Menic napatia nefunguje ako ma

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

marioff
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 157
Dátum registrácie: 23 Máj 2015, 22:40
Bydlisko: LM

Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa marioff » 22 Nov 2022, 18:17

Ahojte,

hned v prvom rade sa ospravedlnujem za predmet temy, neviem ako inak ho nazvat (po zisteni priciny ho editnem).

Takze mam tento AC-DC menic napatia :

https://www.aliexpress.com/item/1005004187488494.html

Ked nan pripojim dalsi dc dc step-up - stepdown menic (SEPIC), tak sa tento menic vypina a zapina. Lenze paradoxom je to, ze ked chcem odmerat napatie na vystupnych svorkach oboch menicov, a tiez na vstupnych svorkach tohoto SEPIC menica , tak je vsetko v poriadku A MENIC HNED PRESTANE VYPINAT A ZAPINAT.

Dokonca staci prilozit iba jeden hrot multimetra, a druhy je volny a vypinanie sa nekona, a ide vsetko ako ma :pain:

Ked vymenit AC-DC menic za labolatorny zdroj, tak ide vsetko OK..

O co sa prosim moze jednat?

Potreboval by som s toho zdroja vytiahnut cca 20A na 5 nabijaciek Li-ion aku, ale asi funguje inak ako som si myslel..
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4028
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 46

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa misocko » 22 Nov 2022, 19:02

Mas ho uzemneny? Ak ano, uzemni aj minus.
0

Atlan
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 752
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00
Bydlisko: Kosice okolie

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa Atlan » 22 Nov 2022, 20:00

Skus ten prvy menic zatazit odporom 1k
0

marioff
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 157
Dátum registrácie: 23 Máj 2015, 22:40
Bydlisko: LM

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa marioff » 22 Nov 2022, 21:29

misocko napísal:
22 Nov 2022, 19:02
Mas ho uzemneny? Ak ano, uzemni aj minus.
ahoj, prave som vyskusal, ale zdroj vykazuje poruchu ak spojim minus zo zemou..
0

marioff
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 157
Dátum registrácie: 23 Máj 2015, 22:40
Bydlisko: LM

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa marioff » 22 Nov 2022, 21:35

Atlan napísal:
22 Nov 2022, 20:00
Skus ten prvy menic zatazit odporom 1k
skusal som 300r a vykazovalo poruchu.. ale naozaj, ako nahle pripojim "multimeter" UNI-T UT123 (lacny, ale mne vyhovuje) tak to ide krasne, nabija mi aku, neblbne.. ide....

v kilach mam asi najmensi 10k, skusim zajtra rano..
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4028
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 46

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa misocko » 22 Nov 2022, 21:42

sice si nenapisal aky mas presne ten zdroj, ale nieco mas zle. Ak by si aj na 24V zdroj zavesil 300R odpor tak je to 1,92W. To zdroj musi v pohode utiahnut. Co mas zle? Zdroj? skusal si ho zatazit prislusnou ziarovkou namiesto menica? nechapem aku poruchu moze vyhadzovat
alebo
je to PRUDOVY zdroj, urceny pre LEDky, nie normalny napetovy zdroj.
0
Naposledy upravil/-a misocko v 22 Nov 2022, 21:45, upravené celkom 1 krát.

marioff
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 157
Dátum registrácie: 23 Máj 2015, 22:40
Bydlisko: LM

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa marioff » 22 Nov 2022, 21:44

prave som zistil ze staci pripojit len kablik bud na -, alebo +, len tak do luftu a ide to :pain: .. ten multimeter tam nehra rolu.. proste na vystup AC DC menica pripojim kablim do vzduchu, a ide.. odpojim a nejde..

akoze nechapem ani trochu
0

marioff
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 157
Dátum registrácie: 23 Máj 2015, 22:40
Bydlisko: LM

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa marioff » 22 Nov 2022, 21:48

misocko napísal:
22 Nov 2022, 21:42
sice si nenapisal aky mas presne ten zdroj, ale nieco mas zle. Ak by si aj na 24V zdroj zavesil 300R odpor tak je to 1,92W. To zdroj musi v pohode utiahnut. Co nas zle? Zdroj? skusal si ho zatazit prislusnou ziarovkou namiesto menica? nechapem aku poruchu moze vyhadzovat
alebo
je to PRUDOVY zdroj, urceny pre LEDky, nie normalny napetovy zdroj.
ahoj, poslal som link vyssie.. jedna sa o 12V LED DRIVER 400W.. napatovy zdroj, nie prudovy.. chcem s tym napajat 5x nabijacky liion baterii s tym, ze mam 5x sepic menice nastavene na 21,5v a 2,4A maximum..

zdroj ide v pohode, len v kombinacii zo sepic dc dc menicom akokeby vynechava kazdy par sekund, len to neviem namerat, lebo staci sa dotknut vystupu a vsetko je zrazu v poriadku..
0

balu
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 160
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa balu » 22 Nov 2022, 22:16

To vypadá, že z měničů leze nějaké rušení, se kterým si zdroj neporadí. Z LEDek nic neleze. Tím, že se zdroje dotkneš nebo k němu něco připojíš, tak k němu de-facto přidáš kondenzátor. Zkusil bych na výstup připojit kondík. Možná by stačil i malý - třeba 100n a podobnou kapacitu.
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4028
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 46

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa misocko » 22 Nov 2022, 22:44

@marioff , ked kliknem na Tvoj link , ukaze mi to 12V 60W, predpokladam nejake "default" nastavenie stranky
skusil by som ten kondik ako radi balu, bud na vystup, alebo medzi vystup (minus?) a kostru / zem
0

marioff
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 157
Dátum registrácie: 23 Máj 2015, 22:40
Bydlisko: LM

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa marioff » 23 Nov 2022, 18:23

skusil som uzemnit - , skusil som keramicky kondenzator 100nF, viac roznych odporov od 100r do 39k .. nic nepomaha :(

vyskusal som spinany zdroj meanwell (ale ma nizky vykon), na nom to ide v poriadku, takze na istotu je problem v tom zdroji

posielam v prilohe foto, mne sa to moc nezda ako "spinany" zdroj, je tam malo suciastiek podla mna :crying:
na 12V 400W .. na druhej strane plosaku su nejake male svaby a smd suciastky, neda sa mi to hned odfotit, lebo to drzia 2 mosfety..
12v400w.jpg
0

joži
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 372
Dátum registrácie: 06 Júl 2014, 10:55
Bydlisko: Lazany

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa joži » 24 Nov 2022, 08:52

Mala kapacita kondenzatora v DC medziobvode (to ten maly na 400V) na lavej strane na foto.
400W zdroje maju kapacity okolo 300-400uF. vzhladom vsak ze je to led drive a este k tomu obycajny flyback , tak ledke nevadi to "zvlnenie" ktore tym vznika (kludne aj 2-5V na vystupe a to aj u meanwell led driver zdrojov)
0

marioff
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 157
Dátum registrácie: 23 Máj 2015, 22:40
Bydlisko: LM

Re: Menic napatia nefunguje ako ma

Príspevok od používateľa marioff » 24 Nov 2022, 12:15

cize je to pre mna zrejme nevyuzitelne ako zdroj 12v napatia s vykonom cca do 300w, alebo je moznost nejakej upravy?
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok