ovladanie jednosmerneho motora

Problematika ohladne regulácií (PI, PID), ovládania pohonov, odmeriavaní veličín, automatizácie PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4567
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 56

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa mr.dred » 21 Júl 2021, 17:26

Na spomalenie budeš potrebovať nejaké rozumnejšie ovládanie..
.napr.enkodérom počítať otáčky, alebo ďaľšími koncákmi pred koncovými polohami ubrať napájaniu...to už je v podstate ako ovládanie brány...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3807
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Bydlisko: Hlohovec
Vek: 44

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa misocko » 21 Júl 2021, 18:38

brzdenie motora sa robi bud jeho skratovanim alebo kratkymm reverzom
v tvojej aplikacii by som nebrzdil, na koncaky by som dal pruziny (alebo vačky ma otočnu os) , tak aby sa koncak aktivoval a brana mohla este chvilu bezat (kym dobehne motor)
zapojenie asi takto
aktivne Q1 a Q4 chod na jednu stranu
aktivne Q2 a Q3 chod na druhu stranu
aktivne Q1 a Q3 (alebo Q2 a Q4) brzdenie skratovanim motora
aktivne Q1 a Q2 ; alebo Q3 a Q4 - ZAKAZANY stav , skratuje napajanie
Prílohy
EasyCapture1.jpg
0

smugli
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 69
Dátum registrácie: 07 Jún 2015, 06:18
Bydlisko: Košice

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa smugli » 22 Júl 2021, 10:56

Misocko ďakujem za odpoveď aj za schému nečakal som že to bude také jednoduché. Chcem sa ešte spýtať na ten zakazaný stav že ako to mám chápať a ešte poradiť s prúdovým senzorom pri preťažený aby sa dvere otvorili ? Bude mi k tomu stačiť zdroj čo sa dodáva s Logom 6EP3331-6SB00-0AY0 (24V/1,3A)? Ďakujem
0

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2099
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 24

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 22 Júl 2021, 12:26

Zakázaný stav je proste už podľa názvu stav, ktorý nesmie nastať. Tu by to prakticky znamenalo vyskratovanie zdroja.

Takže v programe (alebo obvodovo) je nutné zaistiť, aby k takémuto stavu nikdy nedošlo. To je celé.
0

Používateľov profilový obrázok
Tribec Zacks
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 666
Dátum registrácie: 26 Jún 2010, 00:00
Bydlisko: Levice / Cork IRL
Vek: 38
Kontaktovať používateľa:

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa Tribec Zacks » 23 Júl 2021, 13:50

chalani, nechcem vam do toho moc kafrat, ale otvarat 20kg dvere bude chcet trosku viac kontrolneho mechanizmu ako zopnut motor co trhne dverami, da na frak prevodovke atd. Ak to ma byt urobene dobre tak to bude chcet.nejaky rozbeh a dobeh, tak ako to maju vsetky automatizovane dvere a brany, staci sa lepsie prizret na ich posuv pri rozbehu napr.
0
Kreativita a motivacia je to, co prinasa originalne napady a myslienky, disciplina je to, co ich dokaze zrealizovat.

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2099
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 24

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 23 Júl 2021, 14:18

Tak potom snáď by stačilo PWM regulovať ten h-most. Akurát neviem, má Logo pwm?

Alebo aj lineárna regulácia, ale tranzistory budú riadne vykurovať.
0

Amaterr
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 932
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa Amaterr » 23 Júl 2021, 14:33

nema
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10914
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa Dolfi » 23 Júl 2021, 14:46

Podľa mňa, to najjednoduchšie riešenie je to najlepšie. Čo tak zapojiť správne zvolený výkonový odpor do série s motorčekom ? (Obmedzí aj rozbeh, a aj dobeh, kým vypne koncák.)
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 969
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Bydlisko: BA / W
Vek: 61
Kontaktovať používateľa:

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa technikus110 » 23 Júl 2021, 15:31

Čiže nechceš pribrzdiť, ale spomaliť chod a to je tak trochu niečo iné.

Motorček s prevodovkou, O.K., tú prevodovku zničíš veľmi rýchlo, pokiaľ nebudeš mať pomalý rozbeh.
Ak je tam šnekovka, tak tá sa zabrzdí v prevode sama.

Ešte prezraď, kam tie dvere dáš, lebo ti ( mne) tam chýba aj:
- ochrana pred nárazom do prekážky, pokiaľ nechceš homemade "lámač kostí" - nadprúdová ochrana
- ochrana prekážky pri zatváraní - min. dvojlúčová fotobunka
0

smugli
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 69
Dátum registrácie: 07 Jún 2015, 06:18
Bydlisko: Košice

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa smugli » 23 Júl 2021, 19:59

Ďakujem veľmi pekne za odpovede :) Technikus110 keď budem stavať gilotínu založím iné vlákno :) . Ano rád by som použil nejaký senzor prúdu alebo ak logo vie merať prúd na výstupe a reagovať bolo by to super. Ak nie rád by som aby ste mi niečo odporučili. Niečo ako fotobunku plánujem + tam bude aj mechanická ochrana ak by všetko ostatné zlyhalo. Motorček mám objednaný takže neviem ešte povedať ako sa to bude chovať. V datasheete nepíše že by tam trebalo niečo na pomalý rozbeh možno už má niečo v sebe, uvidíme keď príde :) Mal by mať planetovú prevodovku v tej cene typujem že bude plastová. Tie dvere sa hýbu úplne ľahúčko minimálny odpor. Ďakujem
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3807
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Bydlisko: Hlohovec
Vek: 44

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa misocko » 23 Júl 2021, 20:09

na dvere by som dal narazovu lištu - bezne sa na taky ucel pouziva aj priemysle, ta pri naraze posle signal do PLC ze STOP a cuvni trochu. ta je aj pruzna , takze v pripade naburania sa motor moze v pohode dotocit - zabrana len viac stlaci narazovu lištu
0

Amaterr
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 932
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa Amaterr » 23 Júl 2021, 21:53

Na to Logo mas kabel , ale to budes natukavat s tlacitkami ?
0

smugli
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 69
Dátum registrácie: 07 Jún 2015, 06:18
Bydlisko: Košice

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa smugli » 23 Júl 2021, 22:45

K novému logu netreba kábel :) Ale mám komplet set takže normálne cez Logo soft comfort. Cez tlačidla si to neviem veľmi predstaviť :D Misocko kolko taká sranda stojí? Všade kde som to pozeral chcú poslať dopyt a mňa to už fakt nebaví každému písať čakať na cenu a potom šok že aké je to drahé :D
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3807
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Bydlisko: Hlohovec
Vek: 44

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa misocko » 23 Júl 2021, 22:57

mozem Ti to pozriet pocas tyzdna ked bude skladnik v robote , nedavno sme jednu menily , asi 2m;
ale samzrejme , toto asi nebude na hobby pouzitie a stovky € su pre firmu standard....
neviem pre aku presne aplikaciu to chces a koho mozes zranit .... (da sa to aj vyrobit, pomocna lišta , vedenie , koncaky, pruzinky) profi je asi o tlaku vzduchu v "hadici".
0

smugli
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 69
Dátum registrácie: 07 Jún 2015, 06:18
Bydlisko: Košice

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa smugli » 23 Júl 2021, 23:02

Ďakujem :) Ako zraniť by to nemalo nikoho lebo bude tam mechanicka poistka ktora pri väčšej zátaži praskne a tým sa odpojí motor ale rád by som to mal ošetrené aj elektronicky aby som nemusel tu poistku furt meniť :D A čo ten prúdový senzor? nejaký typ ?
0

Amaterr
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 932
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa Amaterr » 24 Júl 2021, 06:51

Wau , som netusil ´ ze nove Logo sa pripaja do PC cez Wifi alebo inak bezdrotovo , netreba kabel uz na pripojenie do PC cez RS232 alebo USB ? Jasne , ten soft sa da aj stiahnut .
0

smugli
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 69
Dátum registrácie: 07 Jún 2015, 06:18
Bydlisko: Košice

Re: ovladanie jednosmerneho motora

Príspevok od používateľa smugli » 24 Júl 2021, 08:37

Je tam Ethernet port čiže priamo zapojené do PC alebo cez sieť
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok