Náležitosti na montáž fve (fvz) pre montážnu firmu

Elektrotechnické normy

Moderátori: Merak, Moderátori

denky
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 02 Jún 2013, 21:35

Náležitosti na montáž fve (fvz) pre montážnu firmu

Príspevok od používateľa denky » 10 Jún 2024, 15:31

Dobrý deň prajem, chcel by som sa opýtať čo všetko potrebuje montážna firma na to aby mohla komerčne inštalovať fotovoltiku. Mam na mysli osvedčenia, oprávnenia....proste byrokraciu. Vďaka za info.
0

Používateľov profilový obrázok
taphome
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Vek: 65

Re: Náležitosti na montáž fve (fvz) pre montážnu firmu

Príspevok od používateľa taphome » 21 Jún 2024, 13:55

V prrvom kole si nájdi Min.hospodárstva a licencie pre montážne firmy. Tam si nájdeš všetko čo k nej potrebuješ.
0

Používateľov profilový obrázok
trunek
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Máj 2007, 00:00

Re: Náležitosti na montáž fve (fvz) pre montážnu firmu

Príspevok od používateľa trunek » 25 Jún 2024, 10:30

v prvom rade je to el.zariadenie a ak má niekto platnú vyhlášku tak inštalovať FVE môže. Tak ako keď máte vyhlášku a robíte údržbára. Nikto nerieši či máte vyhlášku iba na asynchrónne motory alebo na inštaláciu zásuviek. Ak je niekto SZČO tak platný papier a zapísaná živnosť. Ak je niekto SRO tak v obchodnom registri zapísaný predmet podnikania teda el.práce. Tak ako automechanik je automechanik a opravuje auto, nemáte automechanikov na tlmiče a iných na brzdy. To isté aj v oblasti elektro. Pokiaľ viem máš platnú vyhlášku do 1000V v rátane bleskozvodov (ak teda nemáš aj VN) a tým pádom do toho napätia inštalovať môžeš. Je plná riť všeliakych školení (organizuje aj SEZ a kopu iných) a na konci dňa máš papier o absolvovaní. Je to pekné, že sa niekto vzdeláva ale s tým papierom si môžeš utrieť zadok. Na živnostenskom ti nepomôže nič... Iné je ak máš nejaký účet od daného výrobcu a že to bez toho nespustíš. To je už len ich softvérová ochrana aby si držali zákazníkov ale nainštalovať to môže každý elektrikár. No a samá kapitola o sebe je zase ak robíš dotácie. Tam si naše skorumpované slovensko vymyslí plno papierov a školení, ktoré treba absolvovať ALE sú len preto aby preplatili dotácie, nie preto aby si to mohol inštalovať. Lebo aj keby mal ten daný kurz 10 dní nenaučia ťa viac ako v škole za 4 roky a to ma nikto nepresvedčí o tom, že by to bol opak. Robím FVE cca 10 rokov. Robili sme aj 0,5MW, mám za sebou asi 100 rodinných domov, niekoľko meomrečných priestorov ako sú predajne, reštiky, výkony od 2kW do 10kW a štavdardne 30-50-70kW úplne bežne. Za tie roky som bol niekoľkokrát na spustení za asistenciu distribúcie atď....nikdy som nemusel nič viac dokladovať ako projekt, podmienky pripojenia a revíznu správu.... Aj v podmienkach pripojenia je iba ako to má byť a nie aký papier na to treba. Tak ak si firma, čo chce štátne zákazky a dotácie budeš musieť absolvovať nejaké zbytočné školenie kde ti vysvetlia aké je nebezpečné ak sú zle zatiahnuté DC konektory (čo ale vieme zo školy) a ako to má byť s bleskozvodom a zemnením (čo vieme zase lebo máme platnú vyhlášku) ale ak ti to ide robiť niekto doma a si zákazník tak kým neriešiš dotácie stačí ak to je šikovná partia s platnými papiermi
1
Obrázok 1
učíme sa každý deň. Vidím to sám na sebe - ponuka výroby DPS http://svetelektro.com/Forum/ponukam-vy ... 25071.html

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok