Strojové vyrábanie DPS

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

kVA
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 38
Dátum registrácie: 14 Jan 2018, 20:24

Strojové vyrábanie DPS

Príspevok od používateľa kVA » 24 Aug 2020, 22:17

Ahojte,

Vopred sa ospravedlňujem ak som netrafil sekciu ale fakt som nevedel kam umiestniť túto tému. Chcel by som sa vás spýtať či neviete o nejakej firme ktorá sa zaoberá navrhovaním DPS zo schém a následne výrobu DPS. Firma ktorá by za rozumný peniaz vyrobila 2 či 3 DPS. Všetko čo som ponachádzal google vyhodil asi 3 firmy ale žiaľ sa zaoberajú len veľkovýrobou. Prípadne ak má niekto z vás doma malú dielničku a vyrába si DPS frézovaním nie leptaním.

Budem rád za každú radu a pomoc.

ďakujem :)
0

Používateľov profilový obrázok
ferrari10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1018
Dátum registrácie: 24 Sep 2008, 00:00
Bydlisko: STROPKOV
Vek: 29

Príspevok od používateľa ferrari10 » 25 Aug 2020, 07:31

Aj tu na fóre ti dole beží reklama PCBway. Prípadne sa mi zdá že ktosi tu spomínal aj inú firmu, kde majú členovia fóra nejakú zľavu, len takto na rýchlo to neviem nájsť.
0
Nikto učený z neba nespadol, ale hlúpych akoby zhadzovali.

Používateľov profilový obrázok
jezevec
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1202
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: JM

Príspevok od používateľa jezevec » 25 Aug 2020, 08:44

V Číně si může nechat levně udělat DPS, ale musí ji mít navrženou a poslat Gerber data. On ale potřebuje i návrh desky ze schématu.
Obávám se, že taková firma, která by to celé zrealizovala v požadovaném počtu ks a za nízkou cenu neexistuje.
Dej sem to tvé schéma, možná se tu s někým domluvíš.
0

Používateľov profilový obrázok
daqq
Power user
Power user
Príspevky: 2471
Dátum registrácie: 10 Jún 2008, 00:00
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa daqq » 25 Aug 2020, 09:35

Na vyrobu: Europske su napriklad: sqp, EUROCIRCUITS, Printed.cz, pragoboard... su drahsie. Potom lacnejsie su rozne firmy z Ciny.

Na navrh: Navrh si alebo spravis sam, alebo zaplatis celkom velky peniaz v zavislosti od zlozitosti normalnej firme, alebo dakemu studakovi na brigadu, alebo daky dobrodinec na fore ti spravi.
0
Outsource your thinking: Get religious!
Zistenie: Ked robite sucasne v C, C++, C#, Matlabe, trocha pokukujete po VHDL, sialenstvo nemoze byt daleko...este stastie, ze som lietadlo a nemam tieto problemy.

josek
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 808
Dátum registrácie: 10 Jan 2012, 12:12
Bydlisko: PN

Príspevok od používateľa josek » 25 Aug 2020, 10:59

Upni sem aspoň aspoň obrázok z papierového nákresu schémy.

Ďalej parametre alebo typy súčiastok z hľadiska elektrického či mechanického dimenzovania a aspoň základnú predstavu o veľkosti dosky (ak je tam niečo limitujúce).

Bez toho ti to nikto nenavrhne ani zadarmo.
0

ace1x
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 288
Dátum registrácie: 06 Sep 2014, 19:34
Bydlisko: okr. Šumperk
Vek: 36

Príspevok od používateľa ace1x » 25 Aug 2020, 16:05

Ahoj.
Kdyby se ti tady u vás nikdo neozval, můžu ti to vyfrézovat do max. rozměru 200x300 mm včetně návrhu DPS ze schématu.
0

kVA
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 38
Dátum registrácie: 14 Jan 2018, 20:24

Príspevok od používateľa kVA » 25 Aug 2020, 19:59

nasiel som jednu firmu zo slovenska. ta chce za 3ks navrh DPS a nasledne vyrobenie DPS 360€. najradsej by som nasiel niekoho tu... ako navrhnut schemu by som vedel len ide o to ze az take velke skusenosti s tym nemam. hlavne ked su suciastky v scheme nejako prepojene a v reali by som ich chcel prehodit. Proste neviem tie "pravidla" ktore suciastky sa mozu zamenit a popritom to na funkcnost nebude mat vplyv a podobne. Nemyslim ako zamenit suciastku za silnejsiu a podobne. to je uz ina liga. myslim len to ze napr mame v scheme rezistor a za nim je led dioda. ale v navrhu to chcem opacne cize led a zanou rezistor. cize takto prehadzovat suciastky a podobne figle
0

Používateľov profilový obrázok
ferrari10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1018
Dátum registrácie: 24 Sep 2008, 00:00
Bydlisko: STROPKOV
Vek: 29

Príspevok od používateľa ferrari10 » 25 Aug 2020, 20:17

Najrozumnejšie bude ak tu dáš konkrétnu schému aj keď tuším , že elektrotechnika a ty veľmi nieste kamaráti. Aký dôvod by malo prehadzovanie súčiastok?? Odpor pred LED je z nejakého dôvodu, to by si mal vedieť .

Pre teba najjednoduchšie riešenie kúpiť si kontaktné pole a tam môžeš skúšať koľko chceš. Pre vlastnú bezpečnosť do 24V jednosmerných.
0
Nikto učený z neba nespadol, ale hlúpych akoby zhadzovali.

Používateľov profilový obrázok
Mek
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 837
Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
Bydlisko: ZA, TN
Vek: 33
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek » 25 Aug 2020, 21:19

Veru tak. Inac, prehadzovanie suciastok pocas navrhnu DPS nie je v softveroch na to urcenych povolene. Tam si totiz najprv nakreslis schemu, a potom navrhujes DPS. A program ti kontroluje, ci si spravne prepojil vsetko co si prepojit mal, zjednodusene povedane. Taka zamena suciastok ako si pisal, by vyvolala chybu. Ked chces zamenit, musis upravit schemu a potom sa vratit k DPS.
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)

maxmiz
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 168
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 15:22

Príspevok od používateľa maxmiz » 26 Aug 2020, 11:13

PCB si musis nakreslit sam. Odporucam program KiCad. Ma vsetko co na to potrebujes. Lacna vyroba plosakov je v Cine. Bud JLCPCB alebo PCBWAY.

-- Spojený príspevok 26 Aug 2020, 10:19 --
Mek napísal:Veru tak. Inac, prehadzovanie suciastok pocas navrhnu DPS nie je v softveroch na to urcenych povolene. Tam si totiz najprv nakreslis schemu, a potom navrhujes DPS. A program ti kontroluje, ci si spravne prepojil vsetko co si prepojit mal, zjednodusene povedane. Taka zamena suciastok ako si pisal, by vyvolala chybu. Ked chces zamenit, musis upravit schemu a potom sa vratit k DPS.
Nie je to celkom tak. Ja bezne sucasne aj kreslim schemu a plosak. Totiz kazdej sucastke je priradeny specialny kod (nemyslim tym oznacenie ako R10, C512 etc...) Podla toho program na kreslenie plosaku sa orientuje. Ziadna chyba nenastane. Samozrejme, pri update plosaku podla schemy treba zadat podla coho sa ma plosak updatnut.
0

kVA
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 38
Dátum registrácie: 14 Jan 2018, 20:24

Príspevok od používateľa kVA » 27 Aug 2020, 21:58

ferrari10 napísal:Najrozumnejšie bude ak tu dáš konkrétnu schému aj keď tuším , že elektrotechnika a ty veľmi nieste kamaráti. Aký dôvod by malo prehadzovanie súčiastok?? Odpor pred LED je z nejakého dôvodu, to by si mal vedieť .

Pre teba najjednoduchšie riešenie kúpiť si kontaktné pole a tam môžeš skúšať koľko chceš. Pre vlastnú bezpečnosť do 24V jednosmerných.

Čo sa týka elektrotechniky prečo by sme nemali byť kamaráti? To že v elektrotechnike som začiatočník a nemám 40r prax ešte neznamená že nie sme kamaráti. nie? Mám vyštudovaný silnoprúd. Nie som slaboprúdar aj keď sme "navrhovali" DPS ale no neviem koľko máš rokov v škole to fungovalo tak že nám ukázali schému aby sme ju videli majster ju nám dal navrhnutú a nech sa páči. Vyleptajte si a napájkujte si. A čo sa týka skúšania. No ok je to pekné ale každý sme iný. Niekto rád experimentuje, niekto hľadá vysvetlenia po nete kde sa veľa krát popíše všeličo a ďalší sa zase radšej spýtajú skúsenejších na fóre. Veď preto je to fórum je nie? Ak keby som sa spýtal úplnú blbosť. Prečo hneď zosmiešniť mladého fagana ktorý sa chce niečo dozvedieť od skúsených? A nakoniec odpovede sa ani nedočká a len ho zbuzerujú načo ti to bude? Veď to nevyužiješ a podobne. Načo je potom napr. toto fórum? Prepáč musel som reagovať lebo tvojou správou mi to pripomenulo práve tieto situácie na fóre.

Tými 24V si chcel povedať čo? Asi si myslíš že nie som elektrotechnik však :( Prekvapivo mam 23 v priestoroch A aj B a 22 bez obmedzenia napätia len tak pre zaujímavosť. Ak to niekomu príde že sa chvastám tak je na omyle...

Skúsim to popísať ešte raz. Tou zámenou rezistorom a ledkou som myslel toto, Máme v schéme nakreslený stabilizátor napätia napr. LM723CN kde v schéme je vyznačená nožička č.6 ktorá je napojená na rezistor z ktorého druhý vývod rezistora je napojený na nožičku č.5 je jasné že reálna súčiastka stabilizátora nebude mať nožičky 6 a 5 ale 5 a 6 a tým som sa chcel opýtať či by vadilo že sa nožičky vymenia a rezistor bude napojený opačne vid nákres.
Prílohy
nakres.png
0

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 457
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55
Bydlisko: Košice

Príspevok od používateľa budvar10 » 28 Aug 2020, 07:14

Ako to vyzerá pred a po úprave? Dva obrázky namiesto slov! Ak ostanú R13 a R18 pripojené k odpovedajúcim nožičkám, tak to nevadí (ak som dobre rozumel, čo sa pýtaš). Je to ako A+B alebo B+A.
0

josek
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 808
Dátum registrácie: 10 Jan 2012, 12:12
Bydlisko: PN

Príspevok od používateľa josek » 28 Aug 2020, 12:00

kVA napísal:Ahojte,

Vopred sa ospravedlňujem ak som netrafil sekciu ale fakt som nevedel kam umiestniť túto tému. Chcel by som sa vás spýtať či neviete o nejakej firme ktorá sa zaoberá navrhovaním DPS zo schém a následne výrobu DPS. Firma ktorá by za rozumný peniaz vyrobila 2 či 3 DPS. Všetko čo som ponachádzal google vyhodil asi 3 firmy ale žiaľ sa zaoberajú len veľkovýrobou. Prípadne ak má niekto z vás doma malú dielničku a vyrába si DPS frézovaním nie leptaním.

Budem rád za každú radu a pomoc.

ďakujem :)
Nedalo mi, aby som necitoval úvodný príspevok:
kVA, z nasledujúcich príspevkov je vidno, že máš k tvojej požiadavke výroby DPS ešte ďaleko. Ako prvé si ujasni, čo vlastne a akými parametrami chceš svoj projekt mať.
Potom vezmi papier a ceruzku a pokús sa nakresliť schému svojej predstavy, samozrejme s použitím nejakej literatúry.

Tu je čas na oslovenie účastníkov tohoto fóra, aby ti pomohli pri základných chybách . Zároveň si zober spájkovačku a skúšobnú DPS aby si si overoval správnosť a korektnosť svojich úvah a toho čo ti kto poradí.

Musíš mať 100% istotu, predovšetkým pri lineárnych - analógových obvodoch, že je schéma dobrá, skôr, ako začneš kresliť DPS. Pri zapojovaní na skúšobnej doske si aj overíš či si volil správne zaťažiteľnosť súčiastok, etc.

Keď budeš mať tvoj výsledok k SVOJEJ spokojnosti, potom môžeš zapojenie prekresliť do niektorého návrhového systému alebo o to niekoho požiadať.

Nakoniec môžeš hľadať firmu alebo ochotného človeka na výrobu DPS

Ja viem, že skúsený projektant by mal svoju, MOŽNO skrátenú metódu návrhu a môže zapojenie kresliť rovno do niektorého el. CADu.

Ty sa ale radšej spoľahni na vyššie uvedený postup, ktorý ber ako veľmi orientačný. S každým novým, takto odladeným projektom získaš sám sebou overené skúsenosti, ktoré možno využiješ pri ďalšom.
0

Napísať odpoveď