AC current source

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 18 Máj 2020, 10:02

Zdravím vospolok, nevie mi niekto poradiť prúdový zdroj pre striedavý prúd, nejaké zapojenie, aspoň približne nech viem čo nakresliť do simulátora, nech sa od niečoho odrazím...
Prúd nepotrebujem veľký, do cca 10mA. Čo najjednoduchší bez prídavných napájaní... Ďakujem.
0

Používateľov profilový obrázok
daqq
Power user
Power user
Príspevky: 2471
Dátum registrácie: 10 Jún 2008, 00:00
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Re: AC current source

Príspevok od používateľa daqq » 18 Máj 2020, 10:17

Pri 10mA by si mohol najst OZ ktory ti to zvladne davat priamo, spatnu vazbu brat z shunt odporu, nieco na sposob https://www.analog.com/media/en/technic ... 14923f.pdf , strana 13, krmit na VIN sinusovku okolo nuly, symetricke napajanie.

edit: Samozrejme, zavisi od cieloveho napatia ;)

-- Spojený príspevok 18 Máj 2020, 09:20 --
Prílohy
CurrentSRC.png
0
Outsource your thinking: Get religious!
Zistenie: Ked robite sucasne v C, C++, C#, Matlabe, trocha pokukujete po VHDL, sialenstvo nemoze byt daleko...este stastie, ze som lietadlo a nemam tieto problemy.

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 18 Máj 2020, 10:32

Ďakujem za typ, ale potrebujem to mať izolované, žiadne dodatočné napájanie, ani zem... Najlepšie niečo len zhlobiť z tranzistorov, nemusí to byť ani nijak extra lineárne...
Mám sin generátor ktorý budí zosilňovač ktorý ma na výstupe zavesený transformátor ktorý zvyšuje napatie. Výstup je plávajúci. Prúd toho výstupu by som potreboval obmedzovať prúdovým zdrojom...
0

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9115
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Re: AC current source

Príspevok od používateľa breta1 » 18 Máj 2020, 12:20

Vzhledem k tomu, že výstup je z trafa, stačí regulace proudu na primární straně, protože sekundární proud je určen převodem trafa.
Stačí tedy proudově řídit ten budící zesilovač na primární straně.
0

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 18 Máj 2020, 12:24

...nie zlý nápad...naozaj. Len tak mi už zase vyskočí vačší prúd to už len operákom neoblbnem...
//Jedine že by som tak zapojil celý ten budiaci AMP, mám tam len nejaký monolitický, niečo ako TDA2003, len akurát to mám nesymetricky, ale možno by to šlo...
Vlastne, veď si to napísal :)
//Šlo by to nejak takto? Len si šrajbkam v práci... Potrebujem vytvoriť umelú zem aj pre negatívny vstup, keďže na pozitívnom je tiež. Uvažujem aspoň kus správne?
Prílohy
cur.PNG
0

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 18 Máj 2020, 23:02

Nejde to, prúd je stále závislý na záťaži :( Kde robím chybu?
Prílohy
sch.JPG
0

Používateľov profilový obrázok
laci
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 376
Dátum registrácie: 20 Nov 2008, 00:00
Bydlisko: Galanta

Re: AC current source

Príspevok od používateľa laci » 18 Máj 2020, 23:42

Obycajna ziarovka?
Das to na vyvod budica v serii s trafom..
0

StefanST
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 544
Dátum registrácie: 20 Feb 2012, 22:25
Bydlisko: Nové Zámky

Re: AC current source

Príspevok od používateľa StefanST » 19 Máj 2020, 01:57

Radus napísal: ... prúdový zdroj pre striedavý prúd, nejaké zapojenie, aspoň približne nech viem čo nakresliť do simulátora ...
Prúd ... do cca 10mA. ...
Ak treba zdroj prúdu len pre simulácie, prúdový zdroj stiedavého prúdu by som urobil z generátora striedavého napätia s napätím 100x vyšším ako používané napätie a do série dal vhodný rezistor. Napr. napätie 1000V AC a rezistor 100kΩ spraví 10mA.
Radus napísal: ... potrebujem to mať izolované, žiadne dodatočné napájanie, ani zem ... Mám sin generátor ktorý budí zosilňovač ktorý ma na výstupe zavesený transformátor ktorý zvyšuje napätie. Výstup je plávajúci ...
Len pre účely simulácie - zvoliť ideálny transformátor s vysokým výst. napätím a vhodný rezistor pripojený na sekundár transformátora.
0

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 19 Máj 2020, 07:53

Nie,nepotrebujem to len za účelom simulácie, simuloval som to či to tak bude fungovať v reály....
@Laci -potrebujem mať ten prúdový zdroj nastaviteľný
0

pin
Power user
Power user
Príspevky: 2314
Dátum registrácie: 09 Máj 2009, 00:00

Re: AC current source

Príspevok od používateľa pin » 19 Máj 2020, 08:04

Invertujúci vstup musí mať jednosmernú väzbu rovno z výstupu, aby sa mohol doťahovať na potenciál virtuálnej zeme, čo je na neinvertujúcom vstupe.
0

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 19 Máj 2020, 08:22

Tak neako? Ak som to dobre pochopil...
Prílohy
sch.PNG
0

pin
Power user
Power user
Príspevky: 2314
Dátum registrácie: 09 Máj 2009, 00:00

Re: AC current source

Príspevok od používateľa pin » 19 Máj 2020, 09:37

Tu je taký nástrel:
Prílohy
Pr-zdr.png
0

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 19 Máj 2020, 09:44

Ďakujem, skúsim doma nahodiť do simulácie...
0

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 19 Máj 2020, 22:37

Meo..., na mojej simulácii to nejde, nechápem prečo. Skúsil som také isté hodnoty, aj svoje predošlé, mám nasimulované prepínanie záťaže z 1k na 10k, sínusovka je pekná neskreslená, takže sa OZ nedostáva do limitácie...
Čo mám zle?
Napájanie mám 24V, budenie 1kHz sin/2V, prevod tr 1:10...
Ďakujem za pomoc.
Prílohy
sch.JPG
graph.JPG
0

MiroH
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 163
Dátum registrácie: 13 Dec 2009, 00:00
Bydlisko: Nitra
Vek: 57

Re: AC current source

Príspevok od používateľa MiroH » 20 Máj 2020, 08:05

Čo máš zle ? stabilizuješ primár trafa, potrebuješ mať informáciu o prúde na výstupe, čiže musíš brať info o prúde z výstupu, čiže sekundáru. Inšpiruj sa spínanými zdrojmi, tie tiež stabilizujú výstup a aby boli oddelené používajú na prenos informácie optočlen, čo v Tvojom prípade asi nemusí byť.
0

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 20 Máj 2020, 08:16

...musí, tie zeme sú pripojené na zem len kvoli simulácii, v skutočnosti to potrebujem mať izolované...
0

Používateľov profilový obrázok
F-r-a-n-t-i-s-e-k
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 306
Dátum registrácie: 16 Sep 2019, 20:43
Bydlisko: Šurany
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa F-r-a-n-t-i-s-e-k » 20 Máj 2020, 08:45

Naozaj si neviem predstaviť, ako chceš regulovať prúd sínusovky, bez získavania priemernej hodnoty a bez toho aby z toho nebola sínusovka s orezaným vrcholom, alebo medzerami medzi amplitúdami.
Na sekundáry je vyššie napätie, na shunte sa môže ľahšie plytvať napätím, usmernil by som ho mostíkom, filtroval kondíkom a optočlenom s fotoodporom priamo reguloval zosilnenie SV.
0

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1167
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa Radus » 20 Máj 2020, 08:58

áno, aj to mi už napadlo, aj dokonca miesto optočlenu použiť malý vazobný transformátorik, len som chcel vedieť či by neexistovala jednoduchšia a priamejšia cesta.
Inak, keď je ťahaná vazba zo sekundára tak zapojenie funguje pekne, len tu vazbu potrebujem odizolovať aby som mohol mať výstup potenciálovo voľný.
Tu som niečo ponachádzal:
https://electronics.stackexchange.com/q ... rce-design
0

Používateľov profilový obrázok
F-r-a-n-t-i-s-e-k
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 306
Dátum registrácie: 16 Sep 2019, 20:43
Bydlisko: Šurany
Vek: 38

Re: AC current source

Príspevok od používateľa F-r-a-n-t-i-s-e-k » 20 Máj 2020, 09:39

Radus napísal:Meo..., na mojej simulácii to nejde, nechápem prečo. Skúsil som také isté hodnoty, aj svoje predošlé, mám nasimulované prepínanie záťaže z 1k na 10k, sínusovka je pekná neskreslená, takže sa OZ nedostáva do limitácie...
Čo mám zle?
Napájanie mám 24V, budenie 1kHz sin/2V, prevod tr 1:10...
Ďakujem za pomoc.
Skúšal si zvýšiť R2? 22 aj 47R...príde mi to, ako by ešte nezaberala "nadprúdovka". Pri 100mA (sekundár 10mA) je na ňom len 1V na vstupe sú 2V.

V OZ niesom moc doma, ale teraz to máš zapojené, ako sledovač signálu a do trafa ide konštantne 2V, čomu odpovedá 20V na sekundáry a prúdy pre 1 a 10k.

C2 má prinízku kapacitu. C1 aj C2 by som dal 100u.
0
Naposledy upravil/-a F-r-a-n-t-i-s-e-k v 20 Máj 2020, 09:54, upravené celkom 1 krát.

pin
Power user
Power user
Príspevky: 2314
Dátum registrácie: 09 Máj 2009, 00:00

Re: AC current source

Príspevok od používateľa pin » 20 Máj 2020, 09:49

Problém bude asi v tom, že zapojenie stabilizuje prúd primárom, a ten sa ďalej rozdeľuje na prúd sekundárom a prúd magnetizačný. Pokiaľ je magnetizačný prúd nezanedbateľný, tak sa odčíta od sekundárneho prúdu a prevodový pomer Ip/Is sa mení. Napríklad, keď je transformátor naprázdno, sekundárny prúd je nulový a ten primárny sa rovná magnetizačnému.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok