Kompresor z chladničky

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Loloone
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1369
Dátum registrácie: 29 Aug 2010, 00:00
Bydlisko: the Sered DC
Vek: 48

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa Loloone » 01 Júl 2016, 23:40

ten odkalovac ma presne tiez napadol, aj som sa na neho pytal v mototechne ale nemaju :-)
dam asi dve sklenene nadoby (srobovacie o marmelady) za sebou, do jednej dratenku do druhej jemnejsi filter (hubku na umyvanie riadu)nejak to poprepajam... na vystupe je hadicka a vzduchovaci kamen takze tam nieje velky tlak, tem odkalovac nebude namahany
0
"sukani je pro decka ...chlapi si vypijou"

DPS pre stavbu programatora - UsbPicProg alebo AVR-USBasp

Používateľov profilový obrázok
matoh
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 391
Dátum registrácie: 05 Nov 2011, 20:26
Bydlisko: Bytča
Vek: 24

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa matoh » 02 Júl 2016, 01:46

Ešte je tu jedna vec ak je použité chladivo R12 je v kompresore minerálny alebo alkybenzénoví olej tie do seba nesajú vlhkosť čiže nenastáva hydrolíza ( rozkladanie oleja vodou ) a kompresor vydrží bežať dlho bez problémov odhliadnuc od toho že chladivo R12 je pre ozonovú vrstvu čistá katastrofa tak je tento kompresor vhodný aj na dlhší beh. Ak je tam ale chladivo R134A alebo R600 tak tam bude polyesterový olej ktorí je extrémne hygroskopický a kompresor v sebe rýchlo naviaže vodu a zadrie sa nadruhej strane R134A aj R600A sú eko chladivá. Ešte je možnosť zobrať kompresor a naliať tam olej OTHP32 niekde na fore som čítal že kompresor potom nehádže olej lebo je hustejší a neviaže vodu.
0

Používateľov profilový obrázok
Loloone
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1369
Dátum registrácie: 29 Aug 2010, 00:00
Bydlisko: the Sered DC
Vek: 48

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa Loloone » 02 Júl 2016, 05:11

no ja neviem, je to motor s 20rocnej mraznicky tak co tam moze byt jaky olej?
inak pri takomto behu "naprazdno" sa ani nejako extra neprehrieva, normalne na nom udrzim ruku, tak neviem ci to mam riesit a menit v nom olej :pain:
okrem toho OTHP32 stoji asi 3€ /l takze sa to ani neoplati riesit, lebo ked sa mi tento nahodou zadrie, tak ho vezmem do zberneho dvora a donesem si odtial iny
0
"sukani je pro decka ...chlapi si vypijou"

DPS pre stavbu programatora - UsbPicProg alebo AVR-USBasp

Používateľov profilový obrázok
matoh
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 391
Dátum registrácie: 05 Nov 2011, 20:26
Bydlisko: Bytča
Vek: 24

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa matoh » 02 Júl 2016, 07:24

tak tam bolo určite R12 alebo R22 ... každopádne vtedy ešte ani polyesterový olej tuším nepoznali takže je to v klídku ak už kompresor neni v chladiacom okruhu dlho (pár rokov) tak umiera na koroziu alebo skrat v motore alebo len rozbehové relé. Každopádne olej sa už meniť neoplatí kompresor sa už ťahá za kamošmi a je po ňom . ale určite by som v zbernom dvore hľadal tiež takýto starší vydržia asi všetko ale hlavne kvoli eleju . Čítal som že v Calexke robili testy a tlačili až na 100 barov .
0

alois

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa alois » 02 Júl 2016, 08:43

100 barov - pri takej vetchej stene asi ťažko.
JA som sa nechcel rozpisovať o oleji a chladive, ale preto som ti odporučil druhý stupeň čistenia cez aktívne uhlie, aby sa airosol oleja nedostal do vody. A vodný kondenz ti tak či tak zadrží ten odkalovač.

