Všetko o článkoch 18650 Lithium-ion (Li-ion)
Moderátori: mirosne, Moderátori
Re: Všetko o článkoch 18650 Lithium-ion (Li-ion)
A. vypína to skokovo, pri prekročení nejakého prúdu - osobne som prúd nemeral, kebyže sa nudím, skúsim to s osciloskopom. Pri vybytí vypne. Napetie som nemeral.
B. vraj vypína aj pri prekročení napetia ale ja svoje články nabíjam CC/CV a už keď som na 4,2V tak sa dosť hrejú, takže nastavujem o čosi menej a nespolieham na automat - to som spravil iba raz a so strachom som bežal chladiť aku na balkon v zime. Nadprúd pri nabijani - skúšal som 2A a nevipínal.
C. není to nabijač, potrebuješ k tomu nabijačku. Toto je skor ochrana proti požiaru ako nejaká ochrana aku.
B. vraj vypína aj pri prekročení napetia ale ja svoje články nabíjam CC/CV a už keď som na 4,2V tak sa dosť hrejú, takže nastavujem o čosi menej a nespolieham na automat - to som spravil iba raz a so strachom som bežal chladiť aku na balkon v zime. Nadprúd pri nabijani - skúšal som 2A a nevipínal.
C. není to nabijač, potrebuješ k tomu nabijačku. Toto je skor ochrana proti požiaru ako nejaká ochrana aku.
0
Samozrejme, že pri prekročení napätia na článku, v niekt. power-packoch sú paralene i 4 články (v menej A-verzii iba jeden) - preto to sleduje Volty a keď scípne jedna vetva, preto to prosto potom ako celok nepretlaćí už potrebné A-mpére pri záťaži, kedže ten scípnutý článok nemá možno ani tých potrebných 3,7 V, kdežto susedný má plných 4,2V čo je figu platné.
PS: nejaké nápady, kde sa lacno alebo zadarmo dá dostať k tým 18650-kam?
PS: nejaké nápady, kde sa lacno alebo zadarmo dá dostať k tým 18650-kam?
0
Dakujem,
ALe aspon na udrzanie tych 4,20 -4,25 V pomocou nejakeho solaru by mal stacit aj tento obvod?
Lacne a dobre som zohnal zo zlomenych Makita akumulatorov, ale to bola taka nahoda, ze sa my ich podarilo zohnat. Zivotnost aj kapacita min. 30 percent dlhsia ako ALiexrpress
Nahral si my na dalsiu otazku. Mozem paralelne pripojit clanky aj bez tohto obvodu, alebo kazda paralelna vetva misi mat svoju ochranu?Vid priloha.
Pri tejto druhej moznosti, prebijania sa nebojim,.ale obavam sa, ze pri chcipnuti jedneho z clankov to nebude vediet obvod zistit.
ALe aspon na udrzanie tych 4,20 -4,25 V pomocou nejakeho solaru by mal stacit aj tento obvod?
Lacne a dobre som zohnal zo zlomenych Makita akumulatorov, ale to bola taka nahoda, ze sa my ich podarilo zohnat. Zivotnost aj kapacita min. 30 percent dlhsia ako ALiexrpress
Nahral si my na dalsiu otazku. Mozem paralelne pripojit clanky aj bez tohto obvodu, alebo kazda paralelna vetva misi mat svoju ochranu?Vid priloha.
Pri tejto druhej moznosti, prebijania sa nebojim,.ale obavam sa, ze pri chcipnuti jedneho z clankov to nebude vediet obvod zistit.
0
-
mkopkas
- Stály člen

- Dátum registrácie: 24 Júl 2012, 23:53
- Kontaktovať používateľa:
nechcem robit reklamu ale mne sa najviac pozdava cena vykon 18650 z parkside bateriek.
4ah 20v (2x5 clankov) sa dalo zohnat aj pod 18e a to si s cenou za clanok pod 2e, navyse su to clanky urcene na vysoke vybijacie prudy. ja som takto kupil 2 baterky iba kvoli clankom na ine baterie
pripadne potom eu.nkon.nl ale osobne nemam skusenost
s paralelnym zapojenim clankov nevidim problem (2.moznost), prakticky ti nemoze odist z paralelnej kombinacie jeden clanok, pretoze ho drzia zvysne (este sa ni nestalo ze by li-ion clanok odisiel do skratu), resp odide ti az cela paralelna kombinacia
//este dodatok:
zameraj sa hlavne na to aby si nabijal s balancovanim, teda aby 1 aj 2 paralelna kombinacia clankov mala co najzhodnejsie napatie a idealne aj kapacitu (aby sa ti nestalo ze pri vybijani vyrazis jednu z paralelnych kombinacii ovela skor a ta druha bude mat este 50% kapacity...).
1.moznost s viacerymi BMS mi pride hlupost - uz len z toho hladiska ze ako to budes nabijat...
4ah 20v (2x5 clankov) sa dalo zohnat aj pod 18e a to si s cenou za clanok pod 2e, navyse su to clanky urcene na vysoke vybijacie prudy. ja som takto kupil 2 baterky iba kvoli clankom na ine baterie
pripadne potom eu.nkon.nl ale osobne nemam skusenost
s paralelnym zapojenim clankov nevidim problem (2.moznost), prakticky ti nemoze odist z paralelnej kombinacie jeden clanok, pretoze ho drzia zvysne (este sa ni nestalo ze by li-ion clanok odisiel do skratu), resp odide ti az cela paralelna kombinacia
//este dodatok:
zameraj sa hlavne na to aby si nabijal s balancovanim, teda aby 1 aj 2 paralelna kombinacia clankov mala co najzhodnejsie napatie a idealne aj kapacitu (aby sa ti nestalo ze pri vybijani vyrazis jednu z paralelnych kombinacii ovela skor a ta druha bude mat este 50% kapacity...).
1.moznost s viacerymi BMS mi pride hlupost - uz len z toho hladiska ze ako to budes nabijat...
0
-
Dolfi
- Power user

- Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
- Vek: 72
Já ti neviem.Toto riešenie mi pripadá také "hulvátske". Solár je zdroj prúdu s premenlivou hodnotou podľa osvetlenia, naviac určite s vyšším napätím ako je max. dovolené napätie nabíjaných článkov. Ak tomu dobre rozumiem, tak obvod sleduje horné a dolné napätie článku a max. vybíjací (skratový) prúd článkov. Ak sa niektorý z týchto parametrov prekročí, tak jednoducho obvod sa rozpojí. Za akých podmienok sa znovu zapojí ?
Já si myslím, že buď nejaký sériový stabilizátor nastavený na počet článkov, alebo paralelné balancéry (stabilizátory) ku každému článku, (ktoré zvládnu max. prúd soláru !), by boli riešením.
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi:
Praveze som si to chcel zjednodusit. Dufal ze tieto obvody vedia robit aj (okrem ochrany podvibitia a prebitia) CCCV, cize aj ked mu dam 12 V na vstup, tak vedia dat pre 2S max. 8,4 V, naopak po zapade slnka by zasa odpojili aby sa nevibijali.
Ale mas pravdu ,ako pises ty a aj clen Misocko, ono to len rozpoji a znovu pripojenie je tiez otáznô.
mkopas: Cize pridavat ich aj paralelne mozem na ochranny obvod , ale nabijat ich budem teda CCCV nabijackou, a tu mozem aj zo solaru napajat.
Praveze som si to chcel zjednodusit. Dufal ze tieto obvody vedia robit aj (okrem ochrany podvibitia a prebitia) CCCV, cize aj ked mu dam 12 V na vstup, tak vedia dat pre 2S max. 8,4 V, naopak po zapade slnka by zasa odpojili aby sa nevibijali.
Ale mas pravdu ,ako pises ty a aj clen Misocko, ono to len rozpoji a znovu pripojenie je tiez otáznô.
mkopas: Cize pridavat ich aj paralelne mozem na ochranny obvod , ale nabijat ich budem teda CCCV nabijackou, a tu mozem aj zo solaru napajat.
0
-
Dolfi
- Power user

Neviem si dosť dobre predstaviť nejakú pulznú CCCV nabíjačku, ako bude korektne fungovať na solárnom paneli pri rôznych osvetleniach, (teda prúdoch, nula až maximum).
V lineárnom režime si to viem predstaviť bez problémov. Panel je "CC", síce sa poriadne meniaci, no to riešiť netreba. Akurát ten prúdový zdroj treba napäťovo obmedziť. No treba aj balansovať tie články. A určite nie len pár mA, ako to zrejme dokážu tie ochranné obvody. (Na nejaké väčšie prúdy/ výkony to nie je navrhované, nie sú tam vhodné výkonové súčiastky.)
V lineárnom režime si to viem predstaviť bez problémov. Panel je "CC", síce sa poriadne meniaci, no to riešiť netreba. Akurát ten prúdový zdroj treba napäťovo obmedziť. No treba aj balansovať tie články. A určite nie len pár mA, ako to zrejme dokážu tie ochranné obvody. (Na nejaké väčšie prúdy/ výkony to nie je navrhované, nie sú tam vhodné výkonové súčiastky.)
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Uz som s toho jelen mierne.
Zhrniem moj problem. Potrebujem nabit 8x2S clankov 18650 v POwerbanke, ale nie su nalisovane k sebe, ale daju sa pekne vyberat.
-Neche sa my to nabijat po jednom alebo po dvoch v klasickej nabijacke.
-Ochranne obvody nedovolia nejaky vacsi nabijaci prud, iba na udrziavanie 4,20 -4,25 V su ok.
- Tak potom ako ich nabit, ako to je riesene napr. v inych power bankach alebo napr. makita akumulatoroch, kde je 3 x 5S. Alebo su specialne ochranne obvody?
Dakujem
Zhrniem moj problem. Potrebujem nabit 8x2S clankov 18650 v POwerbanke, ale nie su nalisovane k sebe, ale daju sa pekne vyberat.
-Neche sa my to nabijat po jednom alebo po dvoch v klasickej nabijacke.
-Ochranne obvody nedovolia nejaky vacsi nabijaci prud, iba na udrziavanie 4,20 -4,25 V su ok.
- Tak potom ako ich nabit, ako to je riesene napr. v inych power bankach alebo napr. makita akumulatoroch, kde je 3 x 5S. Alebo su specialne ochranne obvody?
Dakujem
0
Caute som tu novy potreboval by som poradit.vyrobil som si Bateriu z 18650 clankov 16,8V 28Ah(4S-8P.Bateriu som nabil na zdroji CC/CV 16,8V 5A.BMS mam s balancerom premeral som jednotlive serie kazda ma 4,19-4,20V.Ked zacnem bateriu vybijat priklad 5Ampermi tak prvy volt mi strasne rychlo uleti dole bavime sa o par minutach potom uz bateria z 15,8volta drzi a vybija sa pomaly az do nejakych 13,5V a potom zase rychlo klesne az do vypnutia bms.Problem budu predpokladam nekvalitne clanky kedze su z aliexpresu.Odpor na clankoch je od 30 do 44mOhmu.poradil by niekto ako testovat spolahlivo clanky a podla coho ich radit k sebe do serie atd.?Ide mi o to ze ak si chcem teraz zlozit baterku pre rybarsky cln a potrebujem pouzit 160ks clankov ako ich co najrychlejsie otestovat ked ich je tak vela?Viem ze clanky z ali su neni zrovna idealne ale tak na rovinu 160clankov kupovat v obchode sa asi cenovo neoplati.Videl som na nete totozne baterie pre clny za cca 650€ tak tam su asi tiez neni znackove baterie z obchodu ale to bude nejaka cina. Dakujem za kazdu odpoved
0
-
miso156
- Pokročilý člen

- Dátum registrácie: 06 Dec 2020, 11:46
- Vek: 40
V 4,2 do 3,9V je v li-ion clankoch minimum energie, to je normalne aj u kvalitnych clankov:
Clanky parovat aby kazda 4-kusova seria mala rovnaky vnutorny odpor a teda aby pocas vybijania z kazdej serie tiekol priblizne rovnaky prud.
Bateriu nechat na nabijacke aspon raz za cas dostatocne dlho, aby sa vsetky clanky stihli “skalibrovat” na 4,2V.
Clanky parovat aby kazda 4-kusova seria mala rovnaky vnutorny odpor a teda aby pocas vybijania z kazdej serie tiekol priblizne rovnaky prud.
Bateriu nechat na nabijacke aspon raz za cas dostatocne dlho, aby sa vsetky clanky stihli “skalibrovat” na 4,2V.
0
"No pain, no gain." (KC238)
-
Dolfi
- Power user

Prečo si rovno nekúpiš komplet baterku, povedzme aj LiFePO4. Parametrami až tak nie je horšia a ceny sú celkom prijateľné. Napr.: https://batteryempire.sk/594-baterie-li ... qWzdqFGso-
0
Asi to má opodstatnenie čo robíš, len ma napadlo či nie je lepšie použiť 3 gelové AKU 6V do série ?
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........
Ano pozeral som vsetky varianty viem ze sa da kupit koniec koncov aj tuto litiovku som si mohol kupit ked preratam material a bodovacku a ochranny kufor tak je jasne ze som na jednej neusetril ale vies ako to je 
chcem si to urobit sam aby som mal klud na duši …. no neviem ti to vysvetlit ale kupit by to bolo moc lahke 

.
0
Cau dik aj tebe za odpoved ano tie serie som tak nejak poskladal ze som meral odpor kazdeho clanku a potom som to spajal aby tie serie boli co najblizsie k sebe s odporom.Tie grafy som taktiez pozeram na nete asi vsetky a videl som ten “uvodny” pokles len nevedel som ci je to normalne nakolko mal som jednu litiovku 130Ah pozicanu je zlozena tak isto z 18650tok.Plne nabita 16,8V a po dvoch dnoch pouzivania som sa ledva dostal na 15,8 V.A to ma trochu tak mätie ze tam to klesalo uplne pomaly aj tie uvodne Volty.Samozrejme pri väčsom odbere…Je mi jasne ze ked budem tahat 2A z 28Ah a 2A zo 130Ah je to nieco uplne ine.miso156 napísal: ↑18 Sep 2024, 00:31V 4,2 do 3,9V je v li-ion clankoch minimum energie, to je normalne aj u kvalitnych clankov:
image.jpeg
0
- kukinko
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 11 Júl 2008, 00:00
- Vek: 43
- Kontaktovať používateľa:
Odkial si?
Ak by si mal zaujem, tak za nejaku rozumnu cenu viem zadovazit tieto "vankusiky plne energie"
https://vi.aliexpress.com/item/1005004635478166.html
Ak by si mal zaujem, tak za nejaku rozumnu cenu viem zadovazit tieto "vankusiky plne energie"
0
"programujem = hram sa" s Arduino / ESP, LOGO!, Simatic + TIA
+ nejaka ta elektrobizuteria okolo

+ nejaka ta elektrobizuteria okolo
- cool-zool
- Zaslúžilý člen

- Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
- Vek: 56
,,Kukinko,,
A toto by ma zaujímalo , ako je to stými ,,vankúšikmi plnými energie,, ???
Aká je tam spoľahlivosť , životnosť , spôsoby zapájania ( sério-para) , dobíjanie a pod ...
Či sa dá z toho vyrobiť poctivý a spoľahlivý accupack ???
A toto by ma zaujímalo , ako je to stými ,,vankúšikmi plnými energie,, ???
Aká je tam spoľahlivosť , životnosť , spôsoby zapájania ( sério-para) , dobíjanie a pod ...
Či sa dá z toho vyrobiť poctivý a spoľahlivý accupack ???
0
Nazdar som od Nitry.Skor by som uvítal nejake rozumne overene činske članky 18650.Toto čo mi prišlo je hnojkukinko napísal: ↑20 Sep 2024, 06:24Odkial si?
0
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Kamošovy som do kolobežky v okt. 2020 objednal takéto ... kolobežka zatiaľ stále bežká... (akurát boli vtedy v nejakej akcii a cena bola okolo 32€). Super boli aj nabodované vývody..nebolo treba nič riešiť... Ale ako to bude po štyroch rokoch ?? ..je vo hviezdach 
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Ahojte,
chcem sa opytat, chcel by som nahradit rozne aplikacie, kde mam stare autobaterie, a chcel by som presjt na Lion, (Lipo, Lifepo). Aplikacie - zahradne chatky, solar, Led pasik, obcas menic 12/230V DC/AC do 300- 400 Watt. Cize ziadne strasne odbery, myslim ze Lion by stacili.
1. Odporucate 3S ( tj. 9 - 12 ,6 Voltu) s boostrom na 14,5 V? Napr. menic, alebo Led pasiky funguju biedne pod 11 V alebo 4S ( tj. 12 - 16,8 V) a k nemu DC DC step down? Aspon 30 A predpokladam min.
Boostru by som sa radsej vyhol ale.
2. Ked mam 3S alebo 4S protection board, tak on vie chranit do serie nadprud, podvibitie, prebitie atd....
Ale ako on vie ked je v paralelnej vetva iba 1 akumulator zly? On ma tu celu vetvu zapojenu ako 1 akumulator, a nevie rozlisit jednu pripadne zlu, alebo s mensou zivotnostou s nich ?
Viem ,najlepsie su, ked su trvalo pri sebe zabodovane plechom.
dakujem
chcem sa opytat, chcel by som nahradit rozne aplikacie, kde mam stare autobaterie, a chcel by som presjt na Lion, (Lipo, Lifepo). Aplikacie - zahradne chatky, solar, Led pasik, obcas menic 12/230V DC/AC do 300- 400 Watt. Cize ziadne strasne odbery, myslim ze Lion by stacili.
1. Odporucate 3S ( tj. 9 - 12 ,6 Voltu) s boostrom na 14,5 V? Napr. menic, alebo Led pasiky funguju biedne pod 11 V alebo 4S ( tj. 12 - 16,8 V) a k nemu DC DC step down? Aspon 30 A predpokladam min.
Boostru by som sa radsej vyhol ale.
2. Ked mam 3S alebo 4S protection board, tak on vie chranit do serie nadprud, podvibitie, prebitie atd....
Ale ako on vie ked je v paralelnej vetva iba 1 akumulator zly? On ma tu celu vetvu zapojenu ako 1 akumulator, a nevie rozlisit jednu pripadne zlu, alebo s mensou zivotnostou s nich ?
Viem ,najlepsie su, ked su trvalo pri sebe zabodovane plechom.
dakujem
0
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Stavať niečo na týchto lacných moduloch sa neoplatí. Vedia "trochu vyhodnotiť" nadprúdy ale okrem toho nič.. aj balansovanie je len na úrovni pár mA... pri nerovnakých článkoch je to doslova nefunkčné, lebo zvýšením napätia na jednom článku sa odstaví celé nabíjanie...
Na takéto použitie by určite boli lepšie a spoľahlivejšie bat-packy z nejakého osvedčeného náradia (aj Parkside by bol lepší, ako s tým modulom)
- jednoduchá a bezpečná obsluha, napätie a kapacita podľa výberu, záruka...atď.
Na takéto použitie by určite boli lepšie a spoľahlivejšie bat-packy z nejakého osvedčeného náradia (aj Parkside by bol lepší, ako s tým modulom)
- jednoduchá a bezpečná obsluha, napätie a kapacita podľa výberu, záruka...atď.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!