Chladenie

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
raden
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 27 Jún 2009, 00:00

Príspevok od používateľa raden » 05 Jan 2010, 20:24

CicoX napísal:to znie ako moj 9 rocny bratranec :lol: :lol:
A mas s tym daky problem? Keby si sa radsej vyjadril k veci a nespamoval.
0

Tuf
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 27 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Tuf » 05 Jan 2010, 20:45

..nemyslíte, že vzduch musí cirkulovať? Prúdiť? Ak jedným otvorom vchádza, musí mať aj možnosť z chladeného priestoru odísť. Aj kachle nasávajú vzduch, ktorý odchádza komínom. A tiež chladičom v aute preteká chladiaca kvapalina. Ak byste ju iba nalievali a nemohla prúdiť, naplnil by sa a viac by nebolo možné napchať.

Ale technici to majú vymyslené. Stačí priložiť tenký papierik alebo čosi dýmajúce (nenabádam k fajčeniu) k ventilátoru PC alebo nad chladič procesora a zistiť, akým smerov vzduch prúdi.
0

CicoX
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2009, 00:00
Vek: 32

Príspevok od používateľa CicoX » 05 Jan 2010, 20:46

spravim radost :lol:
zalezi na umiestneni vetracich otvorov v caser a umiestneni chladica napr ked mam chladic "prilepeny" z vnutra na zadnej stene tak by som dal aby FUN fukal a nie nasaval
0

eurobastler
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 19 Apr 2009, 00:00
Vek: 36

Príspevok od používateľa eurobastler » 05 Jan 2010, 20:47

staci olizat prst a prilozit k vetraku :lol:
0
Obrázok

einsteinmino
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 16 Máj 2007, 00:00
Vek: 39
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa einsteinmino » 05 Jan 2010, 20:59

Istotne je lepsie fukat (studeny) vzduch z miestnosti priamo na chladic.
A to ani nehovorim o obcasnom precisteni lopatiek vrtule a rebier chladica od prilepeneho prachu! A este ako bonus je tam dost vhodna regulacia otacok podla teploty!....Prach sa tak potom nelepi.....
Ked pouvazujete, tak sa z 90% na teply predmet fuka....
0

luto
Sponzor
Sponzor
Dátum registrácie: 26 Sep 2007, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa luto » 05 Jan 2010, 21:14

No ja som za to, ze najlepsi odvod tepla by mal byt ked sa spravi tunel. Nasavanie z jednej strany a vyfuk z druhej. Potom by mal byt priamy ofuk na chladic a na poslednom mieste odsavanie zohriateho vzduchu.
alebo nie ? :D
0

penjo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 31 Máj 2007, 00:00
Vek: 35

Príspevok od používateľa penjo » 05 Jan 2010, 23:09

presne tak som to spravil pred dvoma rokmi pri vyrobe zosilovaca..chladiaci tunel a ventilator vpredu aj vzadu a ziadne spekulovanie s tym, ci ma fukat na chladice, alebo odsavat...jeden robi to a druhy to...inak sa mi to uz vtedy zdalo ako najvhodnejsie riesenie
0

Kofo

Príspevok od používateľa Kofo » 05 Jan 2010, 23:13

Dá sa aj tak, ale čo je lepšie, ak spravíš do case dieru a budeš vyťahovať, tak ti bude vnútrom prúdiť chladný vzduch, alebo to, že tam budeš tlačiť chladný a bude sa akumulovať zohriaty? :)

diego
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 04 Apr 2008, 00:00
Vek: 32

Príspevok od používateľa diego » 05 Jan 2010, 23:19

Ale asi bude lepšie ked to teplo "odsáva" z chladiča lebo aj v PC na procesory je tak aj v PC zdroji...
0
*MOTTO: Všetko sa zijde :D

mr.mio
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 01 Okt 2009, 00:00
Vek: 38

Príspevok od používateľa mr.mio » 07 Jan 2010, 06:15

diego napísal:Ale asi bude lepšie ked to teplo "odsáva" z chladiča lebo aj v PC na procesory je tak aj v PC zdroji...
Pokiaľ ma pamäť neklame,tak na CPU sa vzduch fúka,neviem akú účinnosť by malo v tomto prípade odsávanie...
0

37Lukas37
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 31 Máj 2007, 00:00
Vek: 33

Príspevok od používateľa 37Lukas37 » 07 Jan 2010, 10:31

diego napísal:Ale asi bude lepšie ked to teplo "odsáva" z chladiča lebo aj v PC na procesory je tak aj v PC zdroji...
To skade mas? :D
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 73

Príspevok od používateľa Dolfi » 07 Jan 2010, 11:40

Já som si vždy myslel, že teleso s vyššou teplotou odovzdáva teplo okoliu dvoma spôsobmi, a to prúdením a sálaním ...

A nie som presvedčený, že čierny predmet horšie sála teplo do okolia ...

Samozrejme, že elox (farba) horšie vedú teplo a v mieste styku púzdra polovodičového prvku s chladičom nemajú čo hľadať. No čierny povrch rovnako umiestneného pasívneho chladiča je určite efektívnejší v odvádzaní tepla, ako hliníkový neupravený.

(Mimochodom, Al "v prírode" nedokáže existovať bez povrchovej tenučkej vrstvičky "prírodného eloxu", (Al2O3). Táto vrstvička má podstatne vyššiu teplotu topenia, ako čistý hliník. A preto nám napríklad bráni "obyčajnému" zváraniu/ pájkovaniu Al ...).

A k tomu smeru prúdenia vzduchu. Dobrý príklad je chladenie v PC skrinke, (ktorá je občas konštruovaná tak, akoby konštruktér nikdy do nej neskladal počítač :cry: ). Ak potrebujeme chladiť konkrétne komponenty, (CPU, GPU, chipset, ...), tak do chladiča sa fúka. Ak potrebujeme znížiť okolitú teplotu vnútorného priestoru, tak sa (obyčajne) teplý vzduch odsáva. (Niekedy to napríklad zaisťuje len vetrák zdroja ...).
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 49

Re: Chladenie

Príspevok od používateľa misocko » 08 Nov 2025, 18:56

Čavte
je tu ešte niekto uletený na teplotu PC a sleduje dokonca teplotu vzduchu idúcu von zo skrine?
aké máte cca teploty?
popis na obrázku trochu nesedi, nieje to už teplota na chladiči.
Prílohy
20251108_181200.jpg
0

alexandr
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Feb 2007, 00:00
Vek: 60
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa alexandr » 10 Nov 2025, 11:13

Fúkať /nefúkať , odsávať / tlačiť .....?
Ak je rozumne- správne vyriešené aktívne chladenie - chladič môže byť až 7 x menší .
Fúkať / odsávať - neje vecou názoru - ale ventilátora . A tie máme axiálne a radiálne .
Axiálne vedia preniesť veľký objem vzduchu - ale nevedia vytvoriť tlak - teda ak ich použiť - tak na odsávanie do voľného priestoru .
Radiálny ventilátor vie vytvoriť dobrý tlak , a preto je vhodneší na fúkanie do hustého rádiátora napríklad na výkonovej elektrónke a pod ... Je problematickejšie ich zohnať a aj cena býva väčšia ako axiálne .
Preto sa to často rieši ako s odporom - napríklad tým aerodynamickým - radíme ich paralelne ...čím môže byť dosiahnuté vhodné chladenie ...
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 10 Nov 2025, 22:38

pokial ma skrina na jednej strane nasavanie a na druhej vystup tak je to jedno ako je otoceny ventilator. ak ma ale skrina viac prieduchov tak uz to tak jednoznacne nie je, hlavne ak treba uchladit cpu alebo gpu alebo ine komponenty ktore produkuju najviac tepla, vtedy treba zarucit aby sa ku nim dostal co najsilnejsi prud vzduchu.
myslim ze asi fujitsu siemens mali zaujimavo riesene chladenie malych dedktopovbiba jeden ventilator s plastovym tunelom cez cpu vonku, tym sa ostatne casti vnutornosti zbytocne nenahrievali teplom od CPU.
0

Napísať odpoveď