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10749
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 67

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa Dolfi » 02 Júl 2016, 12:25

matoh napísal:Čítal som že v Calexke robili testy a tlačili až na 100 barov .
Calexácky kompresor vytlačil aj cez 20 atm, kým sa porúčal. (Zrejme ventily).
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 71

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa muziker » 02 Júl 2016, 14:49

Inak aj starší bezolejový kompresor z Chirany (zubársky) čo je kompletne slovenský výrobok - typu KB4, KB40 ešte z dôb socíka bez problémov dal tiež 10 až 10,5 atmosfér, ale to bol hraničný tlak. bežne sa ale používal s výstupným tlakom 0,6 - 1 atmosféra (možnosť nastavenia výstupného tlaku je regulačným ventilom prakticky od nuly až po max. tlak.
Inak je to veľmi dobrý kompresor, ale na trvalú prevádzku nebol stavaný a naviac mal len malú tlakovú nádobu. Vybavený bol aj tlakovým spínačom a manometrom. Napájanie je 230V / 50 Hz. poháňal ho malý elektromotor tuším max 1 kW (alebo o niečo menej).
Vhodný je na nafúkanie kolies v garáži a ďalšie podobné činnosti ktoré si vystačia s menším množstvom tlakového vzduchu. Pôvodne som ho používal v zariadení PROF 4 na doplnenie tlaku vzduchu pri telekomunikačných kábloch (koaxiálne) s tlakovou ochranou pred zavlhnutím (boli tu aj valce so silikagelom, lebo vzduch musel byť absolútne suchý aby sa neznížil izolačný odpor chránených káblov. Na striekanie farby (napr. auta) kde je potrebné veľké množstvo tlakového vzduchu ale tento kompresor nie je vhodný.
Na spomínané "vzduchovanie" v jazierku by myslím vyhovel tiež v absolútnej pohode, ale je trocha väčší a o niečo málo aj hlučnejší ako chladničkový kompresor. Na druhej strane ale odpadne problém s odlučovaním oleja. Možno by stálo za to vyskúšať ho.
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
Milos66
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4723
Dátum registrácie: 28 Sep 2013, 11:31
Bydlisko: Turčianska kotlina
Vek: 54

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa Milos66 » 02 Júl 2016, 15:55

Ja by som na vzduchovanie jazierka a ak to má byť niekde vonku, jednoznačne použil vzduchovadlo určené do ČOV.
Niečo ako toto mám ja v ČOV a membrány majú životnosť cca 5 rokov. Už som ich menil dva krát, teda o spoľahlivosti viem.
http://www.homeexpress.sk/d/membranovy- ... 0-1000662/
Je to síce viacej peňazí, ale naozaj to vydrží hodne dlho.
0
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
The Mandalorian fan

alois

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa alois » 02 Júl 2016, 17:35

V tomto prípade nejde o kúpiť, ale vyrobiť si a mať radost.
Ináč by si to za pár € chalan kúpil a nevyrábal by si problémy....

Ja mám toto a prevádzkujem jeden fotovoltický panel 250Wp s akumulátorom. Kompresor má dostatočný výkon a objem vzduchu.
http://www.zahradnejazierka.sk/zahradne ... epravu-ryb

Obehové čerpadlá filtrácie a fontány idú tiež na 12V v pohode. Ono sa to nezdá, ale 14 hodín x 105W čerpadlo + 24 hodín x 35W vzduchovač a 14 hodín x 20W UV lampa, je = 2,6kW denne x 31 dní je 80kW za hračku na záhrade. A to je máj až september. Potom skracujem časy na obehovom čerpadle a UV lampe až do novembra.

Marvin12
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 25 Mar 2014, 21:43
Bydlisko: Bratislava

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa Marvin12 » 03 Aug 2016, 18:31

Ahojte.

Nebudem zakladať novú tému... Nájde sa tu nejaký pán z profesie ? Potreboval by som zohnať servisne ventily a kliešte (dierovacie) a iný materiál.

Ďakujem.
0

Používateľov profilový obrázok
E001
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1114
Dátum registrácie: 18 Nov 2012, 19:05
Bydlisko: Bratislava
Vek: 63

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa E001 » 03 Aug 2016, 21:37

Marvin12 zohnať servisné ventily a príslušenstvo / napichovacie ventily, dehydrátory, kompesory,/ no problem. Problém je, že na čo to chceš použiť, a či máš potrebné oprávnenia na prácu s chladivami. Ozvi sa cez ss a skúsim nájsť riešenie.
0
„Kolik hloupostí napovídají lidé jen proto, že chtějí říct něco chytrého.“ Voltaire

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa boraicho » 18 Jan 2020, 16:34

Nevie niekto ako by som prinutil kompresor naštartovať? veľmi neochotne sa zapína, kompresor je z funkčnej chladničky, všetko bavi, saje aj fuka ako má, ale nechce sa naštartovať, vždy ked ho pripojim na 220V tak len bzuči a len veľmi občasne naskoči a začne fukať.

kde by mohla byť ihla zakopana?
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3569
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Bydlisko: Hlohovec
Vek: 44

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa misocko » 18 Jan 2020, 16:55

rozbehove rele tam maš?
aky je to kompresor, odfot vstupny konektor
0

olu
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 02 Nov 2016, 14:35
Bydlisko: medzi HC a TT

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa olu » 18 Jan 2020, 16:57

Chyba je v rozbehovej cievke (rozbehove rele). Na svorkovnici je taka cievka a v nej je kontakt (pomocny na rozbeh), ten robi problemy. Bud vymenit cely ten modul (vyskusat z ineho kompresora) alebo tam dorobit tlacidlo (paralelne ku kontaktu v tej cievke) a pri zapnuti stlacit tlacidlo na rozbehnutie a potom uz pojde.
Toto iste som riesil aj ja, ale zohnal som cely ten modul z ineho a uz mi to ide. Ale mozno bude vediet niekto aj ine riesenie.
Princip:
Motor ma tri vyvody, na dva ide privod a na treti ked na chvilu pripojis fazu tak sa rozbehne.
0

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa boraicho » 18 Jan 2020, 17:14

nebolo tam žiadne rele, chybajže v tej hnedej (vyzera to že spalenej) krabičke.
Takto to bolo ako to je na fotke. bol tam ešte jeden kabel čierna a hneda žila bola zapojena na konektory L a U.Kabel som vyhodil určite šiel od termostatu.
Takže takto ako na fotke, ten hnedy projim na U tak sa kompresor rozbehne iba občas, večšinou len vrči, žeby trebalo pripojiť fazu aj na X ?
Prílohy
IMG_20200118_170452.jpg
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 9220
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Bydlisko: Banská Bystrica
Vek: 64

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa 5ko » 18 Jan 2020, 17:21

V tom obhorenom boxe je PTC článok,skús ho rozobrať a vyčistiť prítlačné kontakty,ak nie je celkom rozpadnutý.Ale na kompresor môžeš použiť aj hocijakú inú dosku z podobného kompresora, konektor býva štandart.Alebo ako písali-tlačítkom premostiť na dve sekundy.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa boraicho » 18 Jan 2020, 17:53

zaujimave, fakt je tam nejaky nizky valček. neda sa to kupiť? či to bude veľmi drahe? ako sa to vlastne vola?

a toto hore kde je konektor U, vnutri je nejaky pliešok a pružinka a nastavuje sa tam niečo, čo to robi?
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa boraicho » 11 Jún 2020, 16:56

No už to je poskladane.
Ale furt neviem rozbehnuť ten kompresor.
On funguje normalne, pripojim na 230V a fuka, ale po odpojení musim počkať aspoň 10minut (zrejme kým vychladne PTC článok) aby znova nabehol, ak pripojim na sieť skor, tak len vrči a nič a znova čakam 10 minut, sa resetne čas, zrejme sa znova zahreje PTC. Ale po 10minutach nabehne VŽDY.
(prosím nepište že sa ten kompresor nevlázde rozbehnuť do proti-tlaku. S tým to vôbec nesuvisí)
Ked vytiahnem to rozbehove rele a skušam pripajať 230V priamo na tie 3 vyvody komepresora, či tak alebo onak či s oneskorenim tretieho vyvodu stále nič, musí tam byť ten PTC.
pripajam schemu ako to je zapoejene teraz napajanie 1 a 2 a 3ti vyvod je pripojeny cez PTC alebo čo to je.
dajaky napad ako ho rozbehnuť vždy? vdaka
Prílohy
IMG_20200611_150958.jpg
IMG_20200611_164413.jpg
IMG_20200611_164433.jpg
ptckompscsosktermos.png
0
Naposledy upravil/-a boraicho v 11 Jún 2020, 17:41, upravené celkom 6 krát.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4216
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 55

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa mr.dred » 11 Jún 2020, 17:22

Vyskúšaj len samotný kompresor - bez vzduchojemu a tl. spínača - odpoj výstupnú hadičku... Tieto komresory sa totiž do "tlaku" nevládzu rozbehmúť. Je to ich vlastnosť.
0
Kým sa z opice vyvinul Homo sapiens prešlo niekoľko miliónov rokov.
Opačne nám na to stačí jeden piatok :lol:

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Kompresor z chladničky

Príspevok od používateľa boraicho » 11 Jún 2020, 17:36

:D presne toto som si myslel že sa stane a aj som to hore pisal ale, nakoniec som to zmazal, aby sa nejaky liberali neurazili ale napišem to a nech sa uražaju... tak je to tam.
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok