Vyhadzuje mi prúdový chránič

Elektrotechnické normy

Moderátori: Merak, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Roy820
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 652
Dátum registrácie: 24 Nov 2012, 20:09
Bydlisko: Hul-Nové Zámky
Vek: 23

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Roy820 » 30 Nov 2014, 22:57

Ale z vrchu je prívod, tam ti ide N-modrý a L (v lište) a zo spodu ti vychádza iba jeden N na dve L
0
Keď sa Einsteina opýtali, aké je to byť najmúdrejším človekom na svete, odpovedal : "Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu"

DrakoAger
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 12 Dec 2012, 10:16

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa DrakoAger » 30 Nov 2014, 22:59

Hm, mam skúsiť najsť odpovedajúci modrák N k tej jednej fáze čo tam chýba a pripojiť k tomu osamotenému.
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7370
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 41

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Merak » 30 Nov 2014, 23:02

DrakoAger napísal:merak, šak je tam 2 hnedé fázové, jeden modrý zospodu a zvrchu ? či?

elmara, zase ten človek sa sakra dlhú prax až také zle byť nemôže. až na tento problém všetko šlape ako má.
ak ti zo spodu vychádzajú dva hnedé, tak musia aj dva modré, jedine, že by si to mal cez mostík zapojené

a práve dosť často sa stretávam, že práve takýto páni komunistickí elektrikári to takto kadejako pozapájajú, lebo takto to je funkčné, teda takto je to dobré a koniec, bez debaty

tak ako pripomienkoval elmara, len jeden RCD, predpokladám že aj s ističom v kope by mal ťahať toľko zásuviek?

-- Spojený príspevok 30 Nov 2014, 23:02 --
DrakoAger napísal:Hm, mam skúsiť najsť odpovedajúci modrák N k tej jednej fáze čo tam chýba a pripojiť k tomu osamotenému.
áno, písal som to v niektorom z predchádzajúcich príspevkoch
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Používateľov profilový obrázok
elmara
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1360
Dátum registrácie: 10 Máj 2008, 00:00

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa elmara » 30 Nov 2014, 23:05

DrakoAger napísal: elmara, zase ten človek sa sakra dlhú prax až také zle byť nemôže. až na tento problém všetko šlape ako má.
Takto zapojený rozváděč by byl VTIP i od laika, ale od profíka je to jen k pláči !
Když je už tolik okruhů v jednom jističi, tak co pak říká panu elektrikáři, který to zapojoval SELEKTIVITA JIŠTĚNÍ ?
Že porucha na jednom okruhu NESMÍ ovlivnit jiný okruh atd. Má ta rozvodnice vůbec nějaký atest ? Asi nemá, co ?
0

DrakoAger
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 12 Dec 2012, 10:16

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa DrakoAger » 30 Nov 2014, 23:10

Takto zapojený rozváděč by byl VTIP i od laika, ale od profíka je to jen k pláči !
Když je už tolik okruhů v jednom jističi, tak co pak říká panu elektrikáři, který to zapojoval SELEKTIVITA JIŠTĚNÍ ?
Že porucha na jednom okruhu NESMÍ ovlivnit jiný okruh atd. Má ta rozvodnice vůbec nějaký atest ? Asi nemá, co
Však, mne to nevyhadzuje všetko, mne vyhodí len tie zásuvky na ochrane, ostatok všetko facha v celom byte, aj ostatné zásuvky v byte, joooooj to už aby som koho zavolal aby to dal do poriadku ak sa to vôbec da :(
0

Používateľov profilový obrázok
elmara
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1360
Dátum registrácie: 10 Máj 2008, 00:00

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa elmara » 30 Nov 2014, 23:20

>>>DrakoAger:
To, že to teď funguje jak má je pěkné, ale do budoucna bych na to nesázel. Opravdu si k tomu zavolej jiného elektrikáře, ať to dá do pořádku.
0

DrakoAger
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 12 Dec 2012, 10:16

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa DrakoAger » 30 Nov 2014, 23:28

:axe: no celéééé zle, tak skúsim niekoho osloviť. Vďaka zatial.
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7370
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 41

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Merak » 30 Nov 2014, 23:43

ide o to, že RCD sa pred 20 rokmi a viac u nás skoro vôbec nepoužíval, a teda mnohí starí elektrikári ho niekedy, niekedy až často, zle zapoja
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Používateľov profilový obrázok
Anonymousser
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 11 Nov 2013, 15:04
Bydlisko: Blava né ?
Vek: 34

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Anonymousser » 21 Apr 2015, 13:33

Drakoush napísal:V našom kostole som našiel kábel, ktorý bol papierový a penetrovaný kolofóniou a olejom. Bol tam cez 50 rokov.
Pardon že reagujem na tak starú tému, ale spomenul som si pri čítaní tohto príspevku na historku/vtip (neviem odkiaľ to už prišlo) ako sa rozpráva elektrikár s farárom a elektrikár mu hovorí že či ho opustila viera v Boha keď má na kostole bleskozvod ako symbol modernej vedy a techniky na ochranu pred atmosférickými výbojmi.

Možno aj v predmetnom kostole sa spoliehali na pána Boha, niekedy ako tak pozerám na tie foto z témy

http://svetelektro.com/Forum/skusenosti ... 28716.html

mi to tak pripadá že tých veriacich je tu dosť :D :D :D .
0
Správny elektrotechnik chodí do práce s odporom, v práci sedí pod napätím a keď sa dotkne vedenia kopne ho do riti.

SimPa3k
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 19 Okt 2019, 16:32
Bydlisko: Hosťovce
Vek: 28

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa SimPa3k » 18 Feb 2020, 20:31

Ahoj nebudem zakladat novu temu tak sa spytam tu.
Robili sme elekteoinstalaciu v dielnicke..
Elektroinstalacia spociva z troch okruhov zatrciek 230V pricom kazdy okruh ma svoj prudovy chranic s isticom osobitne
Nasledne troch okruhov 380V pricom kazdy okruh ma svoj istic no prudovy chranic maju spolocny.
Nasledne su tam svetelne okruhy a to 3 kazdy ma svoj istic ktory nema chranic
A nasledne dva holubniky na dvore kazdy ma svoj istic bez chanica.
K problemu.
Ked zapnem do zasuvky akykolvek spotrebic vyhosi mi orudovy chranic pre 380V no pre 230V nie.
Nechapem tomu kedze chranic pre 230 nieje poddruzeny pre chranic pre 380V. Deje sa este jedna zaujimava vec ked som zapol prvy okruh svetiel ok. Druhy ok. No ked som zapol aj 3 okruh znova vyhodilo chranic pre 380. Tak isto svetla niesu poddruzene pod ten chtanic. Skusil som ich prepojit v rozvadzaci aby patriki pod chrabic pre 380V a v tomto pripadne ho uz nevyhadzuju.
Dalsi problem je npr v tom ze mam tei zasuvky na jeden okruh v prvej mi spotrebic hned pri zapnuti zhosi chranic ktory patei ku tomu oktuhu idem ku druhej a ta ho drzi uz v pohode idem ku dalsej a ta tiez. Dalsia zasuvka reap pateiaca dalsiemu chranicu robi to iste no nie vzdy. Fakt zaujimave veci. V sobotu mam zajednaneho elektrikara s ktorym sme to robili kedze doposial sa ta elektroinstalacia moc nepouzivala az teraz som spozoroval tie pro lemi ked oco chcel pouzit vrtacku a proste to neslo. A nadaval ze ta elektrika je zle spravena.. Nemate nejaku radu na co sa zamerat? Kde by sa mohok nachadzat problem? Ked sa to zmontovalo skusalo sa vadaskov po zasuvkach ci chranice funguju. Vsetko spravne pri skrate ich zhadzovalo.. No spotrebice sme neakusali. Dakujem za rady.
0

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2250
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Vek: 70

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Jirka84 » 18 Feb 2020, 20:47

K tomu , vlastně k těm Tvým chráničům:
první rada:vyhoď VŠECHNY spotřebice ze všech zásuvek a vypni všechna světla. Ráno moudřejší večera...
Pak se podívej , jak se zapojují chrániče, co se týče jejich N vodičů a na ně zapojených okruhů a zkontroluj si svoji práci. Kde jsou zapojené N,L PE v zásuvkách ...z kterého RCD... Často si "někdo" splete N1 pro RCD 1 s Nxy pro RCD xy a pak je závada jak "vyšitá". Pak se ještě zeptám: znáš zásadní rozdíl mezi TN-C a TN-S zapojením s RCD a bez RCD(pro světla)?
PS1 bez urážky: jaké máš znalosti/vzdělání pro znalosti s RCD v rámci svého věku podle Avatara ?
PS2 zástrčka je něco jiného nežli zásuvka !!! a v síti je 3x400V (1x230V=1fáze ze tří možných) ne 380V - nepodstatný "detail"...
A než se začneš tady bavit, tak nám nakresli (jednoduše ), jak máš všechny ty okruhy a RCD pozapojované..

FRŠTENZÍ?

Zdraví Jirka
0
Tady jsi taky doma
Pro radost
Zabava doma Kutná Hora ... Zábava i pro známé

..mladí nedělají vždy , co se jim říká..
Наверно, капиталисты только обслуживают, а мы - ремонтируем..

SimPa3k
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 19 Okt 2019, 16:32
Bydlisko: Hosťovce
Vek: 28

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa SimPa3k » 18 Feb 2020, 21:59

Myslim ze takto nejako by to malo byt. Mam tam tahane 5 zilove vodice..

-- Spojený príspevok 18 Feb 2020, 23:31 --

Ked zapojim na z lava prvy dvojpolovy RCD velku uhlovu bruaku tak mi vyhodi 4 polovy rcd ktory je predruzeny pred isticmi pre 400V a to iste mi robili aj svetla ked som zapol naraz vsetky tri okruhy. Nechaoem ako je to mozne..
Prílohy
received_536693700299381.png
0

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10919
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Bydlisko: Nitra
Vek: 26
Kontaktovať používateľa:

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Drakoush » 18 Feb 2020, 23:12

Ani ja nie veru a toho nákresu to nepochopí asi nikto.
Skús ešte raz.

Najčastejšie chyby: spojené N z rôznych chráničov, vstup N z opačnej strany ako L. Skontroluj si, či si sa aj Ty nepopálil na tomto.
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

SimPa3k
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 19 Okt 2019, 16:32
Bydlisko: Hosťovce
Vek: 28

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa SimPa3k » 18 Feb 2020, 23:22

Teraz pozeram ze som to zle nakrealil. Rano to opravim...
0

Samanko
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1101
Dátum registrácie: 03 Máj 2013, 16:18
Bydlisko: Deep or high, depends on time and weather

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Samanko » 18 Feb 2020, 23:26

Je to cele zle uz od navrhu, RCD nie je na to, aby si ho dal iba tam kde sa ti paci. Zase raz a znovu, s tvojimi vedomostami nie si schopny to urobit tak aby to bolo bezpecne., mal by si si zavolat kvalifikovanu pomoc, ktora ti s tym pomoze. (elektrikara)
0
“Strong people don't put others down... They lift them up.“ Michal P. Watson.
„Pravda musí čelit více zkoumajícím pohledům !"
„We cannot choose our external circumstances, but we can always choose how we respond to them'' Epiktetos

Používateľov profilový obrázok
djwiktor
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1584
Dátum registrácie: 01 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: Šaľa
Vek: 33
Kontaktovať používateľa:

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa djwiktor » 19 Feb 2020, 06:46

Podobne haluze sa diali u znameho ked sice mal TN-S ale nejaky blb v zasuvkach spojil PE s N.

Najviac pomoze skutocne zapojenie a skutocna fotka toho co za gulas je v rozvadzaci. Chod do dielnicky, oddekluj ten rozvadzac a sprav poriadne fotky aby bolo vidno na zapojenie isticov a chranicoc.
0
Tlacim na 3D tlaciarni Felix 3.0 dual
Stormchasers.sk

jova
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 159
Dátum registrácie: 12 Júl 2016, 00:00

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa jova » 19 Feb 2020, 08:06

Pokud máš už na přívodu oddělené vodiče PE a N (síť TN-S), tak tenhle vodič tam nemá co dělat. Vyhoď ho a zkus to bez něj.
Prílohy
vv.jpg
0

SimPa3k
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 19 Okt 2019, 16:32
Bydlisko: Hosťovce
Vek: 28

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa SimPa3k » 19 Feb 2020, 08:40

Ja uz viem v com je problem. Jedna sa o to ze v dielni su tri okruhy tahane 5 zilove kable. Vsetko by bolo fajn no asi ked sme to s elektrikarom robili sme sa navzajom domotali. A zdalo sa to ze to funguje no skutocnost je inde. Vec sa ma tak ze zatrcky su do kriza 1 stena s druhoh a 3 po jednej sastrcke atd. Vsetko by bolo fajn tak su aj fazi napichnute do RCD no problem nastava v tom ze npr len jedna ma prislusny modri vodic dalsie dve maju modri vodic v druhom a v tretom rcd.
Ak tomu spravne rozumiem kazda zastrcka musi mat aj modri a aj fazu k prislusnemu rcd. Tqkze riesenie je spravit si tri okruhy no prva stena druha stena tretia stena a nie krizovo lebo v tom pripade nastava problem s modrimi vodicmi. Dalo by sa to spravit aj krizovo no v dvoch z troch okruhov mi budu chybat este po jednom modrom vodici aby mala kazda faza( okruh) vlastny modri vodic k vlastnemu rcd....
0

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2250
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Vek: 70

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa Jirka84 » 19 Feb 2020, 08:42

Pro všechny co se "se.ou" do elektroinstalací a "ZAPOJENÍ RCD perfektně rozumí", protože jde jen o TŘI DRÁTY ve zdi (pro 1fázové okruhy).
ODKAZ je pro ty, co neumí číst výkresy ani obrázky, ale jen PÍSMENKA v češtině:
https://slideplayer.cz/slide/3979640/

Pro normální bastlýře obrázky:
TAKTO A NE JINAK
TAKTO A NE JINAK
Š-Š-Š-P-A-T-N-Ě !!!
Š-Š-Š-P-A-T-N-Ě !!!
ZAPOJENÍ JEDNO A TŘÍFÁZOVÝCH ZÁSUVEK POD = ZA RCD
ZAPOJENÍ JEDNO A TŘÍFÁZOVÝCH ZÁSUVEK POD = ZA RCD
PS
NECHÁPU "KOUZELNÍKY" , KTEŘÍ SI VYMÝŠLEJÍ "NEJDOKONALEJŠÍ" SVOJE ZAPOJENÍ CHRÁNIČŮ...,
co je na tom zapojení tak špatné od výrobce ?
První chránič=N1
druhý chránič=N2
třetí chránič=N3
všechny spotřebiče=zásuvky i světla jeden PE vodič
a můžeš si natáhnout třeba desetižílový kabel....
V rozvaděči si kabely zapojí ten , kdo je tahá, aby si svoji chybu NENAŠEL?
POKUD dotyčný NENÍ ELEKTRIKÁŘ, tak nemá co hledat v rozvaděči.. FRŠTENZÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ :evil:

DOPLŇ SI ZÁJMY DO AVATARA A ASPOŇ ŽE JSI murár či hočico..

Už jednou jsem ti napsal, že ZÁSTRČKA není totéž co ZÁSUVKY (kazda zastrcka musi mat aj modri a aj fazu k prislusnemu rcd). Pak vypadá i Tvoje "práce",když nejsi elektrikář (možná jen takyelektrikář), věnuj se raději tomu, cos vystudoval (ne okoukal od "mistrů všeumělů".)
Prílohy
kontrola správnosti okruhu za RCD.png
0
Tady jsi taky doma
Pro radost
Zabava doma Kutná Hora ... Zábava i pro známé

..mladí nedělají vždy , co se jim říká..
Наверно, капиталисты только обслуживают, а мы - ремонтируем..

SimPa3k
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 19 Okt 2019, 16:32
Bydlisko: Hosťovce
Vek: 28

Re: Vyhadzuje mi prúdový chránič

Príspevok od používateľa SimPa3k » 19 Feb 2020, 09:07

Takto je je zapojene a chybu uz vidim aj ja. Ja som to nezapajal.. Prisiel elektrikar povedal som mu co chcem povedal mi natahaj kable. Prisiel to zapojit no nejak sme sa asi neporozumeli a domotali a vzniklo z toho toto. Je to sice pan elektrikar na dochodku a pracoval na VN. Teraz ked na to pozeram asi som tu mal nie dobreho odbornika

-- Spojený príspevok 19 Feb 2020, 10:17 --

V sobotu pride a prerobi to tak ze bude 1. Okruh 1. Chranic 2. Okruch 2. Chranic 3. Okruh 3. Chranic. A nie do kriza ako to je teraz. Aj ked som to chcel do kriza no musel by som popridavat este modre vosice kde mi chybaju a to uz nieje mozne niekde by sa sice dali nahradit inou farbou ktora ostala neobsadena kedze tam mam 5 zilove vodice no nie vsade

-- Spojený príspevok 19 Feb 2020, 10:19 --

V prvom by som vedel pouzit ako dalsi modri vodic cierny ktory nieje obsadeny no v druhom by som musel doplnit jeden modry a v tretom by som musel doplnit dva modre. To uz bohu zial nepretiahnem ani keby tanky padali :/
Prílohy
received_602484843632939.png
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok