frekvencny menic na sijaci stroj

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

sbf
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 409
Dátum registrácie: 28 Aug 2009, 00:00
Bydlisko: trencin

frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa sbf » 13 Apr 2024, 10:33

hladam nieco na regulaciu otacok na spojkovy motor 400v na sijacom stroji, a aby isiel prevadzkovat na 1 fazu 230vac (menic ma skonvertovat na 3 fazy). je rozumne pozerat po cinskom menici? bude to fungovat, a neoslabi to prilis vykon motora pri nizkych otackach?
Screenshot_2024-04-08-08-24-59-516_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
Screenshot_2024-04-07-13-12-15-748_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
0

jova
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 206
Dátum registrácie: 12 Júl 2016, 00:00
Kontaktovať používateľa:

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa jova » 13 Apr 2024, 11:58

Nejprve by jsi měl ten motor rozebrat a zjistit, jak je zapojený a na jaké je napětí. Aby ti to dobře fungovala a neztratil jsi jeho výkon, musí to být motor v zapojení hvězda/trojúhelník, 220/380V (230/400V) a musí být zapojený do hvězdy. Pokud bude tato podmínka splněná, přepojíš ho na trojúhelník a budeš ho moct napájet třeba tvým měničem bez problémů. Pokud se nebude moct na 3x 220V (3x 230V) přepojit, budeš muset zvolit měnič se vstupem 230V, ale s výstupem 3x 400V.
Pro řízení motoru v malých otáčkách, je vhodnější měnič s vektorovým řízením, chová se v nich lépe, než levnější, se skalárním řízením.
0

Lennox
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 292
Dátum registrácie: 12 Sep 2019, 22:51
Bydlisko: Bratislava

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa Lennox » 13 Apr 2024, 14:14

Len tak zo zvedavosti sa opýtam, ten menič ako odporúčaš "měnič se vstupem 230V, ale s výstupem 3x 400V" som v ponuke bežne ešte nevidel. Teda netvrdím, že taký neexistuje ale ak áno cena bude astronomická v porovnaní s bežným VFD ako napr. linkol aj OP.
0

jova
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 206
Dátum registrácie: 12 Júl 2016, 00:00
Kontaktovať používateľa:

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa jova » 13 Apr 2024, 14:42

Podle původního příspěvku netuším, o jak silný měnič se má jednat, ale třeba tady: https://www.levne-elektromotory.cz/218- ... apeti-230v , jsou to typy KASTE FL 290 a zase moc přehnaně drahé mi nepřipadají. Jen podle popisu netuším, jaké mají to vnitřní řízení.
0

Používateľov profilový obrázok
pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1744
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Bydlisko: Ruzomberok
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa pablox » 13 Apr 2024, 15:30

Len tak OT, menič so vstupom 1x230V a výstupom 3x400V som nevidel a neviem, či vôbec existuje.

Netreba sa dať nachytať ani takýmto popisom https://www.dalap.sk/frekvencny-menic-n ... 00w-x13368

písal to niekto, kto nemá ani šajnu o čo ide, viď názov produktu. A nižšie v popise "Frekvenčný menič je zariadenie určené na riadenie a chod trojfázových asynchrónnych striedavých ventilátorov na 400V do výkonu 200W. Menič je napájaný jednou fázou na 230V, ktorá je potom rozdelená na 3x 230V a upravuje frekvenciu prúdu."
:D
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1157
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00
Bydlisko: Kosice okolie

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa Atlan » 13 Apr 2024, 18:25

Nebude lepsie vymenit cely motor, za motor s menicom pre sijavie stroje
0

Používateľov profilový obrázok
pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1744
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Bydlisko: Ruzomberok
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa pablox » 13 Apr 2024, 19:37

Známa mala starší šijací stroj TEXTIMA kde bol 3f motor s mechanickou spojkou a tiež riešila výmenu (celý kit motor + regulácia) pretože ten 3f motor bežal stále a v byte nemala 3f.

Ten motor z mašiny TEXTIMA mám ešte u otca v garáži.
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

Používateľov profilový obrázok
MAKOSYS
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 683
Dátum registrácie: 23 Jan 2016, 15:56
Bydlisko: VT SLOVAKIA

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa MAKOSYS » 13 Apr 2024, 21:00

Vymeň to komplet napríklad za toto:

https://armo.sk/produkt/jk-513a-550w-en ... motor-jack
0
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin(KUBO)

sbf
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 409
Dátum registrácie: 28 Aug 2009, 00:00
Bydlisko: trencin

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa sbf » 14 Apr 2024, 09:23

Vdaka za rady o zapojeni, ale skor ma zaujimala funkcnost takychto alebo podobnych lacnych menicov, ci nedojde k prilis velkemu ubytku sily pri pomalych otackach, ako dochadza u triakovych regulatorov na domacich strojoch. motor je 400w, na stitku pisu A aj pri 230V.
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11703
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 71

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa Dolfi » 14 Apr 2024, 10:15

jova napísal:
13 Apr 2024, 11:58
Pro řízení motoru v malých otáčkách, je vhodnější měnič s vektorovým řízením, chová se v nich lépe, než levnější, se skalárním řízením.
Tu ti odpovedal ! Nezáleží na cene meniča, ten buď funguje, alebo nefunguje. Vlastnosti sú dané konštrukciou, (skalárne a vektorové riadenie).

A asynchrónny motor má skutočne 400 W pri 400 V aj 230 V, no má to jeden háčik. Pri 400 V musí byť zapojený do hviezdy a pri 230 V do trojuholníka ... :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

sbf
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 409
Dátum registrácie: 28 Aug 2009, 00:00
Bydlisko: trencin

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa sbf » 14 Apr 2024, 11:32

prvy google odkaz hovori ze je to vlastne uplne nepostatne aky je sposob riadenia ak sa to tyka momentu sily. drahsie maju akurat presnejsiu rychlost (odchylka radovo v desatinach percent)

https://m.drivesncontrols.com/news/full ... _use_.html
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1393
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Re: frekvencny menic na sijaci stroj

Príspevok od používateľa Amaterr » 14 Apr 2024, 13:10

Co su to pomale otacky ? Ked niekolko sto kilova "stolica" sa posuva po zavitovej tyci a snimace pre rozne funcie hladaju svoje miesto , napr na tlaciarenskych strojov , pre lomy , snimace farby , rozne ine znacny co zabezpecuju tu znamu kvalitu tlace a pod , kde su milimetrove hodnoty a pri prekroceni hodnoty sa musia o ten milimeter opet vratit , tak su na mieste spominane vektorove aj ked su tie motory samozrejme sprevodovane , ale nejaky posun pasu s produktami , musi mat pomaly rozbeh aby sa na pase nerozsypali a pomaly dobeh , taka rychlost , ze si pohladom mozete skontrolovat .. tie skalarne , predpokladam , ze na sijacom stroji stacia tie lacnejsie :) , cez Covid som kupil zakonitej drahy a perfekty sijaci stroj Siemens , zena povadala , ze stakym strojom este nikdy nerobila , tichy rozbeh a dobeh , sijacia hlava dokaze uplne pomaly krokovat , napr pri vysivanie dierky alebo prisivat gombik ., Predpokladam ze tam bude ten frekvencny menic a doteraz som sa nad tym vazne nezamyslal ... Lucnik so uhlikovym slapatkom , nebude mat taky rozbeh ako na davnom sijacom stroji ked sa "slapalo". Ja osobne by som siel do "klasiky" , nezda sa mi , ze su tam tak extremne zatazenia , na sijacom stroji , ze by sa mal tam stratit nejaky moment .
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok