Ano, pracuje podobne ako klasický alternátor len nemá uhlíky čo je asi najvačšia nevýhoda klasického alternátora - či už v aute alebo v nejakom inom projekte.
Tieto bezuhlíkové alternátory sú všeobecne veľmi spoľahlivé - sú uzavreté takže ani tak moc nedochádza ku korózii alebo poškodeniu laku vinutí, jediné súčiastky ktoré sa opotrebúvajú sú ložiská.
Mne ale na jednom odišiel regulátor a nový sa nedá moc zohnať, vyriešil som to výmenou za BOSCH repasovaný kus a teraz mám doma jeden na "hranie"
Tu je inak aj video repasu, dokonca sú všetky statorové cievky na skrutkách - takže pri rozoberaní netreba ani odpájkovávať stator od usmerňovača čo je tiež výhoda:
Ale-ako vravíš su spoľahlivé, je to ok teoreticky, ale v praxe si vymenil iním, lebo hajzli vymysleli že má regulátor byť drahý, má inteligentné dobíjanie, a kto vie ešte aké chujoviny, a zase kúpiš druhý po xx kilometrov...?
Regulátory sa dajú kúpiť za cca 30€ (ale len druhovýroba) no zo skúseností z fór vraj nefungujú a ani som ich neskúšal použiť - tak som kúpil repasovaný alternátor priamo v BOSCH za cenu klasického alternátoru - nieje tam takmer rozdiel, cena pár stoviek a povodný vydržal cez 300k km a cca 20r.
Tento typ ešte nemá žiadne "inteligentné" funkcie - jediná špeciálna funkcia je odpojenie dobíjania pri kick-downe (teda plyne na pedlahe) kedy sa odpoja od motora záťaže ako alt a klíma aby nebrali výkon ktorý može ísť na kolesá.
Pokaziť sa može všetko, takže z jedného vadného kusu sa nedá odvodiť spoľahlivosť všetkých, ak by som chcel lacnejšiu alternatívu tak po bazaroch sa ich pár povaluje za cenu od 60€.
- ono hlavný problém je podľa mňa v tom že tieto alternátory sa dávali len do pár modelov ktorých nieje na cestách moc - a výrobcom sa neoplatí vyvíjať regulátory ktoré by kúpilo pár ľudí. Ale BOSCH by ich mohol ponúknuť lebo ich má, no to je už ich politika.
Takze ak som to spravne pochopli budiace vinutie stoji, zmena velkosti magnetickeho toku sa deje zmenou prudu cez cievku a otacanie magnetickeho pola zabezpecuje otacanie "zeleza" toho specialne profilovaneho rotora?
Myslím, že to nebude špeciálne profilovaným železom. Pre indukovanie napätia potrebuješ magnetickým polom pohybovať a to pri len statickom magnete vyrobeným cievkou statora nie je možné. Myslím, že to bude rovnaký systém, ako máme v práci na moderných dieselelektrických rušňoch.
Budíš malým prúdom pomocný stator podobne ako na dyname. V pomocnom vinutí na rotore sa naindukuje striedavé napätie - zas podobne ako na dyname, akurát sa neusmerní komutátorom, ale diódami, ktoré sa točia na hriadeli rotora a tento usmernený prúd tečie do hlavnej cievky rotoru, a ďalej to už funguje ako normálny alternátor s uhlíkmi. Všetko je to v jednom točivom stroji.
Cievka ma 2poly, zelezne nadstavce stiredavo usporiadane zabezpecuju, ze sa na nich srieda magneticke pole. Tym ze sa to otaca, tak sa generuje v statorovej cievke elektrina ktora jenosmernena diodami