporúča zapojiť, lebo niektoré 3F RCD majú test tlačítko zapojené medzi fázami, tak aby fungovalo pri zatlačení
Merák, niekedy ani ten návod Ti nemusí pomôcť, ako príklad uvádzam značkový Schneider Electric Acti9 B type EV, používaný v nabíjacích staniciach na elektromobily, orig. priložený návod, vyber si vľavo medzi N a 1, vpravo medzi 3 a 5 ( L2-L3 horné ), ak budem mať čas reálne to overím, divné chránič s označenou svorkou N a nedali by z neho ten Test?!
Acti9 EV - A9Z51-A9Z52.jpg
1
Obrázok 1

Používateľov profilový obrázok
OHAJ
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 773
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00
Bydlisko: OHAJ
Vek: 43

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa OHAJ » 19 Jan 2023, 16:36

... veru nedali, tento veru neotestujete na ~230V, hlavne že má i N-ko :!:
Vybavovací rezistor dali pravdepodobne desiatky kΩ, co je veľa, prosto tento A9Z51 je určený iba na ~400V a iba pri takomto napätí je funkčný ten TEST:
Obrázok
Na 230V je tento, hlavne že zaberá toľko čo ten 400V:
Obrázok
:thumbdown: kedže to je iba prúdový chránič, treba pred neho dať i istič, miestom súdruhovia zo západu nešetria ?!
0

dusan949
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 08 Dec 2022, 08:31

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa dusan949 » 19 Jan 2023, 18:51

Ake to ma číslo ten druhý obrázok?
0

dusan949
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 08 Dec 2022, 08:31

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa dusan949 » 19 Jan 2023, 18:58

0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1124
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: prudovy chranic k pracke

Príspevok od používateľa Amaterr » 19 Jan 2023, 20:01

boze moj , tolko reci :)
Prílohy
FK.jpg
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok