PELTIEROVÉ ČLÁNKY

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
taphome
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Vek: 65

PELTIEROVÉ ČLÁNKY

Príspevok od používateľa taphome » 14 Dec 2024, 18:15

Zdravím páni.

Má tu niekto z vás za sebou prácu s peltierovými článkami?

Mám pár otázok:
1. Mám tvrdý zdroj konštantného napájania, alebo regulovateľný PWM zdroj cca. 1kHz. Pri maxime dosiahnem rovnaký tepelný výkon? Lebo konštantné napätia a prúd mi vyrobí menej chladu, než PWM. (rovnaká komora, rovnaký zdroj a pri PWM mám o 1,8°C v komore nižšiu ustálenú teplotu.
2. Je PWM pre peltier články v poriadku, alebo dostávajú zabrať a nie je to odporúčané?
3. Ako je to s teplotami na oboch stranách článku. Čím viac tepla najednej strane odoberiem, tým väčší chlad na druhej strane vyrobím, alebo je niekde hranica, od ktoréj sa dochladzovanie teplej strany môže obmedziť?

Nižšiu teplotu z toho už nedostanem, než je ukázaná v riadiacom SW.
Prílohy
IMG_20241214_174753.jpg
IMG_20241214_174818.jpg
IMG_20241214_174825.jpg
peltier1.jpg
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 48

Re: PELTIEROVÉ ČLÁNKY

Príspevok od používateľa misocko » 14 Dec 2024, 19:19

nevidim dovod rvat do toho PWM ale nemyslim že mu to ubližuje. Pre nižšiu teplotu som dával dva na seba, iba som sa hral. Už si nepametam aku teplotu som dosiahol.
treba si uvedomiť že samotný Peltier , prechodom prúdu zohrievaš, ano, čerpa sice teplo na jednu stranu, ale vyprodukuje ho viac ako len prečerpa. Meraj obe strany, doležitý je rozdiel teplot aký dosiahneš, podľa toho sa rozhodni či PWM alebo doladiť prud aby to bolo najefektivnejšie.

neviem o tom žeby mu vadila nejaka nizka teplota, ale vysoka ho rozpajkuje :-)

BTW, dufam že v tom stole máš dieru pre nasavanie vduchu ventilatorom, alebo si ho udusil schvalne?
0

purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Vek: 54
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 14 Dec 2024, 19:56

Kazdy Peltier ma v datasheete uvedeny max. rodiel teploty medzi plochami a cez to vlak nejde. Cize, cim teplejsia horuca strana, tym teplejsia studena a naopak. PWM je nanic, vzhladom k zotrvacnosti teplot.
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

daqq
Power user
Power user
Dátum registrácie: 10 Jún 2008, 00:00
Vek: 37
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa daqq » 14 Dec 2024, 21:16

PWM riadenim, aj pri vysokej frekvencii, znizujes ucinnost celeho chladenia. Vid.: https://www.ti.com/lit/an/slua979a/slua979a.pdf

Ak mas vysokofrekvencnu PWM tak za to mozes dat LC filter a v konecnom dosledku vytvorit buck converter. Co je odporucany a najucinnejsi sposob ich riadenia.
0
Outsource your thinking: Get religious!
Zistenie: Ked robite sucasne v C, C++, C#, Matlabe, trocha pokukujete po VHDL, sialenstvo nemoze byt daleko...este stastie, ze som lietadlo a nemam tieto problemy.

manik
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 19 Jan 2008, 00:00
Vek: 46

Príspevok od používateľa manik » 14 Dec 2024, 22:49

k tej produkcii tepla..
Prílohy
peltier.jpg
0

taphome
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa taphome » 15 Dec 2024, 08:09

@misocko:

Fotil som to po vybratí zo skúšobného zariadenia za chodu, aby sa mi nestihla roztopiť tá námraza, iba ilustračná fotka. Ináč ventilátor je hore a chlad padá z vrchu a cirkuluje cez malý ventilátor v zateplenom priestore.

Ano, na strane chladu mám pre komoru meranie teploty a vlhkosti s na "teplej" strane iba do otvoru zastrčený NTC merací článok.... nie je vidno na fotke

P.S. - Prerábam jednu testovaciu chladničku na elektronické výrobky a je to riadené všetko cez Modbus komponenty. Bude to aj ukážka PID regulácie pre kúrenie/chladenie domácou automatizáciou....
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa misocko » 15 Dec 2024, 11:14

Tak odlovede maš, pozri si ktorý typ si objednaval (alebo rozober ten chladič, na peltiri je priamo napisané čo je zač) a ak to číňan priliž neoklamal, možeš skusiť max prúd. Na koľko sa Ti hreje teplá strana?
0

taphome
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa taphome » 15 Dec 2024, 20:05

kupované je to v Bratislave ako komponenty osve - peltier 12V/3A za 4,0€ a celá chladičová zostava aj s ventilátorom (až) za 3,8€.... Alík je možno lacnejší, ale sú to malé položky o ničom.
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa misocko » 15 Dec 2024, 20:34

ja mám presne tú istú zostavu z Aliku, ale kupovane roky dozadu a neviem čo to stálo.
Dnes som chcel skusiť ake teploty z toho viem dostať, keďže mám samotné peltiere asi 4 kusy. Zistil som však že nemám čím merať teplotu. Tak som prešiel na projekt Arduino a DS18b20 a zatiaľ som ho nedokončil... Možno počas týždňa.
0

taphome
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa taphome » 16 Dec 2024, 07:03

