Rozvod elektriny v panelaku

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Vek: 73

Re: Rozvod elektriny v panelaku

Príspevok od používateľa Jirka84 » 08 Apr 2013, 08:04

Nomen napísal:
Jirka84 napísal: později šroubovací jističe (místo pojistkových soklů s patronami 6,10A) měli bytovou rozvodnici - mám dokonce i ve sbírce, mohu zde doložit.?
...si dovolim tvrdit , ze som v tomto probleme fundovany , osobne som prerabal moj byt v panelaku...
wau , to je novinka , tie mam aj ja a kusok odomna byva svokra v jednoizbovom byte v dvojposchdovej bytovke , ma tam dva take istice 6A pre svetlo a 10A pre zasuvky , nuz ja uz nemam co ktomu
do riti , precitaj si co som napisal , dolozil som to ako si chcel , pisem to na tablety a to trva ,,, boze uz ma series aky si premudrely

...odo mňa bývajů len dvaja bezďáci pod mostom...mňa serie riť...
SOOOOOORY "nomen" ŽE JEŠTĚ ŽIJI - NETUŠIL JSEM , ŽE PRAVDA JE PRO TEBE TAK BOLESTIVÁ, ŽE JSEM SE PTAL VŮBEC NA TVÉ rozdíly - POCITY A NEZDECHL JSEM NA TVÉ POŽÁDÁNÍ UŽ PŘED VAROVÁNÍM. WEB JE ASI JENOM TVŮJ A NIKDO SE NESMÍ PŘED TEBOU SPISOVNĚ ANI ODBORNĚ NA NĚM VYJÁDŘIT, NATOŽ PAK SE DOKONCE DRZE ZEPTAT. BOHUŽEL VIDĚL JSEM MRTVOLY PO ZÁSAHU "ODBORNĚ"PROVEDENÉ INSTALACE DŘÍV, NEŽ TY A TO MI STAČÍ. :butthead:
0
LAIK se DIVÍ, odborní žasne nad schopnostmi LAIKA...
...nejen tady jsi bastlíři doma... ...taky pro radost i poučení
Zábava pro naše polovičky - Církvice (Čáslav = ČR)
..mladí nedělají vždy , co se jim říká... :rock:

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Príspevok od používateľa 5ko » 08 Apr 2013, 08:29

Ako malé deti. :D
Téma- rozvody elektriny v PANELAKU.

Paneláky boli v celej ČSSR TAKMER unifinované ,čo sa týka rozvodov elektriny, vody ,plynu, soc.zariadenia ... takže ak si v noci poblúdil., mohol ti aj klúč pasovať, len ťa ovalila druhá žena válkom po hlave.

Bytovky - čiže bytové domy sa zväčša stavali z tehál a od čias Baťu, sa tiež dosť podobali , ibaže práve tam sú už väčšie rozdiely v rozvodoch, pretože volakedy sa stavali komíny kôli kúreniu na pevné palivo,stačila jedna fáza na svetlo aj zásuvky, potom sa zavádzali elektrické šporáky, tak sa ťahal trojfáz do bytov, neskôr sa zavádzal plyn a nakoniec v panelákoch stačila jedna fáza na byt, takže postupne sa aj všetky projekty menili a prispôsobovali dobe,preto sa nečudujte, že každý má svoju pravdu.

Predpokladám preto, že podstatné pre neho je, že ak teda sú v rozvodnej skrini v stupačke tri fázy a ak chce doma mať trojfázový prívod, musí sa ísť informovať na svoje dodávatelské infocentrum príslušného elektrorozvodného závodu , za akých podmienok mu zapoja trojfázový prívod a má to jasné.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

wwlado

Príspevok od používateľa wwlado » 08 Apr 2013, 08:54

Som zvedavy, ako sa bude bit cez forum.. :ANAL:

Ale inac v nasich bytovkach su stare cierne istice ITM 10A na zasuvku a 6A na svetlo. Ale ako vravel priatel cislo "B", tam, kde boli este poisty, tak sa davali patrony, ktore fungovali ako istice.

Uz som videl ludi prestrasenych, ze ich povytrasalo, ale zeby niekoho zabilo som este nevidel. :rolleyes: Vela ludi trasie, ked im odpali na stupacke PENko. Nikto si to ani nevsimne, kedze ho tahaju z vodovodneho potrubia. Dokonca uz som aj videl, ze ked prerabali vodovod na plastovy, tak byt nad nim vypadol. :)

Nomen

Príspevok od používateľa Nomen » 08 Apr 2013, 08:58

5ko napísal:Ako malé deti. :D
no prepac ? necitim sa ako male detsko , ked ty , to je tvoj problem , ja som sa na vsetko co sa pytal odpovedal , lenze neznasam nadutost a nemusim tu pred nikym stat v pozore , to za prve a za druhe , sa tvari ako keby bol on ten pupok sveta , ako sa to vravi , "pred nikym sa neponizuj a nad nikym sa nepovysuj " , stale tu trepal o nejake firme , pet krat som pripomenul ze som to robil svojpomocne , ked niekto ma na prerabku firmou , to je uz nieco ine , a to ci si teraz spominal , to som uz vcera , nech si da ziadost a je mozne ze mu to nepovolia , schvalne , kto si tu prerabal v panelaku rozvod z jednofazovej na troj ? urcite by som mal dolozit ze v normalno fungujucom byte , kde su aj deti a kde sa chodi do prace , nie ze nabehne firma do prazneho , okupuje ho mesiac a vystavi fakturu
tak presne vie o com pisem aj tebe prajem pekny den
Naposledy upravil/-a Nomen v 08 Apr 2013, 09:45, upravené celkom 1 krát.

guglielmo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 04 Jan 2013, 11:27

Príspevok od používateľa guglielmo » 08 Apr 2013, 09:30

Dúfam, že to "84" v nicku nie je IQ...
0

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Príspevok od používateľa Merak » 08 Apr 2013, 12:11

wwlado napísal:Som zvedavy, ako sa bude bit cez forum.. :ANAL:

Ale inac v nasich bytovkach su stare cierne istice ITM 10A na zasuvku a 6A na svetlo. Ale ako vravel priatel cislo "B", tam, kde boli este poisty, tak sa davali patrony, ktore fungovali ako istice.

Uz som videl ludi prestrasenych, ze ich povytrasalo, ale zeby niekoho zabilo som este nevidel. :rolleyes: Vela ludi trasie, ked im odpali na stupacke PENko. Nikto si to ani nevsimne, kedze ho tahaju z vodovodneho potrubia. Dokonca uz som aj videl, ze ked prerabali vodovod na plastovy, tak byt nad nim vypadol. :)
toto som riešil u kamaráta v BA Zváračského ústavu, prerábali potrubia na plastové a už ho kopala zásuvka
nakoniec som prišiel na to, že ako mu páni elektrikári prerábali rozvádzač, tak prívodné PEN z hliníka spojili nedobre a už tam vznikol problém, ale v byte mu šla elektrika len vďaka ukostrenému PEN vodiču na potrubia
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 08 Apr 2013, 12:12

cement napísal:Ahoj,toto by som potreboval vysvetlit,stručne..par slovami,nechcem zbytočne nikoho oberat o čas.
Su v bytovke 3 fazy? asi ano,že.Ako je to v byte,jedna faza je na všetky žiarovky,druha na zasuvky a tretia neviem alebo sa uplne mylim preto sa pytam,že ako to je,kto nechce poradit iba sa predvadzat a rypat nech sa ide realizovat inam!
dik.
málokedy sa privádzali do bytu 3 fázy, štandardne bola (je?) privedená len jedna fáza
0

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 08 Apr 2013, 12:14

oravan napísal:ano každy byt ma len jednu fazičku a ta je potom rozvedena v skrinke v byte a každy okruh je chraneny ističom ak su try na poschodi a podla bytov tak každy ma jednu pokial su len dva byty tak každy byt jednu fazičku a tretia je na spoločne priestory
pokiaľ máš dva byty na jednom poschodí v paneláku, tak sa to strieda aj po poschodiach
1. poschodie L1 a L2
2. poschodie L3 a L1
3. poschodie L2 a L3

a tak ďalej
0

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 08 Apr 2013, 12:18

čo sa týka dvoch fáz na poschodí, tak sú inštalácie v panelákoch robené tak, že v stupačkách sú ťahané 4 vodiče (PEN,L1,L2,L3) ale keďže na poschodí sú iba dva byty, tak z týchto vodičov sú odkryté alebo nasvorkované len vždy dve fázy a PEN vodič, tá ostávajúca tretia fáza je neodizolovaná, preto si hneď mnohí myslia, že sú tam iba dve fázy
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Príspevok od používateľa 5ko » 08 Apr 2013, 18:48

Nomen, veď ja ti verím, preto som napísal, že každý má pravdu,lebo každý sa stretol s iným rozvodom a tvrdí si svoje a zbytočne sa hádame.Tiež byma zaujímalo, či to povolia v paneláku normálne,alebo budú robiť caviky.Ked pôjdem najabližšie na SSE, schválne sa opýtam, čo povedia. :wink: Potom dám vedieť.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

benco
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 06 Feb 2007, 00:00

Príspevok od používateľa benco » 08 Apr 2013, 20:03

Merak napísal:čo sa týka dvoch fáz na poschodí, tak sú inštalácie v panelákoch robené tak, že v stupačkách sú ťahané 4 vodiče (PEN,L1,L2,L3) ale keďže na poschodí sú iba dva byty, tak z týchto vodičov sú odkryté alebo nasvorkované len vždy dve fázy a PEN vodič, tá ostávajúca tretia fáza je neodizolovaná, preto si hneď mnohí myslia, že sú tam iba dve fázy
Jasné , že sú ťahané 3 fázy , na každom poschodí stupačková svorkovnica a z nej napojené byty , pokial nie sú nové bytovky , kde sú elektromery vonku na fasáde .
Ja ako majiteľ bytu si zažiadam na SSE , VSE , ZSE predpokladám aj v ČEZ o navýšenie výkonu ,
dajú termín do kedy sa majú prerobiť hl. istič , prívod do elektromeru a odvod do bytu na základe rozhodnutia energetiky ,
prídu prehodiť elektromer a to je všetko .
Majetok energetiky je prívod do + RIS, PRIS , HDS a potom len elektromer .
Stupačky sú majetkom spoločenstva , nie energetiky .
0

Nomen

Príspevok od používateľa Nomen » 08 Apr 2013, 20:56

ja som sa predsa nehadal , snazil som sa len vysvetlit ze vsade je to ine , samozrejme z vlastnej skusenosti a take somariny riesit rozdiel medzi bytom a bytovkou .. a ja som sa nechoval ako dieta , to len na okraj
posledny rok ked fungovali slovenske koruny stal ten "spas" 3500sk , teraz uz samozrejme netusim kolko , fungovalo to tak , ze som priniesol na Hranicku , /ZSE ?/ ziadost o zmenu poctu faz , na vyrozumenie mali presne jeden mesiac , zaujima ich kolko je uz v panelakov prerabok , ak je to zahradkarska oblast , kolko metrov je vzdialena a podobne somariny , to im vsak nahlasi obvodny elektrikar , mal som stastie u mladeho ze robili aj navysenie bytov a tak musela ta firma vymenit privod z ulice za silnejsi , nechapali ti nado mnou ze som to dostal , im to nepovolili , som narozpraval na Hranicnej , ze je to maly byt , len jeden tam byva a take somariny , na vlastne naklady museli prerobit ten hlavny privodny , skratka mesiac cakas na vyrozumenie , potom si prides pre sek a je tam spomenute ze do 2 tyzdnou po zaplateni vymenia hodiny , to je centrum v Nitre , lenze to tak jednoduche nie je , v Nitre mali stale cas a srali na mna , trvalo to mesiac , pri spojeni zacalo ze sa hovor moze nahravat pre skvalitnenie sluzieb , opytal som sa tej operatorky ci by mi mohla zistit , ci je ten hovor naozaj nahravany , krutila sa nevedela o co mi ide , ked povedala ze asi ano , tak som im vynadal do kuriev ze odrbavaju ludi a okradaju ich o peniaze ,, na sekundu sa odmlcala a pytala si moje telefonne cislo , uz som si myslel ze posiela na mna policajtov , o minutu mi volala naspet ze zajtra mi to pridu vymenit , co som robil u mna doma bolo to podobne , vsetko som si pripravil , zaplatene , povolenie som dostal za par dni a obvodak mi dal hodiny , nemal cas a ja som si to prehodil , prisiel len to zapit a zaplombovat , ta tretia faza bol problem , vsetko som si pripravil a potom odpojil na pol hodiny barak a pripojil na jednu svorku tu tretiu , kabel som musel odlankovat , dostal som taku specialnu svorku co sa dava na kable , mesiac som len nakukal do stupacky a spekuloval ako dostat kabel dovnutra , robil nove plechy ako kryt, svorkovnice a pod ..spravil som celu prerabku v stupacke , detska som poslal do tabora , dva tyzdne nebola doma elektrika , ti co tu spominaju , ze im niekto nieco spravi , tak aby vedeli ze vsetko si musia sami , aj vyformovat kabel na hodiny , aj zapojit privod na istic , aj tam dat plechy /drziaky /na nove hodiny , ako spomenul kolega , len sa hodiny prehodia , treba mat miesto niekde vedla , ak chcete fungovat na povodne .. len ma serie , ze vsetci tu mudruju , asi desat krat to iste ako je to rozlozene ale nik to nerobil len mudre reci ,,
na Zaver , to je ako s laskou a pošťaním , vsetci vidia ze je postany len on to citi ...to je ako stou prerabkou , vsetci vedia ako sa to , ale nik to nerobil , len trepu a mudruju .. a este v tej "bytovke" , som robil privod zo zbernic pod napetim , nedalo mi vypnut cely barak , tam to bolo v suterene a boli tam vsetky tri fazy ..a na zaver , ked niekto si kupi byt a da kluce firme aby to prerobila tak to nebol moj pripad ..uff, stacilo
http://www.zse.sk/sk/Domacnosti/Vyhodna ... -a-tlaciva
ziadost o zmenu poctu faz , a su tam aj cenniky , prvy riadok , ziadost o pripojenie
hmm, nic take ze by prehodili hlavny istic , vravim , ten co prisiel s hodinami mi vravel , ze je dobre ze som si to pripravil , u mna len naozaj dal nove hodiny , skontroloval s fazovanie , zavesil plobu a siel do riti ..istice privod na svorky , vyformovanie na hodiny , si kazdy musi spravit sam ..predpokladaju ze to robi samozrejme firma komplet ,

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 09 Apr 2013, 08:33

benco napísal:
Merak napísal:čo sa týka dvoch fáz na poschodí, tak sú inštalácie v panelákoch robené tak, že v stupačkách sú ťahané 4 vodiče (PEN,L1,L2,L3) ale keďže na poschodí sú iba dva byty, tak z týchto vodičov sú odkryté alebo nasvorkované len vždy dve fázy a PEN vodič, tá ostávajúca tretia fáza je neodizolovaná, preto si hneď mnohí myslia, že sú tam iba dve fázy
Jasné , že sú ťahané 3 fázy , na každom poschodí stupačková svorkovnica a z nej napojené byty , pokial nie sú nové bytovky , kde sú elektromery vonku na fasáde .
Ja ako majiteľ bytu si zažiadam na SSE , VSE , ZSE predpokladám aj v ČEZ o navýšenie výkonu ,
dajú termín do kedy sa majú prerobiť hl. istič , prívod do elektromeru a odvod do bytu na základe rozhodnutia energetiky ,
prídu prehodiť elektromer a to je všetko .
Majetok energetiky je prívod do + RIS, PRIS , HDS a potom len elektromer .
Stupačky sú majetkom spoločenstva , nie energetiky .
Jasné , že sú ťahané 3 fázy , na každom poschodí stupačková svorkovnica a z nej napojené byty

len nie všade sú nasvorkované všetky tri fázy, bo robievali to aj tak, že nasvorkovali iba dve fázy a tretiu nie
0

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 09 Apr 2013, 08:35

a nebojte sa, nemusíte mi prosím vysvetľovať ako je to s navyšovaním fáz do bytu, keďže som si to v januári celé absolvoval na ZSE :)
a bolo pri tom behačiek až až
a navyšovanie počtu fáz do bytu energetikom nerobí problém, ide o to, aby to schválila alebo teda udobrila správcovská spoločnosť
0

pettter
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 01 Mar 2012, 11:09

Príspevok od používateľa pettter » 09 Apr 2013, 10:55

Zaujimavé, ako niektoré egá vedia zničiť čokoľvek, len aby ich bolo vidno. Však Nomen.

Padli tu 2 (slovom dve) otázky.
1. sú v dome 3 fázy? odpoveď je jasná - určite áno!!!
2. mám v byte jednu, či viac fáz? odpoveď je jasná - pozri si meracie hodiny a zistíš. Ak Ty nepoznáš rozdiel, zavolaj si elektrikára.

Čo ďalšie tu pre boha ešte preberáte???!!! Ističe, "patróny"... ten čo sa pýtal sa nič nedozvedel ale egá pár ľudí sú na výslní...
Ste na seba pyšný aký ste dobrí???
0

pettter
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa pettter » 09 Apr 2013, 10:56

...sa teším na tú smršť čo ma čaká a neminie...
0

pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Vek: 33
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablox » 09 Apr 2013, 11:44

Zdravim, ja mam v byte 3 fazy koli sporaku, plynovy rozvod je sice natiahnuty ale nikdy nebol v prevadzke.

Chlapi a trosku klud, nazor sa da napisat aj bez zapisania polovice strany nadavkami a rozhorceni. Skuste viac citat o pozitivnom mysleni a nesledovat TV a uvidite ze sa potom da komunikovat aj bez hadok :)
0

muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Vek: 75

Príspevok od používateľa muziker » 09 Apr 2013, 12:41

Neviem ako kde a ako kto, ale ja som sa stretol v paneláku (8 - 12 poschodové vežiaky cca 25 - 35 ročné) iba s touto alternatívou:
Po oboch stranách schodišťa sú plechové rozvodnice v ktorých je vedený 3- fázový rozvod na pripojenie bytov + zvlášť rozvod osvetlenia schodišťa. Každý byt má 1-fázovú prípojku keďže byty majú plynové prípojky a tiež sporáky. Tí čo menili sporák na elektrický (sklokeramika + teplovzdušná rúra) si dali vymeniť elektromer za 3-fázový od dodávateľa elektriny pre domácnosť s dodatočnou 3-fázovou prípojkou cez istič a vypínač až po pre el. sporák (sklokeramika + el. teplovzdušná rúra). Zmena si vyziadala aj výmenu ističovej skrinky nad vchodom do bytu zvnútra keďže pribudol ďalší istič. Problém je len v dileme, či ponechať pôvodné hliníkové rozvody v byte, alebo ich meniť za medené, čo je ale ďalšia investícia.
0
muziker

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 09 Apr 2013, 14:59

muziker napísal:Neviem ako kde a ako kto, ale ja som sa stretol v paneláku (8 - 12 poschodové vežiaky cca 25 - 35 ročné) iba s touto alternatívou:
Po oboch stranách schodišťa sú plechové rozvodnice v ktorých je vedený 3- fázový rozvod na pripojenie bytov + zvlášť rozvod osvetlenia schodišťa. Každý byt má 1-fázovú prípojku keďže byty majú plynové prípojky a tiež sporáky. Tí čo menili sporák na elektrický (sklokeramika + teplovzdušná rúra) si dali vymeniť elektromer za 3-fázový od dodávateľa elektriny pre domácnosť s dodatočnou 3-fázovou prípojkou cez istič a vypínač až po pre el. sporák (sklokeramika + el. teplovzdušná rúra). Zmena si vyziadala aj výmenu ističovej skrinky nad vchodom do bytu zvnútra keďže pribudol ďalší istič. Problém je len v dileme, či ponechať pôvodné hliníkové rozvody v byte, alebo ich meniť za medené, čo je ale ďalšia investícia.
pokiaľ prerábať, tak komplet, je to na celý život
0

pettter
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa pettter » 11 Apr 2013, 00:36

Merak napísal:pokiaľ prerábať, tak komplet, je to na celý život
Ak prerábaš celý byt naraz, tak áno.

Ale ak len jednu, dve izby, tak nedoporučujem. Prečo? V tých rokoch sa s ťahaním rozvodov v paneláku moc nebabrali. Ťahali to najkratšou trasou kdekade popod prahy a panely. Zo zásuvky poď ho rovno do vypínača a hybaj cez luster do ďalšej izby... no skrátka horor! Ak do toho príde murár "Jouza" a odpáli od boku "ja Vám to vystierkujem, omaľujem a aj elektriku prerobím..." a pustí sa ako prvé do cvakania tej hnusnej "hliny" je jasné, že v ostatných izbách bytu nebude hóóóódne dlho elektrika. Ja sa sem tam nechám ukecať na prerábku, či opravu a to len dobrým známym, inak od toho utekáááám... Len zmapovanie rozvodu zaberie aj celý deň a to hlavne ak sú ostatné izby zariadené. Potom sa čudujú, že im odťahujem skrine, leziem za posteľ, trhám prahy s pod dverí... no hrôza pomyslieť, nie to ešte robiť.

Najradšej mám tie záchvaty, že vymeň mi zásuvku! Pýtam sa prečo? Lebo táto je zelená a chcem oranžovú. Tak do toho sa zásadne nepúšťajte! Vyzerá to nevine, vymením zásuvku...!!! Ale len čo ju otvoríte, zistíte pravdepodobne tieto veci: ako prvé sa vám poláme odhriaty nulák a významne sa skráti v krabici pod zásuvkou a to až tak, že len tak tak nadpojíte, ďalej zistíte že práve z tej zásuvky idú vodiče do detskej a hore do vypínača. Takže stará zásuvka z Krompách zvládla 3 drôty pod skrutky napr. pre fázu. Ale novú si kúpila panička, pekná je, len má iba po dve dierky na 1,5mm2 vodič pre každý pól zásuvky a hlina je 2,5mm2... a ste v pr.... Vrátite tam starú Krompašskú a strávite tam 3 hodiny fušovaním okolo toho odlomeného vodiča. Nedaj bože že sa odlomí od panelu, máte nepriateľov na celý život (..taký debil a že elktrikár, museli sme rozbúrať pol bytu...). Pre tých čo to ešte neabsolvovali. Starú hlinu neohýbať, nekrútiť, veľmi opatrne ako s nitroglycerinom... hlina nesmie byť v priamom kontakte s meďou, teda ak nadpájete tak medzera (v čokoláde), inak máte za pol roka peknú chémiu v krabici na miesto drôtov. Ak toto čítate tak niektorý začínajú chápať prečo sú, čo boli v panelákoch len 10A ističe. Potom prišiel "Jouza" a vymenil ich za 16A však sú všade, nye? A vy to máte rozchodiť...

Čo Vám elektrikárom (...no dobre elektronikom...) ako trocha skúsený v opravovaní hliny doporučujem?
Ak rekonštrukcia, tak vo všetkých izbách!!! vrátane svetla a vypínačov.
Inak len podoťahovať skrutky, zapojiť predlžovačky, zakázať 2kW chujoviny (ohrievače, konvice...) a utekať!
Na otázky typu "krajší vypínač, fialová zásuvka, vymeniť lampu za luster, iskrí mi v kuchyni" reagovať panickým útekom.

Ak ste prví čo sa do toho pustíte, strávite v takom hliníkovom panelákovom byte 4-8x toľko času ako ste odhadli. Ak prídete po niekom, ktorý už ušiel poučený neovplyvniteľným katastrofickým vývojom udalostí, strojnásobte odhadovanú cenu a aj tak budete na hrane rentabilnosti. Prvému väčšinou nechcú zaplatiť, majú dojem, že opraviť zásuvku za 10€ je okrádanie. Po 2 dňoch bez prúdu dajú aj 60€...

Sakriš, som sa rozjel ako Nomen...
0

Zamknuté