Nabíjanie NIMH

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

misoo450
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 22 Aug 2014, 17:10

Nabíjanie NIMH

Príspevok od používateľa misoo450 » 04 Nov 2014, 19:21

Čaute borci !!!! som hráč airsoftu a replika zbrane je napajaná batériou NI-MH 8,4V 2200 mAh. Niektorí ľudia mi povedali že keď budem nabíjať batériu prúdom tak aby sa nabila za hodinu ciže 2,2 A dostanem z nej vačší prúd aj keď sa zníži kapacita (potrebujem aby batéria poskytla čo najväščí prúd ! ) .... . Replika zbrane AK 74 si potiahne aj 20 A, okolo 15 A už nestrieľa ..... Mám im veriť a nabíjať prúdom 2,2 A alebo radšej oklo 250 mA ? Na žnizenie žitvotvosti batérie moc nezaleží ....
Veľmi pekne ďakujem za pomoc :)
0

Používateľov profilový obrázok
zipaj
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 13 Feb 2011, 00:00
Vek: 50
Kontaktovať používateľa:

Re: Nabíjanie NIMH

Príspevok od používateľa zipaj » 04 Nov 2014, 20:52

Možno bý bolo lepšie sa poobzerať po iných druhoch akumulátorov, NiMH majú dosť veľký vnútorný odpor aj keď sa jednoducho nabíjajú, niečo také by som skôr riešil na nejakom fóre ktoré sa venuje modelárstvu, napr. Lipo alebo Lion akumulátory, 2 články by ti dávali napätie cca 7,2V - 8V a mali by aj podstatne vyššiu kapacitu.
0
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)

TAZ
Power user
Power user
Dátum registrácie: 12 Feb 2008, 00:00
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TAZ » 05 Nov 2014, 07:44

Ty proudy dají, koukni se v modelářské prodejně na pack pro autíčka, s tím nabíjením je to pravda, pokud chceš z těch aku tahat velký proudy, musíš je i většíma proudama nabíjet. Nejlepší na to bude modelářská nabíječka. Kapacita se ze začátku nezmenší, bude jak má být, jen se zkracuje životnost těch akumulátorů.
0
Elektrika je jak ženská, šáhneš kam nemáš a máš ji....

iqlogic
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 07 Mar 2009, 00:00

Príspevok od používateľa iqlogic » 05 Nov 2014, 12:37

Ja by som sa na NiMH vykašlal a kúpil by som nejakú 2S LiPo. Pri rovnakých rozmeroch získaš nielen vyššiu kapacitu, ale aj vyššie prúdy :thumbup: Mám RC crawlera a NiMH by som doňho už v živote nedal :wink:
No a LiPo nabíjam max prúdom 1,5C. Bežne nepresahujem 1C. Práve nepoužívané LiPo skladujem v chladničke (na najvyššej poličke) vybité na cca 45-50% kapacity a aj napriek tomu, že sú to prevažne LiPo z eBay-u, kapacitu si držia celkom slušne aj po roku :) Ešte plánujem dať dokopy merač na meranie vnútorného odporu jednotlivých článkov, pretože na niektorých LiPo sú články po používaní (ne)pekne rozhodené :confused:

EDIT:
Používam nabíjačku Equilibrium 3.5
http://prislusensto-k-rc-modelom.heurek ... bijec-50w/
0

vladdo05
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 22 Jan 2015, 20:14

Príspevok od používateľa vladdo05 » 22 Máj 2025, 12:47

Ahojte,
chcem sa opytat, NiMh sice uz moc nepouzivam - ako tu sprave pisal iqlogic, ale predsa sa opytam. Ked hned po pripojeni nabijacky dosiahne baterka nabijacie napatie, a prud takmer nulovy, to znamena ze je v haji uz?
Este ich pouzivam napr. do merakov, ovladacov, hodiniek.....minimalne odbery - par tyzdnov az mesiacov vydrzia. Ziadne BMS nemusim riesit...

ALe samotny ten efekt, ze hned stupne napatie -to by ma zaujmalo - asi ma maly vnutorny odpor uz... :pain: Zistim to asi aj tak, ze je moc mäkká, myslím mäkký zdroj.
Dakujem
0

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jezevec » 22 Máj 2025, 14:44

Naopak, velký vnitřní odpor. Baterka je hned nabitá a taky hned vybitá, čili KO.
0

Dumitru
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 06 Nov 2011, 22:19
Vek: 33

Príspevok od používateľa Dumitru » 22 Máj 2025, 16:50

Záleží čo rozumieš pod pojmom nabíjacie napätie , definuj to číselne napr. ak pripojíš NIMH úplne vybitú na nabíjačku tak napätie 1.2V dosiahne celkom rýchlo do par minút ale nabíjacie napätie 1.4V -1.5V, radovo hodiny. Uvedene hodnoty napätia platí pre 1 článok.
0

vladdo05
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 22 Jan 2015, 20:14

Príspevok od používateľa vladdo05 » 23 Máj 2025, 08:15

Myslim to vyssie napatie, pre NiMh tych 1,45 V. Ak ho zvysim, tak hned sa zvysi aj na aku. Cize asi velky odpor, ako pise jazvec. Ale zaujimave, ze niektore baterky pomerne dlho drzia v niektroych zariadeniach, asi preto ze nemaju prudove narazove odbery...

Viem ze som mal patalie s fotakmi, ked mali este AA, pri zapnuti mohli byt aj novsie NiMh, ale 2 x 1,2V sa mu zdalo malo, 2 x 1,5 V, potreboval, ale ked uz nejako zaplo,tak isto aj na 2 x 1,2 V. AL eto bolo davn, jednalo sa o nove aku, otazka bola pre stare suplikove zasoby :biggrin:
V coop jednote v kosi ich boli desiatky - tak som tam kutral. Asi ludia nededeli ze su nabijacie, tak ich vyhodili po jednom cykle :ignore:
0

Sani1
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2015, 12:54

Príspevok od používateľa Sani1 » 23 Máj 2025, 09:30

NIMH baterka, lepšie povedané akumulátor má nominálne napätie 1,2V a nabíja sa prúdovým zdrojom s malým prúdom, do 0,1C.
0

cs001
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 28 Apr 2010, 00:00

Príspevok od používateľa cs001 » 23 Máj 2025, 14:43

...sú aj pohonné NiMH akumulátory, kde pri nabíjaní 0,1C by si sa načakal.
Z mojich skúseností s NiMH, môžem len potvrdiť to, čo napísal jezevec...
0
Technics, Pioneer, Tannoy, Lenco, Sony, Beyerdynamic, Khadas,Topping, Vivanco, Samsung, Dell, Minolta, OKI, Canon, Keithley, Fluke, Labs, Futaba, Citroen, Opel, Mizuno...

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok