startovaci vozik

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 73

Príspevok od používateľa Dolfi » 28 Jan 2011, 12:28

ujo-elektron napísal:Mám tu jednu nabíjačku, čo som robil. Tá dáva len nejakých max. 35A a v pohode sme s tým naštartovali aj iveco turbodaily. Neviem, či by to stačilo aj na traktor, to už bude asi slabé.
Čo, prečesávaš staré témy ...?

Ak dovolíš, jedno jednoduché riešenie, ktoré sa ti možno v živote zíde ...

Ak máš k dispozícii "trochu" silnejšiu nabíjačku, prípadne druhú baterku v naštartovanom aute, (s rovnakým napätím) a štartovacie káble, (aj tie najtenšie, za stovku, z marketu) a trochu dobrú baterku, tak s tým musíš naštartovať "aj tank". (A nepotrebuješ vyhadzovať majetok za "zváracie trafo", alebo "zváracie" štartovacie káble).

Stačí jediné ! Počkať chvíľu, (5 - 10 minút), s pripojenou nabíjačkou alebo baterkou, (v naštartovanom aute), na tú tvoju studenú baterku, nech sa trochu zohreje a pretečie do nej nejaká tá Ah. A ak je motor schopný naštartovať, tak určite naštartuje ... :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

ujo-elektron

Príspevok od používateľa ujo-elektron » 28 Jan 2011, 15:56

Dolfi napísal:
ujo-elektron napísal:Mám tu jednu nabíjačku, čo som robil. Tá dáva len nejakých max. 35A a v pohode sme s tým naštartovali aj iveco turbodaily. Neviem, či by to stačilo aj na traktor, to už bude asi slabé.

Ak máš k dispozícii "trochu" silnejšiu nabíjačku, prípadne druhú baterku v naštartovanom aute, (s rovnakým napätím) a štartovacie káble, (aj tie najtenšie, za stovku, z marketu) a trochu dobrú baterku, tak s tým musíš naštartovať "aj tank". (A nepotrebuješ vyhadzovať majetok za "zváracie trafo", alebo "zváracie" štartovacie káble).

Stačí jediné ! Počkať chvíľu, (5 - 10 minút), s pripojenou nabíjačkou alebo baterkou, (v naštartovanom aute), na tú tvoju studenú baterku, nech sa trochu zohreje a pretečie do nej nejaká tá Ah. A ak je motor schopný naštartovať, tak určite naštartuje ... :wink:
Zaujala ma táto téma tak som sa opýtal, ako dopadla výroba... To by ma zaujímalo ;) To čo si napísal sa dá využiť. Trošku ma znepokojilo "počkať 5-10 minút"... Niekedy platí "čas sú peniaze" a práve kvôli tomu si dotyčný chcel práve postaviť štartovací vozík. Ja osobne som na nijaké účely dané zariadenie nepotreboval, raz keď som potreboval kopnúť do vrtule na caterpillare VZV použil som baterku z škody 1203-ky, ktorú máme na dielni vždy po ruke a dobil som ju naspäť nabíjačkou. A ďalšia vec, neviem, či by to tvoje zapojenie fungovalo aj v prípade, že by si s tým štartoval nejaký starý motor a v mraze. Vidím na dedovom "trambusi"... Niekedy chytí na prvý krát, len dlhšie točí, niekedy štartuje aj na 5 krát a niekedy nechytí vôbec... (a potom zháňa len baterky a káble a pod.) A keď chceš mať čas na svojej strane, hodíš to na tento vozík a potom je to len na motory, ako sa rozhodne. Či pôjde, alebo nie.
Mimochodom, dík za radu ;) Aj keď som to už skúsil, ale aj tak dík. Neviem, či sa mi zíde, rovnako ako štartovací vozík, to už sú len také hračky na získanie času.

Používateľov profilový obrázok
Pedro
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 07 Dec 2009, 00:00
Vek: 30
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pedro » 28 Jan 2011, 16:03

Dolfi napísal:

Moja mama má služobnú fábiu je to 1.4 74kW 16V baterka je 44 Ah
Raz cez let o pekne teplo som s ňou bol v sociálnej poisťovni a nebavilo ma čakať v rade tak som išiel do auta a zapol som zapalovanie. Zapol som si studený vzduch na 1/4 a rádio na 5/35 takto som medzi tým stiahol okná (elektrické) a za 5-7 minút došla mama . Sadá za volant ide naštartovať a len tr tr a koniec. baterka bez šťavy. Zavolala kamaráta na nejakom citroene ten došiel s naštartovaným motor pripojil dva kúsky drôtov takých hrubších :D na našu baterku a nič nečakal rovno to chytilo kázal nám 2-3 minuty túrovať motor a od vtedy jazdíme bez problému
0
Vidíš veci a hovoríš: "Prečo ?". Ale ja snívam o veciach nevídaných a hovorím: "Prečo nie?"
(George Bernard Shaw)

psichac
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa psichac » 28 Jan 2011, 17:00

A previnut MOT?na danykovej stranke som nieco take videl,dal ho na 12v a tusim hoodne A...
Toto konkretne:
http://danyk.wz.cz/12vmot.html
Na tu chvilku nastartovat by to snad vydrzalo...
0
zaujimáš sa o DVB-T alebo DXing všeobecne? klikni sem a dozvieš sa viac
-->FTP server<--||diskusia k FTP serveru||zase tie tvoje komentare...
Inak som Rado ;)

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 28 Jan 2011, 18:30

ujo-elektron napísal:Stačí jediné ! Počkať chvíľu, (pár minút) ...
Tak som to opravil ! (Pôvodne som ten čas napísal len "pre istotu" ...). :wink:

Inak, prísť, šťuknúť kábel na vybitú baterku, chvíľu nepočkať, nenaštartovať a potom nadávať na malý prierez štartovacích káblov, bol hlavný dôvod pre napísanie toho, čo som napísal ...

A ešte jeden typ. Občas sú za "hubičku" k dispozícii 11,5 až 12 V toroidy z halogénových osvetlení. Taký 300 až 500 VA s dobrým mostíkom môžu hóodne pomôcť pri štartovaní. A netreba nič zrážať, filtrovať, stabilizovať, ... A znovu by som doporučil po pripojení nejakú tú "sekundu" počkať a až potom štartovať ...
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Milan Megles
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00

startovacie trafo

Príspevok od používateľa Milan Megles » 28 Jan 2011, 18:34

Potrebujes trafo 2500W na 2x 15 V , dva 160 A diody a multikaru

to natoci. Odskusane.
0

ujo-elektron

Príspevok od používateľa ujo-elektron » 28 Jan 2011, 20:55

Dolfi, u nás sme robili troška iné veci. Poviem ti jednu vec teraz a budeš si myslieť svoje. Mali sme tam starú tatru 815-ku. Už raz horela, ale aj tak sa na nej jazdilo. Keď odišiel štartér, narýchlo sme "zbúchali" štartér z motora 2.5kW 400V a prevod z pokazenej kotúčovej pílky (prevod menil rýchlosť z vysokej na pomalšiu, tým sa získal väčší výkon). A štartovalo sa takto: natiahol sa naviják s káblom, pripojil sa do siete a pomocou obyčajného vypínača "tahem zapni stiskem vypni" si naštartoval :D Potom sa to chlapcom zapáčilo, tak to tam nechali. Ešte dva týždne sme sa smiali, aký štartér to má... Keby nás niekto videl, došli by sme o občiansky.

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 28 Jan 2011, 21:02

ujo-elektron napísal: Potom sa to chlapcom zapáčilo, tak to tam nechali.
Prečo ? Je predsa jedno, čím sa motor točí ...

Kedysi sa predsa štartovalo aj kľukou ... :wink:
0

bobor1992
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Apr 2007, 00:00
Vek: 33

Príspevok od používateľa bobor1992 » 28 Jan 2011, 21:07

ujo-elektron napísal:Keby nás niekto videl, došli by sme o občiansky.
No to by ma zaujímalo, ako si vysúval pastorok a tak podobne :P
0
Väčšina ľudí z PC a Elektro fór zjavne potrebuje počítač, na ktorom cez deň konštruuje vesmírne lode v AutoCADe a zároveň pri tom hrá Crysis a potom celú noc renderuje 3D scény pre chystané pokračovanie Shreka a popri tom ešte strihá Full HD video.

Robio
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 11 Sep 2007, 00:00
Vek: 36
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Robio » 28 Jan 2011, 21:14

Tak ja neviem...akože vyberať baterku a dávať ju do tepla je väčší problém ako sa s tým vozím srať k traktoru pokaždé a ťahať predlžovačku ?

Alebo si proste zožeň druhú baterku a pri naštartovaní ju pripoj paralelne...(vodiče si môžeš vyviesť kľudne aj do kabíny....) Dáš poriadné zváračské vodiče na koniec dáš ukotvovacie zváracie svorky a je to....
0
Ponukam: 3D tlac, CNC frezovanie, Kalibracia teplotnych cidiel, pre viac info SS.

genius3258
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 10 Aug 2010, 00:00
Vek: 27

Príspevok od používateľa genius3258 » 28 Jan 2011, 21:29

a čo tak pripojiť paralelne ku autobaterii trojclanok li po
podla tohto to funguje a baterka dá taký prúd :
https://www.youtube.com/watch?v=1w_K08fwZnA[/youtube]
0

pin
Power user
Power user
Dátum registrácie: 09 Máj 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pin » 28 Jan 2011, 21:34

ujo-elektron napísal:.......(prevod menil rýchlosť z vysokej na pomalšiu, tým sa získal väčší výkon).......
Prevodom nemôžeš získať väčší výkon, len väčší krútiaci moment M pri súčasnom znížení otáčok ω. A výkon P=M.ω sa nezmení, ak neuvažujeme straty prevodu.
0

ujo-elektron

Príspevok od používateľa ujo-elektron » 29 Jan 2011, 20:47

pin napísal:
ujo-elektron napísal:.......(prevod menil rýchlosť z vysokej na pomalšiu, tým sa získal väčší výkon).......
Prevodom nemôžeš získať väčší výkon, len väčší krútiaci moment M pri súčasnom znížení otáčok ω. A výkon P=M.ω sa nezmení, ak neuvažujeme straty prevodu.
No, však vieš, čo som myslel ;)

mildo123
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 20 Mar 2008, 00:00
Vek: 35

Re: startovaci vozik

Príspevok od používateľa mildo123 » 13 Apr 2012, 09:33

Zdravim, napisem to sem pretoze sa vlastne jedna o startovaci vozik ktory som robil podla nazaciatku uvedenej schemy... trafak som mal toroid 4 kW ktory som previnul na 2 x 14,5V... Tyristori som pouzil dva take tabletkove na 320A /600V (Ake som zohnal take su...) avsak mam problem pri ich zopati... ked som to zopinanie robil ako v scheme cez tie 22R odpory tak po zopati odpory zacali nenormalne kurit co znaci ze to hradlo ma asi vacsi prud ako tyristory na ktore to bolo robene a druhy problem je ten ze jednosmerne napatie tam nameram len nejakych 10,5V a pritom trafo stale dava tych svojich 14,5V... to moze nanich byt az taky ubytok? Mne sa to zda prilis velka strata... potom som skusal este tyristory zopat z laboratorneho dvojiteho zdroja takze som kazdy tyristor zopinal osobitne a kazdy my zopol az pri prude hradla 300mA a napatie na vystupe som mal 11V... mozte my povedat ci je to spravne a ci naoza taky velky ubytok moze byt na tych tyristoroch?
Tu su fotky toho stroja ku stiahnutiu: http://ulozto.sk/xcDsqqM/start-vozik-rar
0

mildo123
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 20 Mar 2008, 00:00
Vek: 35

Príspevok od používateľa mildo123 » 13 Apr 2012, 21:42

Problem s kuriacimi odpormy som vyriesil vlozenim obycajnych diod 4007 do serie s nimi... takto tyristory pekne zopne a prud do hradiel tecie 20mA... predtym tieklo 500mA cize je to rozdiel =D A meral som to aj na osciloskope a na vystupe mam sinusovku o maxime 20V cize to bude asi v poriadku... voltmeter pri zatazi troma ampermi ukazuje 11,5V ale osciloskop ma spicku 20V...
0

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 13 Apr 2012, 22:31

mildo123 napísal:Problem s kuriacimi odpormy som vyriesil vlozenim obycajnych diod 4007 do serie s nimi... takto tyristory pekne zopne a prud do hradiel tecie 20mA... predtym tieklo 500mA cize je to rozdiel =D A meral som to aj na osciloskope a na vystupe mam sinusovku o maxime 20V cize to bude asi v poriadku... voltmeter pri zatazi troma ampermi ukazuje 11,5V ale osciloskop ma spicku 20V...
Takto je to správne, s tými diódami. Bez diód si parádne zaťažoval v závernom smere prechod gate-katóda. A ten odpor do gate môžeš dať aj menší ako 22R, on je tam len "pre istotu". No pri 20 mA, (čo sa mi zas zdá dosť málo), tých cca 0,5 V úbytku, nehrá žiadnu rolu.

Škoda, že si nechal také vysoké napätie na sekundári ! Nejakých 12 V na baterke a 20 V v špičke je dosť. A hlavne pri tak obrovskom prúde, čo je to trafo schopné dať. Nejakých 11,5 V kvázistrednej hodnoty z meráka nech ťa nevzrušuje. Môže to byť aj mierne "hausnumero", ak to nie je True RMS merák.
Skutočným problémom sú tie 20 V špičky. Asi sa nebude dať inak štartovať, len že najskôr sa zapne štartér a až v zápätí štartovací vozík. A aj v tomto režime by som si na osciloskope pozrel, aké bude mať napätie baterka a nakoľko budú stiahnuté tie 20 V špice ... :wink:
0

fobosademos
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 22 Jan 2014, 17:22

Príspevok od používateľa fobosademos » 24 Mar 2014, 12:16

Mne sa dostal na stôl štartovaci vozík Primex energy 420 stým že tam treba vymeniť hlavný vypínač 25A.(problem č.1).A ten borec čo to rozobral poodpajal odbočky na primar tak že teraz by som potreboval schemu zapojenia alebo aspoň fotku zapojenych prepinačov.
0

muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Vek: 77

Príspevok od používateľa muziker » 24 Mar 2014, 17:51

Ak by niekto potreboval štartovací vozík - mám jeden zaháľajúci zn. CARSTAR ktorý dáva 200 A. Napätia sú 12V a 24V. Ide na 3-fázový prúd a je k nemu aj nabíjací doplnok na nabíjanie akumulátorov. Bol používaný na štarovanie P-V3S skriňového nákladného vozidla a naštaroval ho aj v (-30°C) :lol: Je to poctivá robota - veľké ťažké hebedo ešte zo socíka (výrobca tuším Rukov Rumburk v ČR - kdesi mám od neho aj doklady), nie ako dnešné čínske sračky.
0
muziker

MAT555
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 03 Nov 2014, 19:21

Príspevok od používateľa MAT555 » 16 Feb 2025, 18:10

20230220_122427.jpg
Čaute,nechcem zakladať novu tému,tak sa opýtam tu .Nema niekto štart zdroj/vozík Rukov Carstar?Alebo schému,nejaku dokumentáciu?
0

Napísať odpoveď