Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
MrWifiHifi
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 600
Dátum registrácie: 22 Aug 2017, 10:06

Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa MrWifiHifi » 07 Feb 2024, 19:42

Zdravím

Chcel by som sa podeliť o prekreslenú schému zdroja Diametral, 2x 30V 4A.
Je tam aspoň pre mňa celkom zaujímavo riešené obmedzenie prúdu s ďalšou 723. Je tú prekreslená len časť zdroja, nie je prekreslená časť merania U a I ani časť zapojenia/odpojenia napätia na výstupné svorky.
Budem rád za akékoľvek otázky alebo postrehy k zapojeniu.
Prílohy
IMG20240207125551.jpg
IMG20240207125555.jpg
IMG20240207125600.jpg
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1347
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa Amaterr » 08 Feb 2024, 10:38

Len som zvedavy :) , preco si sa rozhodol pre tento zdroj , ked sa zacne s nejakou schemou pre zdroj , zacne sa od trafa ...to trafo uz mas , alebo si ho navinies ?
0

Používateľov profilový obrázok
MrWifiHifi
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 600
Dátum registrácie: 22 Aug 2017, 10:06

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa MrWifiHifi » 08 Feb 2024, 13:23

Je to len spätne prekreslená schéma zdroja, mám celý zdroj, dal som to sem ak by mal niekto záujem o schému poprípade zapojenie zdroja. Trafo tam je, má viacero sekundárnych vinutí, no pre jeden kanál tam je vinutie s vyvedeným stredom 0-16-32, na vstupe doksy zdroja sa prepínajú odbočky 16-32 podľa nastaveného napätia na výstupe.
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11642
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 71

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa Dolfi » 08 Feb 2024, 13:31

MrWifiHifi napísal:
07 Feb 2024, 19:42
Chcel by som sa podeliť o prekreslenú schému zdroja Diametral, 2x 30V 4A.
Nechce sa mi to porovnávať s originálom, no načo si to prekresľoval ?

Inak, podľa mňa, je tam pár vecí, ktoré by som riešil trochu inak. No neviem, či by ťa to vôbec zaujímalo ...? :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1347
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa Amaterr » 08 Feb 2024, 13:52

Nuz to ma vobec nenapadlo :) , prekreslovali sme pred 50 rokmi , teraz pri najhorsom scenovali :) .
0

Používateľov profilový obrázok
MrWifiHifi
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 600
Dátum registrácie: 22 Aug 2017, 10:06

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa MrWifiHifi » 08 Feb 2024, 21:28

Dolfi napísal:
08 Feb 2024, 13:31
MrWifiHifi napísal:
07 Feb 2024, 19:42
Chcel by som sa podeliť o prekreslenú schému zdroja Diametral, 2x 30V 4A.
Nechce sa mi to porovnávať s originálom, no načo si to prekresľoval ?

Inak, podľa mňa, je tam pár vecí, ktoré by som riešil trochu inak. No neviem, či by ťa to vôbec zaujímalo ...? :wink:
Tak originálnu schému sa mi nepodarilo nájsť, preto som ju prekresľoval.
Čo by sa tam dalo riešiť inak?
0

Používateľov profilový obrázok
SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1650
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Púchov
Vek: 48

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa SMITH » 09 Feb 2024, 09:31

Keď som ten to zdroj kedysi riešil , tak sa mi podarilo zohnať túto schému.
l240r51d_sch.png
2
Obrázok 2
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11642
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 71

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa Dolfi » 09 Feb 2024, 09:35

Minimálne dve veci by sa dali zlepšiť:
- filtrácia je slabá a je otázne, či pri plnom napätí a prúde by sa zvlnenie neprenášalo na výstup. Napríklad tuná je uvedený spôsob výpočtu: https://svetelektro.com/phpbb/?w3=dmlld ... FydD02MA==
- riešenie výkonové konca je zbytočne neefektívna. Dať pri paralelnom radení tranzistorov do emitorov také veľké výkonové odpory je zbytočné. Asi by bolo vhodnejšie tam dať trebárs odpory o rád menšie len na meranie pretekajúceho prúdu a prúdy vyrovnať odpormi s rôznou hodnotou v bázach, (okolo 4R7). Všetky odpory môžu byť 0,6 W. (Rozptyl zosilnenia výkonových tranzistorov môže byť aj o rád. A aj pomerne veľký odpor v emitore nezaistí aspoň "uchádzajúce" rozloženie prúdov. Zmerajte si to niekedy !)
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
AdamVarga
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 199
Dátum registrácie: 21 Jún 2015, 21:05
Bydlisko: Nové Zámky
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa AdamVarga » 09 Feb 2024, 17:17

Ak by som mal znova vyrobiť nejaký lepší stabilizovaný zdroj tak by to bola práve schéma zo zdroja BK127. Úprava napôťového rozsahu je velice jednoduchá zo strany eleketroniky a prúdového rozsahu taktiež, a zdroj síce potrebuje pomocné vinutie na transformátore, ale toto umožňuje ešte jednoduchšiu úpravu pre drasticky vyššie výstupné napätia pretože limitom je len Vce regulačného tranzistora, a izolačná pevnosť dráhy potenciometra na nastavenie výstupného napätia
image.png
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1347
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa Amaterr » 09 Feb 2024, 17:46

Nuz ja nie som ziadny odbornik cez "laboratorne zdroje " , za par desiatky rokov som uz nejake videl a nejake ozivil , ale toto uz hadam nie :) , pred 30 rokmi sme to v praci podkladali pod stol , ked chýbala noha . Akurat som tu slubil nejake AL krabicky , a z jednej takej krabicky som robil symetricky podla Elektor , teda ten hlinik prezil :) . Neodpustim si poznamku , aký zdroj si teda robil pred tymto :) , ak mas napr. 17 r. sa ti ospravedlnujem .
0

Používateľov profilový obrázok
AdamVarga
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 199
Dátum registrácie: 21 Jún 2015, 21:05
Bydlisko: Nové Zámky
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa AdamVarga » 09 Feb 2024, 18:18

tá otázka je mierená na mňa ?
0

Používateľov profilový obrázok
MrWifiHifi
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 600
Dátum registrácie: 22 Aug 2017, 10:06

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa MrWifiHifi » 12 Feb 2024, 19:24

AdamVarga napísal:
09 Feb 2024, 17:17
Ak by som mal znova vyrobiť nejaký lepší stabilizovaný zdroj tak by to bola práve schéma zo zdroja BK127. Úprava napôťového rozsahu je velice jednoduchá zo strany eleketroniky a prúdového rozsahu taktiež, a zdroj síce potrebuje pomocné vinutie na transformátore, ale toto umožňuje ešte jednoduchšiu úpravu pre drasticky vyššie výstupné napätia pretože limitom je len Vce regulačného tranzistora, a izolačná pevnosť dráhy potenciometra na nastavenie výstupného napätia
Osobne nemám s BK127 skúsenosť ale vyzerá ako celkom použiteľný zdroj, za mňa tam vidím nevýhodu v tom, že tam nie je nejaký predregulátor, čo môže byť problém ak sa zo zdroja odoberá pri malom napätí max. prúd, ale pri BK127 to je tuším len 1A, čiže to zas nie je až taký veľký problém.
Amaterr napísal:
09 Feb 2024, 17:46
Nuz ja nie som ziadny odbornik cez "laboratorne zdroje " , za par desiatky rokov som uz nejake videl a nejake ozivil , ale toto uz hadam nie :) , pred 30 rokmi sme to v praci podkladali pod stol , ked chýbala noha . Akurat som tu slubil nejake AL krabicky , a z jednej takej krabicky som robil symetricky podla Elektor , teda ten hlinik prezil :) . Neodpustim si poznamku , aký zdroj si teda robil pred tymto :) , ak mas napr. 17 r. sa ti ospravedlnujem .
Neviem čo je na tom také zlé, sú to školské zdroje, ktoré fungujú do dnes. Každý preferuje niečo iné, každý má inú skúsenosť. Za mňa sú zdroje postavené okolo 723 použiteľné, pomerné jednoduché na pochopenie a prípadnú opravu. Toľko asi k tomu.

Tak ako bolo by asi najlepšie ak by sa tu vyjadril niekto, kto je v zdrojoch zbehlí, mňa napr. zaujíma aké sú výhody/nevýhody napr. 723 a 317. Viem, že sú to úplne inak riešené obvody, no ak je použitý v nejakom regulovateľnom zdroji, ktorý obvod sa na čo hodí viac, aké má výhody/nevýhody. Tiež by ma zaujímalo, do akej miery sa obe obvody dajú prepojiť s uC ak by už bolo potrebné riadiť napätie aj prúd zdroja mikrokontrolérom (napr. testovanie zapojení). No a ešte čo sa týka nejakého predregulátora, je aj nejaké lepšie riešenie ako to z prepínaním odbočiek pomocou relé? Existuje aj nejaký napr. tyristorový variant alebo nejaké iné zapojenie?
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1347
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa Amaterr » 12 Feb 2024, 19:58

Ten so 723 , s tyristorovov redregulaciou , presne podla tvojej chuti uz tu bol :) ., nie je na tom nic zle , ked je tam 723 , na stole v praci som nechal zdroj , co som staval pred 40r , ja len chcem spomenut , ze su predsa uz modernejsie OZ ako 741 a zenerky tiez su zastarale :) , nuz ked si niekto povie , ze je odbornik v elektro a da si do planu skolsky zdroj :) ? A ked spominas te mikrokontroler , jeden odtialto si taky postavil ale prezentoval ho u zapadnych susedov s pripadnymi opravami , nechapem :) .
0

Používateľov profilový obrázok
AdamVarga
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 199
Dátum registrácie: 21 Jún 2015, 21:05
Bydlisko: Nové Zámky
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa AdamVarga » 13 Feb 2024, 11:40

MrWifiHifi napísal:
12 Feb 2024, 19:24
Osobne nemám s BK127 skúsenosť ale vyzerá ako celkom použiteľný zdroj, za mňa tam vidím nevýhodu v tom, že tam nie je nejaký predregulátor, čo môže byť problém ak sa zo zdroja odoberá pri malom napätí max. prúd, ale pri BK127 to je tuším len 1A, čiže to zas nie je až taký veľký problém.

Tak ako bolo by asi najlepšie ak by sa tu vyjadril niekto, kto je v zdrojoch zbehlí, mňa napr. zaujíma aké sú výhody/nevýhody napr. 723 a 317. Viem, že sú to úplne inak riešené obvody, no ak je použitý v nejakom regulovateľnom zdroji, ktorý obvod sa na čo hodí viac, aké má výhody/nevýhody. Tiež by ma zaujímalo, do akej miery sa obe obvody dajú prepojiť s uC ak by už bolo potrebné riadiť napätie aj prúd zdroja mikrokontrolérom (napr. testovanie zapojení). No a ešte čo sa týka nejakého predregulátora, je aj nejaké lepšie riešenie ako to z prepínaním odbočiek pomocou relé? Existuje aj nejaký napr. tyristorový variant alebo nejaké iné zapojenie?
TU už ideme hlboko do stratena

Moja upravená varianta BK127 je konštruovaná na 4A 48V max Vout. Nemal som zatial problém ani pri 5V 4A záťaži lebo tam mám gigantický kus eloxovaného extrudovaného hliníka a je tam monštruózny tranzistor ktorého Pd to zmákne (značne silnejší tranzistor ako KD503)

Čo sa týka predregulácia každému zdroju sa dá doplniť táto funkcia a to relativne jednoducho. Toho by som sa neobával.

Tyristorové regulovanie primárnej či sekundárnej trandy pomocou SCR je koncept hádam tak starý ako existujú thyratrony. Dnes by som sa Tyristorom už zďaleka vyhýbal. Nielen že používame transformátor z ktorého ťaháme extrémne nesínusový prúd kvolu usmerňovaču, ale vnucovať viacej strát do toho železa je už v dnešnej dobe barbarstvo.

Keď som si to navrhoval tak som vedel že transformátory nechcem použiť, takže konštrukcia dostala malí 12V spínací zdroj pre pomocné obvody a velký 48V spínací zdroj ako teda výkonový zdroj. Keby som velice chcel vedel by som spraviť predreguláciu aj pre ten zdroj bezproblémovo ale neučinil som tak pretože to nebolo nutné.

Tak isto, výhoda v použití spínacích zdrojov ako zdroje napájacích vetiev, je výhoda nielen v znížení hmotnosti, ale hlavne že sekundárny výstup je už predregulovaný. A ak sa použije rozumný ztdroj (meanwell alebo meanwell kópia) tak to napätie aj vyzerá dosť zdravo.

Vôbec by som sa netrápil predreguláciou, pokial viem že nebudem primárne napájať veci z 3,3V 1-4A a ak viem že ano tak spravím 15V regulovatelným rozsahom a hneď sa mi dýcha lahšie.

NAčo som ešte chcel naraziť ale nejako som sa tomu vyhol:
Skreslené prúdy v transformátoroch sú tlé, Aktívne PFC je super ale zložité dnes sa to už dá ale vyriešiť jedným integráčom
predregulácia nieje nevýhnutná pri dostatočne predimenzovanej výkonovej časti zdroja, ale implementácia je relatívne jednoduchá viacerími spôsobmi
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1347
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa Amaterr » 13 Feb 2024, 16:10

To bolo ako nevydarena diplomovka :) , takto nejak si kolega spravil pocas Corony Bc , nieco obkecal , v skole ho za tri roky ani nevideli ,... len som chcel poznamenat , ze straty v zeleze ti vadia ale palit do vzduchu 160W to nie :) ´nuz davaj pozor ked tam mas len jeden , prskne a kde ma byt 5V odrazu budes mat 50V , ludia neboli sprosti , vedeli preco davaju 2, 3 ,4 , tr. .. co uz ... boh vie co ti to ukazuje na osciloskope , to " prepinanie " vykonov s takymi 741 a to uz nevravim refenencne so zenerkami , tak vela zdaru :)
0

Používateľov profilový obrázok
AdamVarga
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 199
Dátum registrácie: 21 Jún 2015, 21:05
Bydlisko: Nové Zámky
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa AdamVarga » 13 Feb 2024, 16:26

Najväčší majster sa ozval ?

Nejde mi len o straty v železe, a budiš nech sa ohrieva tranzistor, ale transformátoru to skutočne neprajem. Tak isto, spôsobujem extrémne množstvo jalového výkonu v stieti tyristorovou reguláciou. Tranzistor nech hreje, ale trafáku a sieti tú záťaž neprajem.

O nevydarenej diplomovke si tu hovor keď aj niečim v rovnakom rozsahu prispeješ.

PS: ak považuješ 723 a zenerky za zastaralé riešenia, chcel by som len poznamenať že dodnes neprekonané referenčné zdroje LTZ sú tiež len glorifikované zenerky :wink:
ak máš niečo modernejšie s porovnatelnou stabilitou a jednoduchosťou plus aj ekonomickým významom tak prosím, nič ti v tom nebráni o tom napísať-
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1347
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa Amaterr » 13 Feb 2024, 18:18

pre mna , za mna , rob ako uznas :) , ja sa stebou pretlacat nebudem , len za poslednych 10 rokov som nic nevidel so 723 , ja mam tiez jeden rozrobený ale 723 tam urcite nebude a ani zenerky , aha a majster nie som :).. ja si teraz skladam na dedinu jednoduche PC , islo mi hlavne o skrinku z vyradeneho serveriku :) , tak sa opatruj :)
Prílohy
IMG_0034.jpg
IMG_0340[2].jpg
0

stefanSK
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 752
Dátum registrácie: 24 Jún 2010, 00:00
Bydlisko: Trnava
Vek: 68

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa stefanSK » 13 Feb 2024, 20:56

Ja som si už dávno urobil zdroj s predregulátorom 40V/4A podľa časopisu EPE 9,10,11/2016
a som s ním spokojný.
0
S.K.

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1347
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa Amaterr » 13 Feb 2024, 21:43

hmm, epe ? tak to mi nic nevravi :)
Ale Dolfi upravoval G400 s"predregulaciou " a nik sa zatial nechytil , uz si nespomeniem , kto to prekreslil
aha uz viem , nejake sa mi podarilo stiahnut
ale je to mile , kazdy rok sa tu objavuje rovnaka tema :)
Teraz ma napadlo , ci tie prepinace neboli na ten zdroj :)
Prílohy
G400 50V-5Asch.jpg
epe.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5521
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 58

Re: Zdroj s LM723 (KA723) 30V 4A

Príspevok od používateľa mr.dred » 14 Feb 2024, 07:25

Môj "multi" zdroj so 723-kami (dvojitý- vzájomne galvanicky oddelený +iné) som tu už zverejnil ( https://svetelektro.com/phpbb/?w3=dmlld ... 90PTQzNjc3) ... pri rozumnom používaní to nemá žiadne úskalia.. funguje stále... manuálne prepínanie 0-20 a 20-40V do cca 4A. Na oživovanie "elektronických mŕtvol" mi úplne postačuje...ešte by som ho možno vylepšil 10 otáčkovými potenciometrami U/I (mám ich niekde v krabici kúpené/odložené), ale po rokoch používania som to zatiaľ nepotreboval, lebo v danom rozsahu mi "citlivosť nastavenia U/I postačuje - snáď k tomu dôjde, až keď sa tie pôvodné zoderú..ale to už asi budem fialky od spodu voňať..
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok