Pripojenie zvaracky

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

anakondiel
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 04 Feb 2010, 00:00
Vek: 40

Pripojenie zvaracky

Príspevok od používateľa anakondiel » 01 Apr 2012, 11:42

Zdravim chlapi ,
Mám probém s výberom CO2 zvaracky, nakoľko v garáži mam istenie zásukvky(jedna faza) len 10A ističom, nad jeho výmenou neuvažujem pretože je spolu s elektromerom zaplombovany. Mam aj trojfazovú zásuvku kde mam istič 25A, moja otazka znie či možem napajat zvaračku z tejto zasuvky , samozrejme by som využil jednu fazu, ak by to bolo mozne ako by to bolo z PEN vodičom, kedže zasuvka je 4 kolikova. Za reakcie dakujem .
0

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Vek: 30
Kontaktovať používateľa:

Re: Pripojenie zvaracky

Príspevok od používateľa Drakoush » 01 Apr 2012, 13:59

Pokiaľ je to stará inštalácia, čo predpokladám, že je (TN-C), tak potom nie je problém, použiješ jednu fázu a PEN. Ak je inštalácia nová, s prúdovým chráničom, je treba vyviesť nulák ešte pred chráničom.
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

anakondiel
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa anakondiel » 01 Apr 2012, 14:08

Je to stara, instalacia, takze teoreticky by to malo fungovat?
0

virus64
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 29 Apr 2008, 00:00
Vek: 34

Príspevok od používateľa virus64 » 01 Apr 2012, 14:37

Je úplne jedno či bude TN-S alebo TN-C, fungovať bude na obidvoch.
Drakoush, na kieho frasa chceš nulak tahať z pred chrániča?

\\preklep opraveny
0
Naposledy upravil/-a virus64 v 05 Apr 2012, 21:34, upravené celkom 1 krát.
Píš ako počuješ, čítaj jak je napísané....

anakondiel
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa anakondiel » 01 Apr 2012, 14:55

Dufam ze to bude takto fungovat, este otazocka, ochranny vodic zvaracky mam spojit ako po starom s nulakom???? nemoze to robit problem ?
0

Feneon

Príspevok od používateľa Feneon » 01 Apr 2012, 15:29

Normálne si treba urobiť redukciu, "motorová" koncovka so 4 kolíkmi, do nej vopcháš kábel 3C 3x2,5mm2, čierny(alebo hnedý či sivý) pripojíš na hociktorý fázový kolík a modrý+žltrozelený dáš spolu na kolík PEN. Na druhej strane kábla normálna jednofázová zásuvka -tam už ti to je hádam jasné - fáza-lavá zdierka, N(modrý)-pravá zdierka, PE(žltozelený)-kolík.
Máš tam istenie 25A a pre bežné jednofázové zásuvky je povolené istenie 16A, takže sám si zhodnoť podla príkonu zváračky či tam je potrebné dorobiť aj istenie.
Už som sa stretol s pár koncovkami ktoré za dohromady "zvarili" kvôli tomu, že boli len na 16A a boli dlhodobo preťažované -bastlshit zlepenice po stavbách a podobne...

Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Drakoush » 03 Apr 2012, 15:13

virus64 napísal:Je úplne jedno či bude TN-S alebo TN-C, gungovať vude na obidvoch.

Nebude to úplne jedno, pokiaľ tam má chránič a nejaká súčiastka vnútri bude na 230V (napr. ventilátor chladenia), bude to robiť patáliu, lebo rozdielový prúd chrániča pre domové inštalácie býva 30mA a ventilátor má väčší odber, logicky potom chránič zhodí... Prosím ťa pekne, študuješ obor silnoprúd? Lebo ja hej, tak viem, čo hovorím.
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 73

Príspevok od používateľa Dolfi » 03 Apr 2012, 15:39

Drakoush napísal:... a nejaká súčiastka vnútri bude na 230V (napr. ventilátor chladenia) ...
Podľa mňa, v tej zváračke budú asi všetky súčiastky na 230 V, keďže to je 230 V zváračka ...
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

spin90
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 12 Jan 2008, 00:00
Vek: 35

Príspevok od používateľa spin90 » 03 Apr 2012, 16:18

Drakoush, mohol by si prosim ta rozviest tie uvahy o porudovom chranici. Ako to presne myslis ? Nechce sa mi teraz velmi na tym spekulovat, ale podla mna sa to bude dat napojit jak na TN-C tak na TN-S.
Ale kedze ma tazatel sustavu TN-C, tak problem sa chranicom sa riesi z principu :D (jeho neexistenciou :) ).
V takom pripade si sprav zasuvku ako bolo vyssie povedane a nad chranicom nemusis uvazovat. Ak ma odber zariadenie vecsi ako 16A, pouzi nejaku priemyselnu zasuvku. Myslim ze su modre. Alebo skus zohnat nieco take. Snad poradia v elektroobchode. Podla toho aku tam das zasuvku vyberies istic. Ale predpokladam ze nemas viac ako 16A odber, tak pouzi istic 16A pred klasicku zasuvku a mas vystarane.
0
"Je to smutná epocha, keď je ľahšie rozbiť atóm ako predsudky."
A. Einstein

anakondiel
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa anakondiel » 03 Apr 2012, 16:48

Takže som sa snažil to vyriešiť inak, a objednal som zváračku s možnosťou pripojenia aj na 3x400, aj na 230, ale taktiež je tu jeden problem , zváračka ma redukciu na kde je 5 kolik, a ja mam na stene 4 kolik. Zvaračka po prepnuti na 400V, využíva pravdepodobne 2 fazy.Ked dorazi tak pozriem tu redukciu ako je zapojena.Jedna sa konkretne o:http://www.zvarcentrum.sk/produkty/zvar ... 0-iskravar
Diky za reakcie
0

spin90
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa spin90 » 03 Apr 2012, 17:12

Aha, takze problem sa nam redukuje na problem redukcie 4kolika na 5 kolik ak dobre chapem ? Tym odpadaju problemy s nedostatocnou zasuvkou a jej dodatocnym istenim.
Teda pozeram ze sa isti 16A. Cize so zasuvkou problem uz neni, ale s istenim ostava. Bolo by treba dodatocne istenie 16A ak sa pouzije zasuvka 16A. Takze navrhujem pouzit tu povodnu 5 kolikovu zasuvku a spravit redukciu 4kolik na 5 kolik. To problem nebude. Istenie nebude treba menit, lebo 3f zasuvky su na 32 A zvecsa a mas tam 25A.
0
Naposledy upravil/-a spin90 v 03 Apr 2012, 17:17, upravené celkom 1 krát.
A. Einstein

anakondiel
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa anakondiel » 03 Apr 2012, 17:16

Chapes spravne, len som zvedavy ako je zapojena ta redukcia.Zatial mi neostava nic ine ako cakat, mala by dorazit tento stvrtok alebo az po sviatkoch v utorok.
0

Nomen

Príspevok od používateľa Nomen » 04 Apr 2012, 08:12

sustavy.jpg
spin90 napísal: Nechce sa mi teraz velmi na tym spekulovat, ale podla mna sa to bude dat napojit jak na TN-C tak na TN-S.
to plati aj pre Virus64
urcite sa da zapojit , napr , do stareho systemu TN-C ak chces dat napr na zasuvku do kupelne prudovy chranic , musis do skrinky s isticmi uz natiahnut novy kabel zo zasuvky , tri vodice/hnedy , modry, zele- žlt,/ a v skrinke s isticmi si spravis pomocnu zbernicku kde privedies len ten modry a na nu pripojis prudovy , revizny na to daval vynimky , ale myslim /urcite / ze do novych rozvodoch je to uz nepristupne , cize len TN-S /pet vodicov/ , tam uz s klasickou vadaskou nic nenamerias/samozrejme na prudovom / , cize ak chce dat na zvaracku prudovy , myslim ze velmi rozumne , spravit novu zasuvku a z tej uz natiahnut na istice tri vodice a spravit tu pomocnu zbernicu ale len pre N /modry / , a ta zasuvka uz bude chranena s prudovym , aj pre ine spotrebice
Prílohy
prudove.jpg

Thales
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 07 Okt 2008, 00:00
Vek: 43
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thales » 04 Apr 2012, 16:54

>Nomen

Za prvé - nevšiml jsem si že by tu někdo někam chtěl dodatečně cpát chránič.
Za druhé - netřeba při rekonstrukci koupelny tahat třetí vodič ani někde vytvářet samostatnou sběrnici (samozřejmě pokud není v plánu i rekonstrukce elektroinstalace). Při rekonstrukci stačí použít toto:

http://www.tzb-info.cz/1871-nova-zasuvk ... -chranicem

Tím je podmínka mít zásuvky v koupelně přes chránič splněna, ostatní zásuvky se nasmyčkují přes tu první s chráničem.
0
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí

Nomen

Príspevok od používateľa Nomen » 04 Apr 2012, 21:06

OK , nechal som sa uniest , vsimol som si ze tam niekto spominal prudovy a stymi zasuvkami , je pravda , ze uz v nich je oddelenie /ta "zbernicka" / , suma sumarum , ked ma niekto sustavu TN-C a uvazuje na prerabkou su dve moznosti , na povodny hlinik dat tvoj odkaz alebo natiahne med a desiatkovej da tu zbernicu ,, je demokracia , kazdy ako uzna za vhodne .dakujem za upozornenie

Thales
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 07 Okt 2008, 00:00
Vek: 43
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thales » 04 Apr 2012, 21:49

Tak samozřejmě že nové vedení je lepší řešení, ale pokud má někdo původní elektroinstalaci v TN-C v mědi (nebo třeba i velmi kvalitně provedený hliník - jsou takové instalace, ne všechno je taková časovaná bomba jako v paneláku) tak není nutno sahat hned po radikálním řešení v podobě totální rekonstrukce. Přeci jen je to značný zásah do domu, není to na jedno odpoledne a stojí to nemalé finance. Takováto doplňková ochrana se snadnou instalací může být velmi vítaná. Nainstalujou si to i lidé kteří by se na to jinak třeba vykašlali. Já sám budiž příkladem. Například v domě kde bydlím je původní elektroinstalace TN-C v mědi (rozvaděč dokonce v hliníku) v perfektním stavu. V žádném případě a to ani dlouhodobě vyhlídkově neuvažuji o výměně kabeláže. Tím spíš ne když jsou kabely natahané v dutých dřevěných panelech, kde jen tak snadno vyměnit nejdou. Přesto bych rád do budoucna chrániče doplnil alespoň na některá místa. Toto je šance.
0
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí

Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Drakoush » 04 Apr 2012, 22:45

Asi len nomen pochopil, čo tu hovorím... Tu teraz nejde o to, či niekto zvažuje nad chráničom, alebo či je zváračka na 3F alebo 1F, aleo či je rozvod TN-C, alebo TN-S! Ide o to, že čokoľvek, nie len zváračka, pripojené na sieť medzi fázu a PE vyrazí chránič... Pre nechápavých po lopate: zoberme si inštaláciu siete TN-S, kde je do obvodu zaradený chránič. To, že to ide v stene a kam to ide zas asi písať nemusím... Na konci nájdeme okrem iného však aj 4kolíkovú zásuvku pre elektromotor. Tieto zásuvky a vidlice sa ešte bežne používajú, do motora je piaty vodič zbytočný... Keďže motor pracuje len s troma fázami a ochranný vodič nemá žiadny zvod, porovnávací transformátor nerobí problém. ALE: akonáhle by sme mali trebárs 3F kompresor s ovládaním pomocou stykača, do PE sa už dostáva cez cievku "strata". Porovnávací transformátor to vyhodnotí, ako nebezpečný dotyk (fáza proti "zemi") a chránič je následne vyrazený. Z TOHO VYPLÝVA: ak má autor témy v obvode chránič a na konci má 4kolík, A AK použije túto zásuvku na napojenie zváračky, takéto zapojenie BUDE NEFUNKČNÉ, lebo chránič bude stále zhadzovaný.

Toto som hovoril od začiatku a kto nepochopil, nech si naštuduje niečo o prúdovom chrániči :)
0

Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Drakoush » 04 Apr 2012, 22:51

virus64 napísal:Je úplne jedno či bude TN-S alebo TN-C, gungovať vude na obidvoch.
Len tak medzi nami (neboj sa, nikto sa to nedozvie), videl si niekedy prúdový chránič? Keď nie, ja ti to rád vysvetlím, ukážem a predvediem, poprípade si môžeš aj vyskúšať zapojenie ;) A pokiaľ nemáš záujem, tak prosím ťa nekomentuj, pokiaľ nemáš ani zdania, čo to je...

Nomen, nechápem, čo si myslel tým, že "tam už toho klasickou vadaskou moc nenameriaš". Toto mi musíš vysvetliť, lebo som ťa nepochopil. Ale ak si myslel, že za chráničom sa vadaskou už merať nedá, tak je to takto: pokiaľ meriaš fázu proti fáze, neni problém, pokiaľ fázu proti nule, tiež neni problém, pokiaľ fázu proti zemi, chránič kaput... (ak je rozdielový prúd chrániča > 30mA, potom môžeš merať vadaskou aj fázu proti zemi, lebo vadaska má odber len nejakých 40mA).
0

j0hnyPP
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 13 Feb 2012, 04:07

Príspevok od používateľa j0hnyPP » 05 Apr 2012, 03:13

Nove zvaracky maju ukostrenie na PE.
L a N su pri 220V zapojene na L a N, a v 400V rezime na L1 a L2. Logicky, teda ak tam mas prepinac 230/400 :)
Proste si kup redukciu z 4 na 5, vyjde ta to rovnako a nemusis sa nad nicim pozastavovat...
10A istic mas tak akurat na pliesky do 1,5mm.
Ked si vyskusas varenie pri 400V, na 1 fazu casom zabudnes. Takze "kombipohon" vyuzijes len ak pojdes niekam na fusku kde je len 1F.
Inak mohol si si vybrat nieco s eurokonektorom. Tietotu hadicky, bovdeny... v tenkej pvc buzirke a horaky vela nevydrzia. Casom by si si kupil nieco lepsie bez zasahu do stroja (zaruka).
0

spin90
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa spin90 » 05 Apr 2012, 06:49

Drakoush akoze nechapem co tu ten chranic tolko vytahujes. Siet je TN-C. Vobec nema zmysel nad tym uvazovat. Ked autor nechce prerabku siete tak nechce a hotovo. Nemusis tu robit z ludi blbcov, co "nevideli prudovy chranic".
0
A. Einstein

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok