Náležitosti na montáž fve (fvz) pre montážnu firmu
Moderátori: Merak, Moderátori
Náležitosti na montáž fve (fvz) pre montážnu firmu
Dobrý deň prajem, chcel by som sa opýtať čo všetko potrebuje montážna firma na to aby mohla komerčne inštalovať fotovoltiku. Mam na mysli osvedčenia, oprávnenia....proste byrokraciu. Vďaka za info.
0
- taphome
- Stály člen
- Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
- Vek: 65
Re: Náležitosti na montáž fve (fvz) pre montážnu firmu
V prrvom kole si nájdi Min.hospodárstva a licencie pre montážne firmy. Tam si nájdeš všetko čo k nej potrebuješ.
0
Re: Náležitosti na montáž fve (fvz) pre montážnu firmu
v prvom rade je to el.zariadenie a ak má niekto platnú vyhlášku tak inštalovať FVE môže. Tak ako keď máte vyhlášku a robíte údržbára. Nikto nerieši či máte vyhlášku iba na asynchrónne motory alebo na inštaláciu zásuviek. Ak je niekto SZČO tak platný papier a zapísaná živnosť. Ak je niekto SRO tak v obchodnom registri zapísaný predmet podnikania teda el.práce. Tak ako automechanik je automechanik a opravuje auto, nemáte automechanikov na tlmiče a iných na brzdy. To isté aj v oblasti elektro. Pokiaľ viem máš platnú vyhlášku do 1000V v rátane bleskozvodov (ak teda nemáš aj VN) a tým pádom do toho napätia inštalovať môžeš. Je plná riť všeliakych školení (organizuje aj SEZ a kopu iných) a na konci dňa máš papier o absolvovaní. Je to pekné, že sa niekto vzdeláva ale s tým papierom si môžeš utrieť zadok. Na živnostenskom ti nepomôže nič... Iné je ak máš nejaký účet od daného výrobcu a že to bez toho nespustíš. To je už len ich softvérová ochrana aby si držali zákazníkov ale nainštalovať to môže každý elektrikár. No a samá kapitola o sebe je zase ak robíš dotácie. Tam si naše skorumpované slovensko vymyslí plno papierov a školení, ktoré treba absolvovať ALE sú len preto aby preplatili dotácie, nie preto aby si to mohol inštalovať. Lebo aj keby mal ten daný kurz 10 dní nenaučia ťa viac ako v škole za 4 roky a to ma nikto nepresvedčí o tom, že by to bol opak. Robím FVE cca 10 rokov. Robili sme aj 0,5MW, mám za sebou asi 100 rodinných domov, niekoľko meomrečných priestorov ako sú predajne, reštiky, výkony od 2kW do 10kW a štavdardne 30-50-70kW úplne bežne. Za tie roky som bol niekoľkokrát na spustení za asistenciu distribúcie atď....nikdy som nemusel nič viac dokladovať ako projekt, podmienky pripojenia a revíznu správu.... Aj v podmienkach pripojenia je iba ako to má byť a nie aký papier na to treba. Tak ak si firma, čo chce štátne zákazky a dotácie budeš musieť absolvovať nejaké zbytočné školenie kde ti vysvetlia aké je nebezpečné ak sú zle zatiahnuté DC konektory (čo ale vieme zo školy) a ako to má byť s bleskozvodom a zemnením (čo vieme zase lebo máme platnú vyhlášku) ale ak ti to ide robiť niekto doma a si zákazník tak kým neriešiš dotácie stačí ak to je šikovná partia s platnými papiermi
1

učíme sa každý deň. Vidím to sám na sebe - ponuka výroby DPS http://svetelektro.com/Forum/ponukam-vy ... 25071.html
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 2 Odpovedí
- 664 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa taphome
-
- 9 Odpovedí