Caute,
potreboval by som vyriesit dva suvisace problemy. Prvy je ze mame Kotol na tuhe palivo a k nemu akumulacnu nadrz. Kurenie domu z akumulacnej nadrze riadi Tech EU-i-1 CWU (R1 na obrazku), pri nahriati akumulacnej nadrze nad urcitu teplotu zapne cerpadlo a zacne ohrievat aj bojler. Teraz vsak potrebujem toto cerpadlo ovladat aj z druheho kontroleru R2 (sluzi na riadenie cerpadla pre kolektory - Tech EU-401N PWM) a ten ak by hrozilo prehriatie ma zapnut cerpadlo (M) a ochladit sa.
Druhy problem je ze na bojleri mam len jeden meraci otvor vo vrchnej casti a ten je uz obsadeny cidlom pre R1, potreboval by som tam dat aj cidlo pre R2 ale nezmesti sa vedla neho. Je mozne nejako pouzit jedno cidlo pre obe riadiacky? Problem je ze R1 pouziva PT100 senzor a R2 pouziva senzor PT1000. Napadlo ma ci by to neslo spravit tak ze by som pouzil D18B20 spolu s Arduinom ktore by meralo a nasledne 'duplikovalo' hodnotu pre DAC konvertory ale nie som si isty ci by to fungovalo (alebo som totalne mimo?). Pripadne nejake navrhy ako to elegantne vyriesit?
Meranie teploty pre dve rozne riadiacky
Moderátori: mirosne, Moderátori
- taphome
- Stály člen
- Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
- Vek: 64
Re: Meranie teploty pre dve rozne riadiacky
zakladná otázka je, či je to klasické spínanie čerpadla, alebo sú to dva frekvenčné meniče. Ak je to klasické spínania, tak ti stačí použiť 3 kusy malých relé a rozum....
0
@taphome treba tam aj nieco ine okrem tych troch rele (nejake ochrany alebo nieco)?
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Mám dojem, že máš pomýlené dva základné pojmy.
Akumulačná nádoba pre kotol má iný význam, ako pre solar. Pre solar - akumulačná nádoba = BOJLER !
Predpokladám, že ohrev z kolektora máš zavedený do bojlera...a tvorí samostatný "solárny" okruh.
Čidlo - R1 - pre riadenie kúrenia (predpokladám...) je umiestnené podľa tvojho obrázka v akumulačnej nádrži.
Ty však pre druhú - R2 - potrebuješ snímať teplotu v bojleri (a pokiaľ máš solár samostatne tak ho tam aj určite máš), aby si na základe teploty TUV pred dosiahnutím maxima vedel spustiť čerpadlo a systém sa začal ochladzovať/ odovzdávať prebytok do akumulačnej nádrže.
Z jedného - spoločného miesta to nejde. Musíš predsa porovnávať 2 rôzne teploty.
Načo ti budú 2 rovnaké informácie z teploty "akumulačnej" vody ktorá bude pri bežiacom soláre stále nejakých 25°C a v bojleri bude teplota dosahovať maximum.
Solárne ovádacie systémy disponujú aj pripojením prídavných zariadení okrem hl. čerpadla (zmiešavacie, obehové čerpadlo, ovládanie trojcestného ventilu, špirály či iných fičurín) Stačí sa pozrieť do návodu, čím ten tvoj regulátor disponuje a ako sa dá pre jednotlivé doplnky naprogramovať.
Chcelo by to schématický obrázok celkového stavu pre lepšiu predstavu.
Akumulačná nádoba pre kotol má iný význam, ako pre solar. Pre solar - akumulačná nádoba = BOJLER !
Predpokladám, že ohrev z kolektora máš zavedený do bojlera...a tvorí samostatný "solárny" okruh.
Čidlo - R1 - pre riadenie kúrenia (predpokladám...) je umiestnené podľa tvojho obrázka v akumulačnej nádrži.
Ty však pre druhú - R2 - potrebuješ snímať teplotu v bojleri (a pokiaľ máš solár samostatne tak ho tam aj určite máš), aby si na základe teploty TUV pred dosiahnutím maxima vedel spustiť čerpadlo a systém sa začal ochladzovať/ odovzdávať prebytok do akumulačnej nádrže.
Z jedného - spoločného miesta to nejde. Musíš predsa porovnávať 2 rôzne teploty.
Načo ti budú 2 rovnaké informácie z teploty "akumulačnej" vody ktorá bude pri bežiacom soláre stále nejakých 25°C a v bojleri bude teplota dosahovať maximum.
Solárne ovádacie systémy disponujú aj pripojením prídavných zariadení okrem hl. čerpadla (zmiešavacie, obehové čerpadlo, ovládanie trojcestného ventilu, špirály či iných fičurín) Stačí sa pozrieť do návodu, čím ten tvoj regulátor disponuje a ako sa dá pre jednotlivé doplnky naprogramovať.
Chcelo by to schématický obrázok celkového stavu pre lepšiu predstavu.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 7 Odpovedí
- 521 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa jany+
-
- 9 Odpovedí