Vyhadzuje mi prúdový chránič

Elektrotechnické normy

Moderátori: Merak, Moderátori

midnight_man
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 160
Dátum registrácie: 30 Júl 2013, 17:58
Bydlisko: Ružomberok

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa midnight_man » 31 Júl 2013, 23:35

Zahada vyriesena, problem bol v rozvodke ktora tam bola pripojena. Zapajala sa nova rozvodka na zalisovanú uhlovu vidlicu. Standardne zapojenie modry Nko, hnedy L. Lenze tovarensky zalisovana vidlica mala modrý na fáze a hnedy na Nku....uplne uplne zle.
0

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 9477
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Bydlisko: Banská Bystrica
Vek: 65

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa 5ko » 31 Júl 2013, 23:58

Takže správna predtucha- prehodené vodiče a farby,aj ked nie priamo v rozvádzači ,či vedení,ale až za zásuvkou.
Ale nespomínal si rozvodku, ani to, že to urobilo až po pripojení spotrebiča, bolo by to hned jasnejšie.
Preto je potrebné napísať na začiatku čo najviac presných informácií,aby sa predišlo tápaniu a nesprávnym záveromn. :!:
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Používateľov profilový obrázok
spin90
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4629
Dátum registrácie: 12 Jan 2008, 00:00
Bydlisko: Kosice
Vek: 30

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa spin90 » 01 Aug 2013, 08:57

midnight_man napísal:uplne uplne zle.
Ani by som netvrdil, doba ked bol fazov vodic striktne nalavo a neutralny, respektive kombinovany striktne vpravo je uz davno prec a nove normy nedefinuju presne zapojenie. V norme je akurat odporucanie na to, aby sa v jednom objekte zapajala faza jednym sposobom, akym, zalezi od projektanta, realizatora.
Cize uz samotne meranie, kedy si sa pokusal urcovat odpor medzi vodicmi, o ktorych si vlastne nic nevedel, nebolo najspravnejsie. Kazdopadne problem sa nasiel, resp. odhalilo sa co a jak, a to je najdolezitejsie.
0
"Je to smutná epocha, keď je ľahšie rozbiť atóm ako predsudky."
A. Einstein

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 9477
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Bydlisko: Banská Bystrica
Vek: 65

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa 5ko » 01 Aug 2013, 16:55

Ono to už neplatí nielen o zásuvkách, ale aj o zástrčkách.
Práve rozoberám jedno záhradné fontánové čerpadielko, kde som potreboval zistiť, či je len zlomená šnúra alebo zhorená cievka,som po odcvaknutí šnúry a premeriavaní vodičov zistil, že modrý je na lavom kolíku a hnedý na pravom.Kedže je to na spotrebiči s dvojitou izoláciou je to naozaj jedno,ešteže aspoň ochrana bola správne. :wink:
Takže ďalšie pravidlo elektrikára- všetko si preveruj a nikdy never nikomu, ako čo zapojil. :!:
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

DrakoAger
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 12 Dec 2012, 10:16

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa DrakoAger » 30 Nov 2014, 21:27

Dobrý deň, skúsim to tu trocha osviežiť, mám čerstvo dorobenú elektriku v celom byte, ktorý rekonštruujem, a samozrejme sme dávali aj prúdovú ochranu, na kupelnu, umývačku z kuchyne, + 2 zástrčky a ešte aj balkónová zástrčka spolu s 2 zásuvkami v obývačke, káble sú vedené do jadra, kde sú pospájané v novej "acedurke", a idú do prúdového cháraniča, všetko sme merali s vadaskou a všetko fachalo jak malo, ale o 2dni ked som šiel reflektor zapojiť do jednej zo zástrčkiek v obývačke, ktoré sú cez prúdový vedené, tak zrazu nič, bolo mi to divné, šiel som pozreť a prúdová bola vyhodená. Pár krát som to ešte skúšal, aj kanvicu aj obyčajnú nabíjačku s telefonom vyhodilo, celý ten okruh je naprt, všetko mi vyhazdzuje, iba ked som skúsil stlačiť test a dal tam nabijačku tak zrazu držala necvakla. Som troška zúfalý z toho, ešte tam nebývam, ale asi by som neprežil keby mám na tom niečo prerábať, lebo omietky už sú hotové ako majú, neviete v čom by mohla byť chyba??, káble sú CYKYLo (J) 3Cx2,5. Vdaka.
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7370
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 41

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Merak » 30 Nov 2014, 21:35

všetky zásuvkové okruhy máš riešené cez RCD alebo len tieto, ktoré si spomínal?
nemáš náhodou spojený modrý N vodič za RCD s nejakým iným N vodičom? alebo nebodaj s PE vodičom?
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Používateľov profilový obrázok
Roy820
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 652
Dátum registrácie: 24 Nov 2012, 20:09
Bydlisko: Hul-Nové Zámky
Vek: 23

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Roy820 » 30 Nov 2014, 21:46

Síce elektrika môže byť nanovo ale možno máš nejaký starší spotrebič/predlžovačku... Mohlo by sa stať že ak máš napríklad predlžovačku neznámeho pôvodu tak ako som pár krát videl tak z sa tieto s oblubou zapájali tak, že sa na vidlici zapojil lavý ako L a kolík ako PEN a pravý zostal nezapojený... :lol:
0
Keď sa Einsteina opýtali, aké je to byť najmúdrejším človekom na svete, odpovedal : "Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu"

Používateľov profilový obrázok
elmara
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1360
Dátum registrácie: 10 Máj 2008, 00:00

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa elmara » 30 Nov 2014, 21:56

Merak napísal: nemáš náhodou spojený modrý N s PE vodičom?
BINGO!!!
Měřit izolační odpor mezi N a PE daného okruhu. Vsadil bych boty na tuto závadu.
0

DrakoAger
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 12 Dec 2012, 10:16

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa DrakoAger » 30 Nov 2014, 22:15

môžem prihodiť obrázok
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7370
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 41

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Merak » 30 Nov 2014, 22:18

to by bolo veľmi vhodné
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

DrakoAger
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 12 Dec 2012, 10:16

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa DrakoAger » 30 Nov 2014, 22:23

a iba tie čo som písal sú na prúdovú ochranu.
Prílohy
Skriňa
Skriňa
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7370
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 41

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Merak » 30 Nov 2014, 22:26

predpokladám, že obe modré N svorky sú zapojené tak, že jedna je pred RCD a druhá za RCD?
ak áno, potom tam máš zbytočnú prepojku medzi týmito modrými N svorkami

-- Spojený príspevok 30 Nov 2014, 22:30 --

ešte doplňujúca otázka, prečo máš na výstupe z RCD dva hnedé fázové vodiče a iba jeden modrý N vodič?
Prílohy
IMAG3822.jpg
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Používateľov profilový obrázok
Roy820
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 652
Dátum registrácie: 24 Nov 2012, 20:09
Bydlisko: Hul-Nové Zámky
Vek: 23

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Roy820 » 30 Nov 2014, 22:34

Nejde nejako vela káblov na tie 10A ističe ? Ja sa len informatívne pýtam. Merák, pravdepodobne to má tak, že prívodný N ide rovno do RCD a z neho ide na tie dve modré svorkovnice čo sú prepojené a tie hnedé asi idú každý do jedného ističa.
0
Keď sa Einsteina opýtali, aké je to byť najmúdrejším človekom na svete, odpovedal : "Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu"

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7370
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 41

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Merak » 30 Nov 2014, 22:36

ak si všimneš, naľavo je hlavný trojfázový istič, zospodu má prívod, z vrchu má prepojovaciu lištu, teda z vrchu je prívod do RCD a z dola vývod von, len neviem prečo sú tam dva fázové vodiče a jeden neutrálny vodič, zjavne bude tam ten problém

-- Spojený príspevok 30 Nov 2014, 22:37 --

a tie 10A ističe môžu byť svetlá, a do každého svetla môže ísť samostatný prívodný kábel, nemusí to mať zokruhované ako sa robia zásuvky
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

DrakoAger
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 12 Dec 2012, 10:16

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa DrakoAger » 30 Nov 2014, 22:42

S tými N svorkami to som si nie je istý, a tie 2 fázové, sú sa mi zdá, že jeden je pre zásuvky v 2 obyvakove + balkonova, a druhý pre umývačku, 2 kuchynské a kupelku. Celkovo nie som elektrikár, to som sa mal asi najprv zmieniť, ale zásuvky som zapájal, skriňu a kabeláž robil pán od fachu.

-- Spojený príspevok 30 Nov 2014, 23:43 --

K tým 10A-čkovým, je to tak ako Merak píše, mám osve robené 2 svetelné okruhy.
0

Používateľov profilový obrázok
Roy820
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 652
Dátum registrácie: 24 Nov 2012, 20:09
Bydlisko: Hul-Nové Zámky
Vek: 23

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Roy820 » 30 Nov 2014, 22:43

Aha, dobre, len sa mi to zdalo vela.
Ale ak ti do RCD idú 2 fázy (z každej zásuvky jedna) prečo je potom zapojený nulák len z jednej ?
K tomu čo ti Merak naznačil, tá malá modrá svorkovnica je pre okruhy z RCD a tá velká pre okruhy bez či ? V takom prípade nemajú byť spojené.
0
Keď sa Einsteina opýtali, aké je to byť najmúdrejším človekom na svete, odpovedal : "Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu"

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7370
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 41

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Merak » 30 Nov 2014, 22:46

každý okruh, ktorý je napájaný cez RCD, musí mať aj hnedý fázový vodič, aj modrý neutrálny vodič
ináč ti to bude robiť zlobu
preto, prejdi si každý kábel, a ten, ktorý má hnedý vodič cez RCD, tak aj modrý musí ísť cez RCD
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Používateľov profilový obrázok
elmara
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1360
Dátum registrácie: 10 Máj 2008, 00:00

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa elmara » 30 Nov 2014, 22:49

Ufff, ten rozváděč je fakt síla. Když pominu tu PRASÁRNU s těma x fázema v jednom přístroji, tak co je dál špatně...?
PROČ ti 3 f hřeben připojuje hned k hl. jističi B25/3 jednotlivé jističe a chránič je až NA KONCI ???
Zkus si to nakreslit a uvidíš, jak se to chová.
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7370
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 41

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Merak » 30 Nov 2014, 22:50

to na konci mi pripadá skôr ako FI a FA v kope
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

DrakoAger
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 12 Dec 2012, 10:16

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa DrakoAger » 30 Nov 2014, 22:54

merak, šak je tam 2 hnedé fázové, jeden modrý zospodu a zvrchu ? či?

elmara, zase ten človek sa sakra dlhú prax až také zle byť nemôže. až na tento problém všetko šlape ako má.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok