Farebné značenie vodičov
Moderátori: Merak, Moderátori
- sx-studio
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 04 Mar 2008, 00:00
- Vek: 31
Farebné značenie vodičov
ake by mali byt podla noriem farby kablov ? jednosmeho napatia +,-,gnd a striedave faza a nulak ??
0
nie som elektrotechnik som len student gymnazia zaijimajuci sa o elektrotechniku tak to chapte bavi ma to ale som len zaciatocnik
- rezystor
- Stály člen
- Dátum registrácie: 20 Jún 2009, 00:00
- Vek: 35
- Kontaktovať používateľa:
Jednosmerne:
+ cerveny
- tmavomodry
GND svetlomodry
Striedave:
faza hnedy, cierny
nulak modry
uzemnenie zlto-zeleny
+ cerveny
- tmavomodry
GND svetlomodry
Striedave:
faza hnedy, cierny
nulak modry
uzemnenie zlto-zeleny
Kód: Vybrať všetko
http://sk.wikipedia.org/wiki/Vodi%C4%8D_(elektrotechnika)
0
kohoutek od vodovodu to opravit neumí, ale telky chce opravovat každý, kdo má do (_!_) díru
- eTomy
- Stály člen
- Dátum registrácie: 03 Júl 2008, 00:00
- Vek: 34
no tak ja používam v práci toto značenie a je to okej
fáza =hnedý, šedý alebo čierny
neutrálny ( pracovný ) =modrý
ochranný = žltozenený
fáza =hnedý, šedý alebo čierny
neutrálny ( pracovný ) =modrý
ochranný = žltozenený
- Prílohy
-
- farebne-znacenie-kablov.pdf
- zna?enie neww
- (37.87 KiB) 2469 stiahnutí
0
-
- Nový člen
- Dátum registrácie: 26 Jún 2007, 00:00
- Vek: 37
farebne označenie vodičov
Ahoj.
Chcem sa opýtať či pri elektroinštalácii striedavého prúdu (TN-S) v dome môže byť použitý červený vodič ako fáza (čiernu v elektre nemali
) Jedná sa o zapojenie 3 vodičov CY v trubke. Podľa tohto článku http://www.spseke.sk/web/kabinety/els/1 ... vodice.htm som pochopil že je to možné ale pre istotu sa pýtam... Ďakujem.
! Téma presunutá tam,kde patrí.Zlúčenie tém s rovnakým znením,prosím na budúce svoj príspevok vlož do už existujúcej témy.Ďakujem upravil: 15.11.2015 mirosne !
Chcem sa opýtať či pri elektroinštalácii striedavého prúdu (TN-S) v dome môže byť použitý červený vodič ako fáza (čiernu v elektre nemali

! Téma presunutá tam,kde patrí.Zlúčenie tém s rovnakým znením,prosím na budúce svoj príspevok vlož do už existujúcej témy.Ďakujem upravil: 15.11.2015 mirosne !
0
-
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
- Vek: 33
Re: farebne označenie vodičov
Podla mna podla normy nie.Tam musia byt farby , cierne, hneda, siva, modra a zelenozlta.To co si asi cital tak jedine co tam vidim je cervene a to pre jednosmerny prud.Ak by si to chcel pouzit len na nejakom kratkom useku budis.Ale v celom dome nie.Aj ked je moznost preznacovania.Ak nemali v elektre cierny , hnedy alebo sivy vodic, tak nech to zavru rovno , lebo take elektro stoji za velke H.
0
-
- Nový člen
- Dátum registrácie: 26 Jún 2007, 00:00
- Vek: 37
ale na tej stranke je uvedene Izolované vodiče:- fázové vodiče – čierne alebo hnedé – môžu byť aj červené, biele, šedé, žlté, zelené, ale nesmú sa používať ako súčasť viacžilového kábla ...preto sa pytam co hovori norma a ci je ta stranka blud
0
-
- Ultimate člen
Jj lenze nie v tejto sustave.Su aj male napatia, napr nejaka oznamovacia technika, ci tvorba nejakych obvodov kde sa tiez nehadzu od buka do buka farby.Ked v sieti TN-S maju byt take vodice ake maju byt musis ich dodrzat .Ak by ti tam prisiel nejaky elektrikar a nenajboze novostavba a revizak tak tak posle dakde ze co to .Ak by to bola len najaka mala trasa, nieco svojpomocne dorabas zo zazmurenymi ocami to by tam dal kazdy ale ich na konci musis preznacit
0
- Drakoush
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
- Vek: 28
Môžeš použiť aj červený, napísané je to tam dobre. Vodiče farby čiernej, hnedej a sivej sa používajú prednostne (je to odporúčané), avšak červená farba nie je pre označovanie vodičov v striedavých systémoch zakázaná.
No a kto chce vedieť viac, tak farebným značením sa zaoberá norma STN EN 60446:2008 a norma STN 34 7411:2003.
No a kto chce vedieť viac, tak farebným značením sa zaoberá norma STN EN 60446:2008 a norma STN 34 7411:2003.
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
-
- Ultimate člen
No som zvedavy ked to bude nejaky elektrikar opravovat a uvidi tam niekde v zasuvke cerveny vodic co ti nato povie.
edit tu sa jedna o striedavy prud nie jednosmerny
edit tu sa jedna o striedavy prud nie jednosmerny
0
- Drakoush
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
- Vek: 28
Vyrobil som mraky rozvádzačov, kde sa používal na ovládanie červený vodič. Ovládanie bolo 230V/50Hz. Všetky majú typovú skúšku a pracujú na rôznych miestach. Červená farba je povolená.
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 3 Odpovedí
- 594 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa benji