GMI-90
Moderátori: mirosne, Moderátori
- StereoJack
- Stály člen
- Dátum registrácie: 04 Aug 2008, 00:00
- Vek: 34
GMI-90
Ahojte, dostala sa ku mne elektrónka GMI-90, (ГМИ-90). Chcel by som ju predať, ale pred tým by som chcel overiť jej funkčnosť. Vedeli by ste mi poradiť či je to možné v domácich podmienkach za pomoci meracieho pristroja, regulovateľného zdroja ? Alebo či je na to potrebné niečo viac. Prípadne či je niekto z Košíc kto by to dokázal zmerať a povedať mi ako je na tom táto elektrónka.
Vopred ďakujem za odpoveď
Vopred ďakujem za odpoveď
0
Re: GMI-90
Take nieco velke som videl v PRV-11 ´ pri udrzbe to mohol cistit bud “furtak” alebo “absak “ .
0
-
- Stály člen
- Dátum registrácie: 19 Máj 2018, 21:12
Max. čo s tým môžeš urobiť je overiť, či žhaví katóda, ale určite nie zmerať mriežkový a anódový prúd pri takejto elektrónke.
0
Kvalitne parametre ma 
https://soviet-tubes.com/product/gmi-90 ... 1Mvcn0ZanR
Zhavenie zozerie skoro 200W

https://soviet-tubes.com/product/gmi-90 ... 1Mvcn0ZanR
Zhavenie zozerie skoro 200W

0
A to myslíš, že by to niekto doma ako do radaru použil alebo do audiofilského zosiku?
Podľa mňa keď to niekto kúpi, tak maximálne do zbierky alebo za účelom rozbiť na zlato (je v nej dokopy asi 0.8 gramu)

0
-
- Power user
- Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
- Vek: 72
V PRV-11, (a myslím si, že ani v P-35), takáto elektrónky určite neboli. Ako výkonové vysielacie prvky sa používali magnetróny a prúdové impulzy do nich spínali tyratróny.

0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Nie som znalý tejto problematiky... ale nemá to súvis náhodou s Geiger–Müller tube ?? Alebo s v súvislosti s označením : Geiger–Müller - Injector... ?
Sa len pýtam
Prevádzkovať by som to doma určite neodporúčal bez oloveného krytia ...

Sa len pýtam

Prevádzkovať by som to doma určite neodporúčal bez oloveného krytia ...

0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
To je do vysielača, pulzný modulátor. Samozrejme aj tu je potrebná opatrnosť, ak by to náhodou chcel niekto spojazdniť.
Pravdepodobne je to z nejakého radaru.
Pravdepodobne je to z nejakého radaru.
0
@Dolfi ´ bolo tam nieco s postupnou vlnou
, urcite sa nebudem vadit ´ ja som skor cistieval ten valec v strede ´ ale ked som niekedy videl cez otvorene dvere , boli tam take velke demizony 

0
-
- Power user
- Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
- Vek: 72
Áno, vo vysielacej skrini svietili veľké "elektrónky", tyratróny, (v podstate plynom plnené spínacie prvky, funkciou podobné tyristorom). Tie som tuším ani raz nemenil.
Magnetróny boli skôr kovové válce. Tie odchádzali pravidelne a niektoré aj pomerne rýchlo. (Výkon v impulze bol tuším okolo MW.) Problém bol, ak sa tá výmena "trochu nepodarila". Nasledovali hromy-blesky ...
Magnetróny boli skôr kovové válce. Tie odchádzali pravidelne a niektoré aj pomerne rýchlo. (Výkon v impulze bol tuším okolo MW.) Problém bol, ak sa tá výmena "trochu nepodarila". Nasledovali hromy-blesky ...

0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Ja … Bojnicky … to nie , ja som nikdy nic nemenil , v osadke som bol jediny elektrikar a tak mi dali len ten komutator a ostani natierali silikonom kable .. a aj ked je to vyse 50r. si spominam , ze tam bolo nieco velke a svietilo to , nuz tie radari boli ruske , lampa tiez a tak ma napadlo ´ci to niekto neodniesol z pokazenych a mozno aj z dobrych ´ 

0
GMI-83 je niečo podobné z pozemného radaru, 5us impulz. GMI-90, podľa DS 3us impulz, je niečo podobné.
https://rayer.g6.cz/teslatr/vttc.htm
EDIT:
To čo písal Dolfi o tyratrónoch, tak toto je pentóda v podstate na ten istý účel. Neviem ale v akom presne zariadení sa to používalo.
Pri testovaní funkčnosti by som bol veľmi opatrný, keďže sa jedná o veľmi vysoké prúdy a napätia. Pri zapojení, ako je generovanie VN výbojov ako v odkaze, je potrebné mať napamäti, že môže pri tom dôjsť k produkci ozónu, veľmi silného mikrovlnného žiarenia a dokonca röntgenového žiarenia. To môže mať za následok poškodenie zdravia.
V každom prípade, táto vecička by mohla byť dobrá pre nejakého zberateľa, funkčnosť by nebola asi veľmi rozhodujúca. Určite je to zaujímavá súčiastka. Funkčný exemplár by mohol mať (ne)praktické využitie napríklad ako tu:https://rayer.g6.cz/teslatr/vttc.htm
EDIT:
To čo písal Dolfi o tyratrónoch, tak toto je pentóda v podstate na ten istý účel. Neviem ale v akom presne zariadení sa to používalo.
Pri testovaní funkčnosti by som bol veľmi opatrný, keďže sa jedná o veľmi vysoké prúdy a napätia. Pri zapojení, ako je generovanie VN výbojov ako v odkaze, je potrebné mať napamäti, že môže pri tom dôjsť k produkci ozónu, veľmi silného mikrovlnného žiarenia a dokonca röntgenového žiarenia. To môže mať za následok poškodenie zdravia.
0
- zdenoeddie
- Power user
- Dátum registrácie: 25 Júl 2009, 00:00
- Vek: 24
Ak das dobru cenu, usetrim Ti robotu s balenim a posielanim a viem si po nu prist osobne.
0
Vacuum Madness!!!
https://www.bazos.sk/moje-inzeraty.php? ... er%C3%A1ty
https://www.bazos.sk/moje-inzeraty.php? ... er%C3%A1ty
- StereoJack
- Stály člen
Ďakujem všetkým, ktorý sa zapojili do diskusie, dozvedel som sa čo som potreboval. Že to určite testovať nebudem a s tou radiáciou ste ma poriadne vystrašili, o dôvod viac sa toho zbaviť. 

0
- StereoJack
- Stály člen
Ahoj keď máš záujem napíš mi do súkromnej spraví.zdenoeddie napísal: ↑28 Feb 2025, 08:30Ak das dobru cenu, usetrim Ti robotu s balenim a posielanim a viem si po nu prist osobne.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Na výstavku niekde na poličke - keby som mal takú pasiu zberateľa - by som to ako "vedecko-technický zázrak histórie" určite dal... a radiácie v nezapnutom stave by som sa určite neobávalStereoJack napísal: ↑04 Mar 2025, 11:22Že to určite testovať nebudem a s tou radiáciou ste ma poriadne vystrašili, o dôvod viac sa toho zbaviť.

0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!