zdroj a prudovy limit

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Marek89
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 705
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: Čaňa
Vek: 31

Re: zdroj a prudovy limit

Príspevok od používateľa Marek89 » 26 Júl 2020, 12:10

Alan K75. Toto je fotka trafaka
Prílohy
IMG_20200726_120201~01.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4215
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 55

Príspevok od používateľa mr.dred » 26 Júl 2020, 12:36

Daj fotku ešte z tohto pohľadu... Podľa veľkosti to bude EI jadro. "M"-kové boli štíhlejšie a vyššie.
Marek89 napísal:Tak bohuzial trafo neviem zmerat tak ako pozadujes, neviem sa dostat k tvaru jadra, ci je to EI alebo nieco ine.
Prílohy
tr.png
tr.png (182.02 KiB) 982 zobrazení
0
Kým sa z opice vyvinul Homo sapiens prešlo niekoľko miliónov rokov.
Opačne nám na to stačí jeden piatok :lol:

Používateľov profilový obrázok
jezevec
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1205
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: JM

Príspevok od používateľa jezevec » 26 Júl 2020, 12:37

Marek89 napísal:bez zataze
sekundarne AC napatie 17,83V medzi krajnym a strednym vodicom, medzi krajnymi 35,68V
napatie na kondenzatoroch DC 23,8V...
...Neviem ci je to EI trafak, ale rozmery trafa su 96x50 a jazdro ma sirku 61,6mm.
Mám tu trafo z podobného čínského zdroje co má deklarováno 13,8V/10A.
Trafo je o něco větší a napětí sekundáru taky- 2 x 19,5V.
Takže ten tvůj zdroj není dimenzován na 10A.
Jo, je to EI trafo.
Dej sem fotku předního panelu tvého zdroje, tam máš určitě napsáno, kolik A je schopen dodat (teoreticky!!) nebo typ zdroje.
0

Marek89
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 705
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: Čaňa
Vek: 31

Príspevok od používateľa Marek89 » 26 Júl 2020, 12:52

Takze rozmery jadra 50mm x 15.6mm
Prílohy
IMG_20200726_124852~01.jpg
IMG_20200726_124921~01.jpg
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10747
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 67

Príspevok od používateľa Dolfi » 26 Júl 2020, 12:58

Páni (a dámy), on vie, že ten zdroj v originále nie je určený pre 10 A odber. (Vo vlákne je to exaktne napísané !) No má záujem ho dostať na 10 A, lebo vysielačka ... :wink:

Keď tu tak meditujeme nad trafom, na 10 A zdroj by malo mať asi 16 A, (8 A každá vetva, celkový výkon do 300 VA). Naviac, chce sa mi veriť, že Číňan vie ešte jednu maličkosť. Polcestne usmernený prúd má vyššiu efektívnu hodnotu, ako sínusový. Takže, sekundár by mal mať hrubší prierez asi o 10%. No to je asi tá najposlednejšia maličkosť, ktorá nás môže trápiť.

Pozerám, že sú rozmery plechov k dispozícii. Je to 50 mm zväzok 32 mm EI plechov. Aj pri 90% plnení železa, (5 cm x 3,2 cm) x 0,9 to celé na druhú vychádza (baj očko !!!) asi 300 VA. Ten trafák pravdepodobne nebude veľký problém ...
0
Naposledy upravil/-a Dolfi v 26 Júl 2020, 13:07, upravené celkom 2 krát.
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Marek89
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 705
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: Čaňa
Vek: 31

Príspevok od používateľa Marek89 » 26 Júl 2020, 13:01

Ved som sa iba opytal, ci sa s tym da nieco urobit, neviem preco hned takyto styl odpovede. Ale vidim, ze nikdy nebude dobra otazka na forum.

Uz len tak pre info, ako sa da vypocitat vykon jadra ak sa neda zmerat stredne jadro ? Podla rady od Dolfiho som skusil, ze 15,6*2*50. Je to spravne ?
0

Používateľov profilový obrázok
jezevec
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1205
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: JM

Príspevok od používateľa jezevec » 26 Júl 2020, 13:12

Že se blbě ptáš je tvůj problém, ale vždycky uveď všechny parametry daného zdroje a ne jen schéma, kde není uveden výkon trafa.
Bez výkonnějšího trafa z tohoto zdroje žádnou úpravou 10A nedostaneš. A pokud se jedná o čínské parametry, musíš je brát s rezervou a někdy hodně velkou.
Jestli potřebuješ trvalých 13,8V/10A, tak si kup (čínský) zdroj dimenzovaný na 20A.

Ještě doplním, u toho trafa z 10A zdroje je sekundár vinutý drátem o průměru 1,5mm. Při proudové hustotě 3A/mm² je docela na hraně (5,3A) a taky při plné zátěži docela hřeje (58°C).
A ty chceš ze 4A (čínského!!) trafa odebírat 10A!?!
0
Naposledy upravil/-a jezevec v 26 Júl 2020, 13:32, upravené celkom 1 krát.

Marek89
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 705
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: Čaňa
Vek: 31

Príspevok od používateľa Marek89 » 26 Júl 2020, 13:14

Toto nevyzera na cinsky zdroj
0

Používateľov profilový obrázok
jezevec
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1205
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: JM

Príspevok od používateľa jezevec » 26 Júl 2020, 13:35

Je to čínský zdroj, jedna z několika designových a výkonových variant, znám ty zdroje a jaká značka je na panelu je irelevantní.
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10747
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 67

Príspevok od používateľa Dolfi » 26 Júl 2020, 13:40

Nechcem byť sprostý, no kašli na oponentov. Ak máš chuť sa "pohrať", tak sa jednoducho pohraj. Čo už sa len môže stať ? Nanajvýš ten zdroj pošleš do večných lovíšť. Tak ho opravíme ! Žiadne zázračné súčiastky tam nie sú použité.

A o trafák sa neboj, ten neodchádza "na počkanie".

Ešte ak môžem. Znova sa chcem spýtať. Ako vyzerá odber zo zdroja ? Je kontinuálny a plný, alebo padá dole, (napríklad ak si na príjme) ?
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Marek89
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 705
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: Čaňa
Vek: 31

Príspevok od používateľa Marek89 » 26 Júl 2020, 13:57

odber je kolisavy, cize bud prijem (cca 160mA) alebo aj vysielanie, to je v max vykone 50W RF odber cca 10A.
0

JohnnyElektro
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 311
Dátum registrácie: 16 Júl 2019, 14:22

Príspevok od používateľa JohnnyElektro » 26 Júl 2020, 14:04

Daj si dva tie trafaky do parallelu v sekundari (a v serii na primary) na hrubsie drotovane trafo, a transformuj.
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10747
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 67

Príspevok od používateľa Dolfi » 26 Júl 2020, 14:07

Tak potom fajn ! Zdroj sa priebežne môže aj chladiť ...
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
jezevec
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1205
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: JM

Príspevok od používateľa jezevec » 26 Júl 2020, 14:09

JohnnyElektro napísal:Daj si dva tie trafaky do parallelu v sekundari (a v serii na primary) na hrubsie drotovane trafo, a transformuj.
Johny, už jsem ti několikrát psal abys nikomu neradil, když tomu nerozumíš.
Co mu to radíš za hovadinu??
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4215
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 55

Príspevok od používateľa mr.dred » 26 Júl 2020, 14:11

Marek89 napísal:Uz len tak pre info, ako sa da vypocitat vykon jadra ak sa neda zmerat stredne jadro ? Podla rady od Dolfiho som skusil, ze 15,6*2*50. Je to spravne ?
Tak, ale musíš počítať v centimetroch S= 1,56x2x5 = 15,6cm². Ďaľšími výpočtami sa dostaneš k tomu, že trafo "dá" nejakých 200W, čo pri sekundárnom napätí cca 36V je len nejakých 5,5A (Tento výpočet nie je úplne presný!).
0
Kým sa z opice vyvinul Homo sapiens prešlo niekoľko miliónov rokov.
Opačne nám na to stačí jeden piatok :lol:

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10747
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 67

Príspevok od používateľa Dolfi » 26 Júl 2020, 14:22

Zdá sa, že "kalkulačka" nevie násobiť a som sa parádne sekol vo výpočte (odhade) výkonu toho trafa. mr.dred má pravdu, je to cca 200 VA a prúd je teda asi tých 5,5 A na vetvu, (spolu asi 11 A). Ak by ten zdroj musel kontinuálne dávať 10 A, asi by to bol problém. No v reáli uvidíš ... :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

JohnnyElektro
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 311
Dátum registrácie: 16 Júl 2019, 14:22

Príspevok od používateľa JohnnyElektro » 26 Júl 2020, 15:15

Mal by som sa opravit, myslel som to tak: dva trafa s primarom paralelne na sieti a sekundarmi vyvedenymi na hrubsi 1:1 transfromator ktory dokaze ponat sucet prudov na svoj primar. Na jeho sekundari uz bude bezpecne sucet prudov pod napatim ake tvori jeden z transfomatorov v predu.

V simulacii som pouzil dva 300mA limitovane prudove trafa , tranfromujuce na desatinu napatia, to vychadza na 3A prud na sekundari.
http://www.falstad.com/circuit/circuitj ... 8+368+1%0A
0

Používateľov profilový obrázok
jezevec
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1205
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: JM

Príspevok od používateľa jezevec » 26 Júl 2020, 16:27

Už to radši nebudu komentovat...
0

StefanST
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 544
Dátum registrácie: 20 Feb 2012, 22:25
Bydlisko: Nové Zámky

Príspevok od používateľa StefanST » 26 Júl 2020, 23:41

Pozn:: Podobný problém tu bol nastolený pred 3-mi rokmi. pokles-vystupneho-napatia-pri-zatazi-t47252.html

Už v mojom predošlom príspevku som dal odkaz na katalóg zdrojov s rovnakou aj podobnou schémou z ponuky goobay.de. "Nemecká kvalita" z čínskej produkcie (podľa info na konci manuálu). Tak, ako to už písal jezevec .

Podľa tabuliek k schémam (viď. na konci tohto príspevku) a podľa schémy aj osadenia v prvom príspevku od Marek89 je náš zdroj podobný zdroju LNL1068.
Podľa tabuľky z manuálu je to zdroj s parametrami:
- max. load current (non-stop operating up to 6h): 2,7A
- max. load current (30min./3-5min.): 6/8A
Zdroj od Marek89 má parametre: 4A / 6A / 8A, čo zhruba zodpovedá aj zdroju LNL1068 (rozdiel predstavuje prianie dodávateľa predať "lepší zdroj").

K tým prúdom:
- Máme tu tri maximálne prúdy, podľa doby záťaže.
- Nikde sa nepíše, či pri krátkodobom maximálnom prúde je napätie stále rovné 13,8V! Ak by to tak aj bolo, svedčí to o tom, že zdroj by mohol pracovať pri zvýšenom max. prúde, ale časový limit je kvôli ohrievaniu (trafo + reg.tranzistory).

Existujú dva typy takýchto zdrojov:
1- pre nižšie prúdy, ako je aj náš zdroj
2. pre vyššie prúdy má zdroj transformátor s odbočkou, kde pre budenie koncákov a regulačnú elektroniku je použité vyššie napätie. (Ako tu robil výpočty Dolfi ohľadom úbytkov napätí na tranzistoroch a rezistoru R5=220ΩΩ.)

Výkonnejší zdroj predstavuje napr. LNL1020 pre prúd 7,5A (počas 6 hod neprerušovane) a 10A (počas 30min)
Ale to osadenie:
1. trafo s dvomi napätiami (dalo by sa obísť dodatočným malým trafom 3-6V/1-2A)
2. filtračné kondenzátory 4 x 4700uF (kam ich uložiť?)
3. 4x 2N3055 a jeden budiaci k tomu (kam dať ešte jeden chladič?)
4. 8x 1N5302 pre každú výkonovú vetvu transformátora (miesto 2x 1N5302), kvôli vyššiemu prúdu. A zrejme aj kvôli rozloženiu produkovaného tepla neboli použité silnejšie diódy.

Zásadná otázka znie:
Ak sa podarí zmerať, že trafo vydrží dlhodobú (6 hod) záťaž požadovaným prúdom, potom vystáva otázka, kam uložiť tie ďalšie súčiastky?
A čo zostane z pôvodného zdroja?

Odpoveď?
Možno sa nájde niekto s dobrým nápadom.
Alebo spustíme z parametrov a ponecháme len 2ks konc. tranzistorov a budeme merať teplotu tranzistorov,. Alebo budeme ešte chladič aj trafo ofukovať.

Mne to vychádza, že ak to všetko treba doplniť, zväčšiť krabicu, aby sa to tam zmestilo, potom je jednoduchšie kúpiť nový toroid a postaviť podľa uvedenej schémy nový výkonnejší zdroj.

Na záver ešte jedna možnosť (tá mi napadla až dodatočne):
Pripojiť nastálo na výstup zdroja akumulátor (pre začiatok aj starší z auta) a používať zdroj zároveň pre napájanie aj dobíjanie akumulátora pri konštantnom napätí 13,8V. To by bolo zmysluplné, ak je čas vysielania (veľký odber) dosť kratší, ako čas príjmu (s minimálnym odberom). Pre začiatok je to najjednoduchšie riešenie - zatiaľ. Nebude robiť problém krátkodobý odber či 10 alebo 20A, zároveň máš z toho aj UPS :idea:. Zdroj by bolo treba doplniť ochranou pre prípad vypnutia sieťového napájania zdroja s pripojeným akumulátorom (Schottkyho dióda).
80495_netzteil_um pdf-3.png
80495_netzteil_um pdf.png
80495_netzteil_um pdf-2.png
Obrázky sú z http://tech.familielarsen.dk/wp-content ... eil_um.pdf
jezevec napísal:
JohnnyElektro napísal:Daj si dva tie trafaky do parallelu v sekundari (a v serii na primary) na hrubsie drotovane trafo, a transformuj.
Johny, už jsem ti několikrát psal abys nikomu neradil, když tomu nerozumíš.
Co mu to radíš za hovadinu??
Malá poznámka: Aj keď sa Johnyho swahilčina ťažko číta a nie vždy sa trafí, Johnyho nápad s paralelným spojením sekundárov je zmysluplný - zníži prúdovú hustotu v sekundárnom vinutí (ako tu už bolo spočítané), zníži výstupný ohmický odpor sekundáru a zníži na polovicu straty v medi (hoci len v sekundári). Aj keď dodatočné tepelné straty budú na pridanej dióde môstikového usmerňovača - ale to už bude niekde inde a nebude zohrievať trafo.
(Aby som sa Johnyho trochu zastal.)
0

Amaterr
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 864
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17
Bydlisko: Bratislava

Príspevok od používateľa Amaterr » 27 Júl 2020, 06:22

nuz dlho to uz citam , stale niekto chce upliest z hovna bic , lenze ked ho upletie , uz nebude plieskat ..., spominaju sa tu dva trafaky , ale to uz je potom problem , kde ho tam dat :) a kde zohnat druhy ? /recnicka otazka / :)
normalne by sa to malo riesit so silnejsim trafom , vecsim chladicom , ... nejaky tranzistor aj navyse
https://elektro.bazos.sk/inzerat/113685 ... v-250w.php
tieto trafa maju zvycajne dvojo vinuti na sekundarnej pararelne , aj na obrazku troska vidiet , ze pod buzirkou je to tak troska do plocha , s tym by som spekuloval nad druhym zdrojom , konce samozrejme oddelit a su tam dva identicke vinutia , mozno by to vyslo tak ..tak , :)
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok