Kontrolovane dobijanie kondenzatora.

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

el_fuego333
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 02 Aug 2010, 00:00
Vek: 49

Kontrolovane dobijanie kondenzatora.

Príspevok od používateľa el_fuego333 » 07 Aug 2024, 06:54

Ahojte,
potreboval by som poradit. Mam velky kondenzator, ktory sa vybija. Je na nom napatie 240V.
Potreboval by som nejaku elektroniku, ktora by kontrolovala napatie na tomto kondenzatore, a ked klesne pod hranicu 238V, tak by zopla nejaky mosfet, ktory by ho z ineho zdroja zase dobil na 240V.
Idealne by bolo, aby boli tieto napatia nastavitelne. Cyklus by sa opakoval v radoch KHz, takze rele nepripada do uvahy. Nie som odbornik, pomoze kazda rada.
Dakujem.
Andrej
0

Používateľov profilový obrázok
jirka.jirka.
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2008, 00:00
Kontaktovať používateľa:

Re: Kontrolovane dobijanie kondenzatora.

Príspevok od používateľa jirka.jirka. » 07 Aug 2024, 10:34

Ahojte,
potreboval by som poradit. Mam velky kondenzator, ktory sa vybija. Je na nom napatie 240V.
Potreboval by som nejaku elektroniku, ktora by kontrolovala napatie na tomto kondenzatore, a ked klesne pod hranicu 238V, tak by zopla nejaky mosfet, ktory by ho z ineho zdroja zase dobil na 240V.
Idealne by bolo, aby boli tieto napatia nastavitelne. Cyklus by sa opakoval v radoch KHz, takze rele nepripada do uvahy. Nie som odbornik, pomoze kazda rada.
Dakujem.
Andrej
Ahoj Andreji. Sice ti neporadím, ale proč píšu. Zajímá mě, k čemu to vlastně je dobré? :?:
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Príspevok od používateľa Dolfi » 07 Aug 2024, 11:40

Aj mňa by zaujímalo, načo je to dobré ?

Je tam tak malý rozdiel napätia, že to zvládnuť, najmä kvôli teplotnej nestabilite, bude dosť náročné.

To ten kondík nemôžeš jednoducho udržiavať na 240 V nejakým teplotne stabilným zdrojom 240 V ?
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa peterple » 07 Aug 2024, 11:42

Kúp si PWR401MH (to je presne do 240V) alebo PWR401H to je až do 650V od firmi Kikusui. Elektronika potrebná k tomu čo si napísal je už v tom bazmeku urobená. Ak by nestačilo dobíjanie 1A majú aj výkonnejšie.
https://global.kikusui.co.jp/products-index/dc/pwr-01/

Ale pozor ide o životu nebezpečné napätie takže na prácu potrebuješ vzdelanie a oprávnenie.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Príspevok od používateľa kapor » 07 Aug 2024, 12:46

Chcem len upozorniť že pri nabíjaní/vybíjaní v cykloch rádovo kHz je potrebné použiť kondenzátor ktorý takéto cykly zvládne. Ak je potrebná takáto vysoká frekvencia tak sú vybíjacie aj nabíjacie prúdy naozaj vysoké.
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 48

Príspevok od používateľa misocko » 07 Aug 2024, 20:34

Asi by si predsalen mal napisať načo to potrebuješ, asi Ti potom vysvetlime že sa to robí inač a uż to niekto vynašiel. Neviem prečo mam pocit že ideš oklamať fyziku. Alebo si len neuvedomuješ tie nabijacie a vybijacie prudy keď to bude v khz.
Asi riešenie je držať to stale nabite...
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 07 Aug 2024, 21:55

misocko napísal:
07 Aug 2024, 20:34
Asi riešenie je držať to stale nabite...
:agree:

Ten "projekt" bude riadna tajnostkárčina, perpétuum móbile, alebo Πíčovina :lol: :lol:
Ja som sa teda ešte nestretol so zariadením, ktorému by vadilo pri tak veľkom napájaní tolerancia pod 1%.
Ale pomaly už nič nie je nemožné... :wink:
el_fuego333 napísal:
07 Aug 2024, 06:54
.. správne navrhnutý s "dobrým" riadením AC/DC či DC/DC menič to musí dať!

Akú dlhú dobu si myslíš, že náboj 240V na tom kondenzátore vydrží, kým nespadne o 2 V ???
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Napísať odpoveď