Elektrotechnicke znalosti PLC programátorov ?
Moderátori: Drakoush, Moderátori
Elektrotechnicke znalosti PLC programátorov ?
Zdravim. Mohli by ste mi prosim napisat, alebo odporucit nejaku knihu, ake znalosti elektrotechniky by mal mat PLC programator ? V pracovnych ponukach na tuto poziciu casto vidam poziadavok na znalosti elektrotechniky. Som strojny inzinier v odbore automatizacia, mali sme aj elektrotechnicke predmety, tak by som si rad skontroloval, ako na tom som, ci moje vedomosti sedia. Vdaka vam za odpoved.
0
Re: Elektrotechnicke znalosti PLC programátorov ?
nemyslim si že najdeš niečo konkretne. Závisy od firmy, pozicie. Osobne si myslim že dobrý programator má výhodu v tom že bežný smrtelnik nerozumie programovaniu. Takže či sa vie orientovať aj v elektro je už len výhoda - ak nie, spravi tuto pracu nejaký elektrikár. Zas na druhu stranu si myslim že človek čo vie programovať PLC by trochu elektrike mohol rozumieť. Myslím že u nás v robote máme nedoceneho PLCčkara, bo on vie všetko programovať a ešte aj elektriku vie robiť.
1
1
Tak neviem, akým smerom sa sa táto oblasť za posledné desaťročia posunula, no dávnejšie bol základ v čítaní a používaní líniových schém, čo bol aj základ výkresov rozvádzačov. Už som na zaslúženom odpočinku, tak to moc nesledujem. Ale nepredpokladám, že sa tam veľa zmenilo.
0
Přinejmenším rozumět alespoň základům elektro schémat, jak psal E001.
0
Dakujem za reakcie.
Kniha elektro schem sa zhodou okolnosti nachadza v rodinnej kniznici, takze idem na to.

Kniha elektro schem sa zhodou okolnosti nachadza v rodinnej kniznici, takze idem na to.
0
Niektory si myslia ze relatko odpadne hned, ked odpoja napajanie, ked je cievka premostena diodou. Hold inzinieri co nemali elektro. Potom to tak NE-funguje. Alebo ze ked sa rozpojil spinaci kontakt tak uz rele pritiahlo, hold teoria slaba a prax vzdialena.
0
https://www.martinus.sk/474753-elektrotechnika/kniha
Nasiel som tuto knihu. Zial na martinuse je vypredana. Neviete, ci na FEIke je technicke knihkupectvo ? By som isiel skusit, ci ju tam nemaju, i ked asi nie...
Nasiel som tuto knihu. Zial na martinuse je vypredana. Neviete, ci na FEIke je technicke knihkupectvo ? By som isiel skusit, ci ju tam nemaju, i ked asi nie...
0