Ako na rozvod sat+t a internetu v RD?

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

alois

Re: Ako na rozvod sat+t a internetu v RD?

Príspevok od používateľa alois » 12 Feb 2017, 04:38

laftek: napísal si, že študuješ na VŠ a máš 22 paragraf....poprosím, dopíš ešte aj odbor kde študuješ a koľko rokov máš praxe v odbore a akom. 1. ....prepáč ale nechápem, nepôjdu zo satelitu náhodou 4 koaxiály... Nechcem ťa uraziť, ale videl si ty už satelitný prímač niekedy? Plánuješ mať 4 tunerový Linuxový stroj, VU+ či niečo iné? Alebo jednotunerovú klasiku. Nemýl si ladiace pásma s káblovými rozvodmi, lebo ti tu ešte dodatočne zamotáme hlavu s "dajsek" multiprepínačmi a pozičným pohonom pre parabolu a napájaním pásmových filtrov... miroja ti písal o vysielacích pásmach, ale toto si v RD riadi sat. prímač po jedinom kábli. Ibaže by si chcel mať 4 paraboly, 4 LNB a multiprepínač pre 1 satelitnú pozíciu a jedného užívateľa. Popísané riešenie je pre panelák s X bytmi nie pre RD! Alebo si mýlíš pojmy LNB a SAT prímač? Aj Jirka ti napísal, že sa mám predcízne vyjadrovať, ak si taký perfekcionalista, či?
2. áno ochráni, ako vy mladí hovoříte - opýtaj sa najprv uja Gúgla a potom to konzultuj, lebo dostáváš tu komplexné školenie projektanta zadarmo a staviaš dosť detské otázky!
3. obrázky si nepripojil, ale možnosť č.2 platí pre NVR aj DVR. Na obrázok č.1 som zvedavý, nakoľko je veta zle formulovaná, alebo je zlá celá úvaha!
4. čiže uvažuješ iba o IP kamerách a neprojektuješ univerzálne rozvody. (jeden kábel pre 3 funkčne rôzne systémy) IP systém je 3x drahší ako HD-TVI vo FullHD...
5. WiFi sa rieši podľa rozlohy na každom poschodí osve...
6. ...prepäťovku pre lan sieť.... zase širokospektrálna otázka. Pre PoE kamery, pre switch, pre klasické rozvody v RD, pre IP videovrátnika, samostatnú, skupinovú, do rack19Zoll...alebo switch priamo s prepäťovkami na vstupe? Jako ti Jirka napisal, formuluj otázky presne, pokiaľ chceš aj pravdivú odpoveď. Ináč ujo Gúgl ti ich ukáže plnú r..dátovú linku..iť alebo 3,141592ču.
7. dátové zásuvky v obývačke, 6 liniek O.K., ale budeš mať stojaci či závesný TV? (vlastne tvoj kamarát pre kterého to robíš) lebo potom třeba vyriešiť aj zapustený káblový kanál v stene...projektanti a stavitelia vedia o čom hovorím.
8. detto neriešiš možnosť priestorového audia v obývačke, alebo nie je kámoš až taký náročný divák?

Zvodič bleskových prúdov pre koaxiálne vedenie - například http://www.sortec.sk/index.php?lang=sk& ... &view=2541

Alebo aj toto.
Určený k ochrane koaxiálnych vedení. Inštaluje sa na rozhranie zón LPZ 0A a LPZ 1 na vstupe vedenia do objektu. Vhodný ako prvý stupeň prepäťovej ochrany v koordinácii s typom SX.

Technické špecifikácie:
Umiestnenie SPD ST1
Maximálne pracovné napätie 70 V DC
Menovitý prúd 4 A
D1 bleskový impulzný prúd (10/350 μs) linka - SH 2,5 kA
D1 bleskový impulzný prúd (10/350 μs) SH - PE 2,5 kA
C2 menovitý výbojový prúd 8/20 μs) linka - SH 10 kA
C2 menovitý výbojový prúd (8/20 μs) SH - PE 10 kA
Ochranná napäťová hladina linka - SH pri 1 kV/μs C3 600 V
Ochranná napäťová hladina SH - PE pri 1 kV/μs C3 600 V
Vlnová impedancia 75 Ω
Vnútorný útlm < 0,2 dB
SWR < 1,3
Frekvenčný rozsah 0 - 2,15 GHz
Doba odozvy linka - SH 100 ns
Doba odozvy SH - PE 100 ns
Krytie IP 20
Rozsah pracovných teplôt -40°C ... +80°C
Pripojenie F75
Spĺňa požiadavky normy ČSN EN 61643-21

laftek
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 100
Dátum registrácie: 12 Nov 2014, 09:35

Príspevok od používateľa laftek » 12 Feb 2017, 09:15

1. Bohužiaľ, satelity na VS sme zatiaľ neštudovali. Nechápem, navážaš sa domňa, že nie 4 káble ale jeden a nakoniec sám pridáš schému kde vedú 4 koaxiály z LNB do multiswitchu ??
alois napísal:Je to sice 4€ na kuse, ake TV stojí aj 1700€ a prepätie nie je záručná závada. Jediné čo potrebuješ sú F konektory a kvalitný koax pre exteriér ale aj interiér.
Tú čo si pridal stojí 40€, ja som sa pýtal na tu 4€ bez možnosti pripojenia ochranného vodiča..

Čo sa kamier týka, rátam stým, že tam v budúcne budú skôr IP kamery ako analóg, čiže tam nebudem robiť prípravu pre všetky možné systémy.

O káblový kanál sa neboj, ten tam bude.

Obrázky som dodatočne pridal v prípade, že by si chcel na tú otázku ešte zodpovedať.
0

alois

Príspevok od používateľa alois » 12 Feb 2017, 09:52

píšeš:.....ja som sa pýtal na tu 4€ bez možnosti pripojenia ochranného vodiča... pozri si oba obrázky čo si sem dal. (viem, že su to kamery, ale ilustrácia pomôže)
NVR v pravom spodnom rohu má značku a skrutku. Asi tak načo to tam je? Že by Číňan mal dosť skrutiek skladom? Okrem toho ten bez switchu má napájanie 12V DC, čiže nemá ani priamy prepoj na PE! A stavím sa, že ani ten s tým integrovaným napájanim. (230V)
To isté má aj 90% kvalitních satelitních prímačov. Aj keď je to nelogické, nakoľko ak máš zlučovač DVBT+SAT, tak nedáváš prepäťovku k prímaču do izby. Prečo, lebo sme si písali o prechodoch v ochranných zónách. Sice iné vlákno, ale spoločná tématika a odpovede.

Nenavážam sa do teba, ale ty si napísal: ....prepáč ale nechápem, nepôjdu zo satelitu náhodou 4 koaxiály?....nakoľko sa sice vyjadřuješ detailne a predcízne, ale čo je pre teba satelit? Ono ak máš jednu zostavu, tak je to satelitný prímač, do kterého ide jeden kábel do koncovky na stene. V stene máš jeden kábel až po jeden kus LNB, korý je namontovaný na jednej satelitnej parabole. Tá "4" tam nikde nie je! Ak máš pod strechou zlučovač LNB + DVBT, tak ti ide jeden kábel zo satelitnej antény a druhý kábel z DVBT antény do zlučovača, jeden kábel v stene a na stene je rozbočovač z kterého ti ide jeden kábel do tuneru sat. prímača a druhý kábel do DVBT tuneru. (kábel=koax) Zase tá "4" tam nikde nefiguruje.

1. to NIE JE multiswitch, ale 4 násobný zlučovač 4x nezávislý SAT + 1x DVBT (prečo 4 násobný, ty si začal šetriť, takže ja som sa tomu prispôsobil) Cenové rozdiely nájdeš tiež v linku pre prepäťové ochrany. Je tam komplet tovar Eshopu.
2. to nie je LNB so 4 separátními frekvenčnými obvodmi pre multiswitch, ale 4x klasické LNB pre 4 klasické satelitné prímače v 4 samostatných izbách, tak ako som to popisoval predtím. (tvoja poznámka - čo ak investor nechce rack lebo šetrí)
3. stačí si otvoriť link, nájdeš tam priamo aj tú lacnú s popisom...stačí čítať

A myslím si, že popis jej funkcie som ti už napísal a ty si ho odkomentoval, že nepudeš používať tienený kábel so smajlíkom....

kamery: ...a z neho do rekordéra + tam by bolo treba aj PoE injektor...
ako neprofesionálne (núdzové) riešenie O.K., ale kam by bolo treba dať ten PoE injektor?
Ako sa to robí som už písal v textoch vyžšie.

alois

Príspevok od používateľa alois » 12 Feb 2017, 12:45

SATELIT - zodpovedané všetko pre univerzálny projekt.

..takto jednoducho máš 4 samostatné satelitné a 4 DVBT prímače po jednotlivých kábloch na 4 rôzne miesta LNB je na dve satelitné pozície, toto konkrétne na 19° a 23° Astra...

Před tým zlučovačom môžeš mať kanálové zosilňovače, ale napájanie vieš ťahať koaxom až od zlučovaču smerom k anténe. Väčšinou je to 5V DC. Taktiež všetky prepäťovky.

Za zlučovačom môžeš mať aj LTE filtre, Diseq riadenie motora, prepínače a rozbočovače.

Neexistuje univerzálna sada. Je to Lego pre dospelých.

ZÁVER: z podkrovia uložíš do steny do každej obytnej koax, ktorý ukončíš v podomietkovej krabici. Ak ho nepoužiješ, dáš záslepku. Ak ho nenatiahneš, tak sekáš, dáváš lišty a pizdíš dom... náklady na 1m kvalitního koaxu sú 0,4€ a na rozdrbanie stien a okien trochu viac. Predpríprava sa vždy oplatí.

Nemám rád slová, že to ale bude stáť 50€! Áno a dom asi 80 000€ ....

laftek
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 100
Dátum registrácie: 12 Nov 2014, 09:35

Príspevok od používateľa laftek » 12 Feb 2017, 14:37

Poslednému príspevku sa už lepšie rozumie :thumbup: . Teraz už vidím, že táto problematika nie je tak jednoduchá. Už sa radšej viac nebudem pýtať kým si to poriadne nenaštudujem.

Takže len na objasnenie týchto vecí čo som sa doposiaľ pýtal. Ak budem mať napr. 5 satelitných prijímačov v 5 izbách tak použijem 5xLNB ?
Čo by sa stalo ak by som mal 1xLNB a v rozbočovači to rozdelil na 5 satelitné prijímače.

Tými prepäťovkami som mal na mysli 2 varianty s ktorými som sa na nete stretol. (viď obrázky) Je v nich veľký rozdiel čo sa ochrany týka?

V dome nebude podkrovie a dávať to do nejakej izby na podlaží sa mi nepáči.
Takže postup by bol takýto:
Ťahať koaxom od LNB/parabole (počet koaxialov podľa počtu satelitných prijímačov) a DVB-T (1 koax) bez prerušenia až do racku, kde by boli:
-prepäťovky (viem že pri prechode cez zóny, ale nie je kde ich dať za satel. parabolou až do racku)
-poprípade zosilnovač na DVB-T (podľa sily signálu)
-zlučovač (SAT + DVB-T)
-rozbočovač (môže sa teda použiť alebo v akom prípade áno a v akom nie)
A do racku by prichádzali 1kxkoaxy z každej zásuvky

Mohlo by to takto byť?
Prílohy
r48602+.jpg
FX-yy0FzzT-500x500.jpg
0

alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3963
Dátum registrácie: 04 Feb 2013, 22:04
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Vek: 28

Príspevok od používateľa alidedko » 12 Feb 2017, 14:53

Ak budem mať napr. 5 satelitných prijímačov v 5 izbách tak použijem 5xLNB ?
Čo by sa stalo ak by som mal 1xLNB a v rozbočovači to rozdelil na 5 satelitné prijímače.

Tak by ti to jednoducho neslo. Bud quattro lnb a multiswitch, alebo octo lnb.
0
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.

alois

Príspevok od používateľa alois » 12 Feb 2017, 19:35

Potrebuješ jeden LNB (telo) v ktorom sa ich ukrýva 8, tj. je tam 8 vývodov pre 8 separátních prímačov.
Prečo to nejde rozbočiť? Pretože je to aktívny oscilátor polarizačne riadený a ladený napätím. Viac na úvod zase ujo Gúgl a až potom otázky sem.

To, že dom nebude mať podkrovie viem z údajov rozloženia bleskozvodu. Ak si šetril na silových kábloch kde nie su straty vo vedení, prečo teraz chceš hnať káble krížom-krážom cez dom a strácať tak silu signálu SAT a DVBT, to nechápem. Okrem toho, že je to kvantum koaxu! Na prvom poscodí určite je chodba. Na chodbe v stene môže byť podomietkový rozvádzač pre 2x8 ističov. Namiesto ističov si tam namontuješ zlučovače a všetko okolo toho. Neberie to priestor a opticky to nešpatí izby.....
P.S. tá terasa je v ochrannom pásme toho bleskozvodu? Si si tým istý, alebo aspoň projektant? Ja nie!

Na čo chceš použiť rozbočovač za zlučovačom SAT/DVBT? Rozbočenie ti urobí zásuvka v izbe.

Okrem toho že si na začiatku povedal, že sa so satelitom neuvažuje, kam by si ho teraz namontoval? Na bok domu, alebo by si ho uložil na rovnú/šikmú strechu?

laftek
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 100
Dátum registrácie: 12 Nov 2014, 09:35

Príspevok od používateľa laftek » 12 Feb 2017, 19:53

AHA tak už tomu rozumiem. Ďakujem za vysvetlenie. Keďže nakoniec ruším RP tak to je dobrý nápad :thumbup:

Dnes som sa dozvedel, že nakoniec tam ani nebude satelit ale IPTV keďže do domu ide optika :oops:

Terasa by "mala byť" v ochrannom pásme. K fotke ktorú som pridával do druhého vlákna som nepridal legendu, možno preto ta to zmiatlo.
Prílohy
WP_20170210_12_54_29_Pro.jpg
WP_20170212_19_49_52_Pro.jpg
0

alois

Príspevok od používateľa alois » 12 Feb 2017, 20:52

IP TV na 6 miest budeš riešiť ako?

alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3963
Dátum registrácie: 04 Feb 2013, 22:04
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Vek: 28

Príspevok od používateľa alidedko » 12 Feb 2017, 21:09

Nezabudnut na kruto dobry giga switch.

Uz aj dva IP boxy daju zabrat ...
0
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.

Frob
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 4
Dátum registrácie: 15 Apr 2020, 14:13

Príspevok od používateľa Frob » 27 Apr 2020, 15:46

Zdravím, mam otazku ohľadom zavedzania sietovych kablov na internet v byte. Potreboval by som vedieť, či sa dajú tie káble nejako rozdeľovať (vetviť) bez toho aby som pripájal nejaký switch. Jednoducho mi pripadá lacnejšie natiahnuť všetky kable priamo z routra(bez wifi) do každej zasuvky ako kupovať switche.
Mám v tom ešte dosť nejasnosti, vďaka za rady.
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7268
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 41

Príspevok od používateľa Merak » 27 Apr 2020, 19:46

Tak si kúp taký router, čo bude zároveň aj switch a bude mať aj viacej vývodov.
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 828
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Bydlisko: BA / W
Vek: 60
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa technikus110 » 27 Apr 2020, 19:57

Frob: Koľko výstupov má tvoj rúter 1-2-4? Tie káble sa vetviť nedajú. Keby áno, tak by sa asi switche nevyrábali.

1x rúter + 1x switch a odtiaľ káble tam, kde potrebuješ zásuvky a koľko ich potrebuješ. Ináč to metalikou neurobíš. Áno dá sa za cenu výkonu siete jeden kábel použiť na dve zásuvky pre 10% výkon linky. Stojí ti to za to? Myslím, že nie.
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5195
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Poprad
Vek: 37

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 27 Apr 2020, 19:59

da sa, ale to budes musiet z kazdej zasuvky tahat samostatny kabel a vsetky ich dat bud do jedneho vacsieho switchu, alebo kupit router, ktory ma viac portov a zapojit donho.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1846
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 24

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 27 Apr 2020, 20:03

Už iba pridám, tak ako sa vetví rádiový prípadne televízny signál ťahaný koaxiálom, sa to v žiadnom prípade nadrátovať nedá. Len príslušnými zariadeniami ako už bolo spomenuté.
0

Frob
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 4
Dátum registrácie: 15 Apr 2020, 14:13

Príspevok od používateľa Frob » 27 Apr 2020, 20:08

Router ešte nemám, ale potrebujem zapojiť 7 zasuviek, tak to spravim tak ako ste pisali: router - switch - samostatne do zasuviek

Ďakujem vám :thumbup:
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4215
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 55

Príspevok od používateľa mr.dred » 27 Apr 2020, 20:26

Jeden router, osmičkový switch a káblu za batoh :lol:
0
Kým sa z opice vyvinul Homo sapiens prešlo niekoľko miliónov rokov.
Opačne nám na to stačí jeden piatok :lol:

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5195
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Poprad
Vek: 37

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 27 Apr 2020, 20:56

len ti poradim, ja mam v dome tahane v kazdej izbe po 2 kable a dvojzasuvku. cisto pre istotu. lebo cez ten ethernet kabel viem pripadne potiahnut cokolvek. napr. audio do izieb, alebo ak by som potreboval prepojit medzi izbami nieco priamo, bez switchu...
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Frob
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 4
Dátum registrácie: 15 Apr 2020, 14:13

Príspevok od používateľa Frob » 29 Apr 2020, 10:29

Ešte by som sa chcel spýtať aký kábel by ste odporúčali. Bude tam sadrokartónový strop a chcel by som to ťahať v tom strope, kde budu aj káble do osvetlenia a tak... Nebude sa to nejako rušiť? Počul som, že 230 by s tým nemalo ísť v súbehu, ale ze kríženie s nim nevadí. A preto neviem ci mam použiť utp alebo ftp. A ak ten ftp tak ho treba aj na jednej strane uzemnit?
Myslím, že rýchlosť 1Gb/s je dosť, takže asi cat5e.
Vďaka :thumbup:
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5195
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Poprad
Vek: 37

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 29 Apr 2020, 14:10

cat 5e drot by mal stacit. mne ide aj par metrov popri 230V kabli v sadrokartonovom strope a bez problemov to da gbit. ftp je v byte zbytocny, ten je skor do fabriky, alebo v bytovke do stupacky. a ano, zemni sa, ale iba na jednom konci (videl som aj expertov, ktori to zemnili na oboch stranach a potom sa cudovali preco sa obraz na monitore vlni.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok