Previnutie transformátora mikrovlnky použitým vinutím z druhého

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

tom30
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 19 Apr 2012, 19:39

Previnutie transformátora mikrovlnky použitým vinutím z druhého

Príspevok od používateľa tom30 » 28 Dec 2024, 11:51

Dobrý deň.Chcem sa pre istotu spýtať či sa dá použiť primárne vinutie trafa z mikrovlnky na previnutie druhého primáru trafa z mikrovlnky.Jedná sa mi o to či pri odvíjaní a následnom navíjaní nepopraská lak na drôte,poprípade z akých značiek mikrovlniek nepožiť trafo (kvalita laku). Mám transformátor zo staršej mikrovlnky ktoré je väčšie ako tie dnešné a chcem ho používať na bodovanie baterií.Transformátor je plne funkčný ale keby sa mi spálil aby som sa vedel dopredu zariadiť.Ďakujem za rady.
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 49

Re: Previnutie transformátora mikrovlnky použitým vinutím z druhého

Príspevok od používateľa misocko » 28 Dec 2024, 12:01

To Ti tu nikto neodpovie. To uvidiš keď budeš odmotávať. Či ho nalakovali iba povrchovo - prvá vrstva bude nepoužiteľná, alebo do hlbky - nepoužiješ nič.
Skoč do nejakej previjarne motorov, či Ti nepredajú drot, podľa priemeru aký potrebuješ.
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 28 Dec 2024, 12:06

neradím ti to . je to rizikové , lebo lak pravdepodobne popraská ... kontaktuj pána Meszárosa v Tomášikove ( firma Spectrum ) a on ti s tým poradí . totiž je to už tretia generácia ktorá sa živý prevíjaním hlavne motorov . možno ti aj drôt predá . ( mne tri metre 0,8 Cul podaroval )
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 28 Dec 2024, 12:55

Zabudni na to. Navyse ten drot bude hlinikovy....
0

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jezevec » 28 Dec 2024, 13:11

To vůbec neřeš, je daleko jednodušší při (nepravděpodobném) shoření primáru použít jiné trafo a přemotat těch pár závitů na sekundáru. Stejně ji budeš používat jen příležitostně, pro solidnější práci je daleko lepší kondenzátorová bodovačka.
0

zdenoeddie
Power user
Power user
Dátum registrácie: 25 Júl 2009, 00:00
Vek: 24

Príspevok od používateľa zdenoeddie » 28 Dec 2024, 15:18

Neviem ci drot ta nevyjde viac ako iny MOT (mam na predaj ake len chces, mimochodom).
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 28 Dec 2024, 16:10

Pokiaľ by nešlo o nejaký špeci trafák s xy odbočkami na nejakú "zvláštnu" koštrukciu/projekt, tak by som určite už "naručáka" doma trafo netočil... a MOTy - ktoré sa váľajú po smetiskách (zberných dvoroch) určite nie!! To nemá význam.
Za odvedenú prácu pri šetrnom rozoberaní dáš viac, ako za nejaký podobný trafák... a navíjať "použitý" drôt z iného trafáka je vždy riziko.. minimálne v poškodenej lakovej izolácii...
Máš prístup k nejakej vákuovej peci, kde by sa vinutie dokonale zafixovalo a izolovalo impregnáciou a k lisu s kopytom, ktoré ti plechy trafa "dokonale" utiahnu?? Pokiaľ nie - tak pri tých prúdoch to bude v tom trafáku "plieskať" pri zapnutí, ako keď kladivom je_b_neš po železnom ponku..
S bežnými EI (M) prekladanými plechmi a dobrou kostričkou sa dajú aj na kolene vyrobiť trafáky.. ale to tiež potrebuje nejaké pravidlá a skúsenosti... ktoré tebe zrejme chýbajú... lebo už len pôvodná otázka či je možnosť použiť drôt z iného MOTu ?
No určite nie.. píšeš, že máš väčšie jadro! Musíš podľa neho prepočítať závity na volt - síce závitov menej, ale treba hrubší... a ten "použitý" nikdy tak neuložíš aj s "dodatočnou" izoláciou, aby si sa vyhol medzizáviťákom tak ako navíjačka s novým drôtom..
..pokiaľ si chceš spraviť bodovačku na baterky - tak ako píše jezevec - tá kondenzátorová bude lepšia..
Ale zase kto si hraje, nezlobí :wink:
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

tom30
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 19 Apr 2012, 19:39

Príspevok od používateľa tom30 » 28 Dec 2024, 17:28

Ok to som potreboval vedieť,ešte raz ďakujem za informácie
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Príspevok od používateľa Dolfi » 28 Dec 2024, 17:46

tom30 napísal:
28 Dec 2024, 11:51
Chcem sa pre istotu spýtať či sa dá použiť primárne vinutie trafa z mikrovlnky na previnutie druhého primáru trafa z mikrovlnky.
Dobre, asi som nechápavý. No načo chceš prevíjať jeden primár drôtom z druhého primára ? Na tom trafe (MOT-e) je predsa primár navinutý. Síce pre trvalú prevádzku je tam málo závitov, (MOT je presýtený), no na bodovanie to nevadí. Ty predsa potrebuješ do otvoru po "vysekanom" sekundáre dostať pár závitov hrubého lana, (napr. kábel k zváračke). :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 28 Dec 2024, 18:13

Ešte som sa nestretol zo zhorenym primarom na MOTe.
A keby aj ,tak rýchlejšie zoženiem iné trafo ako stihnem rozobrať a previnut primár z druhého, navyše už s pochybnou izoláciou .
Nevravím, že by bol problém navinuť tých 200-300 závitov aj ručne hrubým drôtom,keď som v 13tich rokoch navinul 1200 závitov ručne na svoju prvú trafopájku 0,25 mm, a to vošlo do okienka,,na chlp,,presne
Takže sa netráp zbytočne, že by si potreboval mať v zálohe druhé trafo....na tých pár bodových tvarov na nejaký AKUPAK ho neupečieš.
A baterku pre Teslu asi vyrábať neplanuješ. :D
1
Obrázok 1
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok