Spinanie optoclenom

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

jaro12
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 14 Nov 2023, 19:20

Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa jaro12 » 03 Apr 2024, 08:43

hCop8.png
ahojte, potreboval by som spinat triak Bt41 600 optoclenom moc 3022,spinana bude ziarovka 100w,je toto zapojenie spravne? Optoclen bude napajany 1,5v,10mA ďakujem
0

Používateľov profilový obrázok
kapor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 455
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09
Bydlisko: Pri Trnave

Re: Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa kapor » 03 Apr 2024, 11:34

iba narýchlo:
1. chýba odpor na obmedzenie prúdu cez LED
2. odpor R16 je tak malý, že to optočlen neprežije (stačia rádovo k-ohmy)
3. kondenzátor C7 zmeniť na 100nF na napätie aspoň 400V
1
Obrázok 1
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Dumitru
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 370
Dátum registrácie: 06 Nov 2011, 22:19
Vek: 32

Re: Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa Dumitru » 03 Apr 2024, 12:24

jaro12 napísal:
03 Apr 2024, 08:43
hCop8.png ahojte, potreboval by som spinat triak Bt41 600 optoclenom moc 3022,spinana bude ziarovka 100w,je toto zapojenie spravne? Optoclen bude napajany 1,5v,10mA ďakujem
MOC3021 strana 4
1
Obrázok 1

Sani1
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 369
Dátum registrácie: 20 Jan 2015, 12:54

Re: Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa Sani1 » 03 Apr 2024, 13:08

jaro12 napísal:
03 Apr 2024, 08:43
Optoclen bude napajany 1,5v,10mA ďakujem
Obávam sa, že 1,5V nemusí pri danom type optočlena stačiť na spoľahlivé zopnutie, zvlášť keď to budeš spínať cez nejaký tranzistor. Aj bez tranzistora vychádza nulový odpor pre LED.
0

jaro12
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 14 Nov 2023, 19:20

Re: Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa jaro12 » 03 Apr 2024, 15:17

Uvidím, ked sa k tomu večer dostanem vyskúšam
0

Používateľov profilový obrázok
kapor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 455
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09
Bydlisko: Pri Trnave

Re: Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa kapor » 05 Apr 2024, 07:36

to sani:
Podľa obrázku je led v optočlene napájaná z 5V. Ak odmyslím 0,7V stratu na spínacom tranzistore, furt je tam nejaký odpor potrebný.
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Sani1
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 369
Dátum registrácie: 20 Jan 2015, 12:54

Re: Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa Sani1 » 05 Apr 2024, 07:58

Ale on napísal, že "Optoclen bude napajany 1,5v,10mA", tak keď odpočítaš od napájacieho napätia (1,5V) - Vf(max), čo je podľa DS tiež 1,5V, tak mne vychádza nula a to pri každom prúde, lebo nulu môžeš deliť hocičím, výsledok je furt nula. Takže mne z toho vychádza, že potrebuje mať dobý prúdový zdroj.
0

Používateľov profilový obrázok
kapor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 455
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09
Bydlisko: Pri Trnave

Re: Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa kapor » 05 Apr 2024, 08:08

Ty vychádzaš z textu, ja zo schémy. On si už nejako poradí...
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Sani1
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 369
Dátum registrácie: 20 Jan 2015, 12:54

Re: Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa Sani1 » 05 Apr 2024, 08:34

On sem dal prvý obrázok, čo sa mu zapáčil na webe a chce ho prispôsobiť na svoje podmienky (napájanie). Preto je dobré vedieť čítať a porozumieť DS (Dumitru dal odkaz) a je k tomu aj pekná Aplikačná poznámka kde je krásne napísané a vysvetlené, ako sa takýto obvod má navrhnúť.
0

jaro12
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 14 Nov 2023, 19:20

Re: Spinanie optoclenom

Príspevok od používateľa jaro12 » 07 Apr 2024, 18:05

Áno,funguje to
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok