Nabíjačka Cemont Start 220 - náhrada A-metra

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Nabíjačka Cemont Start 220 - náhrada A-metra

Príspevok od používateľa mr.dred » 03 Feb 2025, 19:05

Miestny hasiči mi doniesli na opravu nabíjačku Fronius - Acctiva Twin 2x 12V/ (24V) 5A (v inom vlákne) no nikto sa mi ohľadom nej neozýva ani u susedov na fóre.. tak som zvolil ako dočasnú náhradu a ponúkol im nabíjačku, Cemont Start 220, ktorá mi aj tak len zavadzia v garáži...
Niekto ju predtým "upiekol" - asi skúšal naštartovať T-34, alebo iné vojenské vozidlo :lol:
Vymenil som odpálené mostíky - silová časť je teraz OK, aj to vzhľadom na jednoduchosť normálne funguje - teda v lab. podmienkach...
Akurát, že ten "indikátor nabíjania - ampérmeter" bol samozrejme upečený tak, že prestal "indikovať" a rozpadol sa systém po prvom dotyku...
Možno ste už niekto riešil - jeho náhradu... a použil "niečo", čo by tam vyhovelo ... stačí na monitorovania nabíjania - lepšie povedané - na udržanie štartovania schopnosti samotného vozidla.. " funkciu štartovacieho vozíka" som odpojil.. lebo zas by sa to len upieklo!
Nemáte typ na nejaký vhodný A-meter ?

Obmedzenie nabíjania a hlavne blbuvzdornosť by som zatiaľ vyriešil sériovou H4- kou 24V/70 +75W..
Ale páčil" by sa mi tam aj napr. panelový dvojitý V-A meter, ktorý by po pripojení aku. ukázal jeho napätie pred nabíjaním a počas nabíjania a tiež nabíjací prúd.. Len nemám momentálne žiadny normálny šunt, na ktorom by sa snímal prúd minimálne do 30A.. Dvojmeráčik mám do 10A..

Nabíjačka je veľmi podobného prevedenia - len typ 220 - určite taký typ niekto pozná..
Prílohy
obrázok_2025-02-03_190310776.png
obrázok_2025-02-03_190310776.png (168.45 KiB) 400 zobrazení
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

cool-zool
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
Vek: 55

Re: Nabíjačka Cemont Start 220 - náhrada A-metra

Príspevok od používateľa cool-zool » 03 Feb 2025, 21:15

Neskúšal si napr. na Avelmaku ??? Majú tam ako V tak aj A metre a s bočníkom .... Napr .:

https://www.avelmak.sk/index.php?lm=125 ... icle=65130

https://www.avelmak.sk/index.php?lm=125 ... icle=65134
0

sergej
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 07 Dec 2014, 16:49

Príspevok od používateľa sergej » 05 Feb 2025, 14:24

U tych lacnych digi V/A metrov pozor !
Korektne meraju len vyfiltrovane napatie, pri pulzujucom ukazuju niekedy vyrazne odlisne hodnoty, ako by si odmeral multimetrom.
Idealne rucickovy merak.
0
Ked to funguje na 1. zapnutie, je to prinajmensom podozrive...

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 05 Feb 2025, 14:57

sergej napísal:
05 Feb 2025, 14:24
U tych lacnych digi V/A metrov pozor !
Toho som si vedomí... zato som ho bez nejakých lab. meraní ani nechcel tam momentálne implantovať.. Narýchlo si musia vystačiť s tým "žiarovkovým" obmedzením/stabilizáciou... Potrebujú nejako udržať "úloženku" dodanú ORHZ štartovania schopnú.
Analog / ručičkáč - najlepšie s log. priebehom by bol "topka". Ale doma taký nemám na DC...

Nejaké riešenie mi ponúkol Pozitron svojim článkom "Úprava nabíjača - indikácia prúdu".. :agree: :thumbup: - uvidím, aká bude odozva od HZ.. či im bude stačiť to "žiarovkové" riešenie.
..kým sa mi podarí nejako sprevádzkovať ten pôvodný 2x SMPS 12V/5A nabíjač Fronius - Acctiva Twin...
0

miroja
Power user
Power user
Dátum registrácie: 01 Feb 2010, 00:00
Vek: 62

Príspevok od používateľa miroja » 06 Feb 2025, 17:36

Mam nasyslenych "par" rucickacov, zvacsa Metra MP80, no nepredpokladam, ze by som nasiel presne s takym rozsahom. Musel by si si dorobit bocnik a v horsom pripade aj stupnicu. Kludne ti jeden mozem venovat.
Reikarnoval som jednu CCCP nabijacku, kde je prud riadeny dvomi tyristormi v usmernovacom mostiku a tam sa urcite dvojdisplayovy ali-digitalny merak neda pouzit. Zjavne vdaka ciastocne impulznemu nabijaciemu prudu bola hodnota na ampermertri nestabilna. Tam naozaj len rucickac so zotrvacnostou....
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 06 Feb 2025, 18:27

Budem na to myslieť - zatiaľ nabíjačka "hasí"problém - nabíja! - aj bez A-metra... :lol:
:agree:
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok