Zákony, predpisy a normy v elektrotechnike
Moderátori: Merak, Moderátori
- Merak
- Moderator
- Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
- Vek: 45
Re: Zákony, predpisy a normy v elektrotechnike
prikladám link:
https://www.sez-kes.sk/aktuality/stn-33 ... KJEn6iSzDI
https://www.sez-kes.sk/aktuality/stn-33 ... KJEn6iSzDI
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
- Merak
- Moderator
k 1.7.2019 nám vyšli dve nové normy a jedna aktualizácia (všetko zatiaľ v angličtine), čo sa týka prístupu SEZ-KES STN-OnLine
STN 33 2000-7-721 - Elektrické inštalácie nízkeho napätia. Časť 7-721: Požiadavky na osobitné inštalácie alebo priestory. Elektrické inštalácie v karavanoch a v motorových karavanoch
STN EN 60898-1 - Elektrické príslušenstvo. Ističe na nadprúdové istenie domových a podobných inštalácií. Časť 1: Ističe určené na prevádzku pri striedavom prúde
STN EN 60529/A2/AC - Stupne ochrany krytom (krytie - IP kód)
STN 33 2000-7-721 - Elektrické inštalácie nízkeho napätia. Časť 7-721: Požiadavky na osobitné inštalácie alebo priestory. Elektrické inštalácie v karavanoch a v motorových karavanoch
STN EN 60898-1 - Elektrické príslušenstvo. Ističe na nadprúdové istenie domových a podobných inštalácií. Časť 1: Ističe určené na prevádzku pri striedavom prúde
STN EN 60529/A2/AC - Stupne ochrany krytom (krytie - IP kód)
0
- jenda23
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 27 Jún 2008, 00:00
- Vek: 34
- Kontaktovať používateľa:
poslední dvě mě dost zajímají, Merak neměl by jsi přístup ke znění nové normy, já bohužel osobně nemám, teda pokud platí i pro čr. Popř v práci tedy mám možnost k přístupu k normám.
0
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
- Merak
- Moderator
prístup ku nim mám, ale je to platený prístup cez SEZ-KES STN OnLine, a je tam prístup cez môj účet z môjho PC, je to kódované, bohužiaľ
0
Sú nejaké podstatne zmeny v IP ?
0
Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to !
- Merak
- Moderator
k 1.8.2019 nám vyšli štyri nové normy a jedna aktualizácia (všetko zatiaľ v angličtine), čo sa týka prístupu SEZ-KES STN-OnLine
STN 33 2000-7-711 - Elektrické inštalácie nízkeho napätia. Časť 7-711: Požiadavky na osobitné inštalácie alebo priestory. Výstavy, prehliadky a stánky
STN EN 50131-4 - Poplachové systémy. Elektrické zabezpečovacie a tiesňové systémy. Časť 4: Výstražné zariadenia
STN EN 54-3+A1 - Elektrická požiarna signalizácia. Časť 3: Zariadenia akustickej poplachovej signalizácie požiaru
STN EN IEC 60079-15 - Výbušné atmosféry. Časť 15: Ochrana zariadení druhom ochrany "n"
STN 33 2000-7-709/A12 - Elektrické inštalácie nízkeho napätia. Časť 7-709: Požiadavky na osobitné inštalácie alebo priestory. Prístavy a podobné priestory
STN 33 2000-7-711 - Elektrické inštalácie nízkeho napätia. Časť 7-711: Požiadavky na osobitné inštalácie alebo priestory. Výstavy, prehliadky a stánky
STN EN 50131-4 - Poplachové systémy. Elektrické zabezpečovacie a tiesňové systémy. Časť 4: Výstražné zariadenia
STN EN 54-3+A1 - Elektrická požiarna signalizácia. Časť 3: Zariadenia akustickej poplachovej signalizácie požiaru
STN EN IEC 60079-15 - Výbušné atmosféry. Časť 15: Ochrana zariadení druhom ochrany "n"
STN 33 2000-7-709/A12 - Elektrické inštalácie nízkeho napätia. Časť 7-709: Požiadavky na osobitné inštalácie alebo priestory. Prístavy a podobné priestory
0
- Merak
- Moderator
Dobrý deň prajem
k 1.4.2023 vyšlo v STN OnLine pre SEZ-KES:
- STN 33 2000-5-53 - Elektrické inštalácie nízkeho napätia. Časť 5-53: Výber a stavba elektrických zariadení. Spínacie a riadiace zariadenia
- STN EN 676/AC - Horáky na plynné palivá s ventilátorom
- STN EN IEC 60079-25/AC (EN) - Výbušné atmosféry. Časť 25: Iskrovo bezpečné elektrické systémy
- STN EN IEC 60947-1/AC (EN) - Nízkonapäťové spínacie a riadiace zariadenia. Časť 1: Všeobecné pravidlá
- STN EN ISO 80000-1 (EN) - Veličiny a jednotky. Časť 1: Všeobecne (ISO 80000-1: 2022)
- STN ISO 8528-8 - Striedavé zdrojové agregáty poháňané piestovými spaľovacími motormi. Časť 8: Požiadavky a skúšky na zdrojové agregáty malého výkonu
k 1.4.2023 vyšlo v STN OnLine pre SEZ-KES:
- STN 33 2000-5-53 - Elektrické inštalácie nízkeho napätia. Časť 5-53: Výber a stavba elektrických zariadení. Spínacie a riadiace zariadenia
- STN EN 676/AC - Horáky na plynné palivá s ventilátorom
- STN EN IEC 60079-25/AC (EN) - Výbušné atmosféry. Časť 25: Iskrovo bezpečné elektrické systémy
- STN EN IEC 60947-1/AC (EN) - Nízkonapäťové spínacie a riadiace zariadenia. Časť 1: Všeobecné pravidlá
- STN EN ISO 80000-1 (EN) - Veličiny a jednotky. Časť 1: Všeobecne (ISO 80000-1: 2022)
- STN ISO 8528-8 - Striedavé zdrojové agregáty poháňané piestovými spaľovacími motormi. Časť 8: Požiadavky a skúšky na zdrojové agregáty malého výkonu
1
1
- Merak
- Moderator
Dobrý deň prajem
k 1.5.2023 vyšlo v STN OnLine pre SEZ-KES:
STN EN IEC 61557-1 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 1: Všeobecné požiadavky
STN EN IEC 61557-2 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 2: Izolačný odpor
STN EN IEC 61557-3 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 3: Impedancia slučky
STN EN IEC 61557-4 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 4: Odpor vodičov uzemnenia a pospájania
STN EN IEC 61557-5 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 5: Odpor uzemnenia
STN EN IEC 61557-6 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 6: Účinnosť prúdových chráničov (RCD) v sústavách TT, TN a IT
STN EN IEC 61557-7 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 7: Sled fáz
s pozdravom
Marcel Vojčík
k 1.5.2023 vyšlo v STN OnLine pre SEZ-KES:
STN EN IEC 61557-1 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 1: Všeobecné požiadavky
STN EN IEC 61557-2 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 2: Izolačný odpor
STN EN IEC 61557-3 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 3: Impedancia slučky
STN EN IEC 61557-4 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 4: Odpor vodičov uzemnenia a pospájania
STN EN IEC 61557-5 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 5: Odpor uzemnenia
STN EN IEC 61557-6 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 6: Účinnosť prúdových chráničov (RCD) v sústavách TT, TN a IT
STN EN IEC 61557-7 - Elektrická bezpečnosť v nízkonapäťových rozvodných sieťach so striedavým napätím do 1 000 V a s jednosmerným napätím do 1 500 V. Zariadenia na skúšanie, meranie alebo sledovanie činnosti prostriedkov ochrany. Časť 7: Sled fáz
s pozdravom
Marcel Vojčík
0
-
- Okoloidúci
- Dátum registrácie: 30 Nov 2024, 22:59
Zdravím, chcel by som sa spýtať, že odkiaľ by sa dali zohnať už neplatné normy napr. STN 34 1390, STN 34 1398. Na STN-online nie sú k dispozícii...mám posudzovať aktívny bleskozvod podľa novej sady noriem 62 305? To sa mi zdá ako hlúposť, keďže v čase realizácie bleskozvodu sa to robilo podľa 1398
0
- taphome
- Stály člen
- Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
- Vek: 64
......mám posudzovať aktívny bleskozvod podľa novej sady noriem 62 305......
1. ak ideš niečo "posudzovať" tak máš par.24 a táto otázka práve sem nie je najvhodnejšia. Mal by si vedieť aspoň číslo/druh súčasnej odporučenej platnej normy pre aktívne bleskozvody
2. všetky revízie sa robia podľa normy platnej v čase vybudovania, takže si si odpovedal
3. ako revizák mám možnosť do záveru napísať odporúčania na úpravu projektu v zmysle súčasných noriem
Podľa mňa: - aktivák je podvod a ruky preč. Mal som objekt chránený 6 tak, aky ba prekrývali na stred min.30% a boli posilnené pásma a drblo to predne do stredu 4 prekrytí!
1. ak ideš niečo "posudzovať" tak máš par.24 a táto otázka práve sem nie je najvhodnejšia. Mal by si vedieť aspoň číslo/druh súčasnej odporučenej platnej normy pre aktívne bleskozvody
2. všetky revízie sa robia podľa normy platnej v čase vybudovania, takže si si odpovedal
3. ako revizák mám možnosť do záveru napísať odporúčania na úpravu projektu v zmysle súčasných noriem
Podľa mňa: - aktivák je podvod a ruky preč. Mal som objekt chránený 6 tak, aky ba prekrývali na stred min.30% a boli posilnené pásma a drblo to predne do stredu 4 prekrytí!
1
1
-
- Okoloidúci
- Dátum registrácie: 30 Nov 2024, 22:59
Dakujem velmi pekne. Ale stale netusim, ze ako sa dostat k starym normam.taphome napísal: ↑06 Dec 2024, 06:25......mám posudzovať aktívny bleskozvod podľa novej sady noriem 62 305......
0
- Jirka84
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
- Vek: 73
Ty asi už seženeš JENOM u dostatečně starých revizáků.
Já jsem zeťovi v létě věnoval poslední 341010 ku.
A mám konečně klidné spaní
PS možná by mohly být k náhledu ve vědeckých knihovnách...
Já jsem zeťovi v létě věnoval poslední 341010 ku.
A mám konečně klidné spaní
PS možná by mohly být k náhledu ve vědeckých knihovnách...
0
LAIK se DIVÍ, odborní žasne nad schopnostmi LAIKA...
...nejen tady jsi bastlíři doma... ...taky pro radost i poučení
Zábava pro naše polovičky - Církvice (Čáslav = ČR)
..mladí nedělají vždy , co se jim říká...
...nejen tady jsi bastlíři doma... ...taky pro radost i poučení
Zábava pro naše polovičky - Církvice (Čáslav = ČR)
..mladí nedělají vždy , co se jim říká...
- Merak
- Moderator
na STN-online sú stále k dispozíciilukas.petro napísal: ↑05 Dec 2024, 12:27Zdravím, chcel by som sa spýtať, že odkiaľ by sa dali zohnať už neplatné normy napr. STN 34 1390, STN 34 1398. Na STN-online nie sú k dispozícii...mám posudzovať aktívny bleskozvod podľa novej sady noriem 62 305? To sa mi zdá ako hlúposť, keďže v čase realizácie bleskozvodu sa to robilo podľa 1398
ak idete posudzovať aktívny bleskozvod, tak sa treba pozrieť do východiskovej revízie, podľa akej normy bol vyhotovený a zrevidovaný - STN 34 1391 alebo STN 34 1398
súbor noriem STN EN 62305-1 až 4 je pre pasívne bleskozvody
0
- Merak
- Moderator
v súčasnosti nemáme žiadnu platnú normu na aktívne bleskozvody
0
- taphome
- Stály člen
- Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
- Vek: 64
aktívne bleskozvody -= oficiálny preklad normy z Francúzka s požehnaním NIP/TI/SUTN......
EN/STN neexistuje, ale on chce "posudzovať" stav už dávnejšie namontovaného. Asi má merák na aktívnu hlavicu a mal by mať aj vedomosti.
EN/STN neexistuje, ale on chce "posudzovať" stav už dávnejšie namontovaného. Asi má merák na aktívnu hlavicu a mal by mať aj vedomosti.
0
- Merak
- Moderator
ani "oficiálny preklad" francúzskej normy nepomôže, u nás je to len zdrap papiera
TI s tým nič nemá
SÚTN len preberá a schvaľuje medzinárodné normy na našu národnú úroveň
NIP sa vyjadril jasne, že u nás ani ten oficiálny preklad nič neznamená
a áno, preto som napísal, že musí mať východiskovú revíziu, v ktorej je napísané, podľa akej normy bol aktívny bleskozvod revidovaný, lebo sme mali dve tie normy
0