Menič napätia.

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Jarroo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 06 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Šurany/N.Hrádok
Vek: 61

Menič napätia.

Príspevok od používateľa Jarroo » 19 Júl 2019, 16:09

Ahojte,rád by som mal v jednej veci jasno, prosím o radu. Chcem kúpiť z Kanady zosilovoač Vintage,je to zosilovač v pôvodnom balení nikdy nepoužitý,.Problém je ,že je na 120Voltov/60hz aspoň na zadnej stene je takýto štítok.Našiel som u nás meniče napätia z 220V na 110V/50hz.môžem takýto menič použiť? aj keď je tam rozdiel 10Volt a 10hz.Tu je linka: https://www.ebay.com/itm/JVC-AX-Z1010TN ... eae93f798d


Dik za radu všetkým! Ps: bolo by toto vhodné?,,:http://www.avelmak.sk/index.php?lm=1252 ... icle=40919
Jaro
0

elmoto
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3086
Dátum registrácie: 15 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 41

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa elmoto » 19 Júl 2019, 21:24

Prepac na otazku pomimo. Ty chces dat za to 1400 dolarov plus clo a DPH?
0
nie som tu

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10903
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa Dolfi » 19 Júl 2019, 21:55

... e ešte k tomu mať pár kg aurotrafo, ktoré bude "nechutné" a stále zavadzať ?
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
SMITH
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1491
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Púchov
Vek: 45

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa SMITH » 20 Júl 2019, 01:45

Ten trafák je slabší , ak ho neplánuješ žmýkať na maximum , mohol by sa dať použiť . Alebo hľadaj 750VA transformátor .
0
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

Jarroo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 06 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Šurany/N.Hrádok
Vek: 61

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa Jarroo » 20 Júl 2019, 07:26

Čakal som túto otázku ohľadne nákupu,mám celú zostavu "superdigifine",je v tom doteraz cca 3000Euro.Zostava má excelentný zvuk,/inak ten zosilovač stál v 90 tych rokoch cca 4200 D mariek,v tej dobe ani Tuzex ho nemal v ponuke,pretože to bolo velmi drahé/.žial odišiel mi ten zosilovač,mám ho 4 roky ,vypaluje poistku pravdepodobne je to zdroj,na transformátore je plošný spoj s polovodičmi cca 10x10 cm,bolo tam cínovné, vidieť,že to niekto už opravoval,mám známeho v Brezne čo opravuje Vintage techniku,sme dohodnutí,že ho bude opravovať,ak,ale bude odídené trafo,proste oprava nad 300 Euro,tak kúpim,ten z Kanady na ktorý som dal link.Totiž v tom čiernom prevedení sa ich vyrobilo málo a je to v pôvodnom balení nepoužité.Peniaze? boli budú aj sú. /mimochodom ,som teraz posledné tri roky vodičom MKD chemických cisterien takže slušne zarábam.Mám 59 rokov a vela radosti si už človek v mojom veku neužije preto ma to ani vela netrápi ak ho budem musieť kúpiť/..Čo sa týka toho trafa,ten link čo som tu nahodil,tak som našiel aj 1000 Wat zdroj.,zostavu mám v presklenenej skrini a trafo je kde schovať to ma netrápi.Len som chcel vedieť či nebude vadiť že na zosilovači je vzadu na štítku 120V /60Hz ,ale bude,len 110V a 50HZ . , či nebude počuť nejaké rušenie nižšou frekvenciou napätia..Alebo je to v tolerancii.Lebo všetky zdoje čo som našiel sú z 220V-na110V 50Hz.
0

Používateľov profilový obrázok
SMITH
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1491
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Púchov
Vek: 45

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa SMITH » 20 Júl 2019, 08:04

Pravdepodobne nebude vadiť iná frekvencia siete . Vadila by keby daný prístroj použival sieťovú frekvenciu na nejaké riadenie , napr. hodiny ...
0
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 506
Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00
Bydlisko: Bratislavský kraj

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa bibibo » 20 Júl 2019, 08:38

Ak sa nemylim, tak transformator na 60Hz ma o nieco mensi pocet zavitov ako na 50Hz. Takze teoreticky ak tam chces pripojit napajanie s 50Hz, tak to napatie zdroja by malo byt o nieco nizsie ako tych 110V. Cca okolo 90V. Mozno by som sa snazil ten transformator vnutri zosilnovaca vymenit na nasu siet.
0

Jarroo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 06 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Šurany/N.Hrádok
Vek: 61

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa Jarroo » 20 Júl 2019, 12:09

Skôr si myslím,že treba poriadne pohladať na nete taký menič,čo bude vyhovovať,našiel som aj z 220v na 115V.Uvidim,ako pochodí oprava tej mojej AX-Z911.Od toho sa to bude všetko odvíjať.

-- Spojený príspevok 20 Júl 2019, 11:56 --

https://www.menice110v.sk/Menic-napatia ... 750-d7.htm

Asi tento bude dobrý.
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10903
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa Dolfi » 20 Júl 2019, 13:57

Zbytočne nehľadaj čím vyššie napätie sekundáru prevodného trafa. Aj ten link, čo si dal, uvádza hlúposti. Tak buď to trafo ide z 230 V na 110 V, alebo z 220 V na 110 V ? Tá druhá možnosť je pravdepodobnejšia. A potom je to trafo z 230 V na 115 V.

Uvedom si, že impedancia cievky je 2.pí.f.L, čiže ak ide 60 Hz trafo na 50 Hz, je určite o niečo viac sýtené. Takže, čím nižšie napájacie napätie to 120 V trafo má, (myslím tesne pod 120 V), je to viac O.K.

No a ešte jeden rozdiel tam je. Určite filtračné kondíky sú počítané na 60 Hz frekvenciu. A pri 50 Hz bude filtrácia mierne horšia. Tým netvrdím, že to bude nejako poznať ... :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Jarroo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 06 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Šurany/N.Hrádok
Vek: 61

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa Jarroo » 21 Júl 2019, 06:54

Ďakujem za odpoveď.
0

Používateľov profilový obrázok
jenda23
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5749
Dátum registrácie: 27 Jún 2008, 00:00
Bydlisko: Česká Třebová
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa jenda23 » 21 Júl 2019, 10:24

Pokud bys měl trafo odpálený v původním zesu není takovej problém ho přemotat.
0
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky

Používateľov profilový obrázok
muziker
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6267
Dátum registrácie: 10 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Vek: 72

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa muziker » 21 Júl 2019, 10:53

Ak dovolíte pridám malú poznámočku k tejto téme.
Ano, previnúť primár sieť. trafa je najlepšie (a nejelegantnejšie) riešenie ak samozrejme nechceme či nepotrebujeme zachovať originálny stav prístroja (niektorí ľudia na tom bazírujú a preto radšej použijú externý transformátor, či autotransformátor), ... ale problémik môže nastať v niektorých konkrétnych situáciách, napr. ak niektoré konkrétne sieť. trafo v prístroji nemá aspoň malú výkonovú rezervu a má pracovať naplno (napr. pri max. vybudení zosilňovača a tým aj pri max. odbere z napájacieho zdroja prístroja). V takom prípade je vhodné trocha zväčšiť prierez jadra (nie o veľa, presnejšie sa to stanoví výpočtom), pretože pre 50Hz kmitočet siete v Európe to oproti 60Hz v USA, či Kanade jeho prevádzka vyžaduje ak požadujeme aby trafo odovzdalo svoj max. výkon na sekundári (prípadne viacerých sekundároch). Stačí sa pozrieť na príslušné vzorčeky pre výpočet malého sieť. transformátora do 1000 VA (napr. v známej knihe H. Meluzin: Malá rádiotechnická príručka a ďalšej literatúre, ako aj v starších číslach AR, RK, ST a pod.), teda aj pre jeho výkon ako aj veľkosti stredného stĺpika (qfe) žel. jadra sieť. transformátora. Pri výpočtoch záujemca zistí tak že okrem iných hodnôt sa kmitočet siete nachádza v menovateli jedného zo vzorcov spolu so sytením jadra B, a 2Pí. Preto nezaškodí prepočítať si to a hneď bude jasné o koľko a prečo by malo byť byť žel. jadro jadro transf. také, alebo onaké . Ak by sme to nebrali do úvahy, potom by nebolo možné chcieť od sieť. trafa plný výkon a pre istotu je dobré v takom prípade skontrolovať pre rôzne prevádzkové situácie aj oteplenie sieť. trafa, keďže bude asi do istej miery aj preťažované.
Prílohy
05 Obsah.jpg
0
muziker

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12187
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa boraicho » 10 Jún 2021, 19:38

Nema niekto tušak kde by mohla byť chyba?
Mám tento menič https://www.aliexpress.com/item/1005002059363710.html
IO je TL494.
je to pre svetlomet na auto pre 50W 35V led diodu .
Nastavil som napetie a pripojil diodu svietila, všetko ok, vypol som a zapol, a začalo davať na výstupe 91V a vybuchyli mi výstupne konrenzátory. Menič zrejme beži, spetna vezba je ok, ale nereguluje výstup.
dal som an výstup 400V kondenzátor koli meraniu, ale neviem prísť na to, prečo to beži na max a nechce to regulovať. ref. napetie 4,2V aj na vstupe OZ je 4,2V ale nereguluje. nejaky napad?
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3773
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Bydlisko: Hlohovec
Vek: 44

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa misocko » 11 Jún 2021, 07:00

Ref napetie tl494 je 5V. Je toto napetie privedene priamo na pin operaku ? Ak ano a je tam 4,2V tak ten svab to ma z sebou. Ten menic ma aj prudovu regulaciu , ta funguje? BTW nemal si LED napajat prave prudom, nie napetim?
0

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12187
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa boraicho » 12 Jún 2021, 11:35

Obrázok
Ak pripojite ten zdroj na menšie napetie ako 7V tak vám výstup vyletí cez 90V! a v sekunde vam vystrelia výstupne kondiky ktore sú len na 65V. Pozor na to. Nechápem prečo to tak je.
Problem bol že mam na zdroji soft start a ked zapnem zdroj, napetie na výstupe zdroja rastie od 0V po nastavene napetie.
Step UP 15A 400W TL494
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3773
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Bydlisko: Hlohovec
Vek: 44

Re: Menič napätia.

Príspevok od používateľa misocko » 12 Jún 2021, 13:09

super...
zrejme sa TL494 rozkmita pri napajani mensim napetim (aj v datasheetoch som nasiel prave 7V).
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok