regulator alternatora

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Pomaranc
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 13 Nov 2019, 17:56

Re: regulator alternatora

Príspevok od používateľa Pomaranc » 04 Dec 2024, 15:38

Ano, pracuje podobne ako klasický alternátor len nemá uhlíky čo je asi najvačšia nevýhoda klasického alternátora - či už v aute alebo v nejakom inom projekte.
Tieto bezuhlíkové alternátory sú všeobecne veľmi spoľahlivé - sú uzavreté takže ani tak moc nedochádza ku korózii alebo poškodeniu laku vinutí, jediné súčiastky ktoré sa opotrebúvajú sú ložiská.
Mne ale na jednom odišiel regulátor a nový sa nedá moc zohnať, vyriešil som to výmenou za BOSCH repasovaný kus a teraz mám doma jeden na "hranie" :D

Tu je inak aj video repasu, dokonca sú všetky statorové cievky na skrutkách - takže pri rozoberaní netreba ani odpájkovávať stator od usmerňovača čo je tiež výhoda:

https://www.youtube.com/watch?v=QxMh5y-RYeI
0

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 04 Dec 2024, 16:14

Najprv sa ospravedlním že budem trochu mimo témy.

Ale-ako vravíš su spoľahlivé, je to ok teoreticky, ale v praxe si vymenil iním, lebo hajzli vymysleli že má regulátor byť drahý, má inteligentné dobíjanie, a kto vie ešte aké chujoviny, a zase kúpiš druhý po xx kilometrov...?
1
Obrázok 1

Pomaranc
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 13 Nov 2019, 17:56

Príspevok od používateľa Pomaranc » 04 Dec 2024, 16:26

Regulátory sa dajú kúpiť za cca 30€ (ale len druhovýroba) no zo skúseností z fór vraj nefungujú a ani som ich neskúšal použiť - tak som kúpil repasovaný alternátor priamo v BOSCH za cenu klasického alternátoru - nieje tam takmer rozdiel, cena pár stoviek a povodný vydržal cez 300k km a cca 20r.
Tento typ ešte nemá žiadne "inteligentné" funkcie - jediná špeciálna funkcia je odpojenie dobíjania pri kick-downe (teda plyne na pedlahe) kedy sa odpoja od motora záťaže ako alt a klíma aby nebrali výkon ktorý može ísť na kolesá.
Pokaziť sa može všetko, takže z jedného vadného kusu sa nedá odvodiť spoľahlivosť všetkých, ak by som chcel lacnejšiu alternatívu tak po bazaroch sa ich pár povaluje za cenu od 60€.

- ono hlavný problém je podľa mňa v tom že tieto alternátory sa dávali len do pár modelov ktorých nieje na cestách moc - a výrobcom sa neoplatí vyvíjať regulátory ktoré by kúpilo pár ľudí. Ale BOSCH by ich mohol ponúknuť lebo ich má, no to je už ich politika.
0

passion
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 11 Jún 2009, 00:00

Príspevok od používateľa passion » 05 Dec 2024, 02:02

miroja napísal:
04 Dec 2024, 13:37
Takze ak som to spravne pochopli budiace vinutie stoji, zmena velkosti magnetickeho toku sa deje zmenou prudu cez cievku a otacanie magnetickeho pola zabezpecuje otacanie "zeleza" toho specialne profilovaneho rotora?
Myslím, že to nebude špeciálne profilovaným železom. Pre indukovanie napätia potrebuješ magnetickým polom pohybovať a to pri len statickom magnete vyrobeným cievkou statora nie je možné. Myslím, že to bude rovnaký systém, ako máme v práci na moderných dieselelektrických rušňoch.
Budíš malým prúdom pomocný stator podobne ako na dyname. V pomocnom vinutí na rotore sa naindukuje striedavé napätie - zas podobne ako na dyname, akurát sa neusmerní komutátorom, ale diódami, ktoré sa točia na hriadeli rotora a tento usmernený prúd tečie do hlavnej cievky rotoru, a ďalej to už funguje ako normálny alternátor s uhlíkmi. Všetko je to v jednom točivom stroji.
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 05 Dec 2024, 08:07

Cievka ma 2poly, zelezne nadstavce stiredavo usporiadane zabezpecuju, ze sa na nich srieda magneticke pole. Tym ze sa to otaca, tak sa generuje v statorovej cievke elektrina ktora jenosmernena diodami
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok