Ako zistiť napätie keramického SMD kondenzátora?
Moderátori: mirosne, Moderátori
Ako zistiť napätie keramického SMD kondenzátora?
Ahojte. Potreboval by som zistiť ak sa to vôbec dá hodnoty napätí týchto kondenzátorov. Pochopil by som ak by mali nejaké značenie ale ako je vidieť majú podobnú ak nie rovnakú farbu. Najviac sa líšia veľkosťou. Ak by sa to dalo nejak odmerať alebo niečo podobné tak to neviem. Pretože ich nemám pri sebe. Len si ich chcem kúpiť teda v normálnych verziách a nie SMD. Len nepoznám napätie. ináč slúžia v schéme kde napätie začína na 20mV. (vstup napätia do plošáku už od 20mV a výstup z plošáku od 2,3V do 5V) dúfam že ich na obrázku bude vidieť. Lebo je dosť malý. Ďakujem vám.
- Prílohy
-
- Bez názvu.png (15.2 KiB) 5768 zobrazení
0
Re: Ako zistiť napätie keramického SMD kondenzátora?
keď vieš že na plošaku nemáš napätie vyššie ako 5V, tak kde je problém? Kup take čo sú na 5V alebo viac. Ničomu to neškodi, dodržať maš kapacitu, kondik môže byť vyššie napetie
0
Připojíš regulovatelný zdroj napětí a od nuly zvyšuješ. Jak kondík bouchne, tak víš, že to už je moc. 
1
1
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
balu škoda, že táto metóda je taká "moc deštrukčná"
ale zase nikto zrejme tie SMD blchatiny nekupuje po kusoch koľko mu je treba, takže za obetu 1-2 kusy stoja

0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- Mek
- Zaslúžilý člen

- Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
- Vek: 38
- Kontaktovať používateľa:
Tieto male blchatiny do 10 uF podla mna znesu 5 V vsetky.
Pri vyssich kapacitach od 100 uF som sa stretol s tym, ze boli na menej ako 5 V (ale to uz boli fyzicky vacsie a bolo to na nich vyznacene).
Pri vyssich kapacitach od 100 uF som sa stretol s tym, ze boli na menej ako 5 V (ale to uz boli fyzicky vacsie a bolo to na nich vyznacene).
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat. Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
tak.. ale 3,3V je asi u elytov spodok... o inom sú vysokokapacitné "pamäťové - niekde v "zálohovaní" RAM...
U keramík je ťažko - či už len podľa veľkosti niečo určiť... u neznámeho sa kapacita zmerať dá... ale napätie?
Z jedného CN "neznámeho pásika" - (5 ks C - 100nF) som skúšal na prieraz... výsledok bol celkom zaujímavý - od cca 35 po 125V... tak si vyber
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
na 5V budu fungovat, vacsinou sa robia uz na 50V takze mas bohatu rezervu.
AK chces istotu, tak vyssie spomenuta metoda, akurat od napatia pri ktorom kondik prestane byt kondikom odpocitaj 10% a mas pomerne presne urcene maximalne napatie.
AK chces istotu, tak vyssie spomenuta metoda, akurat od napatia pri ktorom kondik prestane byt kondikom odpocitaj 10% a mas pomerne presne urcene maximalne napatie.
0
Ešte ma napadlo pár otázok. Zabudol som dodať že keramické kondenzátory sú na striedavé napätie. Čo mi nenapadlo. Ale čo potom robia v jednosmerných obvodoch? Akú tam plnia funkciu.
(trošku asi primitívna otázka ale takouto malou elektrotechnikou sa veľmi nezaoberám. Len ma to zaujalo zvýšiť také malé napätie a rozsvietiť ledku).
(v schéme nemôže byť chyba lebo pri každej značke kondenzátora nie je +. Ten čo ju kreslil sa určite nepomýlil. Kto by sa už pomýlil pri štyroch kondenzátorov)
A čo som pochopil s vašich rád mám hľadať kondenzátory na čo najmenšie napätie. Teda keď obvod dokáže zvýšiť napätie až na 5V tak by som všetky zvolil minimálne na 10V to si myslím že je v pohode.
(trošku asi primitívna otázka ale takouto malou elektrotechnikou sa veľmi nezaoberám. Len ma to zaujalo zvýšiť také malé napätie a rozsvietiť ledku).
(v schéme nemôže byť chyba lebo pri každej značke kondenzátora nie je +. Ten čo ju kreslil sa určite nepomýlil. Kto by sa už pomýlil pri štyroch kondenzátorov)
A čo som pochopil s vašich rád mám hľadať kondenzátory na čo najmenšie napätie. Teda keď obvod dokáže zvýšiť napätie až na 5V tak by som všetky zvolil minimálne na 10V to si myslím že je v pohode.
0
-
maskrtnik01
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
- Vek: 29
Neviem či by som povedal, že keramika je na AC. Zvládajú obidve polarity, to je pravda. Ale nie je to “batéria na AC”, keď dáš na kondík AC, bude sa cyklicky nabíjať a vybíjať. Keď odpojíš napätie v nulovom bode sínusu, kondík bude vybitý. Ak trafíš špičku, bude na ňom DC.
0
-
Dolfi
- Power user

- Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
- Vek: 73
Asi ťa prekvapím, ale väčšina keramických kondenzátorov nie je použitá v AC obvodoch. Väčšinou sú použité v DC obvodoch na blokovanie napájania a podobne. Keramické kondenzátory majú výborné VF vlastnosti, no obyčajne sú veľmi teplotne nestabilné, a preto ak sa dá, a existujú také malé hodnoty, tak je vždy vhodnejšie použiť svitkové kondenzátory pri AC obvodoch.
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Chápem. Už som aj našiel že prečo tam použil keramické.
"Keramika se používá všude tam kde je potřeba extrémně malý ekvivalentní seriový odpor (ESR) a dobré vysokofrekvenční (VF) vlastnosti. To znamená VF obvody, blokování napájení obvodů proti zákmitům a podobně"
Čo je v podstate aj pravda. je to VF obvod. A čo sa tíka tých kondenzátorov našiel som tieto na TME.
10uF, 25V tolerancia +-10%
1uF, 50V tolerancia +-10%
10nF, 50V tolerancia +-10% (ale ponúkajú aj tzv. monolitický kde píšu toleranciu -20...80)
330pF, 50V tolerancia +-10%
mohli by byť tieto? To boli najmenšie ktoré som našiel. Len zase sa vyskytol problém pri 10nF obyčajný alebo monolitický. Tie ostatné monolitické neponúkajú.
Takže stačí mi už len vedieť ci budú vyhovovať tieto a môžme sa pustiť do stavania
"Keramika se používá všude tam kde je potřeba extrémně malý ekvivalentní seriový odpor (ESR) a dobré vysokofrekvenční (VF) vlastnosti. To znamená VF obvody, blokování napájení obvodů proti zákmitům a podobně"
Čo je v podstate aj pravda. je to VF obvod. A čo sa tíka tých kondenzátorov našiel som tieto na TME.
10uF, 25V tolerancia +-10%
1uF, 50V tolerancia +-10%
10nF, 50V tolerancia +-10% (ale ponúkajú aj tzv. monolitický kde píšu toleranciu -20...80)
330pF, 50V tolerancia +-10%
mohli by byť tieto? To boli najmenšie ktoré som našiel. Len zase sa vyskytol problém pri 10nF obyčajný alebo monolitický. Tie ostatné monolitické neponúkajú.
Takže stačí mi už len vedieť ci budú vyhovovať tieto a môžme sa pustiť do stavania
0
Ako hľadám možno aj preto použil SMD lebo tie sú aj na dokonca na 16V. Takže síce by to bola prpľačka ale neboli by ešte lepšie takéto menšie hodnoty?
0
Nieje keramika ako kermaika, dôležité je aj dielektrikum, to určuje hromadu ďalších vlastností, napríklad tá tolerancia čo si sem hodil -20-80% je rátam dielektrikum Y5V. Meranie keramiky na prierazné napetie a potom odčítať 10% a to pužívať je veľmi zaujímavé a zároveň veľmi hlúpe. Jeden z predrečníkov si to evidentne zmeral a zistil, že vlastne nič nezistil. A to pominiem fakt, že videl som série kde sa pájkovali tie blchy ručne kôli reworku a vniesli do kapacitora teplo mierne dlhší čas a postupne takmer všetky prebilo a vracalo sa to na opravy. Lakovanie nevhodným lakom na takýchto blchách je ďalšia mortalita. Ale napríklad zažil som aj sériu kde to dizjanér posral a 16V blchu dal na 24V pri DCDC meniči a celkovo sa mi vrátli kôli tomuto na opravu možno tak 3 meniče...zbytok prežil ale vyrobilo sa celkovo málo kusov. Kľudne správne zvolenej 500V kermaike bachnem na VN teste 1-1,5kV a počas tej 1 sekundy prežije. Dlhodobo je to jeho zaručená smrť. V praxi môžeš len tipovať od kapacity a veľkosti na aké napetie asi tak môže byť, prípadne podľa toho z akého zariadenia si ho vydrapil. Ja napríklad v 805 mám 22uF/16V na dielektriku X5R... Keby si chcel vedieť dielektrikum, to by sa asi aj dalo nejak domerať, mať šokovú komoru na teploty + merať ďalšie vlastnosti podľa grafov dielektrík. Myslím že to v živote kôli zopár blchám podstupovať nikto doma nebude, lebo na to nemá ani equpiment, chuť čas a vzdelanie. Možno niekto len ako študijnú záležitosť. Napríklad nejaký prehľad blchavcov https://www.kyocera-avx.com/products/ce ... ace-mount/
0
Tak myslím si že zaoberať sa až takto do detailov kondenzátormi do primitívneho obvodu nie je potrebné. Nie je to žiadny zosilňovač pri ktorom potrebujem perfektný zvuk alebo nejaký menič pri ktorom si nemôžem dovoliť žiadne chyby. Je to len srandička na voľný čas a chcel som vedieť čo tam vlastne dal. Určite ani on nerobil nejaké výskumy s kondenzátormi a inými súčiastkami ktoré tam použil. Prakticky ide o 6 súčiastok. 4kondenzátory, 1 cievka (tú som našiel) a obvod. Prikladám video od chlapíka čo si to robil len nepopísal info o ktoré mi ide.
https://www.youtube.com/watch?v=BOFt1gl_3ZM
Cievka:
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Wur ... ZtXw%3D%3D
Obvod (Spínané regulátory napätia):
https://www.soselectronic.com/sk-sk/spi ... urrent=198
A jedná sa mi len o tie kondenzátory. Hodnoty sú ale volty chýbajú.
Bola by škoda ak to nezistím s vašou pomocou. Je zaujímavé takýmto spôsobom (vyštavenou baterkou) rozsvietiť ledku.
https://www.youtube.com/watch?v=BOFt1gl_3ZM
Cievka:
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Wur ... ZtXw%3D%3D
Obvod (Spínané regulátory napätia):
https://www.soselectronic.com/sk-sk/spi ... urrent=198
A jedná sa mi len o tie kondenzátory. Hodnoty sú ale volty chýbajú.
Bola by škoda ak to nezistím s vašou pomocou. Je zaujímavé takýmto spôsobom (vyštavenou baterkou) rozsvietiť ledku.
0
Teda aj na iných schémach čo som si všimol sa nikde nepíše napätie. Len hodnota. Tak to by ma tiež zaujímalo že prečo keď aj to je dôležitý údaj
0
Napätie sa tam nepíše pretože na ňom nezáleží. Vyhovie tam každý keramický kondenzátor z uvedenou kapacitou.
0
-
maskrtnik01
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
- Vek: 29
Ja by som napríklad uvítal na schéme údaj o minimálnej požiadavke na napätie kondíka. Ale máš pravdu, v praxi nie je problém zohnať keramiku na 25, 50, alebo aj 100V - a vyššie povolené napätie nič nepokazí, iba menšie je problém.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 6 Odpovedí
- 4538 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa SMITH
-