Zapojenie prepatovych ochran KIWA v dome

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

rado3105
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 247
Dátum registrácie: 17 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 38

Zapojenie prepatovych ochran KIWA v dome

Príspevok od používateľa rado3105 » 08 Jún 2020, 09:42

Potrebujem doma zapojit prepatovu ochranu do hlavneho rozvadzaca. Ak som dobre pochopil schemu tak do hlavneho istica idu 3 fazy a potom z neho idu 3 fazy do jednotlivych isticov.
Podla toho ako to chapem, tak na vystup hlavneho istica prepojim prepatovu ochranu s hlavnym isticom to znamena, kazdu fazu vyvediem do prepatovej ochrany. Do prepatovej ochrany este zapojim PE vodic, N vodic.
https://www.bosycompany.eu/Prepatova-oc ... kA-d18.htm

- v navodoch sa pise, ze vzdialenost od zaciatku prepatovky k zemneniu v skrini nemoze byt viac ako 50cm

Alebo sa mylim?
0

rado3105
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 247
Dátum registrácie: 17 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 38

Príspevok od používateľa rado3105 » 08 Jún 2020, 11:32

Alebo je lepsie to riesit monitorovacim rele pre kontrolu napatia, podnapetia?
https://www.schrack.sk/know-how/priemys ... tove-rele/

alebo je vhodne dat obe?
0
Naposledy upravil/-a mirosne v 06 Júl 2020, 15:50, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Zmazanie duplicity,chyba servera.

Samanko
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1100
Dátum registrácie: 03 Máj 2013, 16:18
Bydlisko: Deep or high, depends on time and weather

Príspevok od používateľa Samanko » 08 Jún 2020, 12:47

Montáž prepäťovej ochrany každého stupňa má svoje špecifické požiadavky na vzdialenosti, prierezy a pod. Naštuduj si o Tom poriadne predtým, inak tvoja prepäťová ochrana nemusí dávať žiaden zmysel.



Na posúdenie čo je viac vhodné je samozrejme potrebné poznať viac viac ako len to, že " potrebuješ doma zapojiť prepäťovú ochranu" ....keďže sú to úplne odlišné zariadenia a nevieme čo s tým chces vlastne vyriešiť.
0
“Strong people don't put others down... They lift them up.“ Michal P. Watson.
„Pravda musí čelit více zkoumajícím pohledům !"
„We cannot choose our external circumstances, but we can always choose how we respond to them'' Epiktetos

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2106
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Vek: 69

Príspevok od používateľa Jirka84 » 08 Jún 2020, 15:54

rado3105,
vidím, že školení na jakékoliv přepěťovky jsi neabsolvoval (co Ti povídá význam znaků: T1,T2,T3 - Uc, Up, I max, I imp...atd.) a o monitorovacím relé taky nejsi ochotný si najít základní specifika ( trebárs rele pre kontrolu napatia, podnapetia okolo 230Vstř. nebo aspoň:
Napäťové a podnapäťové relé - série 5, Napäťové relé pre priemyslové aplikácie - série 6).
Nevím dokonce, zda-li jsi znalý oboru silnoproudém (Avatar mi to nepoví). Každý výrobce má svá zásadní doporučení. Jak pro TN-C, tak pro TN-S sítě.
1. možnost je přečíst si znova- doporučení výrobce, na které odkazuješ,
2. prohlídnout obrázek -
kiwa_TN-S.png
3. jít na řádné školení, kde získáš nejen certifikát o odborné spůsobilosti pro montáž/instalaci jejich výrobku (= abys mohl tyto PO instalovat)
a po pojišťovně (pro případ zásahu bleskem so bleskosvodu) požadovat, Ty nebo zákazník, finanční náhradu za utrpěnou škodu.
Jinak dávat PO bez Doporučení výrobce je nezodpovědnost i pro osoby znalé v oboru.
PS neber toto mé konstatování jako kárání Tebe samého, ža si chceš ušetřit pár euro na své (zákazníkové) elektroinstalaci. Platí i pro další sebevzdělávání ostatních, co se doma "baví" silnoproudem.
0
Mám rád: Tady jsi taky doma
Pro radost
Zabava doma Kutná Hora ... Zábava pro známé Poděbrady

..mladí nedělají vždy , co se jim říká..

technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 828
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Bydlisko: BA / W
Vek: 60
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa technikus110 » 10 Jún 2020, 05:38

1. Ak píšeš o KIWE, tak si otvor stránku výrobcu. Tam nájdeš pekné 4 obrázky, kde 1x je O.K., ale ostatok je všetko zlé! 80% šuflikantov používa niektoré zo zapojení tých troch zlých obrázkov.

2. Akú ochranu potrebuješ? Prepätie, alebo aj bleskový prúd? Aký máš prívod do domu? a.t.ď. takkto to negunguje a ujo google skrutkovač nemá!
0

rado3105
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 247
Dátum registrácie: 17 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 38

Príspevok od používateľa rado3105 » 30 Aug 2020, 19:38

Takto zapojil elektrikar kamaratovi kiwa, neviem ci to je spravne nakolko ta schema na kiwa stranke ukazuje, ze prepatovka ma byt za hlavnym isticom. Ako to teda je, alebo sa odbornik sekol? :)
Prílohy
IMG_20200830_184626_9.jpg
0

Atlan
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 438
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 30 Aug 2020, 20:02

Ked vidim tie draty, tak to plni ucel tak na 20%
0

rado3105
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 247
Dátum registrácie: 17 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 38

Príspevok od používateľa rado3105 » 30 Aug 2020, 20:06

otazka je ina, je to spravne zapojene?
co s tymi drotmi?
0

Používateľov profilový obrázok
marioo
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: 15 Júl 2012, 12:28
Bydlisko: SVK
Vek: 47

Príspevok od používateľa marioo » 30 Aug 2020, 21:15

rado3105 Pozri si pár príspevkov nad tvojim prispevkom plus dokumentaciu výrobcu... Drôty okolo = indukcia = žiadna/malá ochrana ...

Obsekať im ruky...

Drôty vľavo dole všetko preč, nechať tam iba prívod + PE + N ( a pozrieť či sú spodné N na PO pospájané )
0

technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 828
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Bydlisko: BA / W
Vek: 60
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa technikus110 » 31 Aug 2020, 07:11

rado3105:
1. ak by si si bol prečítal témy pred tebou, tak by si zistil, že tá fotka je HNUS a FUŠERINA, za ktorú by som toho elektrikára zavesil za gule na lano a to do prievanu, aby sa moc nepotil!
2. Ak už hovoríš o KIWE, tak si pozri obrázky v ich katalógu a pochopíš, že je to naozaj fušerina...

Ak je otázka, či je to správne zapojené, tak NIE, nie je!
Čo s káblami: to sa pýtaš naozaj? Prerobiť!
Prílohy
prepetovka.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
marioo
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: 15 Júl 2012, 12:28
Bydlisko: SVK
Vek: 47

Príspevok od používateľa marioo » 31 Aug 2020, 08:39

technikus110 On má 4P ty si mu dal obrázok 3P, to ho pomýli :) náhodou odpojí N ko :) :pain:

Rado3105: Jirka84 ti tam dal správny obrázok stačí si ho pozrieť hore
0

technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 828
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Bydlisko: BA / W
Vek: 60
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa technikus110 » 31 Aug 2020, 09:17

Na tom obrázku je jedno koľko pólová prepäťovka tam je.
Ide o princíp uloženia prívodného káblu tak, aby sa nekrižoval s ostatnými káblami. Lebo v tom prípade stráca prepäťovka v rámci indukcie napätí zmysel!

Ak je elektrikár, tak vie. Ináč nech ide piecť buchty, či stavať krov! Laik si vie urobiť viac škody než osohu neodbornou montážou. Ale samozrejme, že ušetril za prácu elektrikára...

Mne sa ani tá žltá šína od prepäťovky, ktorá je ťahaná nad prúdovým chráničom a ističmi nepáči. Veď tade sa zvádza indukovaný náboj..... Je fakt, že ak sa spoja všetky fázy, N a PE dohromady, tak je to automaticky na jednej potenciálovej hladine, ale ak niekto dá za prepäťovku hl. istenie, tak to už pravda nie je!
0

Používateľov profilový obrázok
marioo
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: 15 Júl 2012, 12:28
Bydlisko: SVK
Vek: 47

Príspevok od používateľa marioo » 31 Aug 2020, 10:12

technikus110: jasné, že čim menej súbehov tým menšie riziko indukcie... :potlesk: :thumbup:
0

Používateľov profilový obrázok
pablox
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1370
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Bydlisko: Ruzomberok
Vek: 29
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablox » 31 Aug 2020, 10:54

A ako to mal dotyčný spraviť v tomto prípade, kedy má prívod + odvody zhora a HUS pod rozvádzačom?
Prílohy
rs.jpg
0
Náš rodinný blog http://www.ajmysmetu.com
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

Atlan
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 438
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 31 Aug 2020, 14:07

Opytaj sa toho co mu to projektoval a montoval. Natiahnem zo spodu privod vedla toho hus, prepojis a hore tahas 5 zil na hlavny istic a hned vedla tohi je prepatovka.

Hlavne kulit maly rozvadzac a potom to tam nejako napchat, vidim ze ma oznacene vodice na tej PE a N liste.

Kto vie s cim je este v subehu ten hl. kabel
0

technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 828
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Bydlisko: BA / W
Vek: 60
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa technikus110 » 31 Aug 2020, 16:30

.....ako to mal dotyčný spraviť v tomto prípade....?

V prvom kole si mal prečítať stať normy ktorá jasne hovorí o % obsadenosti rozvádzaču, nutnosti zanechanie X počtu voľných miest.
0

Používateľov profilový obrázok
marioo
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: 15 Júl 2012, 12:28
Bydlisko: SVK
Vek: 47

Príspevok od používateľa marioo » 31 Aug 2020, 16:32

Tam to hrá každý rad inou firmou :) :ignore: :potlesk: allebo v jednom rade aj traja vyrobcovia :)
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok