Úprava reg.zdroja-doplnenie prúdovej ochrany

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Úprava reg.zdroja-doplnenie prúdovej ochrany

Príspevok od používateľa Victorio » 19 Sep 2025, 14:33

Dal by sa tento jednoduchý zdroj s minimom súčiastok upraviť aby mal aj prúdovú ochranu ?
Tranzistor T1 (BDX54C) totiž veľmi ochotne odchádza "do večných lovíšť" pri aj krátkodobom skrate alebo preťažení. A vtedy je to nebezpečné pretože ak dostane skrat, tak plné napätie ide na výstup. Lepšia možnosť je, ak sa prepáli.
Viem, že existuje plno lepších zdrojov za pár eur, ale tento mám už s krabičkou, chladičom, a ako príručný zdroj do servisného kufríka by sa zišiel.
Ideálne ak by existoval nejaký kit, hotová DPS, s regul.potenciometrom, resp. tak, aby som nemusel vyrábať žiadnu DPS (nechce sa mi, už ani nepamätám, pred koľkými rokmi som nejakú DPS robil :oops: aj keď všetko na to potrebné mám)
Prílohy
IMG_20250919_131053-EDIT.jpg
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Re: Úprava reg.zdroja-doplnenie prúdovej ochrany

Príspevok od používateľa Dolfi » 19 Sep 2025, 15:49

Nadprúdová ochrana sa asi ťažko dá do takéhoto jednoduchého zdroja dorobiť, ale "blbuvzdornosť" áno.

Stabilizátor LM317 má nadprúdovú ochranu. 1,5 A verzia má max. obmedzenie prúdu pri malom úbytku napätia asi 2 A. Ak namiesto slabučkého Darlingtona BDX54C dáš napríklad "obyčajný" 250 W/ 20 A tranzistor, (napr. MJ15004G), a spočítaš R1 tak, aby ten stabilizátor tranzistor úplne nevybudil, tak pri skrate určite skôr "prskne" poistka B1. (Já by som volil 1 A cez stabilizátor, t.j. R1 = 0R56 a 1 A cez bázu tranzistora).

Iná možnosť "zblbuvzdornenia" zdroja je, že za filtračný kondenzátor C3 dáš dostatočne výkonovú žiarovku, (napr. https://www.megaknihy.sk/4612392-osram- ... 8611291f8a ), a tá ti bude VRATNE obmedzovať zdroj na cca 10 A. :wink:
3
Obrázok 1 Obrázok 2
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 19 Sep 2025, 15:56

Najjednoduchšiu prúdovú ochranu takéhoto zapojenia bez minimálnej prestavby dosiahneš použitím nejakej halogénovej žiarovky - napr. 24V/10+ W bežne používanú v nákladiadiakoch s 24V palubným napätím...

Môžeš ju dať na rôznu pozíciu - viď obrázok + ďaľšie vhodné miesta .... Halogénka ti pri malom - bežne používanom prúde neovplyvnní reguláciu výstupného napätia svojou "nelinearitou", ale pri náhodnom skrate a dostatočnej dimenzácii T1 sa akurát rozsvieti...
obrázok_2025-09-19_155457591.png
Dolfi ma v koncepcii kúsok predbehol :agree:

Prípadne aj pred trafom - priamo na sieťovom napájaní môžeš halogénu na 230V - a povedzme 50W zapojiť do série s trafákom.. Vtedy už bude "celé zariadenie ochránené a takmer natotal blbuvzdorné" proti nadprúdu aj pri nešetrnom zaobchádzaní...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 19 Sep 2025, 16:09

Ešte dodám...
V servisnom kufríku zrejme nepotrebuješ nejaký "typ" laboratórneho zdroja... s riadením CV/CC..
Asi potrebuješ len zdroj, ktorému sa dá regulovať/nastaviť výstupné napätie a zabrániť jeho kolapsu pri skrate/nadprúde...
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 19 Sep 2025, 16:22

ta ziarovka nie je zly napad,
okrem odolnosti voci skratu by som chcel aspon mat moznost obmedzit prud skokovo napr 50mA, 500mA...
aby som mohol orientacne zistit ci zariadenie nema skrat, ak ho napojim na ext.zdroj a nepustil do toho plnych 3 alebo 5A .
tak by som prvotne nastavil na 50mA, a zvysoval napatie, podla typu zariadenia samozrejme ine prudy zodpovedajuce beznej prevadzke.
ale to uz asi bude jednoduchsie pouzit normalny laboratorny zdroj s nastavenim U/I.
skusim aspon tu ziarovku, aby mi pri skrtnuti kablov tranzistor neodchadzal.
ona ani vstupna poistka vtedy nezareaguje lebo prud ide z kondiku..
1
Obrázok 1

zdeno6505
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 04 Aug 2010, 00:00

Príspevok od používateľa zdeno6505 » 19 Sep 2025, 17:59

Prílohy
317.jpg
0
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 19 Sep 2025, 18:38

Victorio napísal:
19 Sep 2025, 16:22
okrem odolnosti voci skratu by som chcel aspon mat moznost obmedzit prud skokovo napr 50mA, 500mA..
- tu sa už ale nedostávame k jednoduchej úprave pôvodného zapojenia.... aj keď sa to dá na "vrabčie hniezdo" celkom jednoducho urobiť...
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 19 Sep 2025, 19:07

to zapojenie pozriem, vrabcie hniezdo nie je problem, mam univerzal dps, na tom sa to celkom elegantne da spravit hocico. Vrabcie uniezda take ze v lufte suciastky toto by som nerobil, ibaze by to malo byt extremne miniaturne
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 19 Sep 2025, 19:39

Victorio napísal:
19 Sep 2025, 19:07
Vrabcie uniezda take ze v lufte suciastky toto by som nerobil
Spústa takých "vrabčíncov" funguje do dnes a dokonale... Dá sa spoľahnúť na nejaký "konektor", na jeho povrchovú úpravu kontaktov, keď už sa nedá na 100% spoľahnúť ani na bezolovo?? ..
Nedávno mi kamarát doniesol meniče na fotovoltiku... Strach a hrôza pozrieť.. boli len pár rokov v prevádzke a na elektricky namáhaných spojoch to nevyzeralo moc dôverihodne - včasným prespájkovaním (olovom) sa vyhol krachu.... Ani v "robote" bezolovo-cín nechcem. Pod rúškom "inej" technológie, nech si to majiteľ schová, ale "nebudem vyrábať" trafáky - šity.... kvôli bezolovnatému cínu!!! Ja na stole chcem mať SnPb 60/40 pájku... a nech idú do :butthead: aj všetci zelený..!
1
Obrázok 1

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 19 Sep 2025, 19:50

Oprava akéhokoľvek zariadenia staršieho prevedenia si vždy vyžaduje aj technológiu toho veku.. skús to pomiešať.... Ale to je o inom..

Ale k téme - "Úprava reg.zdroja-doplnenie prúdovej ochrany" - návody tu, aj tie najjednoduchšie máš.. pre ktoré sa rozhodneš, alebo ich odskúšaš (podľa skúseností členov) v tvojich "nešpecifikovaných" podmienkach je len na tebe.... Lebo nezadal si problém - pri akom zariadení by to malo byť OK!..

Stále nechápem niektorých zadávateľov tém, prečo sa vyhýbajú podstate veci... čo je na tom také "tajomné"... Veď tu v podstate nikto nemá patent na rozum...A že niekto - niekomu "poradí" , tak ani to nie je žiadna "vesmírna" technológia... sú to bežne známe veci...dohľadateľné na internete...
Pokiaľ by mal niekto patent na rozum - tak nech si ho chráni! .. A na takýchto fórach nech sa ani nevyjadruje!
Máme tu veľa fundovaných členov, ktorí ovládajú paragrafy - a som rád že sa podelia so svojimi vedomosťami/skúsenosťami... ale je tu aj spústa členov úplne neznalých predpisov či problematiky... A osvetliť im problém je určite dobre! ... Aj keď nikto za to nič nechce!... Ale sme "nejaký loajálny" aspoň k tomu, aby ten človek/ či zúčastnený neutrpeli úraz elektrickým prúdom ! :wink:
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 19 Sep 2025, 20:24

mr.dred, suhlas👍
este ze mam par kg poctiveho toxickeho olovnateho cinu roznych priemerov 😁

kus mimo temy ale cca v 1989-90 r na katedre elektroniky Tuke mi ukazal jeden chlapik docent na com robi, nejaky zosilovac , pocitac alebo riadiaca jednotka to uz nepamatam, vsetko krasne okrucane spoje, nadhera ako to bolo vytvarovane, trasy jak z pocitaca.
to by uz teraz nikto nebol ochotny ani opravovat nie ze vyrabat.
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 19 Sep 2025, 20:36

V podstate - starého dáta prístroje, ktoré sa robili "luftovou" montážou cez "strunkové" spoje a sem tam nejaké očko v rade na pertinaxovej lište, či pätica elektrónky poslúžila ako "kotviaci bod" , je už dávno zabudnuté...Ale v prípade takejto konštrukcie - keď nemáš "kam s konopí" sa tá stará technológia dá stále použiť! A je spoľahlivá...
Dorobenie prúdového obmedzenia takto jednoduchého zapojenia sa dá určite jednoducho aj tým "luftovým" prepojením... len sme nejako zleniveli.... čo nemáme "vývodmi" z plošáku "určené" - už nepovažujeme za dobré.. jeden tranzistor = 3 vývody, alebo iné komponenty -a nevieme si s nimi rady... Pokiaľ však máš nejaký "rozum" v oblasti elektroniky, tak si vystačíš aj so schémy, aj keď nemusíš vždy porozumieť celkovému zapojeniu...
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 19 Sep 2025, 23:10

...skor sme zleniveli..., aspon za seba potvrdzujem, nechce sa mi vymyslat zapojenia ako kedysi, iba zobrat hotovy modul prepojit podla moznosti svorkovnickou, a maximalne sa prinutit to namontovat do nejakej hotovej krabice🫤
tie cinske kity za 1.50 a pod hotovych modulov zdrojov, spinacov atd tomu dost prispievaju, , akurat vzdy ku nim este nieco pre funkcnost chyba.
nakoniec vznikne vrabcie hniezdo zdrotovane z malych dps 😁
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Príspevok od používateľa Dolfi » 20 Sep 2025, 08:22

mr.dred napísal:
19 Sep 2025, 15:56
Môžeš ju dať na rôznu pozíciu ...
A tú najvhodnejšiu pozíciu si vynechal ... :wink:

Já si myslím, že najvhodnejšia pozícia je za filtračným kondenzátorom pred elektronikou. Totiž to, vtedy sa pri náhodnom skrate obmedzí aj prúdový impulz z filtračného kondenzátora.
1
Obrázok 1
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 20 Sep 2025, 09:06

Dolfi napísal:
20 Sep 2025, 08:22
A tú najvhodnejšiu pozíciu si vynechal
:agree: Ale veď aj chlap nech porozmýšľa - a nechal som tým priestor na ďaľšie návrhy :wink:

-ináč v malovátku som ich mal asi všetky - len to už vyzeralo, ako v Las Vegas :lol:
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 20 Sep 2025, 09:19

👍
mate pravdu Idem rozmyslat🤔
mne by sa najviac pozdavala pozicia uplne na vystupe, aby sa obmedzil prud cez tranzistor ale to mi asi trocha zmeni vystupne napatie, ale to nevadi, voltmrter bude za ziarovkou.
dik za inspiracie, dam vediet ci to funguje..
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 20 Sep 2025, 10:01

Pokiaľ nevadí - môžeš ju dať aj na výstup.. Ale keď ju dáš za vstupný filter (ako Dolfi napísal) - tak bude ovplyvňovať výstupné napätie až pred hornou hranicou, kedy už bude filtrácia v spojení so žiarovkou "mäkká" pre daný prúd....
A na výstup (paralelne k C4) pridaj ešte nejakú vhodnú diódu v závernom smere, pre prípadné špičky z "nejakej" pripojenej indukcie...
0

laci
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 20 Nov 2008, 00:00

Príspevok od používateľa laci » 28 Okt 2025, 14:47

Este by som dodal, ze at prerobi regulaciu vystupneho napatia, lebo takto ked ten bezec potenciometra nahodou strati kontakt, bude na vystupe plne napatie. Ked opravis ako na obrazku, tak to vystup klesne na minimum.
screenshot  2025-10-28 14-44-11.png
Link: http://www.imajeenyus.com/electronics/2 ... ndex.shtml
0

elvis27
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 11 Nov 2025, 07:28

Príspevok od používateľa elvis27 » 11 Nov 2025, 07:58

Ďakujem vám všetkým za zdieľanie. Som veľmi rád, že som si prečítal toto fórum. Momentálne skúmam túto oblasť a všetky návrhy a rady mi veľmi pomohli.
0
Oyostepper supply the following products online: servo motors, planetary gearboxes, spindle motors, and stepper motor for sale, which can be purchased online if needed.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok