Ako na rozvod sat+t a internetu v RD?

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Patriky
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 367
Dátum registrácie: 31 Júl 2015, 11:25
Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom

Re: Ako na rozvod sat+t a internetu v RD?

Príspevok od používateľa Patriky » 29 Apr 2020, 15:03

Urcite by som tahal CAT 6A. 10gb. Ono uz teraz napr telekom ponuka 600 rychlost, a je lepsie vymenit switch, router a pod ako kabelaz. Cena medzi cat 5e a cat 6a je cca 10 az 20 CENTOV.
Takze urcite cat6a
Spravit 2 trasy jednu na silnoprud a druhu na slaboprud.
Zemnenie, das kabel do patch panelu, ktory je uzemneny resp pripojeny na hus a druhy koniec das do ftp zasuvky stp.
0
Patrik Dedík - elektrikár na tpp popri tom
- živnostník- elektroinštalácie a projektovanie

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5195
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Poprad
Vek: 37

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 29 Apr 2020, 15:17

5e ide v pohode Gbit. Sice je to rozdiel 10-20 centov, ale neviem ci to ma zmysel, ked 10Gbit zariadenia zatial nie su bezne a podla mna o par rokov bude miesto klasickeho kabla pouzivat optika. Ale kazdopadne kable ked pojdu cez stenu, tak urcite husi krk, aby si to vedel v buducnosti vymenit bez burania.
Ja ked som tahal kable, tak cenovy rozdiel tam bol dost vyssi a kedze mam po dome dokopy vyse 300m kabla, tak tam uz to bolo citit viac.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Patriky
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 367
Dátum registrácie: 31 Júl 2015, 11:25
Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom

Príspevok od používateľa Patriky » 29 Apr 2020, 19:38

Ale trt optika vies ake su to nakladi? Musis mat prevodník atd. Nez si bezne budes davat optiku do tv alebo pc si pockas. 300m je 60€ Wau aby si neskrachoval. A nevadi ze 10gb zariadenie neni ale je lepsie kupit zariadenie ako menit kable, ked si zoberes nove kable, oprava omietky, malovka bude to viac ako 0,20e za meter. S CAT 6a mas na dlho pokoj. Ako. Pisem teraz je 600 rychlost. Zasuvky cat6a su rovnako drahe ako 5e.a trubka pekna blbost. V zivote ten kabel nevymenis cez ohyby atd. A ked tvrdis opak tak si v zivote nerobil elektro.
0
Patrik Dedík - elektrikár na tpp popri tom
- živnostník- elektroinštalácie a projektovanie

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5195
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Poprad
Vek: 37

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 29 Apr 2020, 20:09

Jasne, su to take vysoke naklady, preto to taha telekom az do bytu. a ako vies, ze o par rokov sa bude stale pouzivat tp kabel? ved aj niekedy fungoval internet po koaxe, predtym po dvojlinke a behom par rokov zmizol a prislo tp.
Jasne, podla stylu vyjadrovania si dalsi 20 rocny expert, ktory vsetko vie a je najmudrejsi na svete. Inteligente, ja uz som niekolko krat menil kable v krku a ked sa to urobi tak, ako ma, nemas problem tp kabel vymenit aj cez ohyb, ak ho urobia ako sa ma. Dokonca som menil aj rozvod elektriny, ktory bol tahany v husom krku a bez problemov.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Patriky
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 367
Dátum registrácie: 31 Júl 2015, 11:25
Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom

Príspevok od používateľa Patriky » 29 Apr 2020, 23:36

Ano do bytu a co mas v byte? Prevodnik optika/metalika,
Pozri ai cenu optickych vani, switchov a pod.
A vzdy to bolo ftp len sa vyuzivali 2 zily potom 4 a nakoniec vsetky. Robil som optiku, robim strukturku. Prosto ked si zoberes cenu kabla 5e + trubka tak mas celkovo vacsiu cenu ako za cat 6a. Ale neviem v com je problem. A nemam 20:) predstav si aj ja som msnil kable v krku vacsinou al za cu, nieco ise pekne no niekedy sa aj niekde seka, ale naco si komplikovat zivot ked tam mozem dat hned cat 6a a menit aktivne prvky podla potreby? Pri cene domu je to nic.
0
Patrik Dedík - elektrikár na tpp popri tom
- živnostník- elektroinštalácie a projektovanie

Používateľov profilový obrázok
Dr.Martin
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1001
Dátum registrácie: 15 Jún 2011, 00:00
Vek: 26

Príspevok od používateľa Dr.Martin » 30 Apr 2020, 08:29

Niesom expert poviem len moje skusenosti. Ked bol v husom krku jeden 90°ohyb tak sme kabel vymenili ked uz boli 2 tak sme s ním nepohli, ale to bola 3x2.5lka. Ratam ze s tenkym ohybnum ftp by to bolo lachsie. Na druhej strane pozor ako ten husi krk das aby sa ti tam nezrazala vlhkost, videl som aj vodu kvapkat z lampy.
V mestach bude ina situacia, ale u nás na dedine by mala bit tento rok optika, takze konecne v roku 2020 vyuzijem 100vkovy ethernet :D Tu poslednu vetu berte ironicky.
0
Ľudovít Štúr opustil túto konverzáciu.
Nemám rád špenát, Tdi a moralistov.
Propaganda

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5195
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Poprad
Vek: 37

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 30 Apr 2020, 08:58

Nebolo to vzdy tpcko, na zaciatku to bol modem a klasicka telefonna dvojlinka na konci modem. popri tom vo firmach a podnikoch bol koax, kde musel byt na konci odpor a ked sa odpojil jeden pocitac, tak lahla cela siet. a az potom zacala era tp. a nebolo to davno, ja som zazil aj eru toho koaxu.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok