Elektrotechnicke znalosti PLC programátorov ?

Problematika ohladne regulácií (PI, PID), ovládania pohonov, odmeriavaní veličín, automatizácie PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

puxa
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 27 Nov 2017, 16:38

Elektrotechnicke znalosti PLC programátorov ?

Príspevok od používateľa puxa » 19 Okt 2024, 16:42

Zdravim. Mohli by ste mi prosim napisat, alebo odporucit nejaku knihu, ake znalosti elektrotechniky by mal mat PLC programator ? V pracovnych ponukach na tuto poziciu casto vidam poziadavok na znalosti elektrotechniky. Som strojny inzinier v odbore automatizacia, mali sme aj elektrotechnicke predmety, tak by som si rad skontroloval, ako na tom som, ci moje vedomosti sedia. Vdaka vam za odpoved.
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 49

Re: Elektrotechnicke znalosti PLC programátorov ?

Príspevok od používateľa misocko » 19 Okt 2024, 17:18

nemyslim si že najdeš niečo konkretne. Závisy od firmy, pozicie. Osobne si myslim že dobrý programator má výhodu v tom že bežný smrtelnik nerozumie programovaniu. Takže či sa vie orientovať aj v elektro je už len výhoda - ak nie, spravi tuto pracu nejaký elektrikár. Zas na druhu stranu si myslim že človek čo vie programovať PLC by trochu elektrike mohol rozumieť. Myslím že u nás v robote máme nedoceneho PLCčkara, bo on vie všetko programovať a ešte aj elektriku vie robiť.
1
Obrázok 1

E001
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 18 Nov 2012, 19:05
Vek: 68

Príspevok od používateľa E001 » 19 Okt 2024, 20:14

Tak neviem, akým smerom sa sa táto oblasť za posledné desaťročia posunula, no dávnejšie bol základ v čítaní a používaní líniových schém, čo bol aj základ výkresov rozvádzačov. Už som na zaslúženom odpočinku, tak to moc nesledujem. Ale nepredpokladám, že sa tam veľa zmenilo.
0

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Príspevok od používateľa balu » 19 Okt 2024, 21:09

Přinejmenším rozumět alespoň základům elektro schémat, jak psal E001.
0

puxa
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa puxa » 20 Okt 2024, 15:43

Dakujem za reakcie.
Kniha elektro schem sa zhodou okolnosti nachadza v rodinnej kniznici, takze idem na to. :thumbup: :tonqe:
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 20 Okt 2024, 17:24

Niektory si myslia ze relatko odpadne hned, ked odpoja napajanie, ked je cievka premostena diodou. Hold inzinieri co nemali elektro. Potom to tak NE-funguje. Alebo ze ked sa rozpojil spinaci kontakt tak uz rele pritiahlo, hold teoria slaba a prax vzdialena.
0

puxa
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa puxa » 20 Okt 2024, 19:53

https://www.martinus.sk/474753-elektrotechnika/kniha

Nasiel som tuto knihu. Zial na martinuse je vypredana. Neviete, ci na FEIke je technicke knihkupectvo ? By som isiel skusit, ci ju tam nemaju, i ked asi nie...
0

Napísať odpoveď