Pozeral som Alíka, napr:

https://de.aliexpress.com/item/10050073 ... ry_from%3A

alebo:

https://de.aliexpress.com/item/10050031 ... ry_from%3A

a aj samostatne chladič s ventilátorom a článok k tomu, (+ poštovné), tak som si radšej urobil prechádzku ako dôchodca o tri ulice ďalej od domu a kúpil som si to tu za 8€ a poskladal som si to. Teraz riešim tepelne izolovanú komoru. Snímače teploty mám NTC z automatizácie ale do tohto prídu detto dva kusy DS18B20 a snímané a komunikované cez Modbus TCP. Lebo ja v komore potrebujem aj vlhkomer a povely s inými funkciami budú/sú tiež cez Modbus relé a spínacie tranzistory.
Prílohy
Inšpirácia finélneho výrobku. Miesto na poldecák je malé....
Inšpirácia finélneho výrobku. Miesto na poldecák je malé....
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 16 Dec 2024, 13:19

experimentoval som davnejsie s chladnickou do auta, po vymene peltiera za trocha silnejsi sa toho nejak vela nezmenilo, pri doplneni obvodovej izolacie z tenkeho polystyrenu za polyuretanovu penu plus expandovany polystyren cca 3cm zo tiez zazrak sa nekonal.
podla vsetkeho kriticky bod je izolacia medzi chladicom teplej a studenej strany.
aj tak rozdiel teplot som dosiahol max 12-15 stupnov, co je v aute zohriatom na 40 st az 25 st - 30st, co je vela.
dat dve clanky je uz velky odber prudu.

zaujimave ze si to dokazal vychladit az do vytvorenia namrazy,
0

pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Vek: 33
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablox » 16 Dec 2024, 13:58

Vybral som minule podobný modul z originál chladničky (ale nie do auta, niečo na štýl hotelovej "izbovej") - studenú stranu modulu som strčil do vody a za pár hodín prevádzky sa na nej vytvorila pekná vrstva ľadu.
Napájanie cca 12V/5A. Kompresorová chladnička do auta s mnohonásobne vyššou účinnosťou má príkon (čo som zbežne pozrel) okolo 70W. Len aj cena je niekde inde :D
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

taphome
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa taphome » 16 Dec 2024, 16:24

Dnes som to trochu inovoval.

1. Vysekal som prostredné rebro v "teplom" chladiči a vložil som doň jeden 1Wire teplomer, tesne na miesto styku chladiči s peltierom. Vrch som prekryl AL páskou, aby naň nefúkal ventilátor.
2. Roztiahol som drážku v studenom chladiči a vložil natesno druhý 1Wire teplomer.
3. Snímanie teplôt ide cez Modbus TCP do centrálnej jednotky na testy.
4. Znížil som napätie na peltieri na 11,5V a tým zbehol prúd na 2,6A. Čo je reálne 30W DC príkon.
5. Pripravil som reguláciu otáčok ventilátoru, aby sa dali znížiť. Potom sa ukáže výkon v pomere k teplotám.

Graf stability teploty je vidno na obrázku.

pablox: Mne ide do budúcnosti vychladiť testovací priestor o ploche A4 na výšku max 10cm. Pokiaľ v izolovanej časti bude cirkulačný ventilátor, opäť to bude iné. A Modbus preto, lebo ak tam budú reléové spínače, vlhkomer, tenzometer a.t.ď., tak je to najlacnejšia cesta so súčiastkami aj s naprogramovaním.

Nakoľko studená časť sála chlad do nezaizolovaného priestoru, tak sa chladič správa ako odvlhčovač vzduchu v izbe, preto tá námraza. To je normálne.

Teploty sú orientačné, ale drážkovať chladiče tak, aby sa tam dali uložiť snímače priamo na telo peltiera sa mi nechce....
Prílohy
IMG_20241216_132518.jpg
IMG_20241216_161115.jpg
Snímka obrazovky (1154).png
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa misocko » 18 Dec 2024, 20:26

tak asi mam inu činu. Na článku je napisané TEC-12715, podľa datasheetu by mal mať 5 x 5 cm, má 4x4cm...
Najnižšiu teplotu som dosiahol na chladiči zo starej grafiky, Chladič 24°C , studená strana článku 1°C, pri 6A (cca 5V). Zvyšovaním prúdu už teplota neklesala, nakoľko už začala stúpať teplota chladiča - už to nestihal.
Skúsil som aj dva články na sebe, ale tam som sa pri prúde 6A (do serie zapojene , takže cca 12V) som sa dostal len na nejakých 11°C a chladič išiel na 40°C. Zjavne potrebujem lepší chladič. Studenú stranu som mal voľne na vzduchu, nemal som ju teda izolovanú od okolia.
0

taphome
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa taphome » 19 Dec 2024, 06:39

TEC-12715
12 - optimálne pracovné napätie
7 - *10 max. delta T °C
15 - max pracovný prúd

Tých 5VDC je málo. Ja mám 12703 / 12706, dávam do nich 12VDC a delta T mi vychádza max. 40°C.
Články majú 40x40 mm a hrotím to na max. hranu, kvôli testu, či to vydrží to, čo s tým plánujem.

https://www.elecom.sk/suprava-na-chlade ... ec1-12706/
https://techfun.sk/produkt/peltier-clanok/
kupujem to z dvoch obchodov, nakoľko v jednom nemajú peltiera a v druhom je chladičová zostava za polovičnú cenu. Mám to kúsok od domu, čiže nemusím špekulovať s dopravou....

Asi máš model TEC1-12715 a ten má naozaj iba 40x40mm.
Model: TEC1-12715(""TE"" is the abbreviation of Thermo-Electric)
Max cooling power: 136.8W
Operates from 0-15.4 volts DC and 0-15 amps
ΔTmax :>=68 °C
Operates from -50 °C to 100 °C
Size: 40mm x 40mm x 3.6mm
0

Napísať odpoveď