Veľké tranzistorové hodiny (mega transistor clock)
Moderátori: psichac, Moderátori
- Mek
- Zaslúžilý člen
- Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
- Vek: 37
- Kontaktovať používateľa:
Veľké tranzistorové hodiny (mega transistor clock)
V ramci volneho casu som sa trochu hecol a nakoniec z toho bola vacsia konstrukcia nez som predpokladal, tiez mi to zabralo skoro rok dat to do takejto podoby...
Digitalno-binarne hodiny bez integrovanych obvodov - iba 596 diod a 221 tranzistorov
Idealne na stavbu, ak mate doma hromadu starych suciastok nevhodnych dnes uz na nic ine iba na spinacie ucely. Pouzite suciastky su bezne, univerzalne tranzistory s vyvodmi CBE/EBC v puzdre TO-92 alebo podobnom, diody 1N4148, ktorych je vsade plno, a "par" dalsich suciastok...
Rozmery plosneho spoja su 50 x 37 cm, napajacie napatie 5 V / 500 mA max. Samozrejme, je to prva verzia, tak ma dva nedostatky - zabudol som na ochranne rezistory pre displeje a debounce kondiky pre tlacidla. Ale to nie je nic, co by sa nedalo dodatocne opravit... v druhej verzii to bude opravene, ak pojde do vyroby, zavisi od zaujmu o tuto konstrukciu.
Hodiny su riadene krystalom 32,768 kHz, maju 24-hodinovy format, digitalne aj binarne zobrazenie casu, a dve tlacidla na nastavenie hodin a minut.
Frekvencia krystalu sa prisposobi na logicke urovne, vydeli dvoma seriou klopnych obvodov, aby sa ziskala frekvencia 1 Hz, a ta sa potom deli 6, 10, 6, 10, a 24. Binarne LEDky ukazuju stav klopnych obvodov v delickach, a vystupy klopnych obvodov idu do dekoderov pre displeje. Toto je blokova schema, z ktorej to je patrne: Vsetky detaily o konstrukcii, aj dokumentaciu na stiahnutie so schemou, najdete na mojej stranke - MTC.
Ak by vyvstala otazka "preco", tak len tak pre zabavu, tak ako ludia kupuju tisicove puzzle a bavia sa pri ich skladani, mna bavilo skladat toto
Pri objednavani plosakov bolo minimalne mnozstvo 5 kusov, takze mam nejake navyse, aj sady (novych) suciastok, ak by tento text niekto cital neskor, akutalny stav ci je to este k dispozicii je na stranke venovanej tejto konstrukcii (link vyssie).
Pripadne otazky rad zodpoviem.
Digitalno-binarne hodiny bez integrovanych obvodov - iba 596 diod a 221 tranzistorov
Idealne na stavbu, ak mate doma hromadu starych suciastok nevhodnych dnes uz na nic ine iba na spinacie ucely. Pouzite suciastky su bezne, univerzalne tranzistory s vyvodmi CBE/EBC v puzdre TO-92 alebo podobnom, diody 1N4148, ktorych je vsade plno, a "par" dalsich suciastok...
Rozmery plosneho spoja su 50 x 37 cm, napajacie napatie 5 V / 500 mA max. Samozrejme, je to prva verzia, tak ma dva nedostatky - zabudol som na ochranne rezistory pre displeje a debounce kondiky pre tlacidla. Ale to nie je nic, co by sa nedalo dodatocne opravit... v druhej verzii to bude opravene, ak pojde do vyroby, zavisi od zaujmu o tuto konstrukciu.
Hodiny su riadene krystalom 32,768 kHz, maju 24-hodinovy format, digitalne aj binarne zobrazenie casu, a dve tlacidla na nastavenie hodin a minut.
Frekvencia krystalu sa prisposobi na logicke urovne, vydeli dvoma seriou klopnych obvodov, aby sa ziskala frekvencia 1 Hz, a ta sa potom deli 6, 10, 6, 10, a 24. Binarne LEDky ukazuju stav klopnych obvodov v delickach, a vystupy klopnych obvodov idu do dekoderov pre displeje. Toto je blokova schema, z ktorej to je patrne: Vsetky detaily o konstrukcii, aj dokumentaciu na stiahnutie so schemou, najdete na mojej stranke - MTC.
Ak by vyvstala otazka "preco", tak len tak pre zabavu, tak ako ludia kupuju tisicove puzzle a bavia sa pri ich skladani, mna bavilo skladat toto
Pri objednavani plosakov bolo minimalne mnozstvo 5 kusov, takze mam nejake navyse, aj sady (novych) suciastok, ak by tento text niekto cital neskor, akutalny stav ci je to este k dispozicii je na stranke venovanej tejto konstrukcii (link vyssie).
Pripadne otazky rad zodpoviem.
9
9
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat. Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK
- zipaj
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 13 Feb 2011, 00:00
- Vek: 49
Re: Veľké tranzistorové hodiny (mega transistor clock)
Pekná práca, pozrel som si aj dokumentáciu ktorú si k tomuto zverejnil, len škoda že tie zabudnuté rezistory si neosadil v SMD prevedení
0
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí
- lucky62
- Zaslúžilý člen
- Dátum registrácie: 14 Feb 2012, 20:16
Pekná práca...
Pri pozeraní videa ma napadlo malé vylepšenie - bolo by dobre keby v binárnom zobrazení bolo vidieť aj nuly...
Hodili by sa na to dvojfarebné LED ( napr. červená = 1, zelená/modrá = 0).
Pri pozeraní videa ma napadlo malé vylepšenie - bolo by dobre keby v binárnom zobrazení bolo vidieť aj nuly...
Hodili by sa na to dvojfarebné LED ( napr. červená = 1, zelená/modrá = 0).
0
- Mek
- Zaslúžilý člen
Vyborny napad
Asi som zvyknuty robit iba s THT suciastkami, a SMD rezistory ani nemam. Ak budem stavat dalsi kus, urobim to tak. Diky.
Vdaka, tiez zaujimavy napad.
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat. Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
-
- Stály člen
- Dátum registrácie: 19 Máj 2018, 21:12
Podľa mňa sa tam SMD súčiastky nehodia, lebo ak chceme miniaturizovať, tak potom stráca zmysel to riešiť tranzistormi. Práve na tom to je pekné, že všetko sú to THT súčiastky a som na 99% rozhodnutý ísť do toho, ale počkám na verziu v.2 kde je opravený ten problém s chýbajúcimi ochrannými rezistormi k displejom.
0
- zipaj
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 13 Feb 2011, 00:00
- Vek: 49
myslel som na zabudnuté rezistory, pozri sa na dokumentáciu kde je nafotené ako sú tam doplnené, vo v.2.0 verím že budú všetky súčiastky THT
0
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí
- Mek
- Zaslúžilý člen
Urcite budu v THT. Druha verzia plosneho spoja je prave vo vyrobe
1
1
- zawin
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Júl 2006, 00:00
- Vek: 34
Veľmi pekná práca, v dobe keď sa všetko zjednodušuje, všetko riadia mikropočítače má zmysel vrátiť sa do minulosti a precvičiť sa v základoch
2
2
Sú dve veci, ktoré sú nekonečné - vesmír a ľudská hlúposť. Ale s vesmírom som si ešte nie celkom istý. /Einstein/
To Mek:
Ty si teda riadny blázon A nemyslím to vôbec hanlivo, práve naopak. U mňa všetky palce hore a
Ty si teda riadny blázon A nemyslím to vôbec hanlivo, práve naopak. U mňa všetky palce hore a
1
1
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........
Klobúk dole, obdivujem nadšencov tohoto druhu.
1
1
Kto sa hraje, ten nehnevá!
- Mek
- Zaslúžilý člen
Dakujem za mile prispevky
Uz su k dispozicii aj plosne spoje verzie 2, aktualny stav, ceny a podmienky su na mojej stranke s touto konstrukciou.
Uz su k dispozicii aj plosne spoje verzie 2, aktualny stav, ceny a podmienky su na mojej stranke s touto konstrukciou.
0
Klobouk dolů. Máš můj obdiv.
Tohle už dneska hned tak někdo neumí...
Tohle už dneska hned tak někdo neumí...
1
1
- Mek
- Zaslúžilý člen
Ak by mal niekto zaujem, este su k dispozicii plosne spoje oboch verzii, a jedna sada suciastok. Info tu.
0
- Mek
- Zaslúžilý člen
Poslusne hlasim, ze plosne spoje sa minaju, k dispozicii je uz len jeden verzie 2 a styri kusy verzie 1. K nim mozem dodat aj sady suciastok, kto by mal zaujem, detaily su tu v bazare.
0
- Mek
- Zaslúžilý člen
Verzia 2 sa minula, zaujem bol aj dalej, tak som spravil verziu 3, tentokrat s ciernym plosnym spojom namiesto zeleneho. Detaily a fotky su tu v bazare.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 4 Odpovedí
- 1703 Zobrazení