Prave som dokoncil na cca 80% dataloger pre natacany PV panel a pre fixny PV panel a podelim sa o ziskane znalosti.
Uz on funguje, ulohu pre rocnikovy projekt splnil, tak neviem ci sa dopracujem aj k finalnej 100% verzii

Fixny panel je ten spodny a panel co sleduje slnko je ten horny. Obrazok bol robeny o 14:45, takze je vidno je horny panel je za poziciou "Juh". Fixny je nasmerovany na Juh. Dnes prsi, obloha je bielo-siva, aktualny vykon panelov je 0W.

Oba PV panely tu pouzite su z TME typ Poly 10W CL-SM10P111. Natacanie som riesil najprv pomocou LDR a fungovalo to perfektne, ale len za slnecneho dna. Akonahle prisli oblaky, tak system zblbol a tocil sa hore dole + zastavil inde ako by bolo idealne. Nechcel som tam davat zlozity algoritmus a vnasat dalsie "muchy" do programu, tak som to natacanie prerobil na vypocitania polohy slnka na zaklade informacii miesta (Lattitude a Longttitude), datumu a casu. Funguje to perfektne. Chyba vypocitanej polohy je niekedy len cca 5 stupnov s realnou poziciou slnka, co je uplne v pohode, lebo panel straca vykon o cca 0.2W az pri uhle dopade lucov na panel cca 15-20 stupnov. Do 10 stupnov sa vykon vobec nemenil.
Tu je blokova toho celeho systemu:
Ako dataloger som pouzil LabVIEW (programovali sme v nom pocas studia, tak som ho pouzil, nech sa to komisii paci, ze som vyuzil to co sme sa ucili). Nakolko je LabVIEW licencovany (mam skolsku licenciu do Okt2022), a nestoji malo, tak dalsia moja moznost je ze bud sa pouzije hakibaki verzia LabVIEW z torrentu, alebo ten projekt dokoncim na 100% a dorobim tam ako som mal v plane xyMB SPI EEPROM na zalohu dat, a potom este dorobim program (funkciu) s ktorym vycitam tu EEPROM-ku. Vycitanie dat bude len jednoduche posielanie udajov do seriovej linky, takze na to sa moze pouzit hocico co dokaze citat seriove data a ulozit to ako txt alebo csv. Data sa potom daju nacitat v exceli a vyhodnotit podla potreby.
Tu je cely system:
Schema mosfet Drivera (autor: uzivatel balki, tu na svetelektro, dakujem velmi pekne)
Proram v LabVIEW:
Front panel v LabVIEW

Front panel 30 Aug. okolo 18.15. Tie spicky smerom dole, to budu pravdepodobne oblakove fliacky, lebo potom tie spicky zmizli. Nebol som doma ze by som to skontroloval. Ale ak sa pozriete nizsie, tak neboli ani rano a objavili sa o 10.00 a aj na obed. Nezda sa mi to ze to padlo az ta nizko hlavne okolo obeda. Na obed za 15 sek oblak nezakryje slnko z 8W na 1W, ale teoreticky moze. Neviem. Musim to este odsledovat, ci to nie je "mucha" v programe MPPT.
Namerane udaje z polooblacneho, oblacneho a slnecneho dna. Data spracovane v Exceli:
A tu je viac dni v tabulke:
Bohuzial, cely system mi zacal fungovat az od cca 18 Aug 22, tak som nestihol namerat data za viac dni. 31Aug 22 som musel projekt odovzdat. Tento projekt sa stihol len tak tak, o chlp.

Tak si to zhodnotte sami, ci sa oplati mat natacany panel alebo staci fixny a pridat +50% vykonu a ste na tom rovnako ako s natacanym panelom.
A tiez si sami zhodnotte o kolko treba predimenzovat PV panely, aby ste mali dostatok vykonu aj za neslnecnych dni.
Dazdive pocasie = 0W.

Ak mate otazky/pripomienky, tak kludne sa pytajte/komentujte.