Pokazený invertor v LCD

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
MacGyver
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 01 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Pokazený invertor v LCD

Príspevok od používateľa MacGyver » 16 Jún 2010, 14:09

Dobry den.

Dostal sa ku mne polofunkcny monitor Samsung SyncMaster 940N. Po zapnuti nabehne obraz korektne, no po 2 s zhasnu CCFL trubice, no obraz bezi dalej. Cize to bude na 1000% invertor. Rozobral som monitor, invertor dokladne prezrel a sem tam premeral veci, no nic vyrazne som tam nenasiel.

Chcel by som preto skusenejsich opytat radu, z ktoreho konca by som mal zacat hladat chybu. V pripade potreby postnem potrebne informacie.

Vopred vdaka :)
0
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner

Používateľov profilový obrázok
mmt
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1252
Dátum registrácie: 08 Júl 2009, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 29
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mmt » 16 Jún 2010, 14:15

trafko v invertore si meral?, skus ci tam nesu dake studene spoje dakde
0

Používateľov profilový obrázok
MacGyver
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 01 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MacGyver » 16 Jún 2010, 14:40

trafko som nemeral, no mam podozrenie ze to bude prave v nom. Trochu v nom pocas tych 2 sekund sici, domnievam sa teda ze v nom preraza medzi vinutiami obluk a ten odstavuje cely invertor. Ako by sa dalo to trafo premerat ked v nom preraza dajme tomu?
0
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner

Používateľov profilový obrázok
mmt
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1252
Dátum registrácie: 08 Júl 2009, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 29
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mmt » 16 Jún 2010, 15:06

to racej nemeraj este si znicis merak, ak mas podozrenie ze preraza tak by si mal citit spaleniny alebo pocut bzucanie,mne sa stalo tiez ze mi trafo z invertora v skenere zacalo prerazat tak som ho zalial lepidlom a prestalo to, tak ho skus odfotit a zistime co by sa stym dalo robit
0

Používateľov profilový obrázok
MacGyver
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 01 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MacGyver » 16 Jún 2010, 15:48

Skor bude citit ozon jak spaleninu. No ako vravim, v tom trafe nieco bzuci :D
0
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner

Používateľov profilový obrázok
mmt
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1252
Dátum registrácie: 08 Júl 2009, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 29
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mmt » 16 Jún 2010, 15:53

no nechces mi ho odfotit.., predpokladam ze bude zalapepene takou zltou paskou tak to odlep a pozri sa na cievky pozorne
0

Používateľov profilový obrázok
MacGyver
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 01 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MacGyver » 16 Jún 2010, 17:04

Bol by som povedal, že je to to čierne trafo, zrejme koncové trafo invertora.

Obrázok

Obrázok
0
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner

Používateľov profilový obrázok
mmt
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1252
Dátum registrácie: 08 Júl 2009, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 29
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mmt » 16 Jún 2010, 17:07

jaj, to to som si trocha inac predstavoval :D tak no skus ho rozbrat ceknut to alebo hladaj na nete nahradne..
0

Používateľov profilový obrázok
kubo150
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3253
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Pri Bytči
Vek: 30
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kubo150 » 16 Jún 2010, 17:11

No, sičanie nieje nič nezvičajné. Nepreráža ti niekde na kostru VN? Treba ho vyskúšať mimo monitora a kompletne pri tom skúšaní vybrať. Môže to byť kľudne hocičo. Mal som doma už 4 monitory s takou chybou, ale trafko nebolo prerazené nikde. Skôr upálilo kontakt pri neone, odpálený spínací io, čo spínal napätie do celého monitora, alebo už popriehrievaný hlavný io. Invertor má väčšinou dosť ochran. Vypne sa po chvíli ak je bez záťaže, ak je preťažený, alebo ak sa prehreje.

edit, to je celý zdroj toho monitora asi?

vidím tam zapečený plošák, čo ho tak prehrialo. Nieje zo spodu náhodou taký malý riadiací io?
0
Naposledy upravil/-a kubo150 v 16 Jún 2010, 17:16, upravené celkom 1 krát.
Som ten ktorý to vykoná.
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita

Používateľov profilový obrázok
MacGyver
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 01 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MacGyver » 16 Jún 2010, 17:12

To cierne vystupne trafo maju aj v Avelmaku a mam to hodinku cesty. ALe tak potrebujem vediet s ucitostou ci je to trafo. Nevyhodim 6€ len tak do vzduchu a nakoniec ine bude zle. asi to budem musiet vypajkovat a mrknut
0
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner

Používateľov profilový obrázok
AlbiDartanan
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1899
Dátum registrácie: 09 Júl 2009, 00:00
Vek: 37

:-)

Príspevok od používateľa AlbiDartanan » 16 Jún 2010, 17:12

Čo tak prerobiť ten monitor - namiesto trubíc použiť biele led diódy .....
0

Používateľov profilový obrázok
MacGyver
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 01 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MacGyver » 16 Jún 2010, 17:14

Aj tak sa da. Ale jak mam prerabat podsvietenie na led, tak to radsej vratim dotycnemu s tym ze to opravit neviem.
0
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner

Používateľov profilový obrázok
mirosne
Moderator
Moderator
Príspevky: 4911
Dátum registrácie: 07 Sep 2009, 00:00
Bydlisko: BLUE STONE,VK

Príspevok od používateľa mirosne » 16 Jún 2010, 21:29

AlbiDartanan napísal:Čo tak prerobiť ten monitor - namiesto trubíc použiť biele led diódy .....
Si sa zbláznil?Vieš ,čo je z tým roboty a tie náklady?Ja by som oferoval euráky za to trafko.

//Automatické spojenie príspevkov. Pridané po 5 minútach:
Pigi napísal:To cierne vystupne trafo maju aj v Avelmaku a mam to hodinku cesty. ALe tak potrebujem vediet s ucitostou ci je to trafo. Nevyhodim 6€ len tak do vzduchu a nakoniec ine bude zle. asi to budem musiet vypajkovat a mrknut


Myslím,že neuvidíš nič.Môže byť medzizávitový skrat a nemusí byť viditeľný.Upozorni majiteľa na možnosť zlej diagnostiky a kúp to trafko.
0

Používateľov profilový obrázok
MacGyver
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 01 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MacGyver » 17 Jún 2010, 11:03

mirosne napísal: Si sa zbláznil?Vieš ,čo je z tým roboty a tie náklady?Ja by som oferoval euráky za to trafko.
Radšej 6€ za trafko jak kopec roboty s led alebo nový invertor za 60€.
mirosne napísal: Myslím,že neuvidíš nič.Môže byť medzizávitový skrat a nemusí byť viditeľný.Upozorni majiteľa na možnosť zlej diagnostiky a kúp to trafko.
No prvotne som to podľa sičania odhadoval na to koncové VN trafko. Tak som to odpájkoval a dôkladne prezrel sekundár. Pod mikroskopom pekne vidno prerazenú kostričku. Prikladám foto. Dnes kúpim to trafko a dám vedieť ako to dopadlo.

Obrázok

Obrázok
0
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner

Používateľov profilový obrázok
Washu
Power user
Power user
Príspevky: 4521
Dátum registrácie: 15 Apr 2010, 00:00
Bydlisko: Multiverse
Vek: -2001
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Washu » 17 Jún 2010, 12:41

Pigi napísal:Dnes kúpim to trafko a dám vedieť ako to dopadlo.
Kde sa daju kupit tieto trafka? Myslel som ze co monitor to unikat...
0

Používateľov profilový obrázok
MacGyver
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 01 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MacGyver » 17 Jún 2010, 19:11

Pigi napísal:To cierne vystupne trafo maju aj v Avelmaku a mam to hodinku cesty.
V Avelmak-u majú pomerne široké spektrum elektrosúčiastok a rôzne náhradne komponenty do komerčnej elektroniky. Keď vieš typ komponentu tak ho tam skús nájsť.

//Automatické spojenie príspevkov. Pridané po 1 hodine 8 minútach:

Táák. Monitor je opravený. Bolo to to VN trafko. Vcelku jednoduchá oprava. Ďakujem za rady a usmernenia.
0
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner

pitrus
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 24
Dátum registrácie: 06 Dec 2010, 00:00
Vek: 33

lcd bneq fp767-12

Príspevok od používateľa pitrus » 06 Dec 2010, 23:42

zdravim, mam problem so spominanym monitorom benq. kedze mi pred par dnami praskol lcd panel na notebooku tak som si od kamarata pozical externe lcd-cko. vsetko bolo ok ale nezdal sa mi obraz (akoby vlnil - skusal som menit frekvenciu ale ziaden rozdiel). po troch dnoch externy monitor zhasol a uz nenabehol. pri zapinani nabehlo cca na sekundu logo benq ktore potom postupne rychlo zmyzlo a monitor zhasol. nakoniec ako som ho vypinal a zapinal tak uplne ztmavol a bolo citit ze nieco tam zhorelo. rozobral som ho a a postupne som ocuchaval plosak :D a zda sa mi ze ten smrad ide z cievok alebo z takych malych bielo-zltych obdlznickov (pise na nich AV RSB 15J 100), ktore su hned vedla tych cievok, tak neviem. ak ho teraz zapnem tak kontrolka normalne svieti a pri vypnuti zacne cosi vzadu jemne piskat.
ak by sa to dalo nejako opravit bol by som rad za kazdu radu. s pajkovanim problem nemam ale takyto plosak som este nepajkoval. zatial dakujem
0

Používateľov profilový obrázok
MacGyver
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 01 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MacGyver » 07 Dec 2010, 01:57

Pošli foto pre ilustráciu. Pozri sa či na monitore niečo nabehne, či je problém iba s podsvietením alebo aj s obrazom/radičom. Trafko sa da zohnať.
0
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner

pitrus
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 24
Dátum registrácie: 06 Dec 2010, 00:00
Vek: 33

Príspevok od používateľa pitrus » 07 Dec 2010, 11:53

tu je nejake foto (je to fotene iba telefonom dufam ze to bude dobre)

Obrázok

Obrázok

ked ho zapnem tak podsvietenie vobec nenabehne a obraz nabehne zhruba na sekundu a potom sa postupne smerom do stredu vytrati

inak tie cievky co som spominal tak su na prvom obrazku v pravej casti
0

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9184
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Príspevok od používateľa breta1 » 07 Dec 2010, 11:58

Začni tím, že proměříš tranzistory C5707 (poblíž těch trafáčků)- určitě bude některý vadný.
Ale nejásej pak předčasně- bude tam toho více...
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok