Zapojenie pedálu

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

marcoso11
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 04 Dec 2025, 00:52

Zapojenie pedálu

Príspevok od používateľa marcoso11 » 04 Dec 2025, 22:38

Ahojte, chcel by som poprosiť skúsenejších o radu. Ide o zapojenie nožného pedála(1x NO, 1xNC) 230V, na 3f motor(plnička klobás🙂), je to vyrábané zariadenie, teda funkčné, len je požiadavka doplnenia ovládacieho pedálu. Motor nemá štítok, ale výkonovo môže mať tak do 1kw. Ide o sieť TN-C. Hlavne mi ide o bezpečnosť. Predstava by bola nejaká, doplniť motorový spúšťač, stykač..., veľmi by pomohla schéma, vopred vďaka za reakciu.
0

Používateľov profilový obrázok
purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Vek: 55
Kontaktovať používateľa:

Re: Zapojenie pedálu

Príspevok od používateľa purdo » 05 Dec 2025, 18:11

Ak to ma byt tip-top, tak pocitam, ze sa bude pracovat prevazne vo vlhkom prostredi a obsluhovat to bude osoba nezposobena k obsluhe elektrickych strojov. Pomohla by fotka toho pedalu i plnicky, nech sa da od niecoho odrazit :wink:
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 05 Dec 2025, 18:20

Takých "pedálov" sa vyrába "mrte" k zariadiam, ktoré sú aj nebezpečnejšie pre obsluhu , ako plnička klobás.... ale ovládanie "pedálom" nie je na priamo na motor - na tri fázy ! ... Vždy je tam aspoň stykač a ovládanie pedálom napr. bezpečným napätím 24V ... :wink:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

marcoso11
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 04 Dec 2025, 00:52

Príspevok od používateľa marcoso11 » 06 Dec 2025, 00:32

Fotky teraz neviem pripnúť. Áno bude to obsluhovať neznalá osoba a áno podmienky používania budú bojové😵💫. Viem ,že pedálov je veľa, preto sa informujem popredu, nakoľko podľa toho by sa kupoval, ale teda z hľadiska bezpečnosti asi lepšie ovládať stykač s 24 V. Uvítam každú dobrú radu.
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 06 Dec 2025, 04:48

pracoval som na roznych strojoch ako technik a boli tam aj ovladane s pedalmi , a dva mi aj ostali , ked prisli stroje uplne s inou technologiou a noha uz nebola treba , ale nic take silove , pedalom bolo treba dotiahnut do polohy ´ vpravo ´ vlavo a potom mikro na pedali " doladit”, bolo to cez PLC a tusim krokove motorceky .. co mam dvorneho prezuvaca na gumy , tak som mu tam tiez nieco robil a dopasoval pedal .. zobral si si na seba velke "susto" , poviem pravdu , neviem ci to zvladnes , ine je opravit uz hotove a uplne ine kompletna konstrukcia , na to uz potrebujes skrinu a nejake vedomosti , vela casu a dost materialu ´ neda sa to robit z toho co najdes , . ale v kazdom pripade tam musis napasovat a total stop, musi byt v dosahu obsluhy .. ja si niekedy hladam inspiraciu na Pinteres , ked som tam nico natukal , aj mi nieco vybehlo , ale viac som toho nevidel , asi to do vianocnych klobas nestihnes .
Ale presne podla obrazka , nie … treba tam ovladanie tym malym napetim .
Este ma napadlo , predpokladam , ze ta plnicka je hotova , teda s tym trojfazovym .. ci by nebolo bezpecnejsie to “ prekopat” na iny motor . Co som robil v tom pneuservise , tak som dal mohutne “slapatko” , nejaky odliatok a hlavne jeden z bezpecnostnych prvkoch je , ze spica nohy , teda prsty sa zasuvaju do akoze krytu , musi tam byt noha pevne vlozena ´ aby sa predislo nahodnemu zosliapnuti , nuz je toho vela na co budes musiet mysliet , ci ti to zato stoji , prist do problemu , ine by bolo … nieco len opravit ..tak sa opatruj , predpokladam , ze sa objavi niekto , spomenie , naco tolko cirkusu okolo jedneho mlynceka , da sa slapadko a ide sa .. ved je tam len nejaka prevodovka a motorcek , ved hej , tak rozmyslal jeden co hodil do potoka cerpadlo a zabil dvoch ludi ... nemozes tusit , ci tam niekto bude tlacit prsty a spustat motor :)
Kazdy elektrikar co sem chodi a ma nad 30r. s nejakou praxou , ti to nakresli z prvej , lenze je problem aby si to pospajal aspon v nejakych bezpecnostnych normach , neviem ako to funguke a si to spravis pre seba napr . doma .
Mam jednu knizku niekolko desatroci , tam je vsetko , ak tam das trafo 24V a cievku stykaca M na 24 , samozrejme AC , ten Start das pedal , nejako tak nejak by ti slo , lenze ... ci to vsetko zvladnes ...myslim , konstrukciu , …
Prílohy
IMG_2025.jpeg
IMG_2031.jpeg
IMG_2030.jpeg
0

taphome
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Vek: 66

Príspevok od používateľa taphome » 06 Dec 2025, 13:12

..... je to vyrábané zariadenie, teda funkčné, len je požiadavka doplnenia ovládacieho pedálu......

Ak si to robíš pre seba doma, tak si to urob ako chceš, nakoľko ak dôjde k úrazu, tak "iba" tebe. Ak to požičiaš, tak pozor.

Kto dal tú požiadavku? Rodina, či zákazník? Ak zákazník, tak opäť pozor, každé nožné ovládanie podľa typu stroja MUSÍ mať druhý bezpečnostný prvok proti úrazu! Prsty v klobáske nie sú nič moc!

To, ako to popisuješ je "jednoduché" pre elektrikára. Nožný spínač, 3F stykač, istenie, FI, a.t.ď.
Ale chce to parametre motoru (výkon/prúd) na začiatok.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok