Spinany zdroj DELL 19.5V ( pre notebook )
Moderátori: mirosne, Moderátori
- YellowJacket
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
- Vek: 34
Spinany zdroj DELL 19.5V ( pre notebook )
Dobry den,
prosim o pomoc s diagnostikou tohto zdroja. Je az prilis primitivny a preto sa citim cudne, ze s tym leziem sem na forum. Zdroj nespina, povodny PWM controller tam bol GC2269. Kedze po pripojeni napajania negeneroval ziaden impulz aj napriek pritomnemu napatiu VIN, tak som ho skusil vymenit za alternativu OB2269CP od lokalneho predajcu, nech necakam na Cinu. Oba obvody maju identicky datasheet ( priloha1 ).
Avsak po vymene to iste, po pripojeni napajania ani tuk z pinu 8 (na gate). Napatie VIN je rovnych 5V, co je zrejme problem a prisiel som sa sem usistit/poradit, ci toto je dovod nefunkcnosti. Napatie sem prichadza od hlavneho filtracneho kondenzatora cez dvojicu seriovo zpaojenych 300k rezistorov ( oba v poriadku, merane von z dosky ). V datasheete sa spomina UVLO(ON) = "VDD Under Voltage Lockout" s hodnotou 10.5V. Avsak vstupne napatie ma oznacenie VIN, nie VDD. Mam to teda chapat tak, ze tych 5V je nedostatocnych a preto controller nepracuje?
Namerane hodnoty:
- napatie na filtracnom kondenzatore: 325V stabilnych
- VDD = 0V
- VIN = 5V
Ziadna dioda/tranzistor nie je v skrate, rezistory su v poriadku. Nepredpokladam, ze by bol novo kupeny, este zabaleny, IC vadny, ale mozno sa to stava. Je teda podla vas problem v nom? Alebo mi viete aspon poradit, na co sa zamerat?
prosim o pomoc s diagnostikou tohto zdroja. Je az prilis primitivny a preto sa citim cudne, ze s tym leziem sem na forum. Zdroj nespina, povodny PWM controller tam bol GC2269. Kedze po pripojeni napajania negeneroval ziaden impulz aj napriek pritomnemu napatiu VIN, tak som ho skusil vymenit za alternativu OB2269CP od lokalneho predajcu, nech necakam na Cinu. Oba obvody maju identicky datasheet ( priloha1 ).
Avsak po vymene to iste, po pripojeni napajania ani tuk z pinu 8 (na gate). Napatie VIN je rovnych 5V, co je zrejme problem a prisiel som sa sem usistit/poradit, ci toto je dovod nefunkcnosti. Napatie sem prichadza od hlavneho filtracneho kondenzatora cez dvojicu seriovo zpaojenych 300k rezistorov ( oba v poriadku, merane von z dosky ). V datasheete sa spomina UVLO(ON) = "VDD Under Voltage Lockout" s hodnotou 10.5V. Avsak vstupne napatie ma oznacenie VIN, nie VDD. Mam to teda chapat tak, ze tych 5V je nedostatocnych a preto controller nepracuje?
Namerane hodnoty:
- napatie na filtracnom kondenzatore: 325V stabilnych
- VDD = 0V
- VIN = 5V
Ziadna dioda/tranzistor nie je v skrate, rezistory su v poriadku. Nepredpokladam, ze by bol novo kupeny, este zabaleny, IC vadny, ale mozno sa to stava. Je teda podla vas problem v nom? Alebo mi viete aspon poradit, na co sa zamerat?
- Prílohy
-
- OB2269_Liteon.pdf
- (249.45 KiB) 67 stiahnutí
0
Re: Spinany zdroj DELL 19.5V ( pre notebook )
Asi už zbývá jen mezizávitový zkrat tráfka. Je to velmi zřídkavá vada, ale stává se. Zkus tam nabastlit podobné trafo, uvidíš, jestli to nějak naběhne.
Předpokládám, že zkrat na výstupu nebo optočlen jsi vyloučil.
Předpokládám, že zkrat na výstupu nebo optočlen jsi vyloučil.
0
Jestli je kondík na VDD elektrolyt, tak ho vyměň. Po zanapájení do VDD z pomocného zdroje se na chvíli budící pulsy objevit musí.
0
...a možno nájdeš pod transformátorom ten fixačny "nevodivý" sajrajt...
0
- YellowJacket
- Pokročilý člen
Ospravedlnujem sa za dlhu odmlku, bol som mimo domu kvoli praci.
- kondenzator na VDD je aj keramicky, aj elektrolyticky - ten ma ESR 0.58 ohmov, co je v norme ( je na 50V )
- pomocou laboratorneho PSU som prilozil napatie na pin VDD postupne od 10V do 16V - bezo zmeny, ziaden signal na gate
- ostava mi teda uz len ten transformator. Ked ho vyskusam nahradit za iny a otestovat, podam spatnu vazbu ( moze to chvilku trvat. Je to moj zdroj, takze ma to nizsiu prioritu ). Ak ani vtedy nic, myslim ze objednam novy IC z ali.
0
Nikoli, pokud IO zanapájíš z externího zdroje, musí se na gate objevit na chvíli budící impulsy zcela bez ohledu na stav tráfka. Pokud nejsou, máš špatně něco jiného. Je ale možné, že se impulsy dost rychle odstaví, protože moderní IO, pokud do nějakého timeoutu nenaběhne zpětnovazební signál ze sekundáru, buzení mosfetu odstaví. Zkontroluj to osciloskopem.
1

Podľa datasheetu čo si sem postol potrebuješ na Vdd napätie nad 17,5V. VDD max Under Voltage Lockout Exit (Recovery).
Ideálne pre istotu nie viac ako 21,5V. VDD min Over Voltage Protection Exit (Recovery)
Či to zle chápem?
Ideálne pre istotu nie viac ako 21,5V. VDD min Over Voltage Protection Exit (Recovery)
Či to zle chápem?
0
- YellowJacket
- Pokročilý člen
Update:
Velmi spravne, @passion, zvysoval som napatie na VDD a pri 17.5V sa zdroj rozbehol, signal na gate vyzera zdravo a na vystupe je pozadovane napatie.
Co to ale pre mna znamena? Osciloskopom som nameral napatie na VDD 17.2V - 17.8V, stabilne. Potom som na VDD prilozil 17.5V z externeho zdroja iba na maly okamih, a zdroj bezal uz aj nasledne bez externeho napajania na VDD. Avsak s ovela mensou hodnoutou VDD a to 12.8V - 13.6V, stabilne ( //doplnenie - hodnoty su merane bez zataze zdroja. Ak som pripojil notebook, tak sa zvysilo napatie na VDD na 16V - 17.2V ). Vobec tomu nerozumiem, kebyze sa napatie zvysi v porovnani s povodnou hodnotu, tak to by som este nejako pochopil.
Viete mi poradit co je "za oponou" a ako to vyriesit? Velmi pekne dakujem, aj za doterajsie rady.
Velmi spravne, @passion, zvysoval som napatie na VDD a pri 17.5V sa zdroj rozbehol, signal na gate vyzera zdravo a na vystupe je pozadovane napatie.
Co to ale pre mna znamena? Osciloskopom som nameral napatie na VDD 17.2V - 17.8V, stabilne. Potom som na VDD prilozil 17.5V z externeho zdroja iba na maly okamih, a zdroj bezal uz aj nasledne bez externeho napajania na VDD. Avsak s ovela mensou hodnoutou VDD a to 12.8V - 13.6V, stabilne ( //doplnenie - hodnoty su merane bez zataze zdroja. Ak som pripojil notebook, tak sa zvysilo napatie na VDD na 16V - 17.2V ). Vobec tomu nerozumiem, kebyze sa napatie zvysi v porovnani s povodnou hodnotu, tak to by som este nejako pochopil.
Viete mi poradit co je "za oponou" a ako to vyriesit? Velmi pekne dakujem, aj za doterajsie rady.
0
Kapacita kondenzátora na Vdd je OK? Píšeš len o ESR. Rovno ho radšej vymeň.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Napätie VIN máš nejaké nízke .. 5V ?? Tam by malo byť cez 30V .. Skontroluj tie rezistory ešte raz...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- YellowJacket
- Pokročilý člen
Kapacita je tiez OK, vymenil som aj za iny, s rovnoukou hodnotou a to iste spravanie.
@mr.dred - ano, teraz som skusal merat a ked som poriadne pritlacil na pin3, tak sa zdroj rozbehol ( hodnota bola 22V ). V tejto chvili to vyzera na studeny spoj. Pravdepodobne bol povodny problem IC a po vymene sa niekde poskodila cesticka aj napriek tomu, ze vizualne nie je ziaden viditelny problem. Idem to cele prespajkovat a dam echo.
Rezistory som kazdopadne meral von z dosky a boli fajn, to bolo inac moje podozrenie uplne od zaciatku:
YellowJacket napísal:Napatie VIN je rovnych 5V, co je zrejme problem a prisiel som sa sem usistit/poradit, ci toto je dovod nefunkcnosti. Napatie sem prichadza od hlavneho filtracneho kondenzatora cez dvojicu seriovo zpaojenych 300k rezistorov ( oba v poriadku, merane von z dosky )
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Mne sa už pár krát stalo, že bol jeden z odporov prasknutý a pri meraní - pritlačení hrotmi vyzerl ok.
Odmeraj pre zaujímavosť úbytok napätia na každom zvlášť....
Odmeraj pre zaujímavosť úbytok napätia na každom zvlášť....
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- YellowJacket
- Pokročilý člen
Nebude nutne - vybral som IC, naspajkoval nanovo, prespajkoval okolite komponenty a nabehol na prvy sup. Dakujem vsetkym za pomoc a ospravedlnujem sa za zbytocnu temu - keby viem, ze je to iba v zlom spoji, tak usertrim kopec casu, aj sebe, aj vam.
Aspon som sa naucil, ako sa prejavuje chyba, ked spinaci driver nema dostatocne napatie na VIN
Aspon som sa naucil, ako sa prejavuje chyba, ked spinaci driver nema dostatocne napatie na VIN

2

-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 26 Odpovedí
- 4469 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa pocitujlasku
-