Elektronicka poistka - Všeobecne

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Washu
Power user
Power user
Dátum registrácie: 15 Apr 2010, 00:00
Vek: -1998
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Washu » 23 Máj 2010, 16:47

Nj pod lampou je najvacsia tma :)
S tym kurenim to nieje celkom tak, pri 20A to studene nebude, v bipolarnej verzii to bude kurit statne, v MOS zalezi od tranzistora. Samozrejme ak by pouzil bocnik alebo HAL tak nejaky tranzistor alebo iny vykonovy prvok tam mat musi. Jednoznacne je to vtipne riesenie, pre dany ucel celkom vhodne asi ;)
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Príspevok od používateľa Dolfi » 24 Máj 2010, 11:57

Akosi to tu "zdochlo" ... A vo všetkých príspevkoch sa riešila len (elektronická) nadprúdová ochrana.

No autor otázky vôbec nezadefinoval, čo vlastne potrebuje vyriešiť. (Stabilita napätia, zvlnenie, ...). Ak to nie je vojenské tajomstvo, tak sem so zadaním ...

Totiž to, zdroj 20 A sa s jedným integráčom vyriešiť asi nedá ... :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

mjankovic
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 09 Mar 2008, 00:00
Vek: 30
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mjankovic » 24 Máj 2010, 12:09

Bude to zdroj pevneho napetia pre laboratorne učely, bude tam 7812 posilnena KD502 (20A/40V). Nič viac nič menej. A nechcem aby sa pri nejakom skrate spalila KD502 popripade primar trafa, aj ked je navinutý 1,5mm drátom
0
Nechcem byt jednotkou , lebo je blízko nuly.

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 24 Máj 2010, 12:21

mjankovic napísal:Bude to zdroj pevneho napetia pre laboratorne učely, bude tam 7812 posilnena KD502 (20A/40V). Nič viac nič menej. A nechcem aby sa pri nejakom skrate spalila KD502 popripade primar trafa, aj ked je navinutý 1,5mm drátom
A čo ti bráni použiť trojtranzistorový stabilizátor, (ktorý som spomenul vyššie), aj s "integrovanou" nadprúdovou ochranou ...

(Osobne si myslím, že tie KD-čka by bolo treba dať dve paralelne. A KD502 je na 60V/ 20 A ...).

A taktiež si myslím, že istič, aj vzhľadom na jeho pomalosť a mechanickú veľkosť, nie je moc ideálne riešenie skratovej ochrany ... To isté platí aj o jazýčkovom relé ... :wink:

A čo sa týka trafa. To ti určite nezhorí, aj keď to budeš, (obrazne povedané), istiť klincom. No elektronika určite nebude moc "plesať" ! (Niekoľko msec. nekontrolovaný prúdový impulz ju s prehľadom pošle do "večních lovíšť" ...). :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Washu
Power user
Power user
Dátum registrácie: 15 Apr 2010, 00:00
Vek: -1998
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Washu » 24 Máj 2010, 13:12

Zdroj pre "laboratorne ucely" vysoko rubes veruze ;)
Cisto linearny zdroj na 20A, no neviem neviem ci je to rozumne ;) A ako Dolfi povedal tie KDcka treba paralelne a zrataj si vykonovu stratu, je dost mozne ze ani 2 nebudu stacit.
0

mikkipp
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 03 Feb 2009, 00:00
Vek: 38

Príspevok od používateľa mikkipp » 29 Máj 2010, 09:08

Téma ma pravdupovediac veľmi zaujala, nakoľka sa chystám stavať zdroj 2x 0-30V (0-3A) a ku tomu by som chcel ešte pevných 5V a 12V a ku nim spomínanú elektrinickú poistku. (viem že je takých schéma veľa, ale ak máte nejaké zabehané riešenie tak by som bol vďačný za schému)

Ku vašim nápadom musím ale pripomenúť (a dosť ma zarazilo že to tu niekto nepovedal), že istič nie je primárne určený na vypínanie preťaženia ale skratu! To je dosť výrazný rozdiel! Teda napríklad 20A istič nevypne prúd 20A okamžite, ale za pomerne dosť dlhú dobu. Zoberme si napríklad konkrétny príklad použitia ističa firmy OEZ radu LPN-DC

http://www.oez.sk/produkty/lpn-dc

v katalógu na str.7 sa pri preťažení 2xIn (napr. pri I=40A pri použití istiťa LPN20B) je vypínací čas vačší ako 15s! Takže použitie ističa považujem za nevhodné.
0
Súčin krásy a rozumu je konštanta.

breta1
Power user
Power user
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00

Príspevok od používateľa breta1 » 29 Máj 2010, 09:53

mjankovic:
ptáš se
"Myslíte že to bude fungovat, ked napríklad budem tahat od usmernovača 2,5mm kábel a spravim priklad 5 závitov a dam dnu to jazyčkove rele ? Nepotrebujem regulovat ten vystupny prud potrebujem aby to odpojilo pri tvrdom skrate. Aby som nepoškodil primár toho trafa."

Ano, bude to fungovat a ty požadavky to splní (ale ne že ti to bude přímo vypínat ten kontakt jazýčkového relé). K sepnutí běžně stačí cca 20 Az, takže např. pro 5A to budou asi 4 závity.
Jak už bylo řečeno, přesnost proudu nic moc, rychlost reakce pod 1ms.
Nerozumím, jestli to chceš před usměrňovačem na střídavé straně, to by nemělo smysl, dej to za usměrňovací kond.
Navíc žádné trafo se nezničí zkratem v řádu milisekund.
0

Thales
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 07 Okt 2008, 00:00
Vek: 42
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thales » 29 Máj 2010, 23:35

Takže se to vypne, tím pomine zkratový proud tajk se to zase zapne - zase naběhne zkratový proud tak se to zas vypne a takhle hezky to bude kmitat až do aleluja pokud se to nějak neošetří aby se to muselo nahodit ručně. Bezva.
0
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí

mikkipp
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mikkipp » 02 Jún 2010, 08:44

Zdravím... budem stavať laboratórny zdroj, v ktorom by som chcel aj pevné napätia. 12V/3A a 5V/3A, získané zo stabilizátorov 78T05 a 78T12. Za nich by som chcel zapojiť elektronické poistky. Tak si poporiadku pozerám všetky schémy, čo ste tu uviedli.

Skúšali ste to ako funguje to jazýčkové relé? Či sa tam dá aspoň zhruba vylaborovať hodnota prúdu, pri ktorom to vypne...

A môže mi prosím niekto vysvetliť, na základe čoho sa v tejto schéma elektronická poistka aktivuje?

http://svetelektro.com/modules.php?name ... d&id=11801

ďakujem

//Automatické spojenie príspevkov. Pridané po 6 minútach:

A prikladám upravené zapojenie, ako keby som si to predstavoval (v prípade, že by som ho aj použil)
Prílohy
obr10.png
0

NySher
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 25 Aug 2009, 00:00
Vek: 31

Ochrana zdroja

Príspevok od používateľa NySher » 20 Jún 2010, 08:17

Zdravím borci,
nevedeli by ste mi poradiť nejaké ochrany ku zdroji ? Nechcem ho hneď odpáliť ak sa náhodou pripojí do skratu. Mám postavený uplne jednoduchy zdroj s LM358 (usmernenie, filtrácia, stabilizátor a regulácia) tu je aj schéma.
Ďakujem za všetky rady :)
Prílohy
IMG.jpg
0

AlbiDartanan
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 09 Júl 2009, 00:00
Vek: 40

:-)

Príspevok od používateľa AlbiDartanan » 20 Jún 2010, 08:38

Najjednoduchšie pre teba bude asi elektronická poistka, ale keď trocha pošmátraš na fóre nájdeš aj zdroje ktoré majú takúto poistku aj z reguláciou prúdu ( nedávno som videl nejaké schémy v sekcii môj výrobok ).
0

NySher
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa NySher » 20 Jún 2010, 08:47

Nechcem robiť druhý zdroj pokým toto funguje. Pohľadám dáku tú elektronickú poistku.

Našiel som toto: http://vmelektronik.wz.cz/elektronika/poistka1.html
dosť jednoduchá schémička, mohlo by to fungovať ?? Ak to chcem použiť na JS napätie tak dám prec tie diódy a na R1, R3 a colector T1 pripojim + a na emitor T1, T1 a R2 - ... a medzi + a - este kond nie ??...

Ešte som našiel toto: http://www.sos.sk/a_info/resource/p/ne517.pdf
dalo by sa to upraviť na vyššie napätie a prud (45V a do 2-3A)??...
0

mikkipp
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mikkipp » 20 Jún 2010, 11:23

Včera tu o tom bola reč.
http://svetelektro.com/modules.php?name ... c&start=20
V jednom príspevku som dal odkaz na elektronickú poistku. Na nete to hľadaj ako "elektronická pojistka". :wink:
0

Dolfi
Power user
Power user

Re: Ochrana zdroja

Príspevok od používateľa Dolfi » 20 Jún 2010, 11:55

NySher napísal: ... nevedeli by ste mi poradiť nejaké ochrany ku zdroji ?
Ak len ochranu, tak daj do mínusovej vetvy, medzi napájanie OZ = pin 4 a trimer 22 k snímací odpor, hodnota 0,6 V : I. Tranzistor BD139 zapoj: kolektor - výstup OZ, báza - snímací odpor k výstupu zdroja a emitor - snímací odpor k filtračnému kondenzátoru.

(Neviem, či treba aj nejakú "slušnosť" k OZ a zapojiť mu na výstup nejaký ochranný odpor ...).
0

NySher
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa NySher » 21 Jún 2010, 20:58

Dolfi, takže dáko takto si to myslel alebo som to úplne poplietol ?? :)

A tranzistor môžem vymeniť aj za KD607 ? lebo som doma vyhrabal dáke 607 a 617cky ...
Prílohy
Sn?mka.PNG
0

Ond3x
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 10 Mar 2010, 00:00
Vek: 33

Príspevok od používateľa Ond3x » 21 Jún 2010, 21:07

Tohle nebude ono. Tranzistor máš blbě.
0

NySher
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa NySher » 21 Jún 2010, 21:11

No to mi došlo ale som to navrhol podla toho čo napísal Dolfi, ale asi som to mal pridať k pôvodnému zapojeniu nie ? Alebo ako nechápem :(
0

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 21 Jún 2010, 21:50

NySher napísal: Alebo ako nechápem :(
Myslel som to takto:

Inak sú tam dobrá kraviny. Operák môže dať aj len 20 mA a to nemusí nejaké KD-čko vybudiť.
Vstup je 28 V, nechápem ako môže byť na výstupe také isté napätie. Tak 20 - 22 V je reálnych pri 1 A prúde.
Osobne by som radšej videl darlington na mieste regulačného tranzistoru a na výstupe OZ tak 1 k odpor a až za ním ten domaľovaný tranzistor. Potom by tam stačilo aj nejaké BC-čko.
Prílohy
Poistka2.png
0

tesla512
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 04 Jún 2008, 00:00
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tesla512 » 21 Jún 2010, 21:56

Dolfiho riešenie:

//Automatické spojenie príspevkov. Pridané po 57 sekundách:

Príliš dlho som to kreslil :(
Prílohy
P7220096.JPG
0
Človek sa podobá zlomku: čitateľ hovorí, aký v skutočnosti je, a menovateľ naznačuje, čo si o sebe myslí.
//L.N. Tolstoj

NySher
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa NySher » 21 Jún 2010, 22:05

Aha už chápem ďakujem... na vstupe mam pripojene 30V trafo...
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok