Relé spínané vstupnou frekvenciou

Problematika ohladne regulácií (PI, PID), ovládania pohonov, odmeriavaní veličín, automatizácie PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

roman398
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 53
Dátum registrácie: 10 Jan 2015, 20:07

Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa roman398 » 16 Nov 2023, 19:02

Zdravím a prosím o radu.
Potrebujem zopnút relé ak vstupná frekvencia obdlznikoveho signálu presiahne nastavenú hodnotu nad 1Hz a ak na vstupe frekvencia klesne pod 1Hz aby relé zase rozoplo. Najlepšie ak by sa dal kúpiť takýto relay module už hotový niekde na aliexpress. Googlim ale nemôžem nič podobné nájsť. Alebo aspoň nejakú schému. Vedel by mi s tým niekto poradiť?
Prílohy
IMG_20231116_185235.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2544
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21
Bydlisko: Nitra

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa enigma » 16 Nov 2023, 21:50

myslím že v podstate potrebuješ sklop ktorý bude na určitej frekvencii detektovať " jednotku " a tým pádom rele bude aktívne . poklesom frekvencie pod určitú úroveň prepne do " nuly " a rele prejde do pasívného stavu .
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5851
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa mr.dred » 16 Nov 2023, 22:15

To bude nejaké "zaujímavé" zariadenie, keď potrebuje detegovať impulzy pod a nad 1Hz :rolleyes: Že by nejaké impulzy z tlačítka?? - To bez "profesora" asi nepôjde.. Väčšinou sú takéto obvody riešené - podrž tlačítko aspoň 2-3 sekundy a dôjde k zmene - jedno stlačenie = 1 krok..
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Lennox
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 293
Dátum registrácie: 12 Sep 2019, 22:51
Bydlisko: Bratislava

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa Lennox » 16 Nov 2023, 22:40

Hladaj Charge pump relay. Nájdeš na Ali aj hotové. Keď chceš obvod "schému" daj do Goo..lu iba Charge pump schematic.
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4355
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 47

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa misocko » 16 Nov 2023, 22:50

zakladna otázka, o ake frekvencie sa jedná?
Ak chceš 1MHz , ± 1Hz asi bude problem.
Osobne by som skusil arduino.
0

Lennox
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 293
Dátum registrácie: 12 Sep 2019, 22:51
Bydlisko: Bratislava

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa Lennox » 17 Nov 2023, 00:45

A použiť takéto programovateľné relé s trigger vstupom by aj išlo.
https://www.aliexpress.us/item/22518328 ... 9gqzPDirmb
1
Obrázok 1

roman398
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 53
Dátum registrácie: 10 Jan 2015, 20:07

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa roman398 » 17 Nov 2023, 05:46

Potrebujem to na to, že budem mať impulzy z hall spínača umiestneného pri kolese motocykla. Potrebujem aby zoplo relé po prekročení rýchlosti nad cca 8km/h co je cca 1 impulz za sekunu, ( 15 impulzov za sekundu pri 100 km/h). A keď zase klesne rýchlosť pod 8 km/h aby relé rozoplo. Relé bude ovládať mazacie čerpadielko reťaze. Aby mazalo len pri jazde.
0

Používateľov profilový obrázok
straciam
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1332
Dátum registrácie: 06 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: Podbrezova
Vek: 38

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa straciam » 17 Nov 2023, 06:07

ja pouzivam taketo vyhodnocovacie pocitadla impulzov.
da sa tam nastavit aj to, co potrebujes ty. pocitanie impulzov, zobrazenie rychlosti (vypocitanej na zaklade nastavenych impulzov na ot.), nastavenie hranice, od akej rychlosti ma zopinat vystupy, hystereza...
mozno nejaky najdem volne pohodeny, ak by si chcel.
https://www.tme.eu/sk/details/h7cc-a11/ ... zov/omron/
0
Ponukam vysokokvalitnu 3D tlac na SLA tlaciarni Anycubic Photon.
No password, no problem.
Ins-piration

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1069
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55
Bydlisko: Košice

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa budvar10 » 17 Nov 2023, 07:40

misocko napísal:
16 Nov 2023, 22:50
zakladna otázka, o ake frekvencie sa jedná?
Ak chceš 1MHz , ± 1Hz asi bude problem.
Osobne by som skusil arduino.
Otázka bola zodpovedaná v zadaní: 1Hz.

Urobiť sa to dá. Jednoduchý MCU a programček. Hotový výrobok neviem, či existuje.
0

Používateľov profilový obrázok
zdeno6505
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1541
Dátum registrácie: 04 Aug 2010, 00:00

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa zdeno6505 » 17 Nov 2023, 07:46

CMOS4060 oscilátor, na pin reset 1Hz, a napr.na Q12 RC člen + tranzistor.
0
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.

roman398
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 53
Dátum registrácie: 10 Jan 2015, 20:07

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa roman398 » 17 Nov 2023, 07:56

Mam v šuplíku takéto napätovo riadené relé na 12v za 2€ z aliexpress kde sa dá nastaviť trimrom úroveň spínacieho napätia.
Nestačilo by dat k tomu prevodník frekvencie na napätie? Z hodnotami 0-30Hz / 0-10V? Dal by sa taký prevodník zostrojit alebo kúpiť?
Prílohy
Screenshot_20231117_062819_com.huawei.browser.jpg
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2329
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa peterple » 17 Nov 2023, 08:57

Zišlo sa tu veľa príspevkov. Nakoniec sme sa našťastie dozvedeli aj účel. Z toho vyplinulo že ani tak nejde o meranie frekvencie ako skvôr o meranie periody. Ak na tento účel nasadíš čítač (napr šesťmiestny) tak za jednu sekundu sa dozvieš frekvenciu s rozlíšením 1Hz. Teda vieš zaznamenať hodnoty 0, 1, alebo 2 Hz. To je v tvojom prípade hrozne hrubé a nepoužiteľné.
Takže treba merať periódu signálu. V takom tu možeš reagovať na dĺžku každého jedného pulzu.
Tu sú dve základné možnosti:
  1. Monostabilný klopný obvod - V dobe mojej mladosti sa takéto veci riešili pomocou MKO napríklad UCY74121. V súčastnosti nedoporučujem toto riešenie, vhodné iba vtedy keď silou mocou nechceš použiť digitálne meranie. Nevýhody - ťažko presne nastaviteľné, teplne závislé ako blázon (malá zmena R, C = veľká zmena doby kyvu)
  2. Digitálne meranie periódy - Toto vyžaduje znalosti v oblasti číslicovej techniky a programovania (nič obvyklé medzi bežnou populáciou). V minulosti sa na to používala bedňa za 60000Kčs z metra Blansko. Dnes sa na to dá použiť MCU s 8 pinmi za 10 centov. Výhody - maličké, s malu spotrebou, presné. Nevýhody - znalosť programovania a princípov digitálneho merania periódy
Druhé riešenie je pre znalého človeka otázka na 1 hodinu roboty. Pre amatéra začiatočníka je to pár mesiacov.

V prípade hotového riešenia (asi otrochu zbytočne rozmerného) tu už vhodne riešenie dal Straciam
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

Používateľov profilový obrázok
enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2544
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21
Bydlisko: Nitra

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa enigma » 17 Nov 2023, 09:41

a nedal by sa použiť ciklo počítač km ? pravda s menšímy úpravamy
0

roman398
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 53
Dátum registrácie: 10 Jan 2015, 20:07

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa roman398 » 17 Nov 2023, 09:49

Neviem ako by som mohol pozit cyklo počítadlo aby mi spinalo relé tak ako potrebujem. Ale našiel som toto: sa mi zdá ze by to mohlo byt ono
Prílohy
Screenshot_20231117_094459_com.huawei.browser.jpg
Screenshot_20231117_094212_com.huawei.browser.jpg
0

Lennox
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 293
Dátum registrácie: 12 Sep 2019, 22:51
Bydlisko: Bratislava

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa Lennox » 17 Nov 2023, 10:17

Kámo, veď to isté som ti linkol za 1,5USD z aliexpresu. A áno, s tým to ide realizovať.
1
Obrázok 1

roman398
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 53
Dátum registrácie: 10 Jan 2015, 20:07

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa roman398 » 17 Nov 2023, 10:27

Ďakujem všetkým
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2329
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa peterple » 17 Nov 2023, 10:30

Je to marný, je to marný, je to marný. Ale aj tak skúsim ešte raz. To čo si našiel meria frekvenciu.
Takže si možeš nastaviť že výstup bude vypnutý ak ukazuje 1Hz a zapnutý ak ukazuje 2Hz.
V tvojom prípade 1Hz je aká rýchlosť? A 2Hz je aká rýchlosť? Vyhovuje ti to? Ak áno kúp si to. Ak nie kúp si to čo linkoval straciam. Mám pocit že to vie merať aj periódu.

Minimálne by bolo fajn keby si si aspoň prečítal príspevky lebo inak riskuješ že sa na teba v budúcnosti ľudia vybodnú.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

roman398
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 53
Dátum registrácie: 10 Jan 2015, 20:07

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa roman398 » 17 Nov 2023, 11:00

Jeden impulz = jedno otočenie kolesa s obvodom 2m za sekundu je rýchlosť cca 8km/h. A snažil som sa čítať všetko 🙂. Chápem to tak ze to co som našiel počíta počet impulzov sa sekundu. Ak to je tak tak by to mohlo fungovať. Ale možno sa mýlim. Ďakujem za tipy.
Prílohy
Screenshot_20231117_110923.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
taphome
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 136
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Bydlisko: Bratislava
Vek: 64

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa taphome » 17 Nov 2023, 11:28

1hod=60min=3600sek toto ešte nikto nezmenil

2m/s * 3600s = 7200m/hod = 7,2km/hod tých 800m navyše je kondičný dodatok s DPH? Lebo ak sa de merať "cca" tak by stačil aj AD prevodník. Aký tachometer máš na tom prskolete?

Kvôli presnosti môžeš merať na 1 obrátke aj viacero impulzov. Akú hysteréziu má tvoj snímač a vyhodnocovací obvod?
0

Používateľov profilový obrázok
rudko
Power user
Power user
Príspevky: 2340
Dátum registrácie: 28 Dec 2012, 08:33
Vek: 38

Re: Relé spínané vstupnou frekvenciou

Príspevok od používateľa rudko » 17 Nov 2023, 11:33

Otazka je ake rozlisenie a tym padom aj presnost ma ten modul. Ak meria s rozlisenim iba 1Hz bude to pre teba dostacujuce?
Nepozeral som moznosti toho modulu tak iba davam otazku ktoru si musis zodpovedat.
Ak ten modul ma aj nejaky reset vstup tak moznost ako zvysit presnost by bola kupit modul generujuci frekvenciu povedzme 100 az 1000Hz (napr nieco s 555) a toto priviest na vstup citaca. Magneticky spinac by botom resetoval counter
Ale to zase treba prestudovat vsetky rezimy ci to ten modul zvladne
0
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok