Teplomer na dialku -modbus

Problematika ohladne regulácií (PI, PID), ovládania pohonov, odmeriavaní veličín, automatizácie PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3330
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa marek181818 » 10 Jan 2024, 14:06

Zdravim.Skusim strucne.Zhanam teplomer do panelu do mojho rozvadzaca.Cidlo ale by bolo vzdialene cca 10m.Rozvadzaci by bol len displej na zobrazovanie hodnoty.Bohuzial jeden pokus nejak nevysiel, aj ked som to pred realizaciou skusal .Robi mi velke odchylky voci skutocnosti.Uz som nakupil z ali aj ine cidla.No nieco sa zmenilo rozdiel je aktualne cca 6-7C co je dost.
Na Ali som nasiel nieco taketo https://vi.aliexpress.com/item/10050057 ... pt=glo2vnm a ci by to islo spojit s https://vi.aliexpress.com/item/10050056 ... ry_from%3A
Informaciu som si pytal aj s cinanom no poslal mi subory s infom , lenze to vyzera ze to ide asi len s PC alebo co.No neviem.Mozno vy poradite nieco viac
Povodny teplomer som z ali ale, kupoval tento , ale tam je cidlo len 50cm co ma svoj dovod.Podstate ine riesenie moze byt hocico ale primeranej cene-lacno :D je to len na domace pouzitie a informativne, takze aj nejake arduino a pod moze byt .Dakujem https://www.ampul.eu/sk/meracia-technik ... nia-zelena

a subory od cinana
https://onedrive.live.com/?authkey=%21A ... by&o=OneUp
0

Používateľov profilový obrázok
pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1711
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Bydlisko: Ruzomberok
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa pablox » 10 Jan 2024, 14:22

DS18B20 a k tomu nejaké to Arduino a display si nerozmýšľal?

DS18B20 samozrejme nie od Číňana, ale originál.

Tie nám chodili aj na viac ako 10m po tienenom kábli v 3 vodičovom zapojení aj keď bol kábel blízko silových káblov.

Do bytu som si vyrobil toto https://www.pablox.net/index.php?option ... &Itemid=36

Ale tam toho behá po RS485 viac.
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3330
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa marek181818 » 10 Jan 2024, 14:48

Ja som si podstate robil menšiu dielnicku, kde na streche mám 3 celej solárne panely.Podstate svietenie v dielni mám spravené aj na 12V no tu mám malý rozvádzač .Kde som zabudoval okrem stavu napätia a ako sa odvíjajú aku aj teplomer čo som dával v linku .Chcem vedieť v lete aká je teplota na rozpálenej streche z plechu To 10,7 je teplota údajne vonku testoval som teplotné čidlo čo mi včera.prislo ale s 3 m dĺžkou .Takže chcel by som tu dieru čo tam ostane aspon niečim.zamenit.Rozvadzac nej ešte dokončeny.
Prílohy
IMG_20240110_144757.jpg
0
Naposledy upravil/-a marek181818 v 10 Jan 2024, 14:49, upravené celkom 1 krát.

Používateľov profilový obrázok
pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1711
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Bydlisko: Ruzomberok
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa pablox » 10 Jan 2024, 16:08

Takže hľadáš asi hotové riešenie, aj keď rámik z toho pôvodného teplomeru by sa dal využiť - buď zistiť zapojenie pinov toho existujúceho LED displeja (aby ti presne sedel do rámiku, vyhodiť z neho elektroniku) alebo nájsť iný LED display pasujúci do rámika a dorobiť elektroniku. Zapojenie je potom triviálne, napríklad https://www.hackster.io/175802/temperat ... ino-a7c7e6

alebo https://www.arduinoslovakia.eu/blog/201 ... 20?lang=en
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

bum
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 126
Dátum registrácie: 28 Okt 2016, 21:40
Vek: 66
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa bum » 10 Jan 2024, 16:54

Osobně používám na měření teploty pro jednoduchost programu PICAXE s čidly DS18B20 v pouzdru, čidla mám připojeny tří vodičově v rozlišení 12bitů na různých délkách UTP kabelu CAT5 až do délky 20m, k PICAXE 08M2 mohu připojit tři tyto čidla DS18B20. Zapojení používám v různých úpravách tak jak potřebuji pro tvoji inspiraci například " TEPLOMĚR DO UDÍRNY V.02, TERMOSTAT S PICAXE a DS18B20 a MĚŘENÍ TEPLOTY VODY V UT" podle potřeby bez nutnosti úpravy programů mohu zobrazovat jak na monitoru PC kde mám možnost ukládání dat nebo na sériovém LCD displeji 2 X16 znaků.
0

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3330
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa marek181818 » 10 Jan 2024, 18:14

No námety by aj boli ako vidím.Onk keď by bolo treba otvor na displej aj zväčšiť alebo by bol veľký to už nejak doriešiť inak . Teraz mi ide hlavne o funkčné zapojenie.Na tu strechu mám inak natiahnutý utp cat 5 kábel.Ono ďalšia vec ja nemám ani čas a hlavne už podmienky niečo vyrábať.Trosku som sa vzdal toho.Suciastky som.dost popredal .Ostali mi mi len nejaké základné. Napr usm diódy usmernovacir mostíky ,LED , pár odporov , kondenzatorov.A to je celé.Takze aj by som zaplatil keď tak za výrobu.
0

bum
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 126
Dátum registrácie: 28 Okt 2016, 21:40
Vek: 66
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa bum » 10 Jan 2024, 19:29

Ten kabel na střechu je v pohodě, jinak jsem na tom stejně s tím místem všechny články co mám zveřejněny na webu tak přípravky k nim byli vyrobeny v kuchyni na stole. V současnosti jsem také dokončil rozprodávání součástek a modulů k ARDUINO a PICAXE.
0

Používateľov profilový obrázok
taphome
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 118
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Bydlisko: Bratislava
Vek: 64

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa taphome » 11 Jan 2024, 06:48

Ten display je Modbus, tak je to vždy iba periféria. Neukáže ti napriamo nič. Ty zadávaš cez MASTER zariadenie hodnoty do jeho registrov a tak zobrazuješ údaj. Ja používam 6 miestny a dvojriadkový.

PT100 malú dosku nekupuj, tú treba nakalibrovať a robí problémy. Mám jednu doma na test a zavrhol som ju.

Ten panelový merák ak predĺžiš trasu snímača 2x1,5mm2 káblom, tak bude mať minimálnu odchylku na 10 metroch. Ak tam dáš Cat5E tak na presnosť zabudni.

Na plechovej streche budeš mať kľudne aj 60-70°C, takže rozsah panelového meráku musíč na to prispôsobiť.


Ja bežne používam tieto dosky a k nim snímače a je to v pohode: https://www.elecom.sk/sk/r4dcb08-8-kana ... odbus.html
0

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3330
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa marek181818 » 13 Jan 2024, 19:53

pablox napísal:
10 Jan 2024, 14:22
DS18B20 a k tomu nejaké to Arduino a display si nerozmýšľal?

DS18B20 samozrejme nie od Číňana, ale originál.

Tie nám chodili aj na viac ako 10m po tienenom kábli v 3 vodičovom zapojení aj keď bol kábel blízko silových káblov.

Do bytu som si vyrobil toto https://www.pablox.net/index.php?option ... &Itemid=36

Ale tam toho behá po RS485 viac.
Toto nieje zle, Len pre mna zbytocne az 4 meriania, ale asi by sa to dalo upravit .
nevyhodu trosku vidim ze male su znaky na displeji, takze treba dobry zrak :D
pablox napísal:
10 Jan 2024, 16:08
Takže hľadáš asi hotové riešenie, aj keď rámik z toho pôvodného teplomeru by sa dal využiť - buď zistiť zapojenie pinov toho existujúceho LED displeja (aby ti presne sedel do rámiku, vyhodiť z neho elektroniku) alebo nájsť iný LED display pasujúci do rámika a dorobiť elektroniku. Zapojenie je potom triviálne, napríklad https://www.hackster.io/175802/temperat ... ino-a7c7e6

alebo https://www.arduinoslovakia.eu/blog/201 ... 20?lang=en
Toto je fajn az stvorene pre mna, len neviem na aku vzdialenost to beha
bum napísal:
10 Jan 2024, 16:54
Osobně používám na měření teploty pro jednoduchost programu PICAXE s čidly DS18B20 v pouzdru, čidla mám připojeny tří vodičově v rozlišení 12bitů na různých délkách UTP kabelu CAT5 až do délky 20m, k PICAXE 08M2 mohu připojit tři tyto čidla DS18B20. Zapojení používám v různých úpravách tak jak potřebuji pro tvoji inspiraci například " TEPLOMĚR DO UDÍRNY V.02, TERMOSTAT S PICAXE a DS18B20 a MĚŘENÍ TEPLOTY VODY V UT" podle potřeby bez nutnosti úpravy programů mohu zobrazovat jak na monitoru PC kde mám možnost ukládání dat nebo na sériovém LCD displeji 2 X16 znaků.
Tiez zaujimave zapojenia aj ine co mas na stranke . :D
taphome napísal:
11 Jan 2024, 06:48
Ten display je Modbus, tak je to vždy iba periféria. Neukáže ti napriamo nič. Ty zadávaš cez MASTER zariadenie hodnoty do jeho registrov a tak zobrazuješ údaj. Ja používam 6 miestny a dvojriadkový.

PT100 malú dosku nekupuj, tú treba nakalibrovať a robí problémy. Mám jednu doma na test a zavrhol som ju.

Ten panelový merák ak predĺžiš trasu snímača 2x1,5mm2 káblom, tak bude mať minimálnu odchylku na 10 metroch. Ak tam dáš Cat5E tak na presnosť zabudni.
No skusal som co mi radili este na FB ale nie az takym hrubym mal som po ruke len asi 2x1 len a 3m a robilo to aj tak bludy

Na plechovej streche budeš mať kľudne aj 60-70°C, takže rozsah panelového meráku musíč na to prispôsobiť.


Ja bežne používam tieto dosky a k nim snímače a je to v pohode: https://www.elecom.sk/sk/r4dcb08-8-kana ... odbus.html
K doske ide uz len cidlo a displej ?
0

Používateľov profilový obrázok
taphome
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 118
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Bydlisko: Bratislava
Vek: 64

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa taphome » 14 Jan 2024, 08:37

.....K doske ide uz len cidlo a displej ?.....

Každá Modbusová periféria je IBA periféria. Potrebuje riadiacu jednotku.
Modbus nie je autonómne zariadenie! (ani teplomer a ani display)
0

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3330
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa marek181818 » 14 Jan 2024, 09:42

Len dosku si musim navrhnut asi sam vsak?Aktualne hladam nieco hotove, pripadne niekoho kto mi to vyroby.
0

rohy
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 582
Dátum registrácie: 28 Feb 2008, 00:00
Bydlisko: PD
Vek: 55

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa rohy » 15 Jan 2024, 07:31

Činan ma aj meračiky na ds18b20.Mam to odskušane na 20m,funguje.
0

Používateľov profilový obrázok
taphome
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 118
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Bydlisko: Bratislava
Vek: 64

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa taphome » 15 Jan 2024, 08:16

....Len dosku si musim navrhnut asi sam vsak?....

Nepoznám tvoje znalosti o Modbus protokole a programovaní, ale hľadaj si radšej autonómne zariadenia.
0

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3330
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa marek181818 » 07 Feb 2024, 22:09

Tak skusam nieco nakonec aj tak sam zriesit.Skusam dve verzie z arduinom.Najprv ale chcem tu jednoduchsiu https://www.arduinoslovakia.eu/blog/201 ... 20?lang=en
No mam kupene vsetko len ten ATtiny85 mam ako Digispark co som sa dozvedel z netu.Kupoval som nieco z Tipa.sk, tak som skusal vyhladat ci tam nemaju tento procak no mali len v prevedeni cez mikrousb.
No zatial som program uploadoval len na arduino uno a nano.Aj ked trosku davno.No nasiel som nejake manualy napr https://www.instructables.com/How-to-Pr ... Digispark/ alebo aj napriamo co som videl videa na YT len , ja mam dojem ze sa mi nic nespaja.Lebo aj program Arduino IDE nic nevie najst . Aj nejaky program Zadig som nasiel ale s tym netusim co akoze mam robit a ci to vobec treba.Neviete mi s tymto pomoct?Povodne som to skusal len na PC kde bolo pocut ako sa to pripaja a odpaja , ako ked davate klasika usb kluc .Nasiel som aj nejake externe ovladace ze treba dat ale to nepomohlo.Tak som presiel na notebook kde je tiez ten isty Windows 10 64bit ale tam uz nepocut nic ze daco odpaja, aj ked teraz neviem ci niesu vypnute systemove zvuky :biggrin: Takze fakt neviem.Dakujem
0

dan21
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3009
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: ZA

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa dan21 » 08 Feb 2024, 08:37

Arduino IDE us dlhsiu dobu nepouzivam (MS code + platformio) ale ak si tak hmlisto spominam, v arduino IDE si musel mat doinstalovanu "podporu" pre tito male MCU (Attiny13, 45, 85 ...) Az potom sa to dalo programovat.
https://blog.laskakit.cz/zaciname-s-attiny85-digispark/
0

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3330
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa marek181818 » 08 Feb 2024, 08:43

Vyskúšam , taká malá vec a koľko problémov narobí.
0

dan21
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3009
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: ZA

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa dan21 » 08 Feb 2024, 11:18

Alebo ak mas ISP programator (usbASP ....) tak sa mozes priamo napojit na ISP piny toho MCU a loadnut. program. Nepotrebujes bootloader :-)
0

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3330
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa marek181818 » 11 Feb 2024, 15:32

Tak priamo sa nam pripojit neviem, nainstaloval som tu podpornu kniznicu a co bolo treba, vsetko co bolo treba mi v postupe aj naslo.Ale ako sa aj pise, stale mi ho odpaja a pripaja aj ked ho pripajam v okamihu ked mam tam nahrat bootloader, v spravcoch zariadeni ho ukazuje ako nezname zariadenie aj tak.Tak po skusani.By som asi skusil to dat napriamo cez ISP cez programator usbASP a asi cez program avrdude, len tu je jeden problem.Porgram je len pre arduino- pripona INO a avrdude berie len Hex, ale zistil som ze Ino do hex sa da skonvertovat .Len co mam nastavit dalsie, napr poistky ?
aaa.png
Dakujem
0

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 904
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55
Bydlisko: Košice

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa budvar10 » 11 Feb 2024, 15:50

Avrdude neberie len HEX, berie napr aj BIN. Je potrebné si prečítať návod. INO je normálny zdroják v C++. Ten je potrebné nie zkonvertovať ale zkompilovať.
Poistky s avrdude nemusíš vôbec meniť, ak sú tak ako majú byť.
Avrdude je normálna utilita, stiahnuteľná samostatne. Je to open source. Arduino IDE ju len zavolá cez JS. V podstate to isté robí avrdudess, tiež len volanie avrdude.
0

dan21
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3009
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: ZA

Re: Teplomer na dialku -modbus

Príspevok od používateľa dan21 » 11 Feb 2024, 16:04

Najprv pises ze sa priamo napojit nevies a potom ze chces pouzit USBasp programator !
Jedno bez druheho nejde :-)

[attachment=0]image.png[/attachment]
Prílohy
image.png
image.png (8.41 KiB) 151 zobrazení
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok