Snímač zaplavenia

Pochváľte sa ostatným čo zaujímave ste vyrobili alebo práve vyrábate!

Moderátori: psichac, Moderátori

Sani1
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2015, 12:54

Re: Snímač zaplavenia

Príspevok od používateľa Sani1 » 23 Máj 2025, 10:01

enigma napísal:
22 Máj 2025, 22:35
a odkiaľ vieš aké elementy tam mali byť ? čo ak tam mal byť 555 a bižutéria okolo a jedno relátko ? taký plošák sa bez problémov urobí aj doma na kolene , a nebude stáť 25€ istotne . cuprexit mám , chvála bohu , z bývalej roboty dosť ... kyselinu a peroxid kúpim , a môžem ísť do toho
Ak nemáš príslušnú živnosť, alebo známosť, tak peroxid už nekúpiš, iba ten pre kaderníčky.
0

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Vek: 36
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa boraicho » 23 Máj 2025, 17:49

mohol by som vidieť schemu?
treba plošaky frezovať :D
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

Lennox
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Sep 2019, 22:51

Príspevok od používateľa Lennox » 23 Máj 2025, 19:42

boraicho napísal:
23 Máj 2025, 17:49
mohol by som vidieť schemu?
treba plošaky frezovať :D
Finálna schéma je v prvom príspevku.
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 24 Máj 2025, 13:29

Ak nemáš príslušnú živnosť, alebo známosť, tak peroxid už nekúpiš, iba ten pre kaderníčky

a čo ak kúpim . L&Š - na občiansky preukaz . alebo v SA tak isto . budú myslieť že to berem na firmu a nepotrebujem ani občiansky
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 24 Máj 2025, 18:42

enigma napísal:
24 Máj 2025, 13:29
Ak nemáš príslušnú živnosť, alebo známosť, tak peroxid už nekúpiš
Pri "poslednom" nákupe 30% (0,5L fľaška) peroxidu som v miestnom FarbyLaky podstúpil "lustráciu" ako terorista :lol: :lol: Podobne to bolo aj s toluénom. A to som kupoval veľkú pixlu lepidla Chemoprénu, štetce a "riedidlo" k tomu :finga: :finga:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablox » 24 Máj 2025, 19:54

Bohužiaľ tak to je, rovnako keď kupuješ kyselinu sírovú alebo peroxid hoc aj do firmy - museli sme dať papier, kde je presne uvedené, na čo používame "prekurzory výbušnín".

Vo farby lakoch som kúpil 30% peroxid ešte 2 roky dozadu ale tiež sa ma pani pýtala na čo mi to je - no na neutralizáciu chlóru v bazéne...
0
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

73, OM6ANM

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 24 Máj 2025, 22:15

Chlapci, držte sa témy prosím. Nerobte z vlákna krúžok mladých chemikov :mrgreen:
1
Obrázok 1

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 25 Máj 2025, 00:32

Ak by niekoho zaujímala schéma zapojenia centrálnej jednotky. Všetko optimalizované na minimálny odber.
Zatiaľ vychádza odber okolo 100uA komplet, štyri čidlá a centrálna jednotka.
Flood_Sensor_Central_Unit.jpg
edit:
našiel som LDO s nižším quiescent current-om okolo 8 µA, takže celková spotreba bude okolo 20uA.
0

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 31 Máj 2025, 14:08

Snímače hotové:
Forma_1.jpg
Forma_2.jpg
Forma_3.jpg
Zaliate.jpg
Odformovanie.jpg
Vysledok_1.jpg
Vysledok_2.jpg
6
Obrázok 6

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 31 Máj 2025, 15:57

8O
0

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 07 Jún 2025, 22:36

Hotovo, nainštalované. Moc som sa s tým nepáral, recyklovaná krabica a čo to okolo toho. Tak či tak to bude zavreté v jadre a hlavná je funkčnosť.
Odber celého zariadenia je 20uA. Batéria je 4Ah, upravená aby vnútorná elektronika nežrala (vyd..bal som ju von), ale stále sa dá nabíjať orig. nabíjačkou.
Tak isto aj ten indikátor je upravený pripája sa iba pri stlačení tlačidla TEST a pripojí 100R odpor pre záťaž batérie.
To kovové tlačidlo resetuje stav po aktivácii.
Tu sú nejaké rozmazané fotky:
U_1.jpg
U_2.jpg
U_3.jpg
4
Obrázok 4

boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Vek: 36
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa boraicho » 08 Jún 2025, 17:45

Veľmi dobre, ja som vytopil byt 3x
Raz v kuchyni praskla hadicka od batérie a 2x práčka.
Tie svine z Beka to urobili nárokom.
Keď som ich kontaktoval tak len odpísali že až v sume škody nad 500€ sa tým budú zaoberať. Nepamätáme presne.
https://m.youtube.com/watch?v=OXsDEr6Of ... 9yYWljaG8w
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

matrej
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 03 Jún 2019, 17:21

Príspevok od používateľa matrej » 08 Jún 2025, 19:44

Koukam ze uz to mas hotove, ale presto si dovolim par postrehu k cele veci.

1. Snimani pomoci AC je zbytecne, jde o havarijni snimac ne hladinovy senzor. V idealnim pripade to nebude ve styku s vodou nikdy nebo jen kratce, takze elektrolyzu, vodotesnost apod. neresim. Mam to v krabicce s asi 1cm vysokymi nerezovymi sroubky jako nozkami. Do takove vysky hladina nemuze vystoupat a pokud jo, tak pitomy snimac bude muj nejmensi problem co budu muset resit. Podstatne je snimac necim zatizit, pokud to budes mit jen tak, nejakym drcnutim do kabelu apod. se ti prevrati nebo nadzvedne a prestane fungovat.

2. Zapojeni mam viz. obrazek. Jednoduche a funkcni. Za 15let bez jedineho falesneho poplachu, sepne to i jen lehkym dotekem prstu nebo kdyz mi z plynoveho kotle kapala voda vedle na beton a ke snimaci jen v betonu navzlinala, hladinu vody chytne zcela spolehlive. Spotreba nula, k propojeni staci obycejna dvojlinka, muzes jich zapojit paralelne kolik chces, mam tam i 15m dratu a zadny problem. Ja je mám zapojene primo na vstup alarmu a ventilu, pull-up je v alarmu. Elektrolyt v bazi tranzistoru drzi bazi svym svodovym proudem prizemnenou a zaroven pochyta nejake pripadne obcasne EM pulzy ze vzduchu. Vyhodnocovani typu klopny obvod je zbytecne davat do jednotlivych snimacu, staci to mit pro vsechny najednou.

3. Ciste bateriovy provoz je spatne, osobne to mam napojene na alarmovou ustrednu DSC kde zalozni baterie je, ustredna ji dobiji a pravidelne testuje, v pripade ze ztraci kapacitu posle sms apod. Pri napajeni pouze z baterie ti garantuju ze zdechne prave ve chvili kdy ji budes nejvic potrebovat. :D

4. Jako ventil mam pouzity motorizovany kulovy ventil z alika. Je to ta sedo-cerna varianta s knoflikem pro rucni ovladani a packou na boku ktera zablokuje pohon vysunutim ozubeneho kolecka z prevodovky, takze ani v pripade ze se pohon zblazni, nic moc se nedeje. V pripade poruchy se da pohon jednoduse odendat a nahradit jinym bez zasahu do vody. Prevody jsou v tom kovove, takze krome motorku se tam nema co odjebat. Ventilem je treba obcas zatocit, jinak zatuhne a pak s nim pohon nehne, je to vlastnost vsech kulovych ventilu. Ja to mam udelane tak, ze po odchodu (zapnuti alarmu) se ventil automaticky zatahne a po prichodu zas vodu pusti. Je to otazka par sekund a mam jistotu ze v nepritomnosti se nic nestane, ani kdyby prdlo neco mimo senzory, zacal protekat hajzlik apod.

Ve ventilu byla k motorku nejaka elektronika. Tu jsem vyhodil a nahradil vlastni. Je tam ledka a tlacitko pro vzdalenou indikaci/prepinani stavu ventilu, hlida to jestli ventil opravdu zatahl vodu a v pripade ze do nejake doby nedojede na koncaky co byly ve ventilu vyhlasi alarm a spoustu dalsich veci. Schema je sem davat zbytecne, funkce a mcu lze pouzit dle vkusu kazdeho soudruha. Ja tam mám pouzity dost exoticky mcu jen z toho duvodu, ze jich mam doma zadarmo hodne, takze by to stejne nikomu k nicemu moc nebylo. Jako motor driver jsem pouzil TC618CS protoze byl i v puvodnim zapojeni. Neni to zadny hitech, zadne pokrocile funkce ani ochany nema, v DS zluty muz nepokryte pise o uvolnovani koure pokud neco poseru :D a podobne hlasky, ale prepinani smeru a brzdeni zvladne, nestoji nic, takze jsem v tom nevidel problem.
51.png
0

Lennox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Lennox » 09 Jún 2025, 12:01

Vďaka za postrehy, odpoviem v skratke:
1) snímanie pomocou AC má zmysel, tiež aj vodotesné vyhotovenie je to pre robustnosť zariadenia.
S ostatným súhlasím.

2) toto zapojenie sa mne osobne nepáči, je to také "primitívne" tá otvorená báza tranzistoru je ako anténa.
Klopáky preto že viem identifikovať ktorý senzor bol aktivovaný (v prípade zatopenia nepodstatné) ale ak by niektorý blbol, nemusím robiť detektíva. Ale ak ti to takto roky funguje, tak je to OK.

3) to ukáže iba čas, ovšem po niekoľkoročných skúsenostiach, kde takto batériovo napájam kódové elektrozámky dverí a zatiaľ nezlyhalo ani jedno mám za to, že to bude OK :mrgreen:

4) používam niečo podobné, iba bez akejkoľvek elektroniky. Sú tam iba koncáky nič iné. Bistabilné relé pripojí napájanie a servá zatvárajú až do zatvorenia alebo vybitia batérie, alebo do prepálenia poistky.

Mám to komplet "analógové", myslím si, že viac neistoty do spoľahlivosti vnáša použitie procesora ako to moje batériové napájanie.
0

matrej
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 03 Jún 2019, 17:21

Príspevok od používateľa matrej » 10 Jún 2025, 19:48

1. Pri malem DC proudu ti vydrzi nerezove sroubky zatopene roky, nez uhnijou. Toho bych se urcite nebal. Ale na druhou stranu AC nicemu nevadi, jen spotrebe proudu a nutnosti vest 3 draty.

2. Zapojeni je primitivni, ale funkcni. Baze neni ve vzduchu, je tam elektrolyticky kondenzator ktery je tam zamerne, protoze ma nezanedbatelny svodovy proud a tim drzi tranzistor rozeply. Opravdu to bez problemu roky funguje.

3. S baterii je ten problem, ze pokud nebudes delat cyklicky testovani jejiho stavu (jako treba pri tech zamcich), pri malem odberu se bude tvarit porad jako OK, ale pokud bude muset jednou za 3 roky poradne zabrat a pohnout ventilem, vymekne a pohon selze se vsemi nasledky.

4. Pokud tam nemás nejakou ochranu pohonu, nejspis to dopadne tak ze nez se baterie vybije, shori motor. Ale zalezi jak je dimenzovany, neda se to od stolu takhle rict. V kazdem pripade mu to dobre delat nebude.

MCU je dnes prakticky ve vsem, skutecne neni treba se toho bat. Tranzistory ve snimaci se ti zdaj moc primitivni, vyhodnocovaci jednotka zas moc slozita :-) Osobne pouzivam to co je pro dany ucel nejvhodnejsi z hlediska funkcnosti a efektivity, bez ohledu na me iracionalni dojmy a pojmy :-)
1
Obrázok 1

pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablox » 13 Jún 2025, 20:09

Aj tak je dobré tieto zariadenia raz za mesiac "prevetrať" aby sa predišlo zainkrustovaniu ventilov a ich zaseknutiu (ak ich nevypínaš pri odchode z domu).

Ja takto testujem raz mesačne hlásiče dymu a najprístupnejší snímač zaplavenia (detekčná elektronika je spoločná, sondy sú v podstate 2 vodiče v každom mieste).
0
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

73, OM6ANM

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 14 Jún 2025, 10:08

Ja sa už neviem dočkať, kedy u Lennoxa dôjde k ostrému testu funkčnosti.
1
Obrázok 1

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok