Meranie stredavej zlozky DC dobijaca

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00

Meranie stredavej zlozky DC dobijaca

Príspevok od používateľa bibibo » 30 Jan 2025, 14:04

Ahojte,

na chalupe mam zalozny zdroj. Neviem presne znacku. Ma 6kVA. Do teraz fungoval celkom dobre. Za posledny polrok som musel menit 2x baterie. Nejako skoro odchadzaju. Napatia a dobijaci prud je v pozadovanych hodnotach. Mam podozrenie, ze dobijacie napatia a prud obsahuje striedavu zlozku nad ramec a baterie mi znici. Vedel by niekto ako odmeram striedavu zlozku napatia a prudu ? Ake maximalne hodnoty AC zlozky su povolene ?
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Re: Meranie stredavej zlozky DC dobijaca

Príspevok od používateľa Dolfi » 30 Jan 2025, 14:33

Ak sú tam použité Pb akumulátory, tak pulzný tvar nabíjacieho prúdu je považovaný za pozitívny. Predpokladám, že baterky sú trvalo udržiavané, (nie cyklicky nabíjané), tak max. nabíjacie napätie v špičkách by malo byť v rozsahu 13,5 až 13,8 V na jednu 12 V baterku. Odmerať to môžeš osciloskopom. A možno aj multimetrom na DC, ak sa dá pripojiť veľký elektrolyt na nabíjací výstup, samozrejme bez bateriek a záložný zdroj pri tom "nezblbne".

Predpokladám, že tam dávaš odporúčaný/ vhodný typ bateriek a nie štartovacie ! :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa bibibo » 30 Jan 2025, 15:19

Mam tam baterie, ktore su na to urcene. Ide o CSB HRL12110WFR. Je to AGM VRLA. Nabijanie je nastavene na Floating a napatie je max 13.8V na bateriu. Napatie sledujem uz dva mesiace a v tom problem nebude. Kedze ide o starsi zalozny zdroj, tak predpokladam horsie kondenzatory v DC obvode a to moze sposobovat neziaducu AC zlozku.
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 30 Jan 2025, 17:29

Zober osciloskop 10R odpor do serie s aku a meraj.
0

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 30 Jan 2025, 18:19

Já si stále myslím, že ak je tam aj nejaké väčšie zvlnenie, tak to nie je problém. Úplne vyhladené nabíjacie napätie, sa určite považuje za horšie. Nie nadarmo sa robia všelijaké impulzné desulfátory aj na fungujúce ("bežiace") baterky.

Spomínam si na jednu debatu tuná na fóre. Tam jeden diskutujúci dokonca tvrdil, že jemu sa najviac osvedčilo udržiavať baterku na napätí tesne nad 13,0 V. Já by som to aj podpísal. Neviem, či potrebuješ úplne 100% kapacitu baterky. Baterka, ak je nová/ dobrá, tak sa väčšina nabíjania deje do 13,0. A aj sulfatizácia začína až pod 12,6 V.

Ešte ma napadla jedna vec. Akumulátory môže zničiť aj dodávateľ, ak sa o ne nestará. Mal by ich, aj na sklade, pravidelne dobíjať. Najme tieto neštandardné, kde sa predpokladá menší obrat. Je vhodné zakúpené baterky nechať tak deň-dva stabilizovať pri izbovej teplote a zmerať ich napätie naprázdno. Ak nemajú aspoň 12,6 V, tak ich jednoducho vrátiť !!! :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Vek: 54
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 30 Jan 2025, 18:51

Vymen elektrolyty na DC linke (najcastejsia chyba UPS-ek pri niceni bateriek)
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 31 Jan 2025, 14:06

bibibo napísal:
30 Jan 2025, 15:19
Kedze ide o starsi zalozny zdroj, tak predpokladam horsie kondenzatory v DC obvode a to moze sposobovat neziaducu AC zlozku.
Ako píše Dolfi.. olovenej batérii by nemala nejaká "nevýznamná" AC zložka absolútne vadiť - skôr len pomáhať pri dlhodobej prevádzke...
Batériu si predstav, ako obrovský "chemický kapacitor", pri ktorom sa aj úbytok nejakých pár "tisícok" uF v zdroji absolútne stratí... V dnešnej dobe "recyklátov" je problém kúpiť kvalitný PB akumulátor... Také sú určené - a draho zaplatené napr. v nových autách... vedia vydržať aj 10 rokov, lebo výrobca áut má plné parkovisko a predaj sa uskutoční Boh vie kedy... Tam nikto nechodí s nabíjačkou a "neoživuje" akumulátory u každého vozu aspoň raz za čas.. Kúp si ale akumulátor niekde v "Mototechne" či Tescu - a keď ti vydrží záruku - je dobrý :wink: Kvalita do bežného predaja nejde...Veď by výrobcovia skrachovali...
A ruku do ohňa za predajcov by som tiež nedal...Nie je žiadny problém na starý výrobok urobiť novú nálepku - totálne zhodnú s výrobcovou - akurát dátum výroby tam môže byť aj včerajší...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Vek: 54
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 31 Jan 2025, 16:01

Nevyznamna AC zlozka nevadi baterke, ktora sa "len" nabija. V online UPS su ale baterky povesene na DC linke z ktorej sa priamo napaja striedac a tam uz AC zlozka vadi sakramensky moc. Pokial elyty na tej linke stratia kapacitu, tak ich supluje baterka a vtedy dochadza k degradacii baterky jej nabijanim a vybijanim 100x za sekundu. Ako dlho to asi moze ta baterka vydrzat?
Pise, ze pouziva CSB-cka, co su fakt kvalitne a nie zrovna lacne baterky. Je preto skoda ich znicit koli par kondenzatorov.
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 31 Jan 2025, 18:25

bibibo napísal:
30 Jan 2025, 14:04
Za posledny polrok som musel menit 2x baterie.
Ak to nie je vojenské tajomstvo, popíš prosím ťa, čo a ako ten záložný zdroj zálohuje a ako odišli tie baterky.
0

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa bibibo » 31 Jan 2025, 21:26

Zalohujem tym chladnicku, obehove cerpadlo atd. Nic nestardantne. Baterie po velmi kratkom case stracaju kapacitu resp. vydrz a su velmi mierne nafuknute. Baterie su v standardnej teplote cca 23C. Vidim problem v tych konndenzatoroch, ale rad by som odmeral tu striedavu zlozku. Nechce sa mi to vemi rozoberat. Kondenzatory su na doske, takze by som ich musel asi vyberat, do coho sa mi tiez moc nechce. Ak by som zistil, ze striedava zlozka je nad nejaky ramec, tak ten zalozny zdroj vyhodim a zozeniem druhy.
0

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Príspevok od používateľa Merak » 01 Feb 2025, 07:16

bibibo napísal:
31 Jan 2025, 21:26
zober si klasický multimeter na meranie AC a DC napätia a prúdu
na multimetri prepni na rozsah DC V, odmeraj a zapíš hodnotu
potom
na multimetri prepni na rozsah AC V, odmeraj a zapíš hodnotu
potom
vybi batérie aspoň na 75% a pri nabíjaní zasa odmeraj
na multimetri prepni na rozsah DC V, odmeraj a zapíš hodnotu
potom
na multimetri prepni na rozsah AC V, odmeraj a zapíš hodnotu
potom
na multimetri prepni na rozsah DC A, odmeraj a zapíš hodnotu
potom
na multimetri prepni na rozsah AC A, odmeraj a zapíš hodnotu
potom
sem daj odmerané hodnoty s hodnotami teploty prostredia okolo batérií, typ a výrobné číslo batérií a UPS
poprípade mi napíš a prídem ti to pomerať aj s analyzérom a batériovým testerom
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 01 Feb 2025, 09:16

a co teplota bateriek ?, neprehrievaju sa ?
na co vlastne sluzi ta ups ? dobijas ju z fve ?, kedy sa vlastne zapina ?, mas tam caste vypadky prudu ci co ?

mal som raz problem s ups, ked v sieti bolo podpatie pod asi 190V a vtedy to uz online vyrovnavac napatia nestihal a prepinal na menic, takto baterky vystavil do nuly. ked som nastavil nizsiu povolenu hodnotu siet. napatia, problem to vyriesilo.
takze moze byt problem aj v tomto, neviem co mas za dobijac.
0

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Príspevok od používateľa Merak » 01 Feb 2025, 18:27

bibibo napísal:
30 Jan 2025, 15:19
Mam tam baterie, ktore su na to urcene. Ide o CSB HRL12110WFR. Je to AGM VRLA. Nabijanie je nastavene na Floating a napatie je max 13.8V na bateriu. Napatie sledujem uz dva mesiace a v tom problem nebude. Kedze ide o starsi zalozny zdroj, tak predpokladam horsie kondenzatory v DC obvode a to moze sposobovat neziaducu AC zlozku.
daj foto batérií a toho žltého štítku na boku batérie
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 01 Feb 2025, 18:29

bibibo napísal:
31 Jan 2025, 21:26
Zalohujem tym chladnicku, obehove cerpadlo atd. Nic nestardantne.
Zaujímavé, použiť na to 6 kVA záložný zdroj ! Pokúsil si sa aspoň zistiť, koľko to berie v pohotovostnom režime ? Môže to byť pomerne slušný balík €.

Nakoľko potrebný výstupný výkon nebude až taký veľký, neuvažoval si tam použiť napríklad LiFePO4 baterky ? Rozdiel ceny oproti tým špeciálnym AGM baterkám zas až taký veľký nie je. :wink:
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok