Ako na reguláciu dvoch solárnych kolektorov?
Moderátori: mirosne, Moderátori
Ako na reguláciu dvoch solárnych kolektorov?
Ahojte.
Mal som jeden panel v solárnom systéme orientovaný na JJZ a
pridal som ešte jeden panel JVV,aby som využil aj ranné slnko, pretože začínal kúriť až okolo 10.00 hod.
Panely sú pripojené paralelne a kúria do 300L bojlera v pivnici,kde je aj čerpadlo .
Aby som predišiel pretláčaniu výstupov pri zmene teploty medzi jednotlivými kolektormi pri zmene polohy slnka,, ráno,, _,,poobede, dal som do potrubia spätné klapky/v obrázku ako diody/.
Pôvodne bolo ako T1 čidlo v jednom kolektore,T2 v bojleri a nebol problém,fungovalo to takmer 30 rokov.
No teraz k podstate.
Potrebujem poradiť,
Bude stačiť,ak dám snímač T1 na spojnicu trubiek výstupov z kolektorov,/asi tam kde je nakreslene/,
alebo
Dá sa zohnať regulátor s dvomi snímačmi, ktorý tento problem rieši?
Link?
Alebo nejaké iné jednoduché riešenie, čo máte overené.
Nerád by som šiel do dvoch samostatných okruhov.
Ďakujem za nápady.
PS neviete aký odpor má čidlo z toho regulátora GRAPY GNX 8030,podarilo sa mi vytrhnúť drôty z kapsly .
Na nete sa celkom stratilo,nenašiel som o ňom nič,ale viem, že tu na fóre bola aj schéma.
Mal som jeden panel v solárnom systéme orientovaný na JJZ a
pridal som ešte jeden panel JVV,aby som využil aj ranné slnko, pretože začínal kúriť až okolo 10.00 hod.
Panely sú pripojené paralelne a kúria do 300L bojlera v pivnici,kde je aj čerpadlo .
Aby som predišiel pretláčaniu výstupov pri zmene teploty medzi jednotlivými kolektormi pri zmene polohy slnka,, ráno,, _,,poobede, dal som do potrubia spätné klapky/v obrázku ako diody/.
Pôvodne bolo ako T1 čidlo v jednom kolektore,T2 v bojleri a nebol problém,fungovalo to takmer 30 rokov.
No teraz k podstate.
Potrebujem poradiť,
Bude stačiť,ak dám snímač T1 na spojnicu trubiek výstupov z kolektorov,/asi tam kde je nakreslene/,
alebo
Dá sa zohnať regulátor s dvomi snímačmi, ktorý tento problem rieši?
Link?
Alebo nejaké iné jednoduché riešenie, čo máte overené.
Nerád by som šiel do dvoch samostatných okruhov.
Ďakujem za nápady.
PS neviete aký odpor má čidlo z toho regulátora GRAPY GNX 8030,podarilo sa mi vytrhnúť drôty z kapsly .
Na nete sa celkom stratilo,nenašiel som o ňom nič,ale viem, že tu na fóre bola aj schéma.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Re: Ako na reguláciu dvoch solárnych kolektorov?
Podľa mňa by si potreboval na každý panel zvlášť čerpadlo. Teraz ti to jedno čerpadlo bude tlačiť vodu cez oba panely naraz aj keď jeden bude studený a druhý nahriaty. Alebo nejaké elektrické ventily, ktoré by vedeli uzavrieť jednotlivé okruhy podľa teploty.
0
Jeden okruh bude mozny len s nejakymi el ventilmi + riadenie k tomu, inak ta jedna obehovka bude vytahovat teplo z bojlera a teplejsieho solaru do stunensieho solaru. Moze nastat situacia, (vychod a zapad slnka) ze to bude cyklovat. Zapne obehovka, premiesa vodu a T1 bude zrazu mensia ako T2 a vypne a takto aby to dookola necyklovalo pri vychode a pri zapade slnka.
0
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Na regulátore zistíš ľahko odpor čidla.. pripoj trimer 10K, alebo 100K a zistíš, ktorým to pôjde regulovať v rozsahu stupnice...odmeriaš odpor trimra a v závislosti na T/Ω vyberieš vhodný typ.
Alebo takýto diferenčný...
Až nemáš schému toho tvojho - nech sa páči
Dva čínske regulátory za euro
Alebo takýto diferenčný...
Až nemáš schému toho tvojho - nech sa páči
1
1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
Dolfi
- Power user

- Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
- Vek: 73
Prečo si komplikuješ situáciu ? Ak máš dostatočnú akumulačnú nádrž, tak asi najviac tepla získaš z toho JJZ smeru. A potom daj oba panely asi paralelne, (alebo sériovo ?), bez spätných klapiek, a je to ... 
1
1
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Nemám čas vyrábať elektroniku, riešiť elektro entily ,dve čerpadlá.... preto som tam dal dve klapky.
Kolektory sú paralelne
Ak bude nahriaty, východný kolektor a zohreje sa tak, že čidlo na križovatke s tym západným sa zohreje tak, že zapne čerpadlo,bude hriať iba z neho, pretože do druhého ho nepustí spätná klapka.
Je pravda, že,cez spiatočku by mohlo tlačiť aj do západného,ale pokial sa nevyrovnajú teploty,klapka ho nepustí.
Ak budú teploty rovnaké, budú aj tlaky rovnaké a pôjdu obidva.
Ak bude západný teplejší ,bude kúriť on a východný zase bude blokovať klapka.
Uvidím, čo to urobí v praxi,a keby to aj nefungovalo na princípe tlakov v kolektore podla teploty,vždy zostane systém funkčný aj keď nie v optimálnom režime .Zase až také veľké straty tam nebudú.
Ideálny by bol z dvomi čidlami,musim to pozrieť....
Ďakujem za schému,viem že ju niekde mám,ale dokumenty sú ešte v banánoch na kope nerozbalené...resp.USB zálohach.
Je to pomerový termostat,mali by byť odpory rovnaké ako v bojleri,ale mozno nie..
Aj tak tá Grapa zostane iba na bazén, sem pôjde iný , už digitálny regulátor.
Zatial vďaka za reakcie.
Kolektory sú paralelne
Ak bude nahriaty, východný kolektor a zohreje sa tak, že čidlo na križovatke s tym západným sa zohreje tak, že zapne čerpadlo,bude hriať iba z neho, pretože do druhého ho nepustí spätná klapka.
Je pravda, že,cez spiatočku by mohlo tlačiť aj do západného,ale pokial sa nevyrovnajú teploty,klapka ho nepustí.
Ak budú teploty rovnaké, budú aj tlaky rovnaké a pôjdu obidva.
Ak bude západný teplejší ,bude kúriť on a východný zase bude blokovať klapka.
Uvidím, čo to urobí v praxi,a keby to aj nefungovalo na princípe tlakov v kolektore podla teploty,vždy zostane systém funkčný aj keď nie v optimálnom režime .Zase až také veľké straty tam nebudú.
Ideálny by bol z dvomi čidlami,musim to pozrieť....
Ďakujem za schému,viem že ju niekde mám,ale dokumenty sú ešte v banánoch na kope nerozbalené...resp.USB zálohach.
Je to pomerový termostat,mali by byť odpory rovnaké ako v bojleri,ale mozno nie..
Aj tak tá Grapa zostane iba na bazén, sem pôjde iný , už digitálny regulátor.
Zatial vďaka za reakcie.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Samotné zpětné klapky nic neřeší. Rozdíl tlaku díky teplotám bude zanedbatelný proti tlaku, který vytvoří čerpadlo oběhem vody. Tady mám obavu se bez nějakého řízení neobejdeš. I kdyby mělo jít o analogové řízení pomocí nějakých OZ.
0
- alexandr
- Pokročilý člen

- Dátum registrácie: 08 Feb 2007, 00:00
- Vek: 59
- Kontaktovať používateľa:
Niečo podobné , len väčšie sme používali ....
Boli tam 2 čerpadlá , pre každý ,,okruh " jedno .
Meraný je rozdiel soláru voči akumulačnej nádobe - teda môže nastať aj situácia, že hriať budú obidva .
Nevšimol som si odvzdušňovák nad solárom - pod ktorým má byť kohút .
Proste napustíš okruh , odvzdušníš a kohút zavrieš. Ak doje k výpadku el. veľmi rýchlo dôjde k varu a teda v solári bude len para a nedôjde k poškodeniu panelu . Preto treba mať správne dimenzovanú expanznú nádobu . Po vychladnutí bude všetko zase fungovať - bez dopúšťania či odvzdušňovania . V našom prípade sme mali o okruh viacej - bol použitý tepelný výmenník a teda bolo treba o 1 čerpadlo viac . Treba dodržať pravidlo - teplá voda k teplej - studená k studenej . Teda teplá zo soláru pôjde do tej teplej v bojleri - alebo teplejšiemu koncu / vyžšie umiestnenej . Asi všetko ....
Boli tam 2 čerpadlá , pre každý ,,okruh " jedno .
Meraný je rozdiel soláru voči akumulačnej nádobe - teda môže nastať aj situácia, že hriať budú obidva .
Nevšimol som si odvzdušňovák nad solárom - pod ktorým má byť kohút .
Proste napustíš okruh , odvzdušníš a kohút zavrieš. Ak doje k výpadku el. veľmi rýchlo dôjde k varu a teda v solári bude len para a nedôjde k poškodeniu panelu . Preto treba mať správne dimenzovanú expanznú nádobu . Po vychladnutí bude všetko zase fungovať - bez dopúšťania či odvzdušňovania . V našom prípade sme mali o okruh viacej - bol použitý tepelný výmenník a teda bolo treba o 1 čerpadlo viac . Treba dodržať pravidlo - teplá voda k teplej - studená k studenej . Teda teplá zo soláru pôjde do tej teplej v bojleri - alebo teplejšiemu koncu / vyžšie umiestnenej . Asi všetko ....
0
5ko,
s kolektormi teplovodnými nemám praktické skúsenosti, dávnejšie som ich chcel riešiť, vyrobiť, atď. ale riešiť iba teplú vodu mi nedávalo zmysel ohľadom návratnosti.
Ale ku tomu teplotnému čidlu, to by malo byť čo najbližšie kolektora a v najvyššom bode , inak sa môže stať, že voda hore sa môže variť ale ku čidlu umiestnenému nižšie sa nedostane, resp. dostane neskôr ako treba.
Je to totiž iné ako pri kúrení, keď zdroj tepla je zvyčajne dole a vtedy funguje aj samospád.
Asi by som dal 2 čidla, pre každý kolektor zvlášť, a "vyrobil" jednoduchú elektroniku, ktorá porovná hodnoty oboch čidiel a na výstupe dá hodnotu toho s vyššou teplotou. Potom stačí jedno čerpadlo.
Mám niečo podobné riešené vo vykurovacom systéme, plynový kotol a teplovodná pec, kde kotol aj pec majú vlastné čerpadlá, kotol má vlastne 2 čerpadlá jednu pre VV druhú pre TÚV, a nemá servoventil ale iba spätné klapky a tam to funguje bez problémov. tj. ak zapne čerpadlo pre ohrev zásobníka TÚV, SK nepustí do radiátorov a opačne.
Ale iná vec, ktorú som riešil je že mám homemade elektroniku, ktorá kontroluje ovládanie pece, plyn.kotla , ovládanie z dvoch miest = 2 termostaty = 2 časti domu, s tým, že kontroluje aj to, že ak sa kúri v peci na drevo, termostat zablokuje zapnutie plynového kotla a rôzne iné veci.
Ak by si dal na kolektory elektronické termostaty, potom stačí ich reléové vystupy spojené poralelne dať na spinanie čerpadla paralelne, a v podstate ani žiadnu ďalšiu reguláciu nepotrebuješ.
Maximálne pre prípad zlyhania elektronického termostatu dať ešte duplicitne kapilárové (čo mám na peci ) alebo sa spoľahnúť na pretlakový ventil.
Možno to chce zložitejšiu reguláciu, neviem čo ten regulátor čo máš všetko "vie".
Prípadne na reléové výstupy pripojiť rezistor, ktorý bude v takej hodnote, ako má pôvodný snímač pri teplote kedy má čerpadlo zopnúť, a potom to pripojíš ku pôvodnej regulácii.
Ja mám použité takéto termostaty (nájdeš kde to kúpiš cez gugel...) :
Digitálny termostat W1209 12V + kryt3.85€ (bez DPH 3.13€ )
Termostat so zabudovaným 10A relé pre spínanie záťaže a pracovným napätí 12V
s kolektormi teplovodnými nemám praktické skúsenosti, dávnejšie som ich chcel riešiť, vyrobiť, atď. ale riešiť iba teplú vodu mi nedávalo zmysel ohľadom návratnosti.
Ale ku tomu teplotnému čidlu, to by malo byť čo najbližšie kolektora a v najvyššom bode , inak sa môže stať, že voda hore sa môže variť ale ku čidlu umiestnenému nižšie sa nedostane, resp. dostane neskôr ako treba.
Je to totiž iné ako pri kúrení, keď zdroj tepla je zvyčajne dole a vtedy funguje aj samospád.
Asi by som dal 2 čidla, pre každý kolektor zvlášť, a "vyrobil" jednoduchú elektroniku, ktorá porovná hodnoty oboch čidiel a na výstupe dá hodnotu toho s vyššou teplotou. Potom stačí jedno čerpadlo.
Mám niečo podobné riešené vo vykurovacom systéme, plynový kotol a teplovodná pec, kde kotol aj pec majú vlastné čerpadlá, kotol má vlastne 2 čerpadlá jednu pre VV druhú pre TÚV, a nemá servoventil ale iba spätné klapky a tam to funguje bez problémov. tj. ak zapne čerpadlo pre ohrev zásobníka TÚV, SK nepustí do radiátorov a opačne.
Ale iná vec, ktorú som riešil je že mám homemade elektroniku, ktorá kontroluje ovládanie pece, plyn.kotla , ovládanie z dvoch miest = 2 termostaty = 2 časti domu, s tým, že kontroluje aj to, že ak sa kúri v peci na drevo, termostat zablokuje zapnutie plynového kotla a rôzne iné veci.
Ak by si dal na kolektory elektronické termostaty, potom stačí ich reléové vystupy spojené poralelne dať na spinanie čerpadla paralelne, a v podstate ani žiadnu ďalšiu reguláciu nepotrebuješ.
Maximálne pre prípad zlyhania elektronického termostatu dať ešte duplicitne kapilárové (čo mám na peci ) alebo sa spoľahnúť na pretlakový ventil.
Možno to chce zložitejšiu reguláciu, neviem čo ten regulátor čo máš všetko "vie".
Prípadne na reléové výstupy pripojiť rezistor, ktorý bude v takej hodnote, ako má pôvodný snímač pri teplote kedy má čerpadlo zopnúť, a potom to pripojíš ku pôvodnej regulácii.
Ja mám použité takéto termostaty (nájdeš kde to kúpiš cez gugel...) :
Digitálny termostat W1209 12V + kryt3.85€ (bez DPH 3.13€ )
Termostat so zabudovaným 10A relé pre spínanie záťaže a pracovným napätí 12V
0
Ako už tu písali, buď v jednom okruhu elektronické ventily a jedno čerpadlo, alebo 2 okruhy a 2 čerpadlá.
Ja by som osobne zvolil asi druhú možnosť. Také Grundfos čerpadlo je nezmar, vydrží večnosť, takže by to malo byť aj spoľahlivejšie.
@Victorio
Mám niečo veľmi podobné, o čom píšeš.
Ja by som osobne zvolil asi druhú možnosť. Také Grundfos čerpadlo je nezmar, vydrží večnosť, takže by to malo byť aj spoľahlivejšie.
@Victorio
Mám niečo veľmi podobné, o čom píšeš.
0
Co keby si na vystup kazdeho kolektora dal termostaticky ventil aky sa pouziva v chladiacej sustave v autach? Otvori sa az ked voda dosiahne predpisanu teplotu, ked sa ochladi, zavrie sa ... Akurat treba porozmyslat nejaku armaturu ako ich tam dostat, ale ty si dost sikovny, to by si nejako zbastlil.
0
Pre taký ventil potrebuješ zabezpečiť cirkuláciu média vo vyhrievacej časti okruhu, t.j. čerpadlo a teda to je v podstate nepoužiteľné.
Samozrejme existujú kúrenárske ventily s externým senzorom.
Samozrejme existujú kúrenárske ventily s externým senzorom.
0
- taphome
- Stály člen

- Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
- Vek: 65
Jedno čerpadlo zachovať a prepínať jeden trojcestný ventil. Najmenej mechanickej prerábky.
Ventil prepínať podľa dvoch snímačov teploty. Len nemôže sa stať, že pod určitým uhlom budú oba výmenníky v teplotnom rozsahu na použitie?
Ventil prepínať podľa dvoch snímačov teploty. Len nemôže sa stať, že pod určitým uhlom budú oba výmenníky v teplotnom rozsahu na použitie?
- Prílohy
-
- solar_regulator_gnx_8030_154.pdf
- (108.06 KiB) 94 stiahnutí
0
Naposledy upravil/-a taphome v 25 Apr 2025, 16:42, upravené celkom 1 krát.
kurenarske termostaticke ventily su drahe, znehodnoti to navratnost solaru.
riesenie by som zhrnul asi na take varianty:
1. dve cidla, 2 regulatory 2 cerpadla, spatne klapky
2. dve cidla, 1 cerpadlo, 1 trojcestny servoventil, s prerobit regulaciu na dvojcidlovu, podla toho ktore cidlo nameria vyssiu teplotu toto preklopi 3 cest.ventil na to staci pridat oz komparator plus vykon logiku pre servomotor.
mozno zo srotoviska vykuchat z nejakeho zavesneho plyn.kotla ...
3. ostatne komplikovanejsie riesenia
riesenie by som zhrnul asi na take varianty:
1. dve cidla, 2 regulatory 2 cerpadla, spatne klapky
2. dve cidla, 1 cerpadlo, 1 trojcestny servoventil, s prerobit regulaciu na dvojcidlovu, podla toho ktore cidlo nameria vyssiu teplotu toto preklopi 3 cest.ventil na to staci pridat oz komparator plus vykon logiku pre servomotor.
mozno zo srotoviska vykuchat z nejakeho zavesneho plyn.kotla ...
3. ostatne komplikovanejsie riesenia
0
Zvažoval som všetky spomínané varianty,ale vzhľadom na časovú tieseň a komplikovanosť výroby komponentov,som zvolil toto najjednoduchšie riesenie.
Samozrejme po otestovaní uvidim ako sa to správa a potom sa rozhodnem,ako to prerobim.
Čerpadlá mám, trojcesťáķ zoženiem,alebo vyrobím,pripadne som zvažoval dva elektroventily,len vyrábať elektroniku nateraz nemám čas,ani priestory po sťahovaní každú blbosť hľadám pol dňa.
Uvítal by som ponuku od niekoho kto sa nudí a navrhol a zbastlil mi plošák regulácie,alebo aspoň dal tip na regulátor pre dve čidlá s výstupom na ovládanie trojcesťáku,alebo el.ventilov a čerpadla.Krabicu si už urobim.
Samozrejme nie zadarmo .
Ďakujem zatiaľ všetkým zúčastneným za podnetné postrehy a rady.
Samozrejme po otestovaní uvidim ako sa to správa a potom sa rozhodnem,ako to prerobim.
Čerpadlá mám, trojcesťáķ zoženiem,alebo vyrobím,pripadne som zvažoval dva elektroventily,len vyrábať elektroniku nateraz nemám čas,ani priestory po sťahovaní každú blbosť hľadám pol dňa.
Uvítal by som ponuku od niekoho kto sa nudí a navrhol a zbastlil mi plošák regulácie,alebo aspoň dal tip na regulátor pre dve čidlá s výstupom na ovládanie trojcesťáku,alebo el.ventilov a čerpadla.Krabicu si už urobim.
Ďakujem zatiaľ všetkým zúčastneným za podnetné postrehy a rady.
0
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
s tromi termo-modulmi (typu W1209, alebo W1401) z alíka by sa to dalo zvládnuť za "facku" (dajú sa dohľadať aj sofistikovanejšie - samozrejme)
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 6 Odpovedí
- 6015 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa pocitujlasku
-
- 6 Odpovedí