Snímač zaplavenia

Pochváľte sa ostatným čo zaujímave ste vyrobili alebo práve vyrábate!

Moderátori: psichac, Moderátori

Lennox
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Sep 2019, 22:51

Snímač zaplavenia

Príspevok od používateľa Lennox » 06 Máj 2025, 18:32

Potreboval som robustný snímač zaplavenia, nič poriadne som nenašiel - tak som si vyrobil.
Požiadavka minimálny odber rádovo uA (18uA). Snímanie "striedavým" napätím na sondách aby sa obmedzila galvanická korózia sond. Pri zaplavení výstup ostane zopnutý, reset vypnutím napájania. Výstup otvorený kolektor. Indikácia aktivovaného senzoru LED. Trojvodičové pripojenie.
Tu je schéma, možno niekoho zdatnejšieho napadne čo by sa dalo ináč lepšie. Zatiaľ to testujem.
Water_Leak_Detector_Sensor.jpg
Ak to bude OK, takto to bude na plošáku. Celé zaliate, trčať budú dve nerezové elektródy M3 a prívodný kábel.
Rozmer 25mm x 15mm.
3D_Model_1.jpg
3D_Model_2.jpg
0
Naposledy upravil/-a Lennox v 23 Máj 2025, 19:39, upravené celkom 1 krát.

Používateľov profilový obrázok
enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Re: Snímač zaplavenia

Príspevok od používateľa enigma » 06 Máj 2025, 23:54

na alíku máš podobnú vecičku ( level meter ) , ktorý riadi čerpadlo . zapína pri vysokej úrovni a vypína pri nízkej . namiesto stykača sa dá napojiť aj alarm alebo iba led dioda , ako signalizácia vysokej úrovne
aj level meter má iba tri elektródy .... najdlhšia ako masa a kratšia ako minimálna hladina a najkratšia ako max hladina ( vtedy sa zapína čerpadlo )
0

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 07 Máj 2025, 00:55

Ale toto je senzor zaplavenia nie merač hladiny. Nič podobné som na Ali nenašiel a ani komerčne dostupné som neobjavil, čo by malo aspoň podobné parametre.
Akurát som hodil plošák bo výroby v JLC, 90ks doštičiek vyšlo aj s dopravou cakom prásk na 3,82EUR. Súčiastky sú v hodnote jednotiek centov. No dá sa tomuto konkurovať? :mrgreen:
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa enigma » 07 Máj 2025, 05:22

a čo chápeš pod pojmom " snímač zaplavenia " ? nemaš tým na mysli úroveň vody ?
0

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Príspevok od používateľa balu » 07 Máj 2025, 07:01

Nemá na mysli úroveň vody. Jde o detekci toho, že odněkud unikla nějaká kapalina - tj. že je potřeba detekovat i jen minimální vrstvu tekutiny stylem není (sucho = OK)/je (máme problém).
0
Naposledy upravil/-a balu v 07 Máj 2025, 07:03, upravené celkom 1 krát.

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Príspevok od používateľa balu » 07 Máj 2025, 07:02

Lennox napísal:
07 Máj 2025, 00:55
Ale toto je senzor zaplavenia nie merač hladiny. Nič podobné som na Ali nenašiel a ani komerčne dostupné som neobjavil, čo by malo aspoň podobné parametre.
Akurát som hodil plošák bo výroby v JLC, 90ks doštičiek vyšlo aj s dopravou cakom prásk na 3,82EUR. Súčiastky sú v hodnote jednotiek centov. No dá sa tomuto konkurovať? :mrgreen:
Mám takový zvědavý dotaz - nechal sis to i osadit nebo jen výroba DPS ?
0

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 07 Máj 2025, 08:43

Iba výroba DPS.
0

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 07 Máj 2025, 09:41

enigma napísal:
07 Máj 2025, 05:22
a čo chápeš pod pojmom " snímač zaplavenia " ? nemaš tým na mysli úroveň vody ?
Balu ti to vysvetlil :mrgreen:
0
Naposledy upravil/-a Lennox v 07 Máj 2025, 09:59, upravené celkom 1 krát.

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 07 Máj 2025, 09:50

V kotolniach sa roky používajú snímače zaplavenia .
Nepamätám si typ,ale je to malý modul v rozvadzači a ako snímač sú dva mosadzné hroty v gumenom klobúčiku položené na podlahe.
Ak podlahu zaplaví voda,spusti alarm,alebo blokuje kotolňu.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

bum
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 28 Okt 2016, 21:40
Vek: 67

Príspevok od používateľa bum » 07 Máj 2025, 14:46

"5ko" máte pravdu kdysi jsem v zaměstnání udržoval a i opravoval elektroniku nebo když někdo ukopl (sondy), něco podobného jsem si kdysi vyrobil na signalizaci při napouštění vody do nádrže nebo vany se signalizací pomocí bezdrátového zvonku. Abych nemusel pořád chodit zjišťovat výšku hladiny vody, když voda propojila elektrody (hřeben vyleptaný na DPS) spustila zvonek, ten hrál dokud jsem elektroniku nevypnul a nebo nevyndal sondy z nádrže, zapojení je možná ještě na webu.
0

Dumitru
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 06 Nov 2011, 22:19
Vek: 33

Príspevok od používateľa Dumitru » 07 Máj 2025, 16:36

hodil by som tam ešte poistku a nejaký menší odpor do kolektoru :D ale to je podlá gusta :D

Osobne by som to urobil okrúhle ,komponenty by som hodil na top stranu , zospodu namiesto elektród nejaké takéto pružinky
image.png
A už len vytlačiť nejakú okrúhlu krabičku kam sa osadí pcb s pružinkami a z boku urobiť nejaké otvorí aby tam mohla natiecť voda.

Načo ty je taký mali odber ? Bude to napájane z baterie ?
0
Naposledy upravil/-a Dumitru v 07 Máj 2025, 20:42, upravené celkom 2 krát.

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 07 Máj 2025, 16:57

Vďaka za reakciu k téme. Áno bude to napájané z batérie. Čidlá budú štyri (pračka, umývačka - drez spolu, wc a stúpacie vedenie jadro). Na gulových ventiloch (teplá a studená voda) servo vybavovače (odber počas chodu iba 100mA).
Tieto čidlá budú zlúčené a budú ovládať jedno bistabilné relé, ktoré v prípade zaregistrovania úniku vody preklopí stav a zavrie oba prívody vody. Navrhnuté je to tak aby systém mal odber max. 70uA a spolahlivo vedel vybaviť aj po 24. mesiacoch v pohotovostnom režime plus rezerva 12. mesiacov. Takže nabíjanie batérie raz za dva roky. Batéria bude mať kapacitu 5Ah. Ventil je možné ovládať aj ručne po odblokovaní a tiež nie je potrebný zásah do existujúcej vodoinštalácie. Servo sa montuje na existujúci ventil.
Systém som zjednodušil, žiadny procesor, nič sofistikované jednoduché blbuvzdorné ovládanie.

Ináč do prívodu napájania som zaradil diódu, takže ak by sa aj prepólovano napájanie nič sa nedeje. Na ten odpor do kolektoru som myslel tiež ale na plošák sa už nedostal :mrgreen:

Elektródy budú M3 nerezové skrutky tak, že celok bude zaliaty v epoxide a trčať z dola budú iba hlavičky skrutiek. Z hora bude presvitať indikačná LED. Takto to bude komplet celé vodotesné.
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa enigma » 07 Máj 2025, 17:35

balu napísal:
07 Máj 2025, 07:01
Nemá na mysli úroveň vody. Jde o detekci toho, že odněkud unikla nějaká kapalina - tj. že je potřeba detekovat i jen minimální vrstvu tekutiny stylem není (sucho = OK)/je (máme problém).
a to je problém postaviť dve elektródy na rovnakú dlžku a akonáhle vlhko prepojí elektródy , zapne sa alarm , už či akustický alebo iba svetelný .
0

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 07 Máj 2025, 18:38

enigma napísal:
07 Máj 2025, 17:35
a to je problém postaviť dve elektródy na rovnakú dlžku a akonáhle vlhko prepojí elektródy , zapne sa alarm , už či akustický alebo iba svetelný .
Nie. Nie je to problém.

Stačilo by aj zo dva klince zatĺcť do kachličiek, za hajzlík tiež a za práčku a umývačku. Natiahnuť 2x2,5mm2 CYKY a strčiť do zásuvky. Ak sa zaleje sledovaná oblasť, voda skratuje klince a vyebe hlavný istič a vypne sa čerpadlo.
Hotovo voda poriešená.

Ešte niečo k téme?
1
Obrázok 1

MiroH
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 13 Dec 2009, 00:00
Vek: 61

Príspevok od používateľa MiroH » 07 Máj 2025, 18:42

Ahoj,
ako ti ten klopný obvod naštartuje do definovaného stavu ?
0

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 07 Máj 2025, 18:49

Hradlom U1B. A ešte 1n kondík z pinu 9. na GND.
0

pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablox » 07 Máj 2025, 20:33

Lennox napísal:
07 Máj 2025, 16:57
Vďaka za reakciu k téme. Áno bude to napájané z batérie. Čidlá budú štyri (pračka, umývačka - drez spolu, wc a stúpacie vedenie jadro). Na gulových ventiloch (teplá a studená voda) servo vybavovače (odber počas chodu iba 100mA).
Tieto čidlá budú zlúčené a budú ovládať jedno bistabilné relé, ktoré v prípade zaregistrovania úniku vody preklopí stav a zavrie oba prívody vody. Navrhnuté je to tak aby systém mal odber max. 70uA a spolahlivo vedel vybaviť aj po 24. mesiacoch v pohotovostnom režime plus rezerva 12. mesiacov. Takže nabíjanie batérie raz za dva roky. Batéria bude mať kapacitu 5Ah. Ventil je možné ovládať aj ručne po odblokovaní a tiež nie je potrebný zásah do existujúcej vodoinštalácie. Servo sa montuje na existujúci ventil.
Systém som zjednodušil, žiadny procesor, nič sofistikované jednoduché blbuvzdorné ovládanie.

Ináč do prívodu napájania som zaradil diódu, takže ak by sa aj prepólovano napájanie nič sa nedeje. Na ten odpor do kolektoru som myslel tiež ale na plošák sa už nedostal :mrgreen:

Elektródy budú M3 nerezové skrutky tak, že celok bude zaliaty v epoxide a trčať z dola budú iba hlavičky skrutiek. Z hora bude presvitať indikačná LED. Takto to bude komplet celé vodotesné.
Pozerám že máš rovnaký systém ako ja, kedy pri detekcii a zaplavení v rovnakých miestach uzavrie ventily na prívode vody - ja mám len trošku iný systém detekcie ale vždy je po zaplavení nutný reset užívateľom a ešte mám aj gsm signalizáciu na telefón…
0
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

73, OM6ANM

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 07 Máj 2025, 20:47

Na akom princípe pracuje tvoje riešenie?

Ináč keď teraz nad tým tak uvažujem, to riešenie čo som tu navrhol Enigme má niečo do seba s miernou úpravou.
Čo v prípade, ak nastane porucha pri vypúšťaní práčky, alebo umývačky. V tomto prípade by bolo vhodné vypnúť prívod napájania k týmto spotrebičom aby nevytlačil vodu z bubna alebo umývačky na podlahu.
Takže systém rozšíriť o vypnutie napájania kritických spotrebičov a uzavretie prívodu vody.
0
Naposledy upravil/-a Lennox v 07 Máj 2025, 20:57, upravené celkom 1 krát.

Dumitru
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 06 Nov 2011, 22:19
Vek: 33

Príspevok od používateľa Dumitru » 07 Máj 2025, 20:56

Lennox napísal: Z hora bude presvitať indikačná LED. Takto to bude komplet celé vodotesné.
Z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť dany typ led diódy , osobne ju používam na 3,3V s odporom 4k7 a stále svieti ako blázon :thumbup: pri 5 voltoch nebál by som sa jej dať aj 10k
1
Obrázok 1

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 07 Máj 2025, 21:21

Nuz dlho rozmyslam , profesne som robil desiatky rokov s niekolkymi typmi , co snimali hladinu vody a nechapem preco by navrhovane riesenie od Enigma nemohlo fungovat , sonda s troma hrotmi , ak bola len stredna najdlhsia bola porucha , stav bez vody , signal z rele do PCL a Led aby si obsluha vedela nastavit vysku hladiny a vysku sondy a ked dva normal stav a ked tri max hladina a opet signal porucha , vzdy som mal jeden opraveny v stole , co keby … ak ten snimac nesiel bol problem s celym strojom , nuz a zaver , dva predlzene hroty pri max a musi to fungovat .. ked boli pracky , co sa naplnali z hora , tzv skakajuce tatramatky , spravil som snimac podla Elektoru , keby nahodou pri skakani odtrhla hadicu , nuz smd to nebolo , v plosaku vyleptany meander a v galvanizovni mi to pochromovali … ale to bolo ked bol este analog , pri digitalu vsetky domace prace skoncili :)
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok