Oscilátor nekmitá
Moderátori: mirosne, Moderátori
-
- Power user
- Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
- Vek: 72
Re: Oscilátor nekmitá
No to je otázka, treba odskúšať.
Keď sa pozrieme sem: https://alzat.spseke.sk/Oscilat/krystal/krystal.htm , zistíme, že ten kryštáľ je sériový RLC obvod s paralelnou parazitnou kapacitou. A ESR zrejme predstavuje ten sériový odpor. Takže, okrem posunu fáze, potrebujeme z kolektora dostať nejaký použiteľný signál do jeho báze. A signál "uzemňuje" C5 a C3, ale zoslabujú aj mizernejšie parametre kryštálu, ale aj vstupná impedancia tranzistora.Takže sa dá experimentovať s hodnotami C5 a C3 a prípadne s odpormi R1, R2 a R3 okolo tranzistora.
(Ak si ešte dobre pamätám, tak zosilnenie stupňa je približne dané pomerom R2/ R3 a vstupná impedancia je zosilnenie x R3. A samozrejme, hodnota R1 tak isto znižuje vstupnú impedanciu. No jeho hodnota musí byť taká, aby na kolektore voči zemi bola približne polovica napájacieho napätia. Tak teda, veselú zábavu !
Keď sa pozrieme sem: https://alzat.spseke.sk/Oscilat/krystal/krystal.htm , zistíme, že ten kryštáľ je sériový RLC obvod s paralelnou parazitnou kapacitou. A ESR zrejme predstavuje ten sériový odpor. Takže, okrem posunu fáze, potrebujeme z kolektora dostať nejaký použiteľný signál do jeho báze. A signál "uzemňuje" C5 a C3, ale zoslabujú aj mizernejšie parametre kryštálu, ale aj vstupná impedancia tranzistora.Takže sa dá experimentovať s hodnotami C5 a C3 a prípadne s odpormi R1, R2 a R3 okolo tranzistora.
(Ak si ešte dobre pamätám, tak zosilnenie stupňa je približne dané pomerom R2/ R3 a vstupná impedancia je zosilnenie x R3. A samozrejme, hodnota R1 tak isto znižuje vstupnú impedanciu. No jeho hodnota musí byť taká, aby na kolektore voči zemi bola približne polovica napájacieho napätia. Tak teda, veselú zábavu !
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
-
- Okoloidúci
- Dátum registrácie: 04 Sep 2018, 15:54
Děkuji za cenné rady. Ale bohužel se mi to rozchodit nepovedlo zkoušel jsem snad vše.Ale pořád se to tváří jako by tam ten krystal vůbec nebyl. Už jsem začal uvažovat jestli ty krystaly nejsou opravdu vadné.
0
Ja by som este nieco skusil , robil som niekedy hodiny podla KTE , boli s cmos teda s napetim sa dalo chodit a oscilator sa "chytil " len s presnym napetim a potom som dorobil presne napajanie s malym stabilizatorom , skus odpojit 5V , teda TTL a napoj oscilator s inym napajanim a troska " pobehaj " s napajanim , su tam tranzistory , zmena napajania im neuskodi . Este tie hodiny opatrujem , dosticka bola kupovana , krasna a obojtranna , mal som ich roky na stole v praci . Co boli volakedy v AR hodiny s digitronami , niekedy 77-78 /?/s TTL robili sme ich niekolko a davali aj kovove krystali a vsetky sli bez problemov , skus pohladat ake su tam kapacity okolo oscilatora. Nie je hanba spravit a skusat nieco ine .Pri tolkych pokusoch na dosticke sa moze poskodit , asi by sa malo skontrolovat a ked mas chut , mozno by nebolo od veci oscilator vyskusat , len tak vo vzduchu alebo na dosticke ... ja osobne " dosticky " nemam rad , ale niekedy sa bez nich neda ... ako so zenami
0
-
- Okoloidúci
Díky určitě vyzkouším.Nemůže být problém taky v tom že krystal ve skle má Pn max 100uW a ten v kovu jen 1uW?
0
Pre ten typ oscilatira uvadzaju 500khz az 20Mhz
Tu masnlink pouzi prekladac.
Mas tam ten oscilator s jednym tranzistorim, aj nejake hodnotybsuciastok tak mozes skusat. (druhy tranzistor v tvojom zapojeni jenlen zosilnovac) https://www.google.com/amp/s/www.homema ... cuits/amp/
Tu masnlink pouzi prekladac.
Mas tam ten oscilator s jednym tranzistorim, aj nejake hodnotybsuciastok tak mozes skusat. (druhy tranzistor v tvojom zapojeni jenlen zosilnovac) https://www.google.com/amp/s/www.homema ... cuits/amp/
0
-
- Okoloidúci
Tak jsem vyzkoušel druhé zapojení z odkazu s BC547 a ikdyž měním kapacity tak se to nerozkmitá,ani úprava napětí nepomáhá. Jako by tam ten krystal vůbec nebyl.
Je možné že po těch pokusech už budou vadné nebo byly vadné od začátku.
Je možné že po těch pokusech už budou vadné nebo byly vadné od začátku.
0
No je možné, že sú vadné. Ja už som mal podozrenie, keď si písal, že si to skúšal s hradlami.
Zožeň si od iného výrobcu a skús.
Zožeň si od iného výrobcu a skús.
1
1
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Raz som potreboval rezonátor v plaste (asi 455kHz?,) do nejakého DO... z 5 nových kusov ani jeden nešiel.. vybral som potom z iného starého ovládača a ten v pohode... tie nové ani v tom starom nešli , pritom boli "identické"...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
- Power user
A prečo tam nechceš použiť kryštál v skle ? Za tieto kovové si zas až tak veľa neutratil ...
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Schvalne som to skusil. Napetie z generatora 110mV, rezonancia nastala pri 100khz kristali, na frekvencii 99,994 650 khz
Rezonator 450Khz mal najvecsiu vychylku na 452khz.
PS. Signal to prepusta stale, len na rezonancii stupne napatie v obvode.
Rezonator 450Khz mal najvecsiu vychylku na 452khz.
PS. Signal to prepusta stale, len na rezonancii stupne napatie v obvode.
1
1
sranda , ono to naozaj nieco robi , pod alebo nad, obdlznik , pri akoze 100kh to hodilo tie obluciky , uz sprosty nezomriem
1
1
Aha , dakujem ... snad na buduce .Este som to nerozhadzal , nemam tam taky rozdiel , ale je tam zmena pri inej frekvencii , myslim ze mi to staci aspon takto si odskusat , vela krystalov je vybratych a to bude dobra pomocka na odskusanie
0
Naposledy upravil/-a Amaterr v 16 Okt 2024, 17:34, upravené celkom 2 krát.
Takxe spat na testovacie pole, R1 vymen za 1M odpor, 5v napajanie zablokuj 10uF kondikom, kristal zatial nepripajaj. K R3 daj kondik 1uf az 10uf, nasledne zneraj napetie gnd a colektor, malo bybtam byt 2,5V DC(2,4 az 2,6) nerob dlhe vodice lebo ti to bude chytat bordel. Napatie tam nastavis zmenou odporu R2. Nasledne skus pripojit kristal a zapnut napajanie (pripadne vyhod docasny kondik co bol kR3, a znovu zapni napajanie) vypnutie zapnutie je nutne inac sa oscilator nerozkmita, este by bolo dobre aj skratovat filtracny kondik 10uF co tam budes mat. Pripadne pouzit darlington.
0
-
- Power user
Ak môže, tak by som aj já kúsok prispel "do mlyna":
1. Neviem ako ste merali tie kryštály, no ak kryštál predstavuje sériový RLC obvod, tak by v rezonancii mal mať najmenšiu impedanciu, (v podstate danú len hodnotou sériového odporu). Z toho mi vyplýva, že ak je ten generátor dostatočne tvrdý zdroj napätia, je možné kryštál aj odpáliť. Já by som skôr meral ten kryštál s nejakým odporom v sérii a meral nárast napätia na tom odpore v rezonancii.
2. Keď už upravovať DC pomery na tom zapojení, tak by som u prvého tranzistora zmenil hodnoty odporov 5 alebo 10x, (R1 asi trochu menej ako 5 či 10x, lebo tranzistor pri poklesu prúdu 5 či 10x bude určite mať nižšie zosilnenie). Ale celkové zosilnenie stupňa bude zachované, (pomer R2/ R3), no do báze bude stačiť výrazne nižší budiaci prúd z kryštálu.
3. Kondenzátor k odporu R3 vyskratuje odpor R3 pre striedavý signál a zosilnenie stupňa rádovo stúpne. Tým netvrdím, že takáto úprava je kontraproduktívna. Treba odskúšať.
A znova sa pýtam, prečo tam nechceš použiť sklený kryštál od Tesly ?
1. Neviem ako ste merali tie kryštály, no ak kryštál predstavuje sériový RLC obvod, tak by v rezonancii mal mať najmenšiu impedanciu, (v podstate danú len hodnotou sériového odporu). Z toho mi vyplýva, že ak je ten generátor dostatočne tvrdý zdroj napätia, je možné kryštál aj odpáliť. Já by som skôr meral ten kryštál s nejakým odporom v sérii a meral nárast napätia na tom odpore v rezonancii.
2. Keď už upravovať DC pomery na tom zapojení, tak by som u prvého tranzistora zmenil hodnoty odporov 5 alebo 10x, (R1 asi trochu menej ako 5 či 10x, lebo tranzistor pri poklesu prúdu 5 či 10x bude určite mať nižšie zosilnenie). Ale celkové zosilnenie stupňa bude zachované, (pomer R2/ R3), no do báze bude stačiť výrazne nižší budiaci prúd z kryštálu.
3. Kondenzátor k odporu R3 vyskratuje odpor R3 pre striedavý signál a zosilnenie stupňa rádovo stúpne. Tým netvrdím, že takáto úprava je kontraproduktívna. Treba odskúšať.
A znova sa pýtam, prečo tam nechceš použiť sklený kryštál od Tesly ?
0
Pýtal som sa to v 9. príspevku a on na to odpovedal v 12....prečo tam nechceš použiť sklený kryštál od Tesly ?
0
Ak zemi su spolocne , tak potom je to pararelne , na obrazku v serii , mozno to preto nemam ako ty , urcite to skusim este raz.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 7 Odpovedí
- 842 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa purdo