AKo začat programovať PLC?

Problematika ohladne regulácií (PI, PID), ovládania pohonov, odmeriavaní veličín, automatizácie PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

paul_05
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 08 Dec 2023, 10:19

Re: AKo začat programovať PLC?

Príspevok od používateľa paul_05 » 24 Nov 2024, 14:25

No presne to je také slovenské že keď príde niekto nový a chce sa ukázať že je šikovný a upozorní na niečo čo sa dá zlepšiť ostatný frflú...na jednej strane si mal pravdu, no na druhej strane 90 % ľudí vie o podobných veciach ako sa dajú znížiť možno náklady že výmeny nebudú tak časté, možno pracovný čas že to vie daný údržbár urobiť rýchlejšie, ale ber to tak že ľudia ktorí tam pracujú sa možno boja aj o svoju prácu, pretože ak im to niekto začne počítať zistí že je tam pár ľudí navyše a podobne... každopádne nenechaj sa odradiť frflaním kolegov za to že si niečo vymyslel, ale treba si aj premyslieť ako to predať tak aby si neublížil ostatným možno.... ideálne ak sa ti podarí presadiť sa, tak zabojovať a snažiť sa dostať na lepšie miesto🙂
2
Obrázok 2

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 24 Nov 2024, 14:59

No presne to je také slovenské...
:roll:
Ďalší podobný komentár. V dnešnej dobe pomaly na všetkých diskuských fórach stejný dríst. Presne takéto vyjadrenia a názory doviedli Slovenskú ekonomiku tam, kde je..., že jedinou alternatívou sú gynekológovia.

Nie je to k zvyšku tvojho príspevku, ale bol si niekde vôbec vo svete? Ľudia sa správajú úplne rovnako všade. Možnože, ako sa hovorí, iba im stúpil na kurie oko. Je úplnou prirodzenosťou, že ľudia sa správajú rovnako ako hmota v celom vesmíre: čo najdlhšie zotrvať v stave s čo najmenšími energetickými výdajmi.

Nechcem sa zastávať druhej strany, ale ak niekde robíš 10, 20... rokov a nikdy sa nedočkáš zvýšenia platu alebo kariérneho rastu, entuziazmus vyprchá. Žiješ od výplaty k výplate a furt je to horšie. Myslím, že ale chyba nie je v tých kolegoch a určite nie v tom "no presne to je také slovenské". A jedného dňa tak môže skončiť aj @betelgeuse. A s týmto sa borí celý svet, nie len to naše malé Slovensko.
0

betelgeuse
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 27 Okt 2024, 07:50
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa betelgeuse » 24 Nov 2024, 16:43

budvar10
V pohode. Ďakujem.
Ano bol som vo svete a pracu v zahraniči neľutujem (anglicko 4r, nemecko 1r). Nazbieral som tam kopec skusenosti. Pracu v zahranici by si mal vyskusat kazdy. Je to len dobra skusenost.
A ano to mas asi tiez pravdu s tym platom, jeden udrzbar ma necelych 2000e v hrubom po 17tich r.ako som sa dozvedel. Je to podla mna bieda zo strany zamestnavatel a ze si takychto ludi neceni viac.

A ano za nadriadenim sa chystam ale skor za nasim managerom. No uvidim ako to dopadne.

Ja som tu isiel hlavne nazbierat nejake skusenosti z prace PLC programovania ale zatial je to bieda. Sa tu nemam co naucit a to mi moj nadriadeny sluboval na pohovore ze tu sankopec jeci z PLC naucim. No kedze mam vlastne PLCčka doma tak som bol v podstate viac na nich napojeny za 3r ako niekto co tam pracuje 17r
1
Obrázok 1

betelgeuse
Okoloidúci
Okoloidúci
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa betelgeuse » 29 Nov 2024, 14:24

Moj vytvoreny program pre počitanie motohodin každy motor zvlašť A tiež po potvrdeni vymeny resetu, sa uloži datum. Samozrejme aj chybove hlášky pri dosiahnuti 2000h "WORNING" pre dosiahnuti jedneho motora a "ERROR" ak sa spustia dve worning hlasenia. Cely program si dam na svoju web stranku.
Určity ľudia neboli nadšeny s toho, že som to robil ja a nie prave oni i keď na to mali 18rokov to urobiť.
Prílohy
20241127_121914.jpg
1
Obrázok 1

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 03 Dec 2024, 17:01

@ SMITH ...zdravim, nedavno som si vsimol , ze sa tu bavite o ET200 , je mi jasne ze su to I/O ale ku akemu systemu ? Dik..
Prílohy
IMG_0115.jpeg
0

SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Vek: 49

Príspevok od používateľa SMITH » 03 Dec 2024, 17:56

Amaterr napísal:
03 Dec 2024, 17:01
@ SMITH ...zdravim, nedavno som si vsimol , ze sa tu bavite o ET200 , je mi jasne ze su to I/O ale ku akemu systemu ? Dik..
K S7 300 a 400 aj novým S7 1200 a S7 1500, teda všetko čo má profibus alebo profinet . Sú to decentralizované periférie a prakticky ich môže ovládať aj iné PLC ako Siemens .Je ich viac druhov tie na tvojom obrázku sú "L" kompaktne , v pripade poruchy sa musí vymeniť modul pre všetky vstupy . Pri ET200S sa skladá zostava zo samostatných modulov a konenktorov , tak pri poruche sa vymení iba jeden modul . Oprava na 1 minutu , len tá diagnostika ....

https://www.nes.sk/simatic-et-200-decentralizovane-i-o

et-200s-io-station-1000x1000.png
Chceš manuál ?
2
Obrázok 2
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 03 Dec 2024, 18:32

Dakujem , som to dostal s tou 300kou , uz som aj zabudol aky bol k tomu komentar :) . Nie , dakujem .
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 04 Dec 2024, 21:27

Ani by ma to nezaujimalo , ale ten nadpis co tu bol .... po dlhych desat rokov som to niekde vyhrabal a troska sa dnes tomu venoval , na nete som nasiel vsetko a po dvoch hodinach je to zive , par krat som mal zapnuty " Micubiši" ale hlavne preto , ze softwer nebol problem , a teraz vidim , ze len tak na hranie je jednoduchsi .. zabalim tu 300vku a dam spet do krabice ..tadial moja cesta nevedie , mal som zacat ked som mal 40r. :)
Prílohy
IMG_0116.jpeg
1
Obrázok 1

betelgeuse
Okoloidúci
Okoloidúci
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa betelgeuse » 07 Dec 2024, 08:07

Ja som začinal s S7-300 ale vyuzitie som pre ňu našiel vo svojom dome. Spravil som si na nej jednoduchy program na obladanie svetiel na schodisku a ventilacie domu. +OB10 som si nastavil na každy deň aby mi spušťalo v dannu hodinu ventilatory pre odvetranie domu. Mne ju bolo ľuto hodiť do šuflika 😁
Program mam prezentovany na mojej web stranke aj s HMI.
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 07 Dec 2024, 10:13

Dakujem , cenim si ten komentar :) , nuz mal som odrobene 45r.A to neratam co bolo predtym , . na jednom pracovisku /aj s prescasmi / .cuchol som do vsetkeho a mal som stastie ze som pracoval na strojoch s najmodernejsou technologiou tej doby a pokial viem , zatial sa tam nic modernejsie nieje , zacinal som s S5 a bol som rad , ked som s PG dokazal najst poruchu , na ine akosi nebol cas ... na vsetko co som chcel a nestihol , mam vyhovorku , nemozeme byt vsetci programatori :) , vzdy ked si sadnem k mojej doske kde nieco letujem , pocujem z kuchyni komentar , boze ... zasa tie tvoje projekty :) ...Urcite by si niektori mladici , co cele dni a noci kukali do mobilov alebo NB mali pozriet tvoju stranku , co uz ... Asi by som nic nerobil pre schody ´ ale mam niekolko Logo a uz dlhe roky si vravim ´ ze nieco na Vianoce ´ nejake pekne , "ine" ako su naokolo , blikatka a vzdy to rozschodim .Mozno o rok .
1
Obrázok 1

SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa SMITH » 07 Dec 2024, 20:17

@ AMATERR : To poznám , tiež som na údržbe už nejakých 27 rokov . Prvotné bolo odstrániť poruchu , tj vyznať sa v programe a dohľadať prečo stroj stojí . V 95 % to boli snímače , občas vypadnutá komunikácia a občas vadná PLC karta alebo CPU . Vrámci toho sa robili drobné úpravy SW , ale spraviť komplet program to som nerobil nikdy ( teda okrem školenia :-D ) . Presne podľa hesla "Som údržbár , tak mám udržovať stroj v chode . Nie som programátor " Samozrejme sme museli mať naštudované VFD , dokonca analogové FORMIC sme aj opravovali https://www.blaja.cz/archiv-clanku/hist ... ormic.html . Na novšich Siemens už nebolo čo opravovať .
Samozrejme sa bavím elektronikou . V dobe keď som chodil do školy , tak z 30 chalanov sme sa o elektroniku zaujímali 25 , dnes ( syn študuje mechatroniku ) sa zaujímajú 3 . Bola to doba , keď kvalitná elektronika ešte nebola dostupná , resp , bola veľmi drahá , tak sa vyrábali rôzne zosilovače , reproduktory , blikače , nabíjačky , dokonca spolužiak si spravil satelitný prijímač . Potom sa rozšírili počítače a elektronika sa stala cenovo dostupná a začal úpadok bastlenia , lebo už nebol dôvod niečo vyrábať keď sa to dalo kúpiť minimálne dizajnovo krajšie ako by bol človek schopný vyrobiť .
1
Obrázok 1
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

pajky
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 07 Dec 2024, 20:52

Jednak dostupnost veci, ale neviem ako vy, ale ja ani nemam cas.
1
Obrázok 1

SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa SMITH » 07 Dec 2024, 21:20

pajky napísal:
07 Dec 2024, 20:52
Jednak dostupnost veci, ale neviem ako vy, ale ja ani nemam cas.
Práve , času bolo ako čečiny . Neboli rozšírené PC a hry , v televízi bolo prd , mobily neboli . Tak sa človek bavil ako vedel , napr. elektroniku . Tá neopísateľná radosť , keď sa ti rozbehne zapojenie , ktoré si si pokladal je neopakovateľná .
Áno , dnes už nemáme na nič čas ... :( :crying:
1
Obrázok 1

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok