Leptanie DPS
Moderátori: mirosne, Moderátori
Leptanie DPS
Zdravým Vás, ak potrebujete vyleptať plošné spoje skúste namiesto HCl + peroxid, použiť kyselinu amidosulfónovú + peroxid. Výhoda je, že pracuje bez výparov chlóru a relatívne je bezpečná práca aj v dielni /v kuchyni /. Používam zmes cca 2 diely vody 1 diel kyseliny a na 2 dl zmesi cca 0,5 dl 30% H2O2.
možno skúšať aj iný pomer a prípadne aj mierne zahriať. Zmes je menej agresívna ako s HCl a kyselina je prášok, v pohode sa dá skladovať, nespôsobuje koróziu, netoxická ,nepáchne. Je potrebné dodržiať výstrahy na obale. Tiež sa výborne hodí na odstránenie vodného kameňa v kávovaroch - bez peroxidu!! Cena je cca 8 euro za kg. Kúpiť sa dá /aj peroxid/ napr. v PG-chem. Dopredu sa ospravedlňujem ak to už poznáte, ja som na to prišiel náhodou.
možno skúšať aj iný pomer a prípadne aj mierne zahriať. Zmes je menej agresívna ako s HCl a kyselina je prášok, v pohode sa dá skladovať, nespôsobuje koróziu, netoxická ,nepáchne. Je potrebné dodržiať výstrahy na obale. Tiež sa výborne hodí na odstránenie vodného kameňa v kávovaroch - bez peroxidu!! Cena je cca 8 euro za kg. Kúpiť sa dá /aj peroxid/ napr. v PG-chem. Dopredu sa ospravedlňujem ak to už poznáte, ja som na to prišiel náhodou.
0
Re: Leptanie DPS
Ano, na peroxid si treba dať pozor, ja ho bežne používam do bazéna namiesto chlóru. Cca 0,5l na 15m3. Podľa teploty a kúpajúcich ho miniem asi 3l za sezónu. Teraz som si uvedomil, že 30% peroxid kupujem na firmu.. v POOLMAN cca 6 euro/liter a možno tam stačí len OP. V PGchem je iba 3% ,
0
-
- Nový člen
- Dátum registrácie: 06 Jún 2017, 15:40
Ja som používal persíran (peroxosíran) sodný ... je to naozaj výborné leptadlo.
Priehľadné, pekne vidno proces leptania, nepodleptáva, relatívne bezpečné, žiadne výpary a pod.
Kedysi ho mali v TME ... už nemajú, ale GME prípadne Soldering majú skladom
Priehľadné, pekne vidno proces leptania, nepodleptáva, relatívne bezpečné, žiadne výpary a pod.
Kedysi ho mali v TME ... už nemajú, ale GME prípadne Soldering majú skladom
0
Najlepšie sa mi leptako z kyselinou chlorovodíkovou a peroxidom vodíka. Keď som to od oka namiešal tak bolo odleptane aj do tridsať sekúnd Teraz je to bieda, peroxid balia do umelých a priesvitných fliaš. Na etikete 35% v skutočnosti asi len 3% iba preto že je nevhodné balenie. Naposledy keď som leptal tak snáď 15 minút
To že predávajú na občiansky preukaz mi nevadí, vadí mi nekvalitný peroxid vodíka.
To že predávajú na občiansky preukaz mi nevadí, vadí mi nekvalitný peroxid vodíka.
0
viem iba základy s elektrotechniky, viem urobiť plošák foto cestou, osadiť súčiastkami, keď to nefunguje som v koncoch ale nie celkom
požívam tieto MM, DT9205B, PU500, PU140, najviac BM235, Siglent SDS 804X HD,
požívam tieto MM, DT9205B, PU500, PU140, najviac BM235, Siglent SDS 804X HD,
- straciam
- Zaslúžilý člen
- Dátum registrácie: 06 Jan 2009, 00:00
- Vek: 39
ja pouzivam chlorid zelezity. ten mi zatial vyhovuje najviac. mam ho v doze od zmrzliny a kedykolvek vyberiem, mozem leptat. netreba nic zmiesavat a vydrzi roky. posledne som si ho vyrabal sam a funguje rovnako dobre ako kupny.
0
Ponukam vysokokvalitnu 3D tlac na SLA tlaciarni Anycubic Photon.
No password, no problem.
Ins-piration
No password, no problem.
Ins-piration
- cool-zool
- Zaslúžilý člen
- Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
- Vek: 55
Súhlas so ,, STRACIAM,, !!! Dakedy som skúšal rôzne kyseliny , peroxidy a áno bolo to rýchlejšie ako s chloridom , ale ten smrad a po leptaní nebezpečný odpad ....... Keď sa mi zdá to leptanie pomalé tak dám celú misku na radiátor , a po zohriatí roztoku sa to urýchli a ako spíšu je to na viac použití , nič netreba vylievať , zahadzovať ....
0
- pablox
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
- Vek: 33
- Kontaktovať používateľa:
Chlorid som tiež dlhé roky používal, v byte u rodičov by som s kyselinou nepochodil. Misku som dal do horúcej vody a ani pri liehovej fixe nehrozilo podleptanie. Len som ním nesmel nič oprskať (hlavne biele umývadlo) inak ostalo žlté. O uterákoch nehovoriac.
V robote mám k dispozícii HCl aj peroxid, tak na občasné leptanie používam túto kombináciu. Len DPS robím nažehlením tonera.
V robote mám k dispozícii HCl aj peroxid, tak na občasné leptanie používam túto kombináciu. Len DPS robím nažehlením tonera.
1
1
